Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Droom en Daad. Jaargang 1 (1923)

Informatie terzijde

Titelpagina van Droom en Daad. Jaargang 1
Afbeelding van Droom en Daad. Jaargang 1Toon afbeelding van titelpagina van Droom en Daad. Jaargang 1

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.76 MB)

Scans (73.51 MB)

ebook (9.07 MB)

XML (0.66 MB)

tekstbestand






Genre

jeugdliteratuur

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Droom en Daad. Jaargang 1

(1923)– [tijdschrift] Droom en Daad–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 90]
[p. 90]

Kampen
Meisjes-zomerclubs van de Nederlandsche christen studenten vereeniging

HET is dit jaar voor de 20e maal dat de N.C.S.V. haar Meisjes-Zomerclubs hoopt te houden. Het is moeilijk om in enkele woorden te zeggen welke onder deze vele zomerkampen de speciale plaats is van die der N.C.S.V. In één van haar laatste circulaires staat het als volgt uitgedrukt: ‘Wat wij met onze Clubs beoogen is, bij ons zelf en ieder die haar bezoekt het besef te versterken, dat alleen een leven met God ons bevredigen en gelukkig maken kan. Door deze tien dagen van vroolijk samenzijn, door onze avondbesprekingen en bijbelkringen willen wij trachten elkaar steeds meer te doen voelen van God's liefde, en ook van Zijn eischen in ons leven.’

Onze Clubs zijn bedoeld voor meisjes van Gymnasium, Lyceum en H.B.S., vooral voor haar die van plan zijn later te gaan studeeren. Voor haar die bepaald geen studieplannen hebben wijzen wij op de Vereeniging: ‘Leiding van Meisjes-Zomerclubs’ die meisjesclubs organiseert in denzelfden geest als die der N.C.S.V. maar speciaal voor meisjes die later niet aan de Universiteit gaan studeeren. Over deze Clubs kan men nadere inlichtingen bekomen bij Mej. J.E. Besier, Koningslaan 80 Utrecht. Vier van onze Clubs zijn voor meisjes van 15-18 jaar; de vijfde speciaal voor meisjes uit de lagere klassen dus ongeveer van 12-15 jaar. Eén der clubs voor de ouderen is een z.g. zigeunerkamp d.w.z. men leeft in tenten en zorgt voor alles zelf. 't Zigeunerkamp en dat voor jongeren duren slechts een week, de andere 9 dagen.

De leiding van alle clubs berust in handen van meisjes-studenten (hoofdleidsters meest afgestudeerden).

Club I te Lunteren 23 Juli-1 Aug. (15-18 jaar) f 30. Clubhoofd Mej. M.W. Barger.
Club II te Lunteren 2-11 Aug. (15-18 jaar) f 30. Clubhoofd Mej. A.J.M. Leendertz.
Club III te Loosdrecht 25 Juli-3 Aug. (15-18 jaar) f 30. Clubhoofd Mej. L.J.Th. Wirth.
Club IV te Loosdrecht 17-24 Aug. (12-15 jaar) f 25. Clubhoofd Mej. N.H. Giesen.
Club V (zigeunerkamp) te Leersum 18-21 Aug. (15-18 jaar) f 22,50. Clubhoofd Mej. J.K. Bakker.
[pagina 91]
[p. 91]

Nadere inlichtingen over het een en ander zijn te verkrijgen bij Mej. A.J.M. Leendertz, Rozendaalscheweg 43 Velp.

Exemplaren van het kampboekje waarin alles nog uitvoeriger beschreven staat zijn gratis aan te vragen aan het bureau N.C.S.V. kasteel: ‘Harden broek’ Driebergen.

A.J. VAN DEN BAN

De meisjeskampen van de vrijz. christ. stud. bond

Zooals verschillende andere vereenigingen geeft ook de V.C.S.B. jaarlijks gelegenheid aan meisjes van de leeftijd van 15-20 om tien dagen van hun zomercavantie door te brengen in een tentenkamp op de Drentsche hei. We zijn daar bij elkaar om te genieten van het heerlijke vrije buitenleven, en brengen onze dagen door met fietsen, wandelen, zwemmen, sport enz. enz. Maar dat is niet alles: daar buiten ver van het dagelijksche leven zien we onze plichten en moeilijkheden in een ander, zuiverder licht. Naar aanleiding van een kort inleidend woord van een van de leidsters - gehouden na het avondeten - over een of ander onderwerp van algemeenen aard willen wemet elkaar spreken over wat ons ter harte gaat, we willen trachten elkaar te begrijpen en zoo mogelijk te helpen. Waar we komen op geloofszaken willen we spreken in Vrijzinnig Christelijken geest in den besten zin van het woord. Als de grond van deze beide - het blij genieten en de ernst - is een geest van kameraadschappelijk vertrouwen, dan hopen we te bereiken dat van onze kamptijd iets doorstraalt als we weer in het gewone dagelijksche leven teruggekeerd zijn.

In ieder kamp kunnen 60 deelneemsters geplaatst worden. De leiding berust in handen van leidsters - meest meisjesstudenten, een kampcommandante en een hoofdleidster. In ieder kamp is een dokter aanwezig.

Voor nadere inlichtingen: Secretariaat van het Zomerwerk van de V.C.S.B. Nutsgebouw Langebrug Leiden.

De data der kampen zijn:

I23 Juli-2 Aug. Kampcomm. Mej. B. Loos (alleen voor meisjes van 18-20) te Sleen ten N. van Coevorden.
II3-13 Aug. kampcomm. Mej. B. Luzac te Sleen, hoofdleidster Mej. Heering Den Haag.
III15-25 Aug. Kampcomm. Mej. N. Appeldoorn te Diever bij Meppel. Van I en III zijn de hoofdleidsters nog niet bekend.

MIES DUFOUR

[pagina 92]
[p. 92]

De N.G.B. kampen

De kampen van den Nederlandschen Gymnasiasten Bond verschillen van andere kampen in twee opzichten, ze zijn in hoofdzaak bestemd voor gymnasiasten - en ze hebben tot eenig doel het kampleven, op zich zelf, zonder religieuze bij-oogmerken. Dicht bij Vierhouten, op de Veluwe, staat het kamphuis.

Iederen dag zie je de lange rij fietsers over de witte heipaadjes glijden, soms voor een verre tocht, soms om te gaan zwemmen. Een enkele keer wordt er gewandeld - ook wel bij maneschijn! - voetbal, hockey en tennis worden vol vuur beoefend, en dolle fuiven in het stroo georganiseerd.

En toch, al is er zooveel kostelijke, luidruchtige uitgelatenheid, toch hou je misschien nog het langst de herinnering aan een paar stille, kleine dingen - het luisteren 's avonds naar de voorlezende stem van kommandant of leidster - of de lange gesprekken, een rustigen middag in 't warme zand - of alleen maar dat je zag hoe iemand ongemerkt een minder prettig werkje van een ander overnam, of éen, die zich niet zoo gemakkelijk aansloot, met een paar vroolijke woorden ook, erbij haalde. Het wordt alles niet zoo gezègd in de N.G.B.-kampen - maar er is een prettige, gezonde stemming, en die vooral maakt dat je iederen zomer weer naar 't kamp gaat verlangen!

Nu nog 'n paar practische mededeelingen. De gymnasiastenkampen bestaan uit ongeveer vijftig meisjes (oftewel ‘kampkinderen’) een commandante, 'n tiental leidsters (waarvan een die 't een eind in de medicijnenstudie bracht, tevens als dokter fungeert) en een hoofdleidster, de ‘kampmevrouw’

In het kamp kunnen komen de leden van den Ned. Gymn. Bond, en niet-gymnasiasten, die begunstigers zijn van dien Bond - bij groote aanvraag gaan gymnasiasten voor, maar ieder die voor de tweede keer 'n kamp bezocht wordt in dit opzicht als gymnasiast beschouwd; groot is 't verschil dus niet, en er komen steeds meer niet-gymnasiasten. Leeftijd: 13-19 jaar.

De volgende kampen worden dezen zomer gehouden:

14-24 Juli (kamphuis); 16-26 Juli (tentenkamp); 3-13 Aug. (kamphuis); 1-11 Aug. (tentenkamp) en 23 Aug.-1 Sept. (kamphuis) kosten: f 37.50 + f 1.50 inleggeld. Aan ieder gymnasium is een kamp-vertegenwoordigster, bovendien kan men zich om inlichtingen wenden tot Mej. E.W. Hoetink, Oranjelaan 64, Rijswijk (Z.-H.).

ANNIE DE VEYE

[pagina 93]
[p. 93]

Het joodsch meisjeskamp

Van den zomer hopen we ons 4de meisjeskamp te houden! Waar, dat is nog niet beslist.

Ons kamp duurt altijd maar kort en wel van Zondag tot Vrijdag. We hebben het nog niet gewaagd, om over Zaterdag te blijven.

Het blijft natuurlijk een groote moeilijkheid, de Sabbath in een meisjeskamp te vieren, daar wij van de meest verschillende religieuze gezindheid zijn.

Dit jaar willen we echter probeeren een zoo mooi mogelijke Sabbath te vieren en verwachten dan ook ieders medewerking.

Ons jeugdkamp staat echter nòch op religieus, nòch op politiek (hier zionistisch) standpunt. Wij hopen alleen door ons jeugdwerk en ons kamp de onderlinge band te versterken en de liefde voor ons Volk wakker te roepen, zoodat de jonge Jood of Jodin later gemakkelijker zal weten te kiezen, wat zijn (of haar) plicht en taak is.

Gewoonlijk zijn de kampleidsters Zionistische studenten, omdat deze zich uit den aard der zaak meer voor het nationale jeugdwerk interesseeren.

Ieder Joodsch meisje van 13-18 jaar, dat mee wil, is welkom. Natuurlijk voor zoover wij plaats hebben.

We fietsen, wandelen, zwemmen, slapen op stroo enz. als in ieder ander kamp. De hoofdleidster zorgt voor een dagverdeeling, waaraan iedereen zich te houden heeft.

Iederen dag wordt er over een Joodsch onderwerp gesproken! Vorige jaar, o.a. over stroomingen in 't hedendaagsche Jodendom, over oud-Joodsche legenden en over groote figuren uit onze geschiedenis door leidsters of daartoe genoodigden.

Dit jaar zullen waarschijnlijk alleen leidsters spreken.

's Avonds zingen, musiceeren we, wordt er voorgedragen enz.

Waarschijnlijk duurt ons kamp dit jaar van 7-13 Augustus. De kosten bedroegen vorig jaar f 12. Daar het dit jaar langer duurt, zal 't nu wel wat meer worden.

Wenscht iemand nadere inlichtingen, dan is daartoe gaarne bereid, Ch.F. Leverpoll, hoofdleidster van het a.s. Joodsche meisjeskamp, voorloopig adres: West-Kruiskade 11a, Rotterdam.

 

CH.F. LEVERPOLL

[pagina 94]
[p. 94]

Kamp van de P.I.A.

Dit jaar zal van 6 tot 14 Augustus het vierde kamp van de P.I.A. (Practisch-Idealisten Associatie) plaats hebben.

Evenals de vorige malen kampeeren wij op het uitgestrekte terrein ‘Eerde’ bij Ommen (Overijsel) van baron van Pallandt.

Gebrek aan water is er niet, daar wij altijd of aan de Vecht, of aan de Regge kampeeren (diepe en ondiepe gedeelten) zoodat je er, tenzij 't water erg laag staat, elken dag kan zwemmen naar hartelust.

Er is een jongens- en meisjeskamp, waarvan de terreinen streng gescheiden zijn. Aan het hoofd van het meisjeskamp staat de vrouw van den algemeen leider Ir. Gerretsen, terwijl elke tent van hoogstens van 12, 14 meisjes, een der oudere meisjes als tentcommandante heeft. De jongens en meisjes brengen den dag samen door. Maaltijden, lezingen, tochten, enz., zijn dus gemeenschappelijk.

Dit kamp is allereerst bestemd voor medewerkers van de P.I.A.

De P.I.A. richt zich tot alle werkelijke idealisten van welken stand of richting ook, maar in het bijzonder tot alle jongeren, in wie de idealen der komende orde leven. Haar beginselverklaring luidt:

‘Inplaats van ons te laten meesleepen door de verkeerde sleur en te laten verlammen door gewoonte, willen wij onszelf blijven, waar wij ons ook bevinden, en steeds blijven streven naar de volgende idealen te leven:

Wij willen de menschheid dienen, inplaats van eigen eer en voordeel na te jagen. Wij willen onze lagere natuur beheerschen, inplaats van haar onbeteugeld te laten. Wij willen de innerlijke werkelijkheid der dingen onderscheiden van hun uiterlijke schijn. Met alle gelijkgezinden willen wij in eenheid samenwerken om, bezield door deze idealen, een betere samenleving te vormen, en we zullen ons hierbij door geen uiterlijke verschillen laten verdeelen.’

Het punt van de dag voor velen is het kampvuur. Dan zitten wij allen, velen in gekleurde dekens gehuld om 't vuur, waar boomstammen tot brandstof dienen, en luisteren naar muziek, of naar een die wat moois voorleest, of we praten met elkaar over een lezing die we gehoord hebben. De nabesprekingen met degene, die een lezing gehouden heeft, worden altijd om 't kampvuur gehouden, als we allen rustig bij elkaar zijn.

Er is geen bepaalde leeftijdsgrens, maar de jongste meisjes waren altijd een jaar of 14, terwijl er ook wel ouderen van een jaar of 30 zijn.

[pagina 95]
[p. 95]

Wat de kosten betreft! Deze zijn f 21,50 per persoon. Maar, daar wij vinden, dat kosten nooit een beletsel mogen zijn, geven zij die meer kunnen missen meer en zij, die minder goed bij kas zijn, minder. Voor verdere inlichtingen wat kamporganisatie, huisvesting, enz., enz., betreft, wende men zich tot den Algemeenen Leider der P.I.A.: Dr. Ir. F.C. Gerretsen. Verl. Heerenweg 121a, Groningen.

J.S. VAN PRAAG

De blije burgt

De Blije Burgt is een clubhuis van de kampeerclub van de 1e H.B.S.v.M. aan het Bleyenburg, te Den Haag.

Deze kampeerclub, telt een 40-tal meisjes en staat onder mijn leiding. Onze kampen houden wij in het clubhuis in Noordwijk - maar dit clubhuis kan ook door anderen gehuurd worden voor eigen kampen.

De zomerkampen onder mijn leiding zijn van 16 Juli tot 4 Aug. Voor zoover er plaats is kunnen andere meisjes hier ook aan deelnemen, voor 1 week, voor 2 weken of voor 3 weken. De meisjes moeten zich daartoe tot mij wenden. Kosten per week van Maandag - Zaterdag f 10. -, voor Zondags overblijven tusschen 2 weken f 2.-.

Onze grondslagen zijn:

a.Hygiënische levenswijs volgen (veel buiten zijn, vroeg op en vroeg naar bed).
b.Geringe kosten maken, alle werkzaamheden zelf doen en alles op z'n eenvoudigst inrichten.
c.Gezellig en prettig samenleven, waarbij ieder meer denkt om het geheel dan om zich zelf.

De club is zoo ingericht dat de meisjes zooveel mogelijk aan alle werkzaamheden zelf leeren deelnemen. Het zijn meest alle burgerschoolmeisjes, dus van 13 tot 18 jaar. De club is verdeeld in groepjes van = 10 meisjes die een eigen hoofd kiezen, alle zaken worden door mij met de hoofden besproken, deze bespreken het weer met haar meisjes. Zoo hebben wij een gemakkelijke organisatie. Nieuwe meisjes die mee komen kampeeren, worden voorloopig bij de anderen ingedeeld. De hoofden behooren wat leeftijd betreft bij haar groep - in de groepjes zijn zooveel mogelijk gelijke leeftijden en schoolklassen bij elkaar.

Emmastraat 189, den Haag.

A. DORTLAND-SILLEVIS

[pagina 96]
[p. 96]

Kamp der doopsgezinde meisjes-catechisanten

Acht leidsters, daartoe door de Doopsgez. Gemeentedag-Commissie aangezocht, hopen dezen zomer weer met 38 Doopsgez. Meisjes-Catechisanten een tiental dagen (4-14 Aug.) door te brengen in het kamphuis. dat aan den grens van de Hilversumsche heide en dennenbosschen gelegen is, Doel is een goed samenzijn; wij weten uit ondervinding, dat dat beteekent: een vroolijk en gezellig samenzijn, als een groote familie; soms spontaan ernstig en dus gedragen door een blijden religieuzen geest.

Fiets- en wandeltochten (groot en klein, al naar de krachten aangeven) zullen gemaakt worden zooveel het weer toelaat; dat men zich bij regen niet behoeft te vervelen, ondervonden wij vorigen zomer. Ook is er heerlijke zwemgelegenheid (onder toezicht) in de Loosdrechtsche plassen.

Doopsgezinde meisjes-catechisanten, die 1 Aug. a.s. den 14-jarigen leeftijd bereikt hebben, zijn welkom; ingeval er plaatsen over zijn ook niet-doopsgezinde. De kosten bedragen resp. 20, 25 of 30 gulden plus een rijksdaalder inleggeld. Voor nadere inlichtingen als ook voor opgave wende men zich tot Mej. N.W.J. Dekker, 2e secretaresse, Zaanweg 102, Wormerveer.

W.C. JOLLES hoofdleidster

 

* * *

 

En nu zijn we met onze plannen al midden in de groote vacantie aangeland; nu voeg ik hier aan toe een plan van de Directie der Wereldbibliotheek (de Uitgeefster van ons blad).

De directie schrijft twee prijsvragen uit:

I.Voor het best-geslaagde kussen.
II.Voor de best-geslaagde kiek.

 

De kussens en foto's zullen eventueel worden geëxposeerd in een zaaltje van 't Gebouw der Wereld-bibliotheek te Amsterdam, de beste photo's zullen gereproduceerd worden als bijlage van Droom en Daad.

De inzendingen, waaraan alle lezeressen van Droom en Daad kunnen meedoen, moeten geschieden voor 1 October. Op de wijze van inzending, enz. komen we in het Juli-nummer nog terug.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over dit hoofdstuk/artikel

auteurs

  • Wilhelmina C. Jolles

  • A.J. van den Ban

  • Mies Dufour

  • Annie de Veye

  • Ch.F. Leverpoll

  • J.S. van Praag

  • A. Dortland-Sillevis