Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1860 (1859)

Informatie terzijde

Titelpagina van Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1860
Afbeelding van Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1860Toon afbeelding van titelpagina van Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1860

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.70 MB)

Scans (7.75 MB)

XML (1.13 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

almanak
tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1860

(1859)– [tijdschrift] Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea–rechtenstatus Auteursrechtvrij

Vorige Volgende
[pagina 49]
[p. 49]

XVIII. Postwezen en maildienst voor de West-Indische kolonien en de kust van Guinea.

a. Bepalingen betrekkelijk het Postwezen voor de Nederl. West-Indische koloniën en de Kust van Guinea.

De verzending van brieven uit Nederland, per mail, naar Suriname en naar Curaçao, geschiedt met gesloten brievenmalen, door middel van de gewone post tusschen Nederland en Groot-Brittannië, en verder met de stoombooten der Engelsche West-India-mail Steam-packet Company, die tweemalen 's maands (den 2en en 17en) van Southampton naar de West-Indiën vertrekken. De brieven voor Curaçao worden door die booten tot St. Thomas, die voor Suriname tot Demerary gebragt en worden van daar door Nederlandsche koloniale vaartuigen of oorlogschepen afgehaald. Omgekeerd worden de brieven uit Curaçao en uit Suriname tot St. Thomas en tot Demerary door koloniale of rijksvaartuigen bezorgd en daar aan de Engelsche postdirectie overgegeven.

Op het adres van elken brief die per mail wordt verzonden, moet het verlangen daartoe door den afzender duidelijk vermeld staan, door de woorden: per Engelsche mail, over Engeland, over Southampton of eene dergelijke aanduiding; bij verzuim daarvan, wordt de brief per scheepsgelegenheid verzonden.

Het port van eenen gewonen of enkelen brief, per mail, van Suriname naar Nederland of omgekeerd, bedraagt f 0.65; van Curaçao naar Nederland of omgekeerd eveneens, f 0.65; deze brieven kunnen over en weder naar verkiezing gefrankeerd of ongefrankeerd worden verzonden.

De brieven van St. Eustatius en St. Martin naar Nederland en omgekeerd, worden insgelijks per Engelsche West-Indische mail verzonden; zij vertrekken echter niet in gesloten brievenmalen en worden afzonderlijk door de Engelsche postadministratie bezorgd; zij zijn aan eene gedwongen frankering van f 0.70 onderworpen.

Brieven van Nederland voor de Kust van Guinea bestemd, vertrekken den 23en van elke maand met Engelsche pakketbooten uit Plymouth, en zijn onderworpen aan eene gedwongen frankering van f 1.00. De brieven met bijzondere scheepsgelegenheden in de havens van het Rijk over zee aangebragt, alsmede die van Nederland naar de koloniën aldus verzonden, zijn onderworpen aan een port van 30 cents voor een' enkelen brief.

Als enkele brieven, van Nederland, per mail naar Suriname en Curaçao of omgekeerd, verzonden, worden beschouwd de brieven van 15 Nederl. wigtjes en daar beneden. Wegens de zwaardere brieven wordt berekend,

boven 15 tot en met 30 wigtjes, twee porten.
boven 30 tot en met 45 wigtjes, drie porten.
boven 45 tot en met 60 wigtjes, vier porten. en

zoo vervolgens voor elke 15 of gedeelte van 15 wigtjes daarenboven één port meer.

[pagina 50]
[p. 50]

Voor de brieven per scheepsgelegenheid, geldt het volgende tarief 15 wigtjes of daar beneden is een enkele brief.

beneden de 15 wigtjes tot en met 50 wigtjes, tweemalen het port.
beneden de 50 wigtjes tot en met 100 wigtjes, driemalen het port.
beneden de 100 wigtjes tot en met 250 wigtjes, viermalen het port.
beneden de 250 wigtjes tot en met 500 wigtjes, vijfmalen het port.

en zoo vervolgens over elke 250 wigtjes of breuk van 250 wigtjes, daarenboven éénmaal het port meer.

Bijaldien er brieven te verzenden zijn van buitenlandschen oorsprong, waarvoor eenig port of verschot verschuldigd is, onafhankelijk van dat der verzending tusschen Nederland en de West-Indiën, wordt zoodanig port of voorschot boven het gewone port aan de belanghebbenden in rekening gebragt.

Brieven van Nederland naar Suriname of Curaçao, en omgekeerd, kunnen worden aangeteekend, voor f 0.50, boven en behalve het gewone port. Deze brieven behoeven daarom echter niet te worden gefrankeerd, maar het aanteekengeld moet, in elk geval, door den afzender worden voldaan.

Aan gedwongen frankering zijn onderworpen, alle brieven van een der West-Indische koloniën voor Groot-Brittannië bestemd, en verder alle brieven van een der Nederl. West-Indische koloniën, bestemd voor Noord- en Centraal-Amerika, voor zooverre die plaatsen en eilanden niet onder Engelsche heerschappij zijn.

Het port der brieven van Suriname naar Groot-Brittannië en omgekeerd, is f 0.30, dat van Suriname naar een der Britsch West-Indische koloniën bedraagt f 0.20, de frankering is bij deze laatsten niet verpligtend.

Brieven van Suriname of Curaçao, naar Rijken of plaatsen in Europa, Azië, Afrika en Australië gelegen, hetzij al dan niet onder Engelsche heerschappij staande, kunnen per mail gefrankeerd of ongefrankeerd worden verzonden, met uitzondering der brieven voor Groot-Brittannië zelve bestemd, die, zoo als hierboven reeds gezegd is, aan gedwongen frankering zijn onderworpen.

De brieven van Paramaribo naar Nickerie of Coronie worden vrij van port overgebragt, doch voor die van Nickerie of Coronie naar Paramaribo wordt een port van f 0.30 betaald.

Het port der brieven van Suriname naar Curaçao, St. Eustatius of St. Martin bedraagt eveneens f 0.30, en is de briefwisseling tusschen die vier plaatsen over en weder aan gedwongen frankering onderhevig.

In het algemeen wordt verder van alle brieven die in Suriname aankomen, behalve die, welke uit Nederland per mail daarheen worden gezonden, een port van f 0.30 geheven.

Alle brieven, welker frankering verpligtend is, doch die ongefrankeerd in de bus zijn gedaan, worden niet verzonden, maar opgehouden, tot dat het begaan verzuim door den afzender hersteld is.

Nieuwspapieren en andere gedrukte stukken, kunnen per scheepsgelegenheid van Suriname en van Curaçao naar Nederland, en omgekeerd, gefrankeerd of ongefrankeerd worden verzonden, tegen een port van 5 cents voor elk vel of blad.

Bij de verzending per mail zijn nieuwspapieren en gedrukte stukken, over en weder, aan gedwongen frankering onderworpen tegen een port van 10 cents voor elk vel of blad. Indien zij onge-

[pagina 51]
[p. 51]

frankeerd in de bus worden gedaan, worden zij evenwel opgezonden, maar degene die ze ontvangt, betaalt daarvoor een port, berekend naar het gewigt van elk stuk beschouwd als brief, volgens het hierboven opgegeven opklimmend tarief voor de mailbrieven.

Het postkantoor te Paramaribo is dagelijks voor het publiek geopend van 's morgens 8 tot 's namiddags 2 ure. De afgifte van brieven geschiedt zoo spoedig mogelijk na hunne aankomst; na 10 ure des avonds worden echter geene brieven meer afgegeven.

Den 5en en 21en van elke maand vertrekt de mail; het laatste oogenblik, waarop gewone brieven op het kantoor moeten worden bezorgd, wordt door den ambtenaar met de posterij belast, telkens vóór het vertrek van elke mail, door middel van de dagbladen bekend gemaakt. De brieven, na het aangeduide uur in de bus gevonden, worden met de volgende mail verzonden.

Brieven en gedrukte stukken, ter aanteekening of frankering, moeten een half uur vroeger dan de gewone brieven worden bezorgd.

b. Bepalingen omtrent de wijze van verzending, de frankering en de porten der brieven van Nederland naar Noord-, Zuid- en Centraal-Amerika en de West-Indische eilanden.

Voor brieven van Nederland, met de Engelsche of Fransche post, naar:

Bolivia, over Engeland gedwongen frankering, f 1.60.
Brazilië, over Engeland gedwongen frankering, 1.00.
Buenos-Ayres, over Engeland gedwongen frankering, 1.00.

Californië, over Panama, gedwongen, f 1.80; over de Vereenigde Staten, gedwongen, f 1.05.
Canada, over Halifax of over de Vereen. Staten, gedwongen, f 0.20.
Cayenne, over Engeland, gedw., f 0.70; over Frankrijk, gedw., f 0.45.
Chili, over Engeland, gedwongen, f 1.60.
Cuba, over Southampton, gedw., f 1.65; over Frankrijk, gedw., f 0.75.
Curaçao, over Engeland, vrijwillige frankering, f 0.65.
Falklands-eilanden, over Engeland, gedwongen, f 0.70.
Guadeloupe, over Engeland, gedw., f 1.15; over Frankrijk, gedw., f 0.45.
Guatemala, over Engeland, gedwongen, f 0.70.
Hayti, over Engeland, gedwongen, f 1.15.
Madera, over Engeland, gedwongen, f 1.40.
Martinique, over Engeland, gedw., f 1.15; over Frankrijk, gedw., f 0.45.
Mexico, over Engeland, gedw., f 1.65; over Frankrijk, gedw., 0.75.
Montevideo, over Engeland, gedwongen, f 1.00.
New-Foundland, Nieuw-Brunswijk en Nova-Scotia over Halifax of over Boston, gedwongen, f 0.20.
Nieuw Grenada, over Engeland, gedwongen, f 1.00.
Panama, over Engeland, gedwongen, f 1.00.
Peru, over Engeland, gedwongen, f 1.60.
Porto Rico, over Engeland, gedwongen, f 1.15.
Rio de la Plata, over Engeland, gedwongen, f 1.00.
St. Eustatius en St. Martin, over Engeland, gedwongen, f 0.70.
St. Thomas en St. Croix, over Engeland, vrijwillig, f 0.70.
Suriname, over Engeland, vrijwillig, f 0.65.
Venezuela, over Engeland, gedwongen, f 1.00.

Van en naar al de Britsche West-Indische koloniën, bedraagt

[pagina 52]
[p. 52]

het port f 0.70 en is de frankering vrijwillig, met uitzondering van Turks-eiland, waarvoor de frankering gedwongen is.

Brieven uit Nederland naar de Vereenigde Staten van Noord-Amerika, worden verzonden met Engelsche pakketbooten, tegen eene gedwongen frankering van f 0.80, met Amerikaansche pakketbooten over Engeland, tegen eene gedwongen frankering van f 0.40, of wel over Frankrijk, voor een port van f 0.60. Bij deze laatsten is de frankering vrijwillig.

c. Tarief der kosten van overtogt en voeding voor passagiers aan boord van de koloniale Grouvernements-vaartuigen, die de maildienst verrigten tusschen Suriname en Demerary, en tusschen Curaçao en St. Thomas, vice versaGa naar voetnoot(1).

De passage-gelden, ten behoeve der koloniale kas, zijn aldus geregeld:

Per stoomboot Per Schoener.
1e kl. 1e kl. 2e kl. 1e kl. 2e Kl.
(Paviljoen). (Kajuit).
Van Paramaribo naar Nickerie of Coronie f 25 f 15 f 9 f 12 f 8.
Van Paramaribo naar Demerary 40 25 15 20 12.
Van Nickerie of Coronie naar Demerary 25 15 9 12 8.
Van Nickerie naar Paramaribo 25 l5 9 12 8.
Van Demerary naar Nickerie of Coronie 25 15 9 12 8.
Van Demerary naar Paramaribo 40 25 15 20 12.

Het is aan de gezagvoerders der stoombooten overgelaten om het aanzoek tot het nemen van plaats in het paviljoen (kajuit voor den gouverneur bestemd) al of niet toe te staan.

Daarenboven moet nog betaald worden voor kosten van voeding, aan de gezagvoerders der vaartuigen, ten hunnen behoeve:

voor passagiers der 1ste kl., aan de kajuitstafel, f 3 per dag.

voor passagiers der 2de kl., aan den scheepsbak, f 0.60 per dag.

De dagen van het aan boord komen en van boord gaan, worden voor volle dagen berekend.

Voor kinderen beneden de 12 jaar, wordt de helft betaald, zoowel voor passage als voor voeding.

Dranken zijn aan boord verkrijgbaar volgens een door het bestuur goedgekeurd tarief.

Personen, die van Paramaribo of uit Nickerie met een der koloniale Gouvernements-vaartuigen wenschen te vertrekken, moeten daartoe tijdig, tegen quitantie, de passage-gelden voldoen, te Paramaribo ten kantore van den kolonialen ontvanger en betaalmeester, te Nickerie bij den landdrost. De gezagvoerders zullen geene passagiers aan boord nemen, dan de zoodanigen die voorzien zijn van de vereischte quitantiën of wel van een permit door den gouverneur der kolonie afgegeven. Te Demerary en te Coronie worden de passage-gelden ontvangen door de gezagvoerders zelven, die daarvoor aansprakelijk zijn; doch blijft, wat Coronie betreft, evenwel het verbod, om passagiers naar Demerary zonder pas mede te nemen, van volle kracht.

 

Voor overtogt en voeding voor passagiers aan boord der pakket-

[pagina 53]
[p. 53]

schoener tusschen Curaçao en St. Thomas, vice versa, wordt betaald:

voor passagiers 1ste klasse f 40
voor passagiers 2de klasse 20

d. Engelsche West-Indische Mail-stoomboot Maatschappij.

Regeling der dienst. De maildienst tusschen Groot-Brittannië en de West-Indische eilanden en republieken van Centraal-Amerika, wordt verrigt door de stoombooten der Royal Mail Steam Packet-Company. Deze maatschappij staat in verbinding met de Pacific Steam Navigation-Company, waardoor geregelde communicatie wordt onderhouden over Panama met de havens aan de Westkust van Zuid-Amerika (Ecuador, Peru, Chili, enz.)

De schepen in dienst der R.M.S.P. Company waren in 1859 de volgende:

NAMEN. Tonnemaat. Paardenkracht. namen der kapiteins.
Atrato (ijzer) 3467 800 F. Woolley.
Parana 3070 800 T.A. Bevis.
Magdalena 2943 800 G. Abbott.
Orinoco 2901 800 E. Baynton.
La Plata 2404 1000 C.G. Weller.
Tyne (ijzer) 2184 400 T.W. Sawyer.
Avon 2069 440 R. Revett.
Medway 1895 430 A. Hole.
Thames 1889 430 J.M. Gillies.
Trent 1856 430  
Tamar 1963 400 J.H. Jellicoe.
Dee 1699 440 F. Reeks.
Clyde 1371 430 W. Heenan.
Solent 1804 400 H.P. Lewis.
Teviot 1744 450 K. Woolward.
Conway 895 260 J.T. Moir.
Wye (ijzeren schroefboot) 819 180 T. Longden.
Derwent 794 260 C. Taylor.
Eagle 630 250 J.J. Hammack.
Camilla (ijzer) 539 250 R. Curlewis.
Prince (ijzer) 398 200 J. Ellerby.

benevens nog 4 groote stoombooten in aanbouw.

De grootsten dier stoomschepen worden gebezigd voor de Transatlantische reizen tusschen Southampton en St. Thomas; de kleineren zijn bestemd voor de reizen in West-Indië (Intercolonial voyages).

Dagen van vertrek en van aankomst. Den 2en en 17en van elke maand vertrekt een der stoombooten uit Southampton naar West-Indië. Zoo die dag op een Zondag valt, geschiedt het vertrek op den volgenden dag.

Passagiers en brieven naar Havana, Tampico en Vera Cruz worden alleen met de mailbooten van den 2en medegenomen en voor Honduras alléén met de booten van den 17en; omgekeerd is van die plaatsen naar Europa ook slechts éénmaal in de maand gelegenheid.

[pagina 54]
[p. 54]

De mail van den 2en uit Southampton komt op St. Thomas aan den 17en; op Jamaica den 21en; op Barbados den 21en; op Trinidad den 23en en te Demerary den 23en.

De mijl van den 17en uit Southampton komt op St. Thomas aan den 2en van de volgende maand; op Jamaica den 6en; op Barbados den 6en; op Trinidad den 8en en te Demerary den 8en.

De naar Europa terugkeerende mails vertrekken uit Demerary en Trinidad den 10en en 25en van elke maand, uit Barbados en Jamaica den 12en en 27en en uit St. Thomas den 16en en 1en. Zij komen in Southampton aan op den 2en en 17en van elke maand.

Deze dagen van aankomst op de verschillende stations zijn natuurlijk afhankelijk van weêr en wind, doch de dienst geschiedt zoo geregeld en met zoo veel spoed, dat de stoombooten meestal vóór den bepaalden dag aankomen.

De mail van den 17en uit Southampton, die in den regel te Demerary den 8en van de volgende aankomt, arriveert aldaar reeds den 7en en vertrekt weder naar Europa den 9en, wanneer de maand 31 dagen heeft.

Passage-gelden. De prijzen van den overtogt, daaronder begrepen voeding, gebruik van beddegoed en alle andere kosten, behalve wijn, bier of sterke dranken, zijn als volgt (in ponden sterling; elk pond sterling à f 12 Ned. courant).

Van Southampton naar: after cabin. fore cabin.
Enkele. Dubbele; voor iedere slaapplaats. Enkele. Dubbele; voor iedere slaapplaats.
Antigua 55 £. 38½ £. 44 £. 33 £.
Barbados 55 38½ 44 33
Carriacou (Grenadillen eil.) 55 38½ 44 33
Carthagena 66 44 55 38½
Colon (Aspinwall) 66 44 55 38½
Demerary 55 38½ 44 33
Dominica 55 38½ 44 33
Grenada 55 38½ 44 33
Grey Town 66 44 55 38½
Guadeloupe 55 38½ 44 33
Havana 66 44 49½ 38½
Honduras 66 44 49½ 38½
Jacmel (Haïti) 60½ 38½ 44 33
Jamaica 60½ 38½ 44 33
Martinique 55 38½ 44 33
Porto Rico 55 38½ 44 33
St. KittsGa naar voetnoot(1) 55 38½ 44 33
St. Lucia 55 38½ 44 33
St. Thomas 55 38½ 44 33
St. Vincent 55 38½ 44 33
SantaMartha (Nw. Grenada) 66 44 55 38½
Tampico 71½ 49½ 55 44
Tobago 55 38½ 44 33
Trinidad 55 38½ 44 33
Vera Cruz 71½ 49½ 55 44
Nassau (Bahama's) 60½ 44 49½ 38½

[pagina 55]
[p. 55]

Omgekeerd van een dezer plaatsen naar Southampton worden dezelfde prijzen gerekend.

Somtijds wordt op de reis van West-Indië naar Europa, Fayal, een der Azorische eilanden aangedaan. De passage van daar naar Southampton, onverschillig in welken rang, is 18 p. st. en 14 sh. Retour-biljetten voor de reis van Europa naar West-Indië en omgekeerd, worden afgegeven tegen eene vermindering van 25 pct. op het passage-geld. Zij moeten vooraf betaald worden, zijn 6 maanden geldig en kunnen met aan andere personen overgedragen worden. Wanneer er plaats is aan boord der West-Indische mailbooten, wordt een klein getal immigranten en andere mindere passagiers aan boord toegelaten voor 20 p. st., onverschillig naar welke plaats en mits zij zelve hunne hangmatten medebrengen en met het volk mede schaften.

Het verschil in passage-geld voor de Fore- en After-cabins heeft alleen betrekking tot de hut waarin de passagiers logeren; wat voeding betreft en in alle andere opzigten, worden zij geheel op dezelfde wijze behandeld.

Ook heeft zelfs het verschil in hutten hoofdzakelijk betrekking tot de Transatlantische reis; voor de reizen tusschen de koloniën onderling wordt dit slechts in acht genomen voor zoo verre de ruimte aan boord en het aantal passagiers zulks toelaat.

De prijzen voor passage, onverschillig in welke hut, van de eene plaats in West-Indië naar de andere, zijn bepaald naar het volgende tarief, in zilveren dollars van f 2.55 Ned. courant.

[pagina 56]
[p. 56]

plaatsen. Antigua. Barbados. Carriacou. Carthagena. Colon (Aspinwall). Demerary. Dominica.
Antigua - 25 25 55 65 40 12
Barbados 20 - 15 70 80 20 15
Carriacou (Grenadillen eil.) 25 20 - 70 80 35 20
Carthagena 75 85 85 - 15 100 80
Colon of Aspinwall 85 95 95 25 - 110 90
Demerary 40 20 30 90 100 - 35
Dominica 12 25 25 65 75 40 -
Grenada 25 20 5 70 80 35 20
Guadeloupe 8 25 25 60 70 40 8
Grey Town 100 110 110 40 15 125 105
Havana 85 95 95 100 110 110 90
Honduras 110 120 120 125 135 135 115
Jacmel (Haïti) 55 65 65 70 80 80 60
Jamaica 70 80 80 85 95 95 75
Martinique 12 25 25 65 75 40 8
Nassau (Bahama's) 75 85 85 90 100 100 80
St. Juan (Porto Rico) 35 50 50 50 60 60 40
St. Kitts 12 13 30 50 60 50 20
St. Lucia 15 15 20 70 80 30 10
Santa Martha - - - 8 25 - -
St. Thomas 25 35 35 40 50 50 30
St. Vincent 20 15 5 75 85 30 15
Tampico 145 155 155 160 170 170 150
Tobago 30 25 25 80 90 35 25
Trinidad 30 25 12 80 90 35 30
Vera Cruz 140 150 150 155 165 165 145

plaatsen. Grenada. Guadeloupe. Grey Town. Havana. Honduras. Jacmel. Jamaica.
Antigua 25 8 75 65 80 40 50
Barbados 15 20 90 80 95 55 65
Carriacou (Grenadillen eil.) 5 20 90 80 95 55 65
Carthagena 85 75 30 100 115 75 85
Colon of Aspinwall 95 85 15 110 125 85 95
Demerary 30 40 110 100 115 75 85
Dominica 25 8 85 75 90 50 60
Grenada - 20 90 75 95 55 65
Guadeloupe 25 - 80 70 85 45 55
Grey Town 110 100 - 125 140 100 110
Havana 95 85 120 - 95 85 95
Honduras 120 110 145 95 - 60 40
Jacmel (Haïti) 65 55 90 80 50 - 20
Jamaica 80 70 105 95 30 25 -
Martinique 25 8 85 75 90 50 60
Nassau (Bahama's) 85 75 110 100 115 75 85
St. Juan (Porto Rico) 50 35 70 60 60 25 30
St. Kitts 30 15 70 65 75 35 50
St. Lucia 20 15 90 80 95 55 65
Santa Martha - - 40 - - - -
St. Thomas 35 25 60 50 65 25 35
St. Vincent 10 20 95 85 100 60 70
Tampico 155 145 180 65 185 145 155
Tobago 15 30 100 90 105 65 75
Trinidad 10 30 100 90 105 65 75
Vera Cruz 150 140 157 60 180 140 150

plaatsen. Martinique. Nassau (Baham.) St. Juan (P. Rico). St. Kitts. St. Lucia. Santa Martha.
Antigua 15 55 25 10 15 50
Barbados 15 70 40 25 12 65
Carriacou (Grenadillen eil.) 20 70 40 25 20 65
Carthagena 80 90 60 70 80 -
Colon of Aspinwall 90 100 70 80 90 -
Demerary 35 90 60 45 30 85
Dominica 8 65 35 15 8 60
Grenada 20 70 40 25 20 65
Guadeloupe 8 60 30 12 12 55
Grey Town 105 115 85 95 105 -
Havana 90 100 70 80 90 95
Honduras 115 125 80 105 115 120
Jacmel (Haïti) 60 70 25 50 60 65
Jamaica 75 85 40 65 75 80
Martinique - 65 35 15 8 60
Nassau (Bahama's) 80 - 60 70 80 85
St. Juan (Porto Rico) 40 50 - 30 40 50
St. Kitts 20 50 20 - 20 50
St. Lucia 8 70 40 20 - 65
Santa Martha - - - - - -
St. Thomas 30 40 10 20 30 35
St. Vincent 15 75 45 25 15 70
Tampico 150 160 115 140 150 155
Tobago 25 80 50 35 25 75
Trinidad 25 80 50 35 25 75
Vera Cruz 145 155 110 135 145 150

plaatsen. St. Thomas. St. Vincent. Tampico. Tobago. Trinidad. Vera Cruz.
Antigua 15 25 115 35 30 110
Barbados 30 12 130 25 20 125
Carriacou (Grenadillen eil.) 30 5 130 25 12 125
Carthagena 50 85 150 95 95 145
Colon of Aspinwall 60 95 160 105 105 155
Demerary 50 30 150 35 30 145
Dominica 25 25 125 35 30 120
Grenada 30 10 130 20 10 125
Guadeloupe 20 25 120 35 30 115
Grey Town 75 110 175 120 120 170
Havana 60 95 45 105 105 40
Honduras 85 120 180 130 130 175
Jacmel (Haïti) 30 65 125 75 75 120
Jamaica 45 80 140 90 90 135
Martinique 25 25 125 35 25 120
Nassau (Bahama's) 50 85 150 95 95 145
St. Juan (Porto Rico) 12 50 105 60 55 100
St. Kitts 12 30 115 40 35 110
St. Lucia 30 20 130 30 20 125
Santa Martha - - - - - -
St. Thomas - 35 95 45 45 90
St. Vincent 35 - 135 25 15 130
Tampico 20 155 - 165 165 12
Tobago 40 25 140 - 10 135
Trinidad 40 15 140 15 - 135
Vera Cruz 115 150 12 160 160 -

[pagina 57]
[p. 57]

Voor deze reizen in de koloniën (Intercolonial voyages) worden geene retour-biljetten afgegeven. Voor het transport van paarden wordt berekend ⅚ der passage van een passagier der 1ste klasse, de stal en het voeder van het paard worden door den verzender verstrekt.

Dekpassagiers worden alleen medegenomen op de reizen in de koloniën, tegen ¼ van de passage der 1ste klasse; zij moeten in hun eigen voeding en beddegoed voorzien.

Op de Koloniale zoowel als op de Transatlantische reizen, worden kinderen beneden de 3 jaar gratis medegenomen; van 3 tot onder 8 jaar ¼ en van 8 tot onder 12 jaar ½ der passage van de 1ste klasse.

Voor mannelijke bedienden, van welken leeftijd ook, wordt ½ en voor vrouwelijke bedienden ⅔ betaald van de minste klasse van Salon passagiers. De vrouwelijke bedienden slapen in de dames salon.

De bagage, die elk passagier vrij van vracht mag medenemen, zal niet meer dan 20 kubiek Engelsche voeten mogen meten; voor het meerdere wordt extra vracht betaald.

Wanneer een passagier die voor eene geheele hut (om alleen te zijn) betaald heeft, wegens gebrek aan ruimte op reis een ander passagier bij zich moet nemen, wordt hem over de geheele reis slechts de vracht voor eene halve hut berekend.

Indien op sommige stations in de koloniën, door onvoorziene omstandigheden, de passagiers langer dan 4 dagen moeten wachten op de stoomboot, waarmede zij verder hunne reis moeten voortzetten, zullen zij verpligt zijn zelve de kosten hunner voeding te betalen.

Algemeene bepalingen en opmerkingen. Om zeker te zijn van eene plaats op de uitreis naar West-Indië, moet men die bespreken aan het hoofd-bureau der Maatschappij te Londen, no. 55, Moorgate-street. Ook aan het bureau te Southampton bij den Heer Duffell kan men passage nemen.

In de koloniën moet men zich vervoegen bij den agent der Maatschappij aldaar.

Transatlantische reizigers hebben in de keuze hunner hutten de voorkeur boven reizigers in de koloniën. Wanneer voor de reis naar Europa, de verschillende stoombooten der West-Indische koloniën te St. Thomas bijeen komen, om daar hunne passagiers op de Transatlantische boot over te schepen, wordt voor elke plaats van herkomst, naar gelang van de belangrijkheid en het gewone getal passagiers van elke kolonie een zeker getal plaatsen in de Transatlantische boot aangewezen. De overschietende passagiers moeten zich op de reis zonder hut of slaapplaats behelpen, doch krijgen in Londen (55 Moorgate-street), een gedeelte der door hen betaalde passage terug. Voor de disponibele hutten worden voor elke kolonie uitgekozen die passagiers welke het eerst plaats genomen hebben; om dus zeker te zijn van eene hut van St. Thomas naar Engeland, is het geraden, voor personen die van Suriname naar Europa willen vertrekken, om reeds 14 dagen of 4 weken van te voren eene plaats te bespreken en zich te laten boeken (met vooruit betaling) bij den Heer Peter Rose, agent van de Royal Mail Steam Packet Company te Demerary.

De reizigers dienen indachtig te zijn om duidelijke adressen op hunne koffers te zetten, ter voorkoming van verliezen.

[pagina 58]
[p. 58]

Kistjes, pakjes en boeken kunnen per mail worden verzonden van Engeland naar West-Indië en omgekeerd, tegen gedwongen frankering, zij moeten worden bezorgd in Engeland, aan het hoofd-bureau, 55 Moorgate-street, Londen, of bij F.A. Collier, te Southampton en in de koloniën bij de agenten. Er wordt voor betaald naar het volgende tarief:

Voor een kubiek Engelsche voet en minder 7 s. 6 d. (f 4.50).
Van één tot en met twee kub. voet 11 s. 6 d. (f 6.90).
Van twee tot en met drie kub. voet 15 s.   (f 9.00).
Van drie tot en met veertien kub. voet, per voet 5 s.   (f 3.00).

Pakken of goederen meer dan veertien kubiek voet metende, worden als vrachtgoederen beschouwd en naar een ander tarief berekend.

Voor het vervoer van edele metalen wordt veel meer in rekening gebragt.

e. Afrikaansche Stoomboot-maatachappij.

DAGEN EN UREN VAN -
VERTREK. AANKOMST.
Datum. Uren. Datum. Uren.
Liverpool 24 12 m. Madeira 1 10 v.m.
Madeira 1 10 n.m. Teneriffe 3 6 v.m.
Teneriffe 3 12 m. Bathurst 8 12 m.
Bathurst 9 12 m. Sierra Leone 11 12 m.n.
Sierra Leone 13 12 m.n. Cape Palmas 16 1 n.m.
Cape Palmas 16 6 n.m. Cape Coast Castle 18 8 n.m.
Cape Coast Castle 19 8 n.m. Accra 20 5 v.m.
Accra 20 5 n.m. Lagos 21 11 n.m.
Lagos 23 8 n.m. Benin 24 4 v.m.
Benin 24 2 n.m. Nun 25 8 v.m.
Nun 25 1 n.m. Brass 25 2 n.m.
Brass 25 6 n.m. Bonny 26 4 v.m.
Lagos 8 6 n.m. Lagos 6 11 n.m.
Accra 10 6 n.m. Accra 9 12 m.n.
Cape Coast Castle 12 10 v.m. Cape Coast Castle 11 3 v.m.
Cape Palmas 14 6 n.m. Cape Palmas 14 12 m.
Sierra Leone 18 12 m.n. Sierra Leone 17 7 v.m.
Bathurst 23 12 m. Bathurst 22 12 m.
Teneriffe 28 12 m.n. Teneriffe 28 12 m.
Madeira 30 8 n.m. Madeira 30 8 v.m.
      Liverpool 9 12 m.

[pagina 59]
[p. 59]

f. Internationale dienst.

DAGEN EN UREN VAN -
VERTREK. AANKOMST.
  Datum. Uren.   Datum. Uren.
Bonny 26 4 n.m. Fernando Po 27 5 v.m.
Fernando Po 27 12 m.n. Cameroons 28 9 v.m.
Cameroons 29 4 n.m. Old Calabar 30 6 v.m.
Old Calabar 31 9 v.m. Brass 1 1 n.m.
Brass 2 9 v.m. Nun 2 10 v.m.
Nun 2 6 n.m. Bonny 3 4 v.m.

Verklaring der teekens.

m. Middag.
 
v. m. Voormiddag.
 
n. m. Namiddag.
 
m. n. Middernacht.

NB. De mailboot vertoeft op Bonny 9 dagen en 10 uren.

voetnoot(1)
Wanneer de mail door een der vaartuigen van Z.M. zeemagt wordt overgebragt, hangt het van den wil des kommandants van dien bodem af, om al dan niet passagiers mede te nemen, zoowel van Suriname naar Demerary als omgekeerd.

voetnoot(1)
Montserrat en Nevis komen niet op dit noch op het volgend tarief van passagegelden voor. De passagiers voor die beide plaatsen worden te St. Kitts afgezet.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken