Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Belgische Illustratie. Jaargang 3 (1870-1871)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Belgische Illustratie. Jaargang 3
Afbeelding van De Belgische Illustratie. Jaargang 3Toon afbeelding van titelpagina van De Belgische Illustratie. Jaargang 3

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (38.90 MB)

Scans (1593.18 MB)

ebook (38.82 MB)

XML (2.42 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Belgische Illustratie. Jaargang 3

(1870-1871)– [tijdschrift] Belgische Illustratie, De–rechtenstatus Auteursrechtvrij

Vorige Volgende

[Nummer 39]

Uit den Fransch-Pruisischen oorlog.

In den benarden toestand, waarin Frankrijk vooral sinds de capitulatiën van Sédan en Metz verkeerde, ontbreekt het in de geschiedenis dier dagen niet aan episoden van heldhaftigen moed en opoffering, welke den alouden roem van vaderlandsliefde en heldhaftigheid der fransche natie met recht handhaven. De drie oorlogstafereelen in dit nommer voorkomende, kunnen onder de schitterendste heldenfeiten der fransche natie geroemd worden.



illustratie
DE BURGERS VAN LYON, ARBEIDENDE AAN DE FORTIFICATIE-WERKEN.


De eerste gravure biedt een schets van de algemeene deelneming en werkzaamheid, welke de burgers van Lyon aan den dag legden, om deze tweede stad van Frankrijk tegen de aanvallen der overal zegevierende Duitschers te versterken en te vrijwaren. Gedurende twee maanden togen elken morgen op 't luiden der klok de burgers naar de wallen, om de fortificatiewerken in goeden stand te brengen; iedereen bracht zijne mondbehoeften mede en in den gemeenzamen arbeid wedijverden de rijken met de armen om elkaâr in opofferende vaderlandsliefde te

[pagina 306]
[p. 306]

overtreffen. Bejammerenswaardig is het echter dat deze vaderlandslievende gezindheid der groote handelsstad door de democratische woelingen met den afschuwelijken moord werd bezoedeld van den kommandant der nationale garde, Arnaud.

Ook Parijs zag helaas zijne straten onder 't wapperen der roode vaan met burgerbloed bezoedeld; toch heeft het door zijne heldhaftige volharding te midden van de grootste ontbering en al de verschrikkelijkheden van een langdurig beleg en bombardement, de bewijzen der edelste vaderlandsliefde en heldhaftigheid gegeven.

Onder de eerste en hevigste uitvallen der parijsche bezettingstroepen behoort de uitval van den generaal Ducrot door de gravure op blz. 309 voorgesteld.

De generaal Ducrot had namelijk het plan gevormd om den 29 November des avonds door de pruisische liniën te breken en de Marne over te trekken tusschen de forten Nogent en Charenton, terwijl tegelijkertijd de generaal Vinoy een operatie over de Seine van den kant van Choisy-le-Roi zou ondernemen. Het doel van Ducrot was naar Fontainebleau te trekken, ten einde zich met Aurelles de Paladine in vereeniging te stellen of ten minste de verbinding der Pruisen met Versailles af te snijden.

De Duitschers, van dit plan onderricht, deden in tijds de rivier de Marne buiten hare oevers treden, hetgeen de krijgsoperatiën vertraagde en de belegeraars in de gelegenheid stelde de bedreigde punten te versterken. De Saksers en Wurtemburgers weêrstonden met bewonderenswaardige volharding den woedenden aanval der Franschen, doch konden niet beletten dat deze, onder bescherming der kanonnen van de forten, zich van de dorpen Champigny en Brie sur Marne meester maakten. Terwijl Vinoy een gedeelte der streek van den kant van Choisy bezette, nam een ander fransch legercorps stormenderhand bezit van Epinay-sur-Seine.

De bloedige gevechten van 29 en 30 November werden door een volstrekte rust gedurende den dag van den ln December gevolgd. Met het aanbreken van den 2n werd de strijd hervat en trachtten de Duitschers de positiën van Brie en Champigny te herwinnen. De Saksers namen het eerste dezer dorpen bij verrassing in en de Wurtembergers bemachtigden het tweede na een verwoeden strijd. Toen zij echter het dorp reeds in bezit hadden, zagen zij door de fransche artillerie zich weder genoodzaakt te wijken, en Ducrot vond aldus de gelegenheid de Marne over te steken, waar hij zich met zijn troepen in de omstreken van Vincennes vestigde. De dappere fransche generaal, die gezworen had bij dezen uitval Parijs niet dan dood of als overwinnaar te zullen binnen treden, had zijn woord gestand gedaan, en in een later gevecht, den 21n December, was hij in staat zijne aangevangen krijgsoperatiën voort te zetten, welke echter niet door een gelukkigen uitslag bekroond werden. Van weerszijden werden wonderen van dapperheid verricht en de gevechten van de eerste dagen van December behooren onder de bloedigste en heldhaftigste van den geheelen fransch-pruisischen oorlog.

Door den uitval van Ducrot en de uitbreiding der fransche vestingwerken aan de oostzijde van Parijs werd de Mont-Avron, welke sterkte als eene borstwering van het fort Rosny kan worden aangemerkt, een punt van het uiterste gewicht, dat Franschen en Duitschers elkander betwistten. Niet dan na een hevig bombardement bezweek deze sterkte voor het vreeselijke duitsche artillerievuur en 't was deze inneming, welke den directen aanval der Pruisen op de naastbij gelegen forten vergemakkelijkte en hen in staat stelde 't bombardement van eenige wijken der fransche hoofdstad een aanvang te doen nemen. Onze houtsnede op blz 309 stelt den Mont-Avron voor op het oogenblik dat de moedige mariniers zich gereed maakten om zelven de stukken weg te voeren, daar, wegens de gladheid van den grond en om de aandacht der Pruisen niet gaande te maken, van de paarden geen gebruik kon gemaakt worden.

Chronologisch overzicht van den fransch-pruisischen oorlog.
September (Vervolg.)

4.Keizer Napoleon komt te Verviers, vergezeld van zijn gevolg, en pruisische en belgische officieren. - De maarschalk Palikao brengt ter kennis van 't Wetgevend Lichaam, dat het leger van Mac-Mahon heeft gecapituleerd en dat de keizer krijgsgevangen is. Jules Favre stelt voor den keizer en zijne dynastie vervallen te verklaren van den troon. - Gedurende de middagzitting van 't Wetgevend Lichaam dringt het volk de zaal binnen en eischt de vervallenverklaring van Napoleon en de proclamatie der republiek, 't Is onmogelijk de orde te herstellen. Verschillende afgevaardigden verlaten de zaal. Gambetta en eenige andere leden der linkerzijde begeven zich naar het stadhuis en proclameeren de republiek.
5.Het Journal Officiel doet een beroep op het volk en kondigt de Proclamatie der republiek aan. Het ministerie is aldus samengesteld: voorzitter Trochu, tevens hoofd van de militaire macht ter verdediging des vaderlands; Buitenlandsche Zaken Favre; Binnenlandsche Zaken Gambetta; Oorlog, generaal Leflô; Marine, de vice-admiraal Fourichon; Justitie, Crémieux; Onderwijs en Eerediensten, Jules Simon; Openbare Werken, Dorian; Landbouw, Magnin; Financiën, Picard. Het nieuwe gouvernement ontbindt het Wetgevend Lichaam en heft den Senaat op. - Komst van den koning van Pruisen te Rheims. - De republiek wordt te Lyon, Bordeaux, Grenoble en andere deelen van Frankrijk geproclameerd.
6.Circulaire van den minister Favre, waarin hij verklaart, dat het nieuwe fransche gouvernement besloten heeft geen duim gronds, noch een enkelen steen der versterkte vestingen van Frankrijk af te staan. - De keizerlijke prins vertrekt uit Ostende naar Engeland.
9.De vesting Laon geeft zich over. Na de capitulatie laat een fransch soldaat een kruitmijn springen, waarbij, onder talrijke dooden en gekwetsten, ook de hertog Wilhelm van Meckelenburg eene wonde bekomt. - Bombardement van Toul en begin van het bombardement van Metz.
10.Keizerin Eugenie komt te Ostende en gaat scheep naar Hastings.
11.Bombardement van Bitche.
13.Circulaire van graaf von Bismarck aan de gezanten van den Noordduitschen Bond bij de onzijdige mogendheden betreffende de vredesvoorwaarden, welke door Duitschland gesteld worden.
15.De koning van Pruisen vestigt zijn hoofdkwartier te Méaux. - Een vliegende colonne, onder aanvoering van den generaal Keller, bezet Colmar.
17.Gevecht van Brevannes bij Parijs.
18.Gevecht van Bicêtre, ten Zuiden van Parijs.
19.Parijs is geheel door de duitsche troepen omsingeld. De Franschen verlaten de positie van Pierrefitte, ten Noorden van St. Dénis. Bij Sceaux levert de kroonprins van Pruisen slag aan drie fransche divisies van 't legercorps van generaal Vinoy; de Franschen worden tot achter de zuidelijke forten van Parijs teruggedrongen en verliezen duizend krijgsgevangenen en zeven kanonnen.
23.Inneming van Toul door den groothertog van Mecklenburg-Schwerin na een bombardement van acht dagen.
24.Het Voorloopig Bewind der nationale verdediging te Tours zegt in een proclamatie, dat Frankrijk besloten is in antwoord op de door Pruisen gestelde vredesvoorwaarden den strijd tot het uiterste vol te houden.
28.Capitulatie van Straatsburg, waarbij 451 officiers en 17,000 onderofficiers en soldaten de wapenen overgeven.
30.Intocht van den generaal Von Werder in Straatsburg (189 jaren geleden trok Lodewijk XIV op denzelfden dag in die stad.)

October.

1.Overwinning der duitsche troepen bij den kruisweg Pompadour.
4.Overwinning der badensche troepen onder aanvoering van den generaal Von Degenfeld te Champenay in de Vogeezen. - Gevechten in de bosschen van Hilarion en Epernon.
5.Gevechten te Raon l'Etappe, te Pacy en bij Toury.
7.Vergeefsche uitval van het garnizoen van Metz. - Garibaldi komt te Marseille. - Uitval van het garnizoen van Parijs in de richting van Malmaison.
8.Graaf von Bismarck-Bohlen, gouverneur-generaal van den Elzas, vestigt zijn verblijf te Straatsburg. - De francs-tireurs overvallen een escadron pruisische huzaren in het dorp Ablis, ten Zuid-Oosten van Versailles; het dorp wordt door de Duitschers in brand gestoken.
9.Neubreisach en Schléstadt zijn door de duitsche troepen ingesloten.
10.Gevecht der duitsche troepen onder generaal von der Tann tegen een gedeelte van het Loire-leger, te Artenay, bij Orleans.
11.Inneming van Orleans door de Duitschers.
12.Aanvang van 't beleg van Soissons.
13.Onderhandelingen in 't hoofdkwartier te Versailles met den generaal Boyer, die door den maarschalk Bazaine uit Metz is gezonden. - Begin van het beleg van Verdun. - De Franschen bombardeeren en verwoesten het kasteel van St. Cloud.
16.Soissons capituleert na zich drie dagen hardnekkig verdedigd te hebben.
18.Inneming van Châteaudun.
20.De beiersche, wurtembergsche en badensche gezanten komen te Versailles tot het houden van onderlinge beraadslagingen.
27.Capitulatie van Metz; drie maarschalken, meer dan 6000 officiers en 173,000 onderofficiers en soldaten geven zich als krijgsgevangenen over.
28.Von Moltke wordt tot den gravenstand verheven. De kroonprins van Pruisen en prins Frederik Karel worden tot veldmaarschalken benoemd. - De Franschen verdrijven de in Le Bourget, oostelijk van St. Dénis, staande pruisische voorposten.
29.De duitsche troepen bezetten Metz.
30.Hevig gevecht bij Le Bourget. Dyon wordt na een strijd van zeven uren en het bombardeeren der stad door de Pruisen bezet.
31.Bazaine begeeft zich naar Willemshöhe.

November.

1.Onderhoud tusschen Thiers en von Bismarck.
2.Het geregelde beschieten van Neubreisach neemt een aanvang.
3.Schermutselingen in de nabijheid van Boulzicourt.
4.Belfort door de Duitschers ingesloten.
[pagina 307]
[p. 307]
7.Het fort Mortier bij Breisach capituleert. De onderhandelingen tusschen Thiers en von Bismarck over den wapenstilstand worden afgebroken.
8.Capitulatie van Verdun.
9.Mont-Béliard wordt door de Duitschers bezet. Generaal von der Tann wordt na een hevigen strijd door de Franschen genoodzaakt van Orleans naar Loucy terug te trekken.
10.Neubreisach capituleert. De Duitschers bezetten Blancourt en Etapes.
11.Circulaire van graaf von Bismarck aan de gezanten van den Noordduitschen Bond over de onderhandelingen met Thiers.
12.L' Isle sur Doubs en Clerval worden na kleine gevechten bezet.
14.Begin van 't bombardement van Thionville. - Uitval van 't garnizoen van Mezières.
16.Generaal Aurelles de Paladine wordt tot opperbevelhebber der Loire-armee benoemd. Een hevige uitval der bezettingstroepen van Belfort wordt verijdeld. Insluiting van Montmedy na zegepralende gevechten der Duitschers bij Chauveney en Thonelle.
19.Inneming van Dreux en gevecht bij Chateauneuf.
21.Hevige strijd bij Bretonzelles en kleinere gevechten ten Zuiden van La Loupe.
22.Nogent le Rotrou wordt door de Duitschers bezet. - Gevecht bij Nuits tusschen de franc-tireurs en de Pruisen. - Odo Russel doet pogingen bij von Bismarck tot het verkrijgen van den vrede.
23.Thionville wordt gebombardeerd. - Gevecht bij le Quesnel.
24.Opening van den Rijksdag. Baden en Hessen treden in den Noordduitschen Bond. Thionville capituleert.
25.Wurtemberg onderteekent de opneming in den nieuwen Duitschen Bond. Gevecht van pruisische voorposten en troepen van Garibaldi bij Pasques.
27.La Fère capituleert na een bombardement van twee uren. Bloedig gevecht bij Amiens.
28.Amiens wordt door den generaal von Göben bezet. Gevecht bij Beaume la Rolande. Nederlaag der Loire-armee. De generaal Aurelles wordt gewond.
29.Verschillende uitvallen van 't garnizoen van Parijs in de richting van 1' Hay, van St. Dénis en Mont Mesly.
30.Bloedig gevecht der Wurtembergers, Saksen en Pruisen tegen het parijsche bezettingsleger.

(Wordt vervolgd.)


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken