Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1901 (1901)

Informatie terzijde

Titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1901
Afbeelding van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1901Toon afbeelding van titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1901

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (7.60 MB)

Scans (60.01 MB)

ebook (5.42 MB)

XML (2.96 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1901

(1901)– [tijdschrift] Dietsche Warande en Belfort–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige
[pagina 672]
[p. 672]

Omroeper.

Gendarmerie. - Aerschot krijgt een nieuw gendarmeriegebouw. 't Is al onder dak; in den voorgevel prijkt een groote arduinsteen waarin gekapt staat in vergulde letters:

Nationale
Gendarmerie
Nationale
.

Vlaamsche Almanak voor Fransch Vlaanderen. Te Hazebroek is een vlaamsche almanak verschenen voor 1902: Tisje Tasje's Almanak, 1902, met verzen, verhalen, liedjes waaronder éen met muziek, een sprookje naar Grimm, de portretten van 't Russisch vorstenpaar, enz.

Bewijs dat 't Vlaamsch in Fransch Vlaanderen nog niet dood is. Te verkrijgen bij Boerhave-De Bruyne, Watou (W. Vl.), 0,15 fr.

 

In De Eendragt 3e jaargang, nr 26 kondigde David De Simpel (geboren te Moorslede 1778, gestorven te Staden 1851) de uitgaaf aan van Het leven der H. Godelieve naar een middeleeuwsch handschrift (uit de XIII eeuw, naar hij zegt). Kort daarop is D. De Simpel gestorven en van het handschrift is verder niets terecht gekomen. Is er misschien verband tusschen dit onuitgevoerd ontwerp van uitgave, en Mevrouw Van Ackere's dichtwerk Ste Godelieve (1849)? Kon iemand inlichtingen verschaffen, deze zouden in dank ontvangen worden door E. van Fraechem, Wollemarkt, Mechelen.

 

In het Duitsch tijdschrift die Grenzboten vat A. Weis-Ulmenried de uitkomsten samen der onderzoekingen over het beroemd Finsch epos Kalewala. Naar aanleiding der vertaling in het Duitsch van Domenico's Comparetti's studie over dit volksepos schreef indertijd Max Rooses, in 't Aprilnummer van De Gids, 1894, eene uitgebreide ontleding; ze werd overgedrukt in Rooses' Bundel Letterkundige Studiën. Het schijnt nu dat de geleerde onderzoekingen allerlei nogal bevreemdende zaken aan het licht hebben gebracht. Wat de hoofdhandeling van het gedicht, en geheel den gang der tafereelen betreft, niet aan het Finsche volk heeft men ze te danken, maar aan Elias Lönnrot zelf, den eersten uitgever; de Kalewala is dus niet een volksepos. Zijn ouderdom is die van het jaar dat het gedrukt werd. De plaats waar het ontstond is - Lönnrots' schrijftafel.

Men begrijpt dat het standpunt vanwaar dit dichtwerk moet beschouwd en beoordeeld worden, voortaan een geheel ander wezen zal. Tot hiertoe heeft men het aangezien als een goudmijn waaruit men de kennis van godsdienst, zeden en gebruiken der oude Finnen kon aan het daglicht brengen. Men heeft zich het hoofd gebroken om een verklaring te vinden van de verschillige mythologische personages die in

[pagina 673]
[p. 673]

dit epos optreden. Allemaal vergeefsche arbeid. Wij hebben hier te doen met de schepping, niet van een volk, maar van een man. Het is zoogoed als bewezen dat Lönnrot, daartoe aangezet door R. von Becker, in 1835 een verzameling Finsche runen (volksliederen) als materiaal heeft genomen, en die heeft aaneengesnoerd door een hoofdhandeling van eigen vinding, en bestempeld met een naam, ‘Land van Kalewa’, eveneens van eigen vinding. Al wat de geschiedvorschers nog doen kunnen, is, ouderdom en bakermat opsporen van de bewuste volkszangen. Doch reeds nu kan men zeggen dat ze betrekkelijk jong zijn en ontstonden op Estnischen bodem. vanwaar ze later noordwaarts klommen

En de letterkundige waarde van dit heldendicht? Aan de ééne zijde, bladzijden overborrelend van dichterlijke schoonheid; aan de andere, langdradige schilderingen die de handeling verlammen. Ofschoon Lönnrot evenals Macpherson, zijn volk wat op de mauw heeft gespeld - hij was overigens eerlijk genoeg om zijn klad niet te vernietigen - toch heeft hij recht op eeuwige dankbaarheid. ‘Door hem werd bij het Finsche volk het natonaal zelfbewijstzijn opnieuw wakker geschud. Door hem werd dit volk aangezet tot beoefening van eigen taal en eigen oud-Finsche poëzie. Dank zij hem veroverde de Finsche dichtkunst een eervolle plaats in de wereldliteratuur’.

 

Kunst. - Van 30 December 1901 tot 12 Januari 1902 zal in den Kunstkring (Cercle artistique) van Biussel eene tentoonstelling gehouden worden van werken van den betreurden beeldhouwer Paul De Vigne.

Buiten de monumentale stukken zullen er meestal zijne gewrochten verzameld zijn, zelfs studiën, ontwerpen en onuitgegeven proeven.

 

Artevelde. Dezer dagen verscheen in de drukkerij der Vlaamsche Kunstbode, Filips van Artevelde, dichtverhaal in 10 zangen door Jan Boucherij, met een tal van ‘Geschiedkundige Aanmerkingen.’ Slotregels:

 
‘Vlaanderen moet den Vlaming toebehooren!
 
Opnieuw ten strijd voor volksbestaan en recht.’

Davidsfonds. De afdeeling Hasselt had dezen winter reed verschillende voordrachten: Fra Angelico da Fiesole door prof. Swennen Twee krijgshelden van het land van Loon door Ridder de Corswarem, Tolstoï door Jan Maes. Er werd er ook besloten te ijveren voor het wetsvoorstel-Coremans.

- Den 11 November voerde de afdeeling van Thienen het drama op: Gwijde van Dampierre.

- De afdeeling Antwerpen heeft een toon- en letterkundig feest gegeven tot dankbare en vereerende herinnering aan wijlen Hilda Ram. Liederen door haar gedicht en getoonzet door Tinel, Wambach, Mathieu, Crouwels en Stordiau, werden gezongen, en de eerw. heer F. Stoops, bestuurder van St. Norbertus en voorzitter van het Davidsfonds, hield eene voordracht over de betreurde dichteres.

- Den 18 December houdt de afdeeling Leuven te zamen met ‘Met Tijd en Vlijt’ een concert waarin optreden de vermaarde

[pagina 674]
[p. 674]

zangers Mevr. Feltesse Oscombre, M. Orelio van Amsterdam en de vioolvirtuoos Karl van Stevoort.

 

† M.F. Soupart, gewezen leeraar en rector der Hoogeschool van Gent, beroemde heelkundige, vermaard om zijn monographiën over bijzondere heelkundige punten en om het uitvinden van heelkundige tuigen die zijnen naam dragen. Van 1884 tot 1894 vertegenwoordigde hij in den Senaat de katholieken van het arrondissement Gent. Hij was 90 jaren oud. - W. Tiberghien, gewezen leeraar en rector der Hoogeschool van Brussel. Hij gaf verscheidene werken van wijsbegeerte uit, een mengsel van spiritualisme en pantheïsme. Hij heeft zijne eigene stelsels overleefd en telt geene volgelingen meer. Hij was 82 jaar oud. - Kanunnik Toussaint van Namen, schrijver van De la philosophie de Böece, Etudes sur la vie et sur les hymnes de Synésins. - Graaf de Nédonchel van Doornik, schrijver van zeer gewaardeerde bijdragen over oudheidkunde en penningkunde. Hij was tevens de ziel en de spil van meest al de katholieke werken zijner stad. Hij was de eigenaar van het kasteel en het park van Lourdes met zijne vermaarde grot te Oostakker bij Gent. - Edouard Grenier te Parijs, dichter van Petits Poèmes, La mort du président Lincoln, Francine, Poèmes épars, enz. - Francisco Pi y Margall, gewezen voorzitter der Spaansche republiek in 1873 na den troonsatstand van koning Amedée. Hij schreef werken getiteld De republiek van 1873, De nationaliteiten enz. Hij was geboren in 1824. - Sir William Mac Cormac, groote Amerikaansche heelmeester, schrijver van Notes and recollections of an ambulance surgeon in verschillende talen overgezet. Hij was naar Zuid-Afrika de Amerikaansche ambulance gaan inrichten, waar hij eene ziekte opdeed, die hem heden ten grave voert.



illustratie

[pagina 675]
[p. 675]


illustratie

INHOUDSTAFEL VAN HET 2de HALFJAAR 1901.

 

I.

 

Verhandelingen en verhalen.

Hendrik Hansjakob, door Heinrick Bischoff 5 en 176
Edgar Tinel, door Alb. Vander Elst 36 en 148
De Opvoeding en de Toekomst van den Godsdienst, door Mgr John Lancaster Spalding 66 en 204
Menschen en boeken van Dr Schaepman, door J. Persyn 79 en 224
Het landleven in de letterkunde, door M.E. Belpaire 115 en 437
† Hilda Ram, door S. Daems, kan 260
Edith, door † Hilda Ram 303
‘Godelieve’ als letterkundig gewrocht, door Fr. Dryvers 321
De christene Vrouw, door A. Verheyen 343
Ter gedachtenis: Mgr Doutreloux, door Dr Ch. Lucas, kan 350
Congiestypen, door Fl. Heuvelmans 364
Een blik op de algemeene uitzet te Antwerpen, door De Ticheleer 376
Naar aanleiding van het internationaal Congres van het Staats-Middelbaar Onderwijs, door Dr. Leo Goemans 389
Drumsheugh's liefdegeschiedenis, door Anna Germonprez 455 en 584
Onze schilders in Antwerpen's drijjaarlijksche toogzaal, door E. De Grave 478
De slag bij Elandslaagte, door Mimosa 491
Twee Limburgsche dichtwerken, door Aug. Cuppens 514
De jaarlijksche bedevaarten naar Mekka uit de Nederlandsch-Indische Koloniën, door Van der Veur, kapitein 563
‘Electra’ van Perez Galdós, door J. Persyn 597
Hedendaagsche zielkundige stelsels, door Dr Leemans 611
 
Gedichten.
 
Lucis ante Terminum, door Caesar Gezelle 64
Sambucus Nigra L., door † Guido Gezelle 221
En is er een tijd van komen - Mijn Ziel - Mijn Woonst, door † Hilda Ram 297
Zonnezuchtig, door Caesar Gezelle 363
Heimkeer, door Lambrecht Lambrechts 637
Een engel Gods, door A.-V. Bultynck 642
 
Kronieken.
 
Uit Noord-Nederland, door Jan Kalf 381

[pagina 676]
[p. 676]

II.

 

Naamlijst der schrijvers die in het tweede halfjaar 1901 medegewerkt hebben.

Alberdingk Thym (boekennieuws) 91, 398, 409, 531
 
Belpaire M.-E. (Landleven) 115, 437
Bischoff H. (Hansjacob) 5, 176
Bultynck A.V. (Een engel Gods) 642
 
Claes D. (boekennieuws) 649, 652
Cuppens A. (boekennieuws) 242
  (Twee Limburgsche dichtwerken) 514
 
Daems Kan. S. (Hilda Ram) 260
De Bruyne-Klinkenberg (boekennieuws) 651
De Ceuleneer A. (boekennieuws) 409, 539
De Cock J (boekennieuws) 655
De Grave E (Schilders Antwerpen's toogzial 478
De Jaegher A (boekennieuws) 524
Dequidt S. (boekennieuws) 406
Dryver F. (Godelieve) 321 (boekennieuws). 244
Dupont Dr A. (boekennieuws) 92, 404, 522
 
Germonprez A. (Drumsheugh) 455
Gezelle C. (ged.) 64, 363 (boekennieuws) 653
† Gezelle Guido (ged.) 221
Goemans Dr L. (Congres Middelbaar Onderwijs) 389
Habets Dr A. (boekennieuws) 540
Heidebrand Th. (boekennieuws) 530
Heuvelmans Fl. (Congrestypen) 364
† Hilda Ram (gedichten) 297
  (Edith) 303
 
Jacobs J. (boekennieuws) 89
 
Kalf J. (Uit Noord-Nederland) 381
 
Lambrechts L (gedicht) 637
Leemans Dr (Zielkundige stelsels) 611
Lucas Kan. Dr Ch. (Mgr Doutreloux) 356
 
Meeus Dr Fr. (boekennieuws) 96
Mimosa (Slag Elandslaagte) 491
Muyldermans Kan. J. (boekennieuws) 648
 
Persyn J (Menschen en Boeken) 79, 224
  (Electra) 597
 
Spalding Mgr (Opvoeding) 66, 204
 
Van der Elst (Tinel) 36, 148
Van der Lans J.R. (boekennieuws) 525
Van der Veur (Bedevaart Mekka) 563
Verheyen (Christene Vrouw) 343
Vliebergh (boekennieuws) 237, 238, 239, 406

III.

 

Boekennieuws.

 

Lijst der werken in het tweede halfjaar 1901 besproken.

Almanak voor den Belgischen soldaat voor 1902 646
J.B. Bakker en F. Dulstra, Op reis door Nederland 654

[pagina 677]
[p. 677]

Battaglim Fr. Card., Institutiones philosophicae (Dr A. Dupont) 92
Baumgartner A. Geschichte der Weltliteratur IV. Die lateinische und griechische Literatur der christlichen Volker (P. Alberdingk Thijm) 398
Bellefroid Paul, Belgische wetboek van burgerlijke rechtspleging (Dr A. Habets) 540
R. Bos, Flora (A.D J.) 524
Uit de Dierenwereld. Schetsen en Beelden voor de volkschool (J.v.O) 535
Voorlooper van ‘Onze Provinciën’. Eerste Leerboekje der Aardrijkskunde van Nederland (J.v.O) 535
J.C. Bouwmeester en J.V. Berendsen, Eerste, tweede, derde en vierde Leesboekje, behoorende tot het aanvankelijk spreek- en leesonderwijs (J.v.O.) 646
V. Brants Les grandes lignes de l'Économie politique (E. Vl.) 237
J.W. Brouwers. In Memoriam (A. De Ceuleneer) 409
C. Busken Huet, Het land van Rembrand (J. Jacobs) 89
Dr. Ch. Caeymaex, Katholieke kanselredenaars der Nederlanden (A.T.) 409, 653
A. De Jaegher, Hulpboekje voor jonge kruidenlezer (J.K.) 91
J. De Groof-Mast, De Zorg, vijf-en-twintig liedjes (J.K.) 238
J.V. De Groot, Levenswijding (Fr. Drijvers) 244
Baron de Maere d'Aertrycke, In Memoriam 408
L. De Vries, (Zie H. Sasburg) 647
H.J Garvelinck, Twee aan Twee. Leesboek met samenspraken voor de lagere klassen der scholen voor lager onderwijs (J.v.O.) 535
J. Geurts, Nederlandsche Metriek (J. Muyldermans) 648
† Guido Gezelle, Laatste Verzen 538
G. Gietmann, S.J., Poetik und Mimik (P. Alberdingk Thijm) 531
Godfried Hermans, Gedichten (S. Dequidt) 406
H. Heukels, schoolflora voor Nederland (A.D.J.) 524
Dr. Huizingen, Onze gezondheid (J.v.O.) 535
R.A. Hugenholtz, A short English Grammar for the use of Dutch Schools (V V) 90
Ad. Hütteman, Katholische Dichter des neunzehnten Jahr hunderts 403
Les Industries à domicile en Belgique (E. Vl.) 406
Jaarboek der Gilde van Sint-Lucas en St.-Jozef te Gent voor de jaren O.H 1896-1901 (Ad. De Ceuleneer) 539
B.H. Klönne, Het wapen van Amsterdam (A.T.) 91
J. Kramer, Vivat's geillustreerde Encyclopedie (J.V.) 536
Kralik, Dr. Rich. von, Kulturstudien 236
Lamb. Lambrechts, Rond het klavier (Ad. Cuppens) 246
L.W.J. Leenaerts, Oda en Ylfken (Aug. Cuppens) 514
Th. Meyer, Institutiones Juris Naturalis (Dr. A. Dupont) 404
J. Mulder, Onze kleine Dorpswereld (J.v.O.) 531
J. Muyldermans, Kan. De heerlijkheid der kerke van Joost Van den Vondel (D Claes) 652
R.P. Nauta, Parijs (J.V.) 536
C. Nieuwbarn, Fra Angelico (J.R. Van der Lans) 525
J. Fr. Pallemaerts, Vlaanderens Grootheid rond 1300 408
Dr. Ludw. Pastor, Geschichte der Päbste 536

[pagina 678]
[p. 678]

W. Pelsma, 't Beslist - noodige van het handwerkonderwijs in de lagere School (P.C. de Bruyne-Klinkenberg) 651
T. Pluim, Leerboek der Aardrijkskunde voor Nederland (J.V.) 654
A. Pottier, De Jure et Justitia (Dr A. Dupont)  
Segher Rabauw, Georges Eekhoud's Bernard Vital 655
W. Sanders, Die moderne Arbeiterbewegung in England (Th. Heidebrand) 530
H. Sasburg en C. De Vries, Steloefeningen voor de lagere school (J.v.O.) 647
Dr Schaepman, Menschen en boeken (J. Persyn) 79 en 224
Carel Scharten, Voorhal (J.D.C.) 655
P. Sancto Schiffini, Tractatus de Gratia divina (Dr A. Dupont) 522
Fr. Schoutens, I. Geschiedenis van het voormalig Minderbroederklooster van Antwerpen. - II. Geschiedenis van het voormalig klooster der arme Claren te Antwerpen. - III. De verwoesting van Thienen in 1635. - IV. China, Geschiedkundige schets van den arbeid der Minderbroeders, inzonderheid der Belgische Minderbroeders in China. - V. Vier jaren in Turkije of Reizen en Lotgevallen van P. Pacificus Smit (D. Claes) 649
Dr. M.C. Schuyten, Paedologisch Jaarboek der stad Antwerpen (Dr Fr. Meeus) 644
Dr J. Schwering, Friedrich Wilhelm Weber 403
V.A. Seket, I. Cours de langue française d'après la méthode intuitive. II. Leçons de lecture, d'après la méthode intuitive (J.v.O.) 529
Alb. Soenens, La Mutualité en Belgique (E. Vl.) 237
Dr P.V. Sormani en Dr P. Versmeeten, I. Grieksche Oefeningen. II. Regels. Vocabularium en Alphabetische Woordenlijst bij de ‘Grieksche Oefeningen (J.v.O.) 647
Th.C.A. Stam, Te wapen tegen het modern Ongeloof. Naar het Duitsch von P. Nilkes S.J. (J.V.) 654
Prof. Albert Tottmann, Führer durch der Violin - Unterricht 403
Dr Jul. Valcke, La Peau (Dr Fr. Meeus) 96
Pr. Van Caeneghem, La Guerre des Paysans 3e édit. (J.v.O.) 646
J. Vander Breggen, Leerboek der Mechanica (Fr. S.) 407
Fl. Van Duyse, Het oude Nederlandsche lied 537
W. Van Neylen, Beknopte geschiedenis der Nederlandsche Letterkunde, 2e deel (A.T.) 656
Hugo Verriest, Regenboog uit andere Kleuren en Twintig Vlaamsche Koppen 240
Dr P. Versmeeten, (Zie Dr P.V. Sormoni) 647
Clara Viebig, Das tägliche Brot (H. Bischoff) 237
Guill. Voisin, L'apollinarisme. Etude historique, littéraire et dogmatique sur le début des controverses christologiques au IVe siècle (Dr A. Dupont) 658
E Vossen, l'Assurance mutuelle contre le Chomage involontaire au sein des unions professionnelles (J.V.C.) 652
O. Wattez, Van twee Koningskinderen (E. Vl.) 238
J.M. Winters, Lelie der dellingen en Bloemen des Velds (Aug. Cuppens) 517

[pagina 679]
[p. 679]

IV.

 

Tijdschriften waarvan in 't tweede halfjaar 1901 critisch overzicht gemaakt werd.

Annalen des hist. Ver. für d. Niederrhein 553
Arbeid (De) 101, 249, 421
Archief (Nederlandsch voor kerkgeschiedenis) 547
 
Biekorf (De) 543, 662
Boer (De) 247
Bulletijn der Maatsch. van Geschieden Oudheidkunde te Gent 98
 
Caecilia 252, 547
Cassianusblad (St.) 662
Chronica over Staatkunde en Letteren 101, 417
Civilta cattolica 106, 671
Cosmos 551
 
Dietschland (Jong) 412
Dompertje (Het Nieuwe) 665
Dublin Review 104, 255, 555
Durendal 99, 248, 413, 545, 663
 
Echo (Das litterarische) 104, 253, 422, 552, 667
Etudes des P.J. 104, 255, 424, 553, 669
 
Fédération artistique 100, 414, 544
 
Germania 98, 103, 247, 410, 549, 664
Gids (De) 183, 251, 418, 549, 664
Gids (De Katholieke) 101, 249, 416, 549, 666
Guide musical 544
 
Handelingen det Maatschap. van Geschied- en Oudheidkunde te Gent 413
Holland (Jong) 420
 
Katholiek (De) 101, 253, 418, 547
Katholik (Der) 254, 551, 668
Kunstbode (De Vlaamsche) 98, 246, 410, 542, 692
 
Lectura (La) 107, 257, 428, 556, 670
Limburgsch Jaarboek 551
Musica Sacra 99, 544
 
Neerlandia 249, 415, 550
Noord en Zuid 101, 420, 547
 
Onderwijs (Het Katholiek) 98, 412
 
Quinzaine (La) 104, 554, 668
 
Razon y Fe 670
Revue de l'art chrétien 99, 44
Revue des deux Mondes 254, 546
Revue d'histoire ecclésiastique 249
Revue générale 545, 663
Revue (De Hollandsche) 102, 417, 665
Revue neo-scolastique 544
Revue sociale catholique 100, 248, 415, 545
Rivista internazionale di Scienze sociale 109, 256, 427, 555, 669
 
School (Christene) 97, 411
School (De Vlaamsche) 413
Spectator (De Nederlandsche) 101, 252, 416, 547
Stimmen aus Maria-Laach 253, 424
Studiën op gods.- wetensch.- en letterk. gebied 251, 548, 664
 
Taalstrijd (De... hier en elders) 412
Tijdschrift (Ons) 250, 422, 551, 666
Tijdschrift van het koninkl. genootschap voor Munt- en Penningkunde 253, 547
 
Van Onzen Tijd 420, 666
Volkskunde 97, 411, 543
Vragen van den Dag 102, 250, 421, 550, 667
 
Willemsfonds (Tijdschrift van het) 97, 247, 412, 543
 
Zanten (Vlaamsche) 411, 542
Zeitschrift für Christliche Kunst 423

[pagina 680]
[p. 680]

V.

 

Platen.

Hendrik Hansjakob 5
Edgard Tinel 36
H. Feltesse-Ocsombre 172
Tilly Koenen 172
J.M. Orelio 172
A. Noordewier-Reddingius 172
L. Bicquet 172
Alb. De Jonghe 172
† Mathilda Ramboux 261
† Monseigneur Doutreloux 356



illustratie


Vorige

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken