2 juni 2004

Een galerij van spraakmakende taal- en letterkundigen


vandaag verschijnt de eerste aflevering van het Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek

Vanmiddag wordt in Leiden het Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek gepresenteerd. Het bevat bij dit eerste verschijnen vijftig bondige levensbeschrijvingen van vooraanstaande neerlandici, en de komende jaren zullen daar nog vele tientallen biografieën aan worden toegevoegd.

 

Uit het ten geleide van de redactie:

‘Onder de titel “Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek” wordt vanaf einde 2003 gewerkt aan een nieuw biografisch woordenboek waarin leven en werk van onderzoekers op het brede terrein van de Nederlandse taal- en letterkunde worden beschreven. De relatief beknopte lemma's hebben een gelijkvormige opzet en zijn voor een algemeen publiek geschreven. In aanmerking voor opname komen (niet meer in leven zijnde) geleerden op het gebied van de Nederlandse taal- en letterkunde, uit heden en verleden. De nadruk zal daarbij vanzelfsprekend komen te liggen op de periode na 1800. Ieder lemma gaat zo mogelijk vergezeld van een karakteristieke foto of gravure. Regelmatig zullen nieuwe lemma's worden toegevoegd en de reeds verschenen lemma's worden bijgewerkt.’

Deze eerste aflevering bevat biografieën van onder anderen J.H. van Dale, H.A. Gomperts, W.Gs. Hellinga, R. Nieuwenhuys en C.G.N. de Vooys. Tegelijkertijd presenteert de dbnl naast haar veelgebruikte totaaloverzicht van auteurs voor het eerst een afzonderlijk overzicht van taal- en letterkundigen.

Het Bio- en bibliografisch lexicon van de neerlandistiek is een samenwerkingsproject van Commissie Taal- en Letterkunde van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl). De redactie wordt gevoerd door Wim van Anrooij, Ingrid Biesheuvel, Karina van Dalen-Oskam en Jan Noordegraaf.