Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
DBNL - Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
DBNL - Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Hoofdmenu

  • Literatuur & Taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw

meer over deze tekst

Informatie terzijde

Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153
Toon afbeeldingen van Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153zoom

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Dietsche Warande en Belfort. Jaargang 153

(2008)– [tijdschrift] Dietsche Warande en Belfort–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 181]
[p. 181]

Medewerkers

PIM TE BOKKEL (1983) debuteerde in 2007 met de bundel Wie trekt de regen aan? die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie. Te Bokkel was te zien op festivals als Poetry International, Crossing Border en het Tuinfeest. Zijn werk verscheen in bloemlezingen en tijdschriften als Awater, Parmentier en Deus ex Machina.

 

GEERT BUELENS (1971) is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn essaybundel Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie verscheen in januari bij Vantilt. Tegelijkertijd kwam ook de derde druk uit van zijn meermaals bekroonde Van Ostaijen tot heden (met actualiserend nawoord). Hij werkt nu aan een monografie over de Europese Eerste Wereldoorlog-poëzie. Hij maakt ook deel uit van de Antwerpse onderzoeksgroep Literatuur, Vlaamse Beweging en maatschappij.

 

STEPHAN DIERICKX (1970) studeerde wijsbegeerte en werkt als cultuurbeleidscoördinator bij een Brusselse gemeente. De tekst hinkstapspringen is een fragment uit zijn gelijknamige, ongepubliceerde debuut.

 

PIET GERBRANDY (1958) is classicus, dichter, essayist en poëziecriticus bij de Volkskrant. Meest recente publicaties: Omroepers van oproer (Contact, 2006, essay), Krang en zing (Contact, 2006, poëzie) en Het feest van Saturnus. De literatuur van het heidense Rome (Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2007, literatuurstudie).

 

EVA GERLACH (1948) is in hoofdzaak dichter. Zij publiceerde sinds 1979 zeventien bundels gedichten, waarvan twee voor kinderen, en ontving voor haar gehele oeuvre in 2000 de P.C. Hooftprijs voor poëzie. Een aantal korte prozastukken van haar hand verscheen onder de titel Losse bedrading (2003). Incidenteel vertaalt zij proza en poëzie (van onder meer Flannery O'Connor, Mario Vargas Llosa, Andrew Crumey en Eugenio Montale). Meest recente publicatie: Situaties (gedichten, 2007).

 

GERARD GROENEVELD (1956) studeerde Nederlands in Leiden en specialiseerde zich in de boekgeschiedenis. Dat leidde in 1992 tot de monografie Nieuwe boeken voor den nieuwen tijd. Uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer 1932-1944 (Sdu, 's-Gravenhage). Daarna hield hij zich intensief bezig met nationaalsocialistische propaganda en collaboratiethematiek tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2001 volgde Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945, in 2004 Kriegsberichter. Nederlandse SS-oorlogsverslaggevers 1941-1945, in 2006 publiceerde hij Zo zong de NSB. Liedcultuur van de NSB 1931-1945 en Heinz in Holland. Duitse amateurfoto's van de bezettingstijd. In 2005 schreef hij de inleiding bij en bezorgde hij de teksten van Anton Mussert. Nagelaten bekentenissen en Paul Metz. Mussertman aan het oostfront. Al deze publicaties verschenen bij uitgeverij Vantilt, Nijmegen. Voorts schreef Groeneveld verscheidene artikelen voor diverse tijdschriften en leverde hij jarenlang journalistieke artikelen en recensies aan NRC Handelsblad en de Volkskrant. Ook werkte hij mee aan radio- en televisieprogramma's.

 

HANS GROENEWEGEN (1956) schrijft essays over hedendaagse poëzie. Een aantal van die o.a. in DW B verschenen essays bewerkte hij voor twee boeken: Schuimen langs de vloedlijn (2002) en Overvloed (2005). Uit de recente poëzie stelde hij een thematische bloemlezing samen: Vrede is eten met muziek. Als redacteur is hij verantwoordelijk voor essaybundels over het werk van Hans Faverey, Lucebert en Kees Ouwens. Hij publiceerde de dichtbundels grondzee (2000), lichaamswater (2002), en gingen uit sterven (2005). Nadere informatie en een gedichtenlabyrint: www.hansgroenewegen.nl.

 

BAS GROES (1973) is docent Engelse literatuur aan de Liverpool Hope University. Hij schrijft sinds 1998 voor DW B en publiceerde een boek over globalisering en literatuur, McLiteratuur (Lemniscaat, 2004). Nu werkt hij aan een monografie over Britse literatuur in de jaren 1960 en stelt hij boeken samen over Ian McEwan, Kazuo Ishiguro en Julian Barnes. Groes woont in Londen.

 

LUUK GRUWEZ (1953) was tot 1995 werkzaam in het kunstonderwijs. In 1973 debuteerde hij met de poëziebundel Stofzuigergedichten. Daarna volgden onder meer Dikke mensen (1990) en Vuile manieren (1994). In 1996 verscheen Bandeloze gedichten, een ruime bloemlezing van herziene gedichten uit de periode voor Vuile manieren. Pas sinds 1992 publiceert hij ook min of

[pagina 182]
[p. 182]

meer autobiografisch proza: Het land van de wangen (Privé-domein, De Arbeiderspers, 1998), Slechte gedachten (1999, columns). Dieven en geliefden (poëzie) zag in 2000 het licht. En in 2002 verscheen De maand van Marie. Recent publiceerde Gruwez Een stenen moeder (2004, proza) en Allemansgek (2004, poëzie). Vorig jaar verscheen dan Psilo (2007, prozagedichten). Binnenkort verschijnt zijn nieuwe dichtbundel Lagerwal.

 

SABINE HILLEN (1968) is verbonden aan de vakgroep Theater, Film en Literatuurwetenschap van de Universiteit Antwerpen. Haar werk over moderne Franse fictie verscheen bij Lettres modernes Minard: Le roman monologue (2002) en Ecarts de la modernité: le roman français de Sartre à Houellebecq (2007). Haar interesse gaat voornamelijk uit naar de sociologie van Goffman, Sennet en Lahire. Ze is momenteel verbonden aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht waar ze met de hulp van Tomorrow Book Studio een kort scenario afwerkt met de titel: The Last Book.

 

LUCAS HÜSGEN (1960) is schrijver, dichter, vertaler. Meest recente publicaties: Nee, maar het gebeurt (essays, 2003), Deze rouwmoedige schoonheid (poëzie, 2005), alsook een essay in de kunstenaarsmonografie Toon Teeken - More is More (2006). Onlangs verscheen bij Uitgeverij Querido de roman Plooierijen van geschik, en bij Uitgeverij Vantilt de essaybundel Wat een romantische droom.

 

ERWIN JANS (1963) studeerde Germaanse Filologie en Theaterwetenschap aan de K.U. Leuven. Hij werkte als dramaturg in Brussel (KVS) en Rotterdam (ro theater). Op dit ogenblik is hij dramaturg bij Het Toneelhuis (Antwerpen). Hij doceert over theater en drama aan de K.U. Leuven en aan de Hogeschool Antwerpen. Hij is redacteur van het tijdschrift freespace Nieuwzuid, en publiceert over theater, literatuur en cultuur in onder andere De Morgen, Eutopia en Etcetera. In 2006 verscheen zijn essay Interculturele Intoxicaties. Over kunst, cultuur en verschil (Epo).

 

JOS JOOSTEN (1964) is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en kernredacteur van DW B. Onlangs verscheen zijn boek Misbaar. Hoe literatuur literatuur wordt.

 

JAN A.M. DE MEYER (1961) studeerde sinologie in Gent en Sjanghai. Tot voor kort werkte hij als docent aan het Sinologisch Instituut te Leiden. Hij trok zich terug in de Vlaamse Ardennen om zich helemaal aan de literatuur en het literaire vertalen te kunnen wijden. Momenteel werkt hij aan de Nederlandse vertaling van de taoïstische klassieker Liezi, en een boek over de kluizenaar in de Chinese literatuur.

 

TON NAAIJKENS (1953) is hoogleraar Duitse letterkunde en Vertaalwetenschap in Utrecht en directeur van het aldaar gevestigde Expertisecentrum Literair Vertalen. Hij schrijft vooral over poëzie en de vele aspecten van het vertalen. Hij vertaalde werk van Robert Musil en Paul Celan in het Nederlands. Naaijkens is redacteur van Armada, tijdschrift voor wereldliteratuur en van Filter, tijdschrift over vertalen.

 

J.H. DE RODER (1958) is als universitair docent verbonden aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Eind 2008 verschijnt Omstreden democratie. Het Nederlandse politieke essay in de twintigste eeuw (samen met Sjaak Koenis), begin 2009 verschijnt Het poëtisch instinct (beide bij Vantilt).

 

DANIËL ROVERS (1975) publiceerde in 2005 de essaybundel Bunzing. Over land, literatuur en rijtjeshuizen (Vantilt).

 

MAARTEN STEENMEIJER (1954) is hoogleraar Spaanse Letterkunde en Cultuur (Radboud Universiteit Nijmegen), literair vertaler, criticus (de Volkskrant) en schreef onder meer Dit is niet Amerika (Wereldbibliotheek, 2001, poëzie), Je sterft maar twee keer. Over literair denken en herinnering (2002) en Golden Earring. Rock die niet roest (Wereldbibliotheek, 2004). In 2006 verscheen de door hem samengestelde bundel Pop in literatuur (IJzer). Zijn meest recente boek is Een continent in het klein. Cultuurwijzer voor het moderne Spanje (Bert Bakker, 2007).

 

SVEN VITSE (1981) studeerde Germaanse Talen aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt aan een proefschrift over experimenteel en postmodern Nederlandstalig proza. Momenteel is hij werkzaam als juniordocent aan de universiteit van Utrecht.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Algemene gebruikersvoorwaarden
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken