Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over DBNL? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder. Staat je vraag er niet bij? Neem contact met ons op via het contactformulier.
Collectie
De tekst die ik wil raadplegen, staat niet in de collectie. Hoe komt dat?
DBNL is een digitaliseringsprogramma: boeken en tijdschriften worden gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld op de website. De collectie wordt maandelijks steeds verder aangevuld. Bij de selectie van teksten voor DBNL moeten keuzes worden gemaakt. Niet elke editie of druk van een werk kan worden opgenomen. Daarnaast kunnen juridische beperkingen ervoor zorgen dat teksten niet beschikbaar kunnen worden gesteld. Meer informatie over de selectie vind je in de selectie en editieverantwoording. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Waarom is het titeloverzicht op een auteurspagina niet compleet?
Op de auteurspagina’s worden alleen de titels vermeld die via DBNL beschikbaar zijn, of waarover secundaire literatuur op de website beschikbaar is. Natuurlijk staan we open voor suggesties. Wil je dat een werk wordt opgenomen in de DBNL-collectie? Dien een digitaliseringsverzoek in.
Waarom zijn er minder teksten uit Vlaanderen beschikbaar in DBNL?
Dit heeft te maken met auteursrecht. Voor in Nederland uitgegeven werken heeft de KB, waar DBNL is ondergebracht, een collectieve licentie gesloten met auteursrechtenorganisatie Stichting Lira. Voor in Vlaanderen gepubliceerde werken is het helaas nog niet gelukt zulke collectieve afspraken te maken. Op dit moment worden daarom alleen de publicaties getoond waarvoor toestemming is van de rechthebbenden.
Kan ik ook zelf teksten aandragen voor in DBNL?
Iedereen kan een digitaliseringsverzoek indienen. Digitaliseringsverzoeken worden maandelijks beoordeeld door de adviescommissie. Die bepaalt of de voorgestelde werken passen binnen de DBNL-collectie en of ze gedigitaliseerd kunnen worden.
Rechten
Ik wil citeren uit een werk van DBNL. Mag dat?
Op veel van de teksten en afbeeldingen in DBNL rust auteursrecht. Dat betekent dat hergebruik zonder toestemming van de rechthebbenden beperkt is toegestaan. Zonder toestemming citeren mag in de context van een eigen betoog of verhaal, zoals een tekst of afbeelding, met bron- en naamsvermelding.
Kan ik toestemming krijgen van de KB om teksten of afbeeldingen van DBNL te gebruiken?
De KB kan geen toestemming geven voor het hergebruik van de teksten of afbeeldingen. Dat kunnen alleen de rechthebbenden: de makers of hun erfgenamen. Meer informatie vind je op de pagina over auteursrecht.
Kan ik contactgegevens van rechthebbenden krijgen?
We kunnen je helaas niet helpen aan contactgegevens van rechthebbenden.
Waarom krijg ik bij sommige tijdschriftartikelen de melding ‘Dit werk kan om auteursrechtelijke redenen niet getoond worden’?
Op deze tijdschriftartikelen rust auteursrecht. Voor in Nederland uitgegeven tijdschriften is een collectieve licentie afgesloten met de Stichting Lira en Pictoright. Voor Vlaamse tijdschriften is individuele toestemming nodig van de rechthebbenden. Deze rechthebbenden hebben geen toestemming gegeven voor publicatie van deze artikelen in DBNL.
Ik wil toestemming geven om mijn tijdschriftartikelen beschikbaar te stellen in DBNL. Wat moet ik doen?
Ben je rechthebbende? Dan kun je toestemming geven voor publicatie via dbnl.auteursrecht@kb.nl.
Ik wil niet dat mijn teksten op DBNL beschikbaar gesteld worden. Wat moet ik doen?
Ben je rechthebbende en wil je niet dat jouw werk beschikbaar wordt gesteld via DBNL? Laat het weten via optout@kb.nl. Meer informatie vind je op de pagina voor rechthebbenden.
Ik ben uitgever en ik wil een werk op DBNL opnieuw in de handel brengen. Wat moet ik doen?
Ben je uitgever van een werk op DBNL dat je opnieuw in de handel wilt brengen? Laat het ons weten via optout@kb.nl, dan halen we het werk offline. Meer informatie vind je op de pagina voor rechthebbenden.
Kan ik een bestand van een afbeelding uit de DBNL-collectie in hoge resolutie krijgen?
Helaas beschikt DBNL niet over bestanden van afbeeldingen in hoge resolutie. Via de dienstverlening van de KB kun je van materiaal uit de KB-collectie wel bestanden in hoge resolutie bestellen. Houd er rekening mee dat op deze afbeeldingen mogelijk auteursrecht rust. Je mag deze afbeelding dus niet zomaar hergebruiken.
Onjuistheden
Er staan op mijn auteurspagina fouten in mijn personalia. Hoe kan ik die laten wijzigen?
Je kunt dit doorgeven via het contactformulier.
Er staan feitelijke onjuistheden in een tekst. Hoe komt dit en kan dit verbeterd worden?
De KB stelt op de website van DBNL teksten beschikbaar als culturele en historische bronnen in hun oorspronkelijke vorm. Met de inhoud ervan heeft de KB uitdrukkelijk en bewust geen bemoeienis. Afgezien van duidelijke drukfouten worden onjuistheden dan ook niet verbeterd. Zie de disclaimer voor meer informatie.
Er staan druk- of OCR-fouten in een tekst. Hoe komt dat? Kan dit verbeterd worden?
De teksten op de DBNL-website zijn voor vrijwel honderd procent correct. Ze zijn niet foutloos. Bij het omzetten van papier naar digitaal sluipt soms een fout in een tekst. Duidelijke OCR-fouten worden gecorrigeerd. Ook drukfouten in de originele tekst worden gecorrigeerd en verantwoord. Heb je OCR-fouten gevonden in een tekst? Geef het door via het contactformulier.
Over DBNL
Hoe werkt het digitaliseringsproces van DBNL?
Bekijk het filmpje over het digitaliseringsproces voor meer informatie.
Ik wil graag op de hoogte blijven. Kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe aanwinsten van DBNL? Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief.