Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1904 (1904)

Informatie terzijde

Titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1904
Afbeelding van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1904Toon afbeelding van titelpagina van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1904

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (7.26 MB)

Scans (53.60 MB)

XML (2.69 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 1904

(1904)– [tijdschrift] Dietsche Warande en Belfort–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 99]
[p. 99]


illustratie

illustratie Omroeper illustratie

XXVIIIe Nederlandsche Taal- en Letterkundig Congres te Deventer op 29, 30, 31 Augustus en 1 September 1904.

Door de koninklijke Academie van België worden afgevaardigd de H.H. Paul Fredericq en J. Vercoullie, hoogleeraren te Gent; door het Historisch genootschap te Utrecht; Dr Bussemaker, hoogleeraar te Groningen.

De Heer H. Meert, Spiegelstraat, 20, te Gent, stelt voor Zuid-Nederland de gelegenheid open zich bij hem voor het lidmaatschap op te geven en is tevens bereid het hiervoor verschuldigd bedrag in ontvangst te nemen.

De Commissie.

 

* * *

 

Ten behoeve van belangstellenden in dit Congres deelt het Secretariaat van Groep B van het Algemeen Nederlandsch Verbond onderstaande inlichtingen mede; Reiskosten: Deze behoeven waarlijk niet af te schrikken Op verschillende wijzen kan de reis goedkoop ingericht worden. I. Met Reisgezelschapbilletten. Een gezelschap van minimum 20 personen doet de reis naar Deventer in 3e klasse van Antwerpen voor 4,50 fr.; van Brussel 5,40 fr.; van Gent 5,75 fr.; in 2e klasse 7,20; 8,70; 9,25. De terugreis van Deventer naar genoemde plaatsen, zelfde prijs; zoodat reiskosten op deze wijze bedragen: van Antwerpen 9 fr. heen en terug; van Brussel 10,80 fr.; van Gent 11,50 fr., in 3e klasse, voor de 2e klasse worden waarschijnlijk geen groepen gevonden.

Daar de Congressisten op 29 Augustus te Deventer aan 't station te 3.18 u. ontvangen worden, zullen deze groepen den trein moeten nemen, die te Antwerpen te 10,32, te Brussel 9,31, Gent-Waas 7,40; Zuid 7,50 vertrekt voor den terugkeer op Vrijdag 2 September zullen de congressisten uit de 3 steden en die van elders, die zich bij die groepen willen aansluiten, zich daarover met elkander moeten verstaan.

Tot het vormen van die groepen stelt het Secretariaat van het A.N.V. Spiegelstraat, 20. Gent, zich van nu af aan beschikbaar. Belanghebbenden moeten dus maar een kaart schrijven, waarbij zij te kennen geven dat zij zich bij een der groepen wenschen aan te sluiten. Ook zal het Secretariaat ten gepasten tijde zorgen voor de kaartjes, zoodat aan congressisten alle moeite bespaard wordt. - Die de terugreis met de groepen niet wenscht te doen, is daartoe niet gebonden.

Alle Vlaamsche congressisten, die in 3e klasse reizen en op

[pagina 100]
[p. 100]

Maandag 29 Augustus vertrekken, kunnen bij het gaan van de prijsvermindering genieten mits zich tot ons te wenden.

II. Vacantiekaarten. Met deze kaarten kan men, tegen zeer goedkoopen prijs, eene zeer lange reis doen, zonder oponthoud onderweg.

Er zijn algemeene vacantiekaarten, kostende in 3e kl. 4,20 fr., in 2de kl. 6,25 fr. Met zulk een kaart kan men bijv. van Rozendaal naar Deventer reizen. Maar voor denzelfden prijs, met dezelfde kaart, kan men, mits zijn reis niet af te breken, reizen van Rozendaal tot Groningen toe. Bijzondere Vacantiekaarten. Hiermede kan men voor den prijs van 2,10 fr. in 3e kl.; 3,20 fr. in 2e kl., reizen bijv. van Deventer naar Amsterdam, of naar Den Haag, of naar Rotterdam. Dezelfde kaart geldt ook bv. van Arnhem of Nymegen uit - voor hen, die de gelegenheid niet zouden willen laten voorbijgaan om de prachtige omstreken dezer steden te zien. Van Amsterdam kan de reiziger tot Rozendaal terug met algemeene Vacantiekaart, algemeene Vacantiekaarten zijn, tegen opzending van den prijs van fr. 0,10 voor onkosten verkrijgbaar bij C. Bovy, Alg. Agentsch. Nedl. Staatsspoorw. Noordlaan, 64, Brussel. - III. Kilometerboekjes. Bij dit agentschap zijn ook verkrijgbaar kilometerboekjes van 500 km., geldig 6 maand, prijs 23,65 fr. 2e kl.; 15,15 fr. 3e klas, van 1000 km. geldig 12 m. prijs: 47,25 fr. 2e kl. en 31,50 fr. 3e klas. Hiermede kunnen leden van hetzelfde huisgezin of zoogezegd, reizen. Een handleiding van kilometerboekjes (0,70 fr. op te zenden aan genoemde firma) met een kilometerkaart, laat toe den reisweg te berekenen.

Lidmaatschap van het Congres: Tot besparing van onkosten en moeite kunnen toetreders zich aanmelden bij het Secretariaat A.N.V Spiegelstr., 20, Gent, en daar het bedrag van het lidmaatschap, 5 fr. zenden. Bij gebrek daarvan in het Secretariaat 5,10 fr. met kwijtschrift van den penningmeester van 't Congres: zorgt voor opgave te Deventer, en voor 't bezorgen der bewijzen van lidmaatschap.

Verblijfkosten: De roep van groote duurte in Holland is verschrikkelijk overdreven. Te Deventer verschillen de hotelprijzen van 1 gulden tot 2.50 gulden, logies met ontbijt. Wie het Hollandsch ontbijt kent, weet dat, daarmee rekening houdende, die prijzen veel lager zijn dan in Belgie, 8 fr. per dag hoeven nederige beurzen niet te bezigen om veel voldoening te hebben. Lidmaatschap, reis en verblijfkosten kunnen met min dan 50 fr. bestreden worden.

 

Hugo Verriest werd tot briefwisselend lid der Koninkl. Vl. Academie gekozen, in de zitting van 15n Juni l.l. Onze beste gelukwenschen aan den gekozene en ook aan de Vl. Academie.

 

Vivat's geillustreerde Encyclopedie. De 50ste aflevering loopt van blz. 3021 tor 4000. Wij merkten bijzonder de volgende wel bezorgde artikelen op: Heidelberg, Heye (Nederlandschen geneesheer en schrijver), Heyermans (den bekenden tooneelschrijver), heilige, heiligverklaring, Heine (den Duitschen dichter),

[pagina 101]
[p. 101]

Piet Hein (veroveraar der Spaansche zilvere vloot), Heinsius (naam van verscheidene beroemde Nederlanders), heksen, heldendicht, Heliogabalus (romeinschen keizer), Helios (den god der zon in de Grieksche mytologie), Helmholtz (Duitsch natuurkundige), Heloten (Grieksche slaven), hemel, Hendrik (naam van tal van vorsten), hennep, Hephaestos (den god van het vuur bij de Grieken), Hero (de gemalin van Zeus) en Heracles.

 

Fl. Van Duyse's Het Oude Nederlandsche Lied. De 22e afl. brengt studies over Sinte Niclaes Bisschop, met zijne vele varianten; Des avonds in den reine; Schaepwachter, schaepwachter; Nu wil ick eens omme gaen; Onder de lindeboom groene: Jofvrouw, bewaert uw purperen lint; Komt hier gy proper maegdetje; Ick zoude zoo geirne naer Engeland gaen varen; Ma seurtje ga je mee?

 

Onze Huisdieren. Hun instinkt en verstand. Hoe men fokt, verzorgt en gebruikt tot nut, voordeel en vermaak van iedereen. Op geheel nieuwe wijze behandeld onder leiding van Gos. de Voogt. Het werk zal uitgegeven worden in 12 afleveringen van 32 bldz. met meer dan 750 afbeeldingen en 13 gekleurde platen. Nederlandsche Boekhandel Antwerpen. Prijs per afl. 90 centmn.

Deze 1ste aflev., gewijd aan den hond, bevalt ons fel. Op zeer onderhoudenden toon wordt verteld over de afstamming van den hond, zijne geschiedenis, de deelen van den hond: geraamte, huid, haar; de verschillende hondenrassen, hun eigenschappen, de rashondenfokkerij, de hondenhokken, de voeding, enz, en tot slot de hondenbegraafplaats van A.G. van Lom op den Amstelveenschen weg te Amsterdam. Dit alles opgeluisterd met tal van wel verzorgde platen Waarlijk, dat belooft een prachtwerk te worden. Zoo zullen in de volgende afleveringen behandeld worden: het paard, de kat, de ezel, het schaap, de geit, de kip, de eend, enz.

 

Een Fransch criticus heeft de verschillende meeningen naast elkander gesteld over Hamlet, naar aanleiding van de jongste opvoering te Parijs:

1. Hamlet is de gedachte in tegenstelling van de handeling. 2. Hamlet is de twijfel. 3. Hamlet is een intellectuel. 4. Hamlet is een wijze. 5. Hamlet is gek. 6. Hamlet is neurasthenisch. 7. Hamlet is geheimzinnig en complex. 8. Hamlet is eigenlijk de eenvoud zelf. 9. Hamlet was student, een bierdrinker, een alcoholicus. 10. Hamlet een teerhartige, hij bemint Ophelia en schreit op haar graf. 11. Hamlet is wreed; hij doodt Polonius, hij beleedigt zijn moeder, hij treedt de zachte Ophalia op het hart. 12. Hamlet was gezet. 13. Hamlet denk ik mij veeleer vermagerd door slapeloosheid en met ingevallen wangen, enz. enz.

Was Hamlet al dan niet dit of dat? - Dat schijnt de vraag te zijn.

 

Cyriel Buysse beoordeeld in De Nederlandsche Spectator van 11 Juni l l. bl. 201. ‘Sedert Cyriel Buysse als uitheemsche vogel neerstreek in deze lage landen, en hij het geluid overnam van de hier zingende dichters en prozaïsten is het voor critici

[pagina 102]
[p. 102]

geen moeilijke taak, dezen wrochter er op te wijzen, in hoe verre hij nog te kort schiet in het correct bespelen van het instrument der Nederlandsche tale... Wel staat vast dat de roman “Daarna” (Amst. Van Holkema en Warendorf) een groote vooruitgang is, O, zeker, ook thans worstelt de geëerde schrijver onder het wrochten nog met drie talen, en het ware gemakkelijk een lijstje te maken van wat Hollandsch, Vlaamsch of Fransch is.’

 

Rosegger. Over dien Duitschen schrijver wordt veel geschreven en gewreven. In ons land insgelijks treft hij menig bewonderaar aan, en werden reeds eenige zijner schriften vertaald. Het mag dan geweten, wat de man geldt in godsdienstig opzicht. Pater Ansgar Pöllmann O.S B., die zelf een vereerder Rosegger's is, heeft dit onderzocht in een schriftje getiteld: Roseggerund sein Glaube, Münster, 1903, Alphonsus-Buchhandlung, - en hij komt tot dit besluit: Rosegger ist in seinen Schriften kein Katholik, sondern ein mehr oder minder offener oder verkappter - beide Worte sind hier an der Stelle - Feind der Kirche, ein Freigeist, der mit dem, was die Kirche befeindet, fraternisiert und liebäugelt... Die Schriften Roseggers gründen nicht auf dem Felsen der Kirche, sondern auf dem Flugsand moderner feichtester Aufklärerei.

J.v.O.



illustratie


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken