werk waarin ik met stelligheid de hand van een bekenden Hollandschen zeekartograaf, Govert Willemsz van Hollesloot meende te mogen herkennen (Het Boek 1917 blz. 241-251).
Deze aaneensluitende reeks van uitgaven vormt een blijvend monument voor den kundigen en energieken bewerker - een duurzaam monument ook voor de oude en in deze werkzaamheid vernieuwde banden tusschen Denemarken en ons land. Het was niet meer dan natuurlijk dat de bewerker van deze boeken als lid werd gekozen van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden.
Zooals reeds gezegd, voerde Knudsens studie hem vervolgens tot de bestudeering van het Deensche zeekaartwerk van de 17e eeuw. De reeks van studietjes daaraan gewijd is vermeld, en het monumentale werk over JensSørensen is uitvoerig door mij besproken in het laatste gedeelte van de aangehaalde studie in Het Boek.
Een samenvattend overzicht van de ontwikkeling van de stuurmanskunst in die vroegere periode - tot omstreeks 1600 - zond Knudsen mij later nog, een keurig, rijk geïllustreerd boek in groot formaat, onderdeel van een grooter werk, ‘Danmarks Søfart og Søhandel.’ Het beslaat een kleine honderd bladzijden (295-386) en is getiteld ‘Styrmandskunstens Udvikling til omtr. 1600’.
Nog heb ik twee kleine studietjes uit het Tidsskrift for Søvaesen: ‘En Stranding 1681 i Kattegat paa en “ubekendt Grøndt” (Schultz's Grund)’ en ‘Anhalt Knob’ (1922); en een overdruk uit het ‘Historisk Tidsskrift’ over de Hollandsche namen in de Deensche wateren: ‘Hollandsk Indflydelse paa Navngivningen i Farvandene omkring Danmark’; dit stuk is geschreven naar aanleiding van een studie van Dr. R. van der Meulen over de namen Skagerrak en Kattegat, in Tijdschr. v. Nederl. Taal en letterk. 1918.
Van latere jaren heb ik nog drie royaal uitgegeven hoofdstukken uit den Atlas Danicus van Peder Hansen Resen (1625-88), een groot Latijnsch historisch-topografisch werk, door Knudsen in het Deensch vertaald; Bornholm 1925, 86 blz. roy. 8o. Helsingør 1928, 47 blz.; Roskilde 1919, 100 blz., alle met tal van zeer goed gereproduceerde afbeeldingen. Eindelijk: Rasmus Pedersen Ravns Borringholms Krønike 1671, een octavo-boek van 214 blz., met ondersteuning van het Carlsberg-fonds uitgegeven door Bornholm Historiske Samfund in 1926.
Over de uitgaven van Udvalget for Folkeoplysnings Fremme