Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Gids. Jaargang 150 (1987)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Gids. Jaargang 150
Afbeelding van De Gids. Jaargang 150Toon afbeelding van titelpagina van De Gids. Jaargang 150

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Gids. Jaargang 150

(1987)– [tijdschrift] Gids, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige
[pagina 888]
[p. 888]

Medewerkers aan dit nummer

georges adé (1936), doctor in de Franse linguïstiek aan de Sorbonne (1971), hoogleraar K.V. Hogeschool voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. Vertaler van hoofdzakelijk theater. Auteur van De Grote Boodschap (proza, 1977), Vier (poëzie, 1982), Huis der Liefde (roman, 1982). Te verschijnen: Uit het schrijfboek van een japneus.
geert bekaert (1928), hoogleraar architectuurgeschiedenis en theorie aan de Technische Universiteit van Eindhoven en buitengewoon docent aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij publiceerde onder meer: Het einde van de architectuur (1967), Bouwen in België (1971), Landschap van kerken. Tien eeuwen bouwen in Vlaanderen (1987). Van zijn Verzamelde Opstellen verschenen de beide eerste delen: Stapstenen (1985) en Los in de ruimte (1986).
frans boenders (1942) is Eerste Producer bij brt-3, essayist en kunstcriticus. Hij publiceerde in talrijke Nederlandse en Vlaamse periodieken en werkte mee aan de catalogi der overzichtstentoonstellingen van Fernand Khnopff, René Magritte en Art Nouveau in België. Arkprijs van het Vrije Woord 1979 voor Denken in tweespraak. Grote prijs van het urti (Internationale Radio- en Televisie-Universiteit, Parijs) voor de documentaire-film ‘Het Hindoe-pantheon’ uit de serie De goden uit het Oosten (samen met Freddy Coppens). Recentste boeken: Kunst in het garnizoen (1984), Tekens van lezen (1985) en Tibetaans dagboek (1987).
christel van boheemen is als hoofddocent verbonden aan het Engels Instituut van de Rijksuniversiteit te Leiden en doceerde voordien in Peru, Colombia en de Verenigde Staten. Zij publiceerde in Europa en in de vs over de theorie en de geschiedenis van de roman. Onlangs verscheen bij Cornell University Press haar boek The Novel as Family Romance: Language, Gender and Authority from Fielding to Joyce. Zij is Trustee van The International James Joyce Foundation en redactrice van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids.
piet calis (1936) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids. Hij publiceerde Onze literatuur tot 1916 (1983) en Onze literatuur vanaf 1916 (1984), en bereidt een proefschrift voor over de geschiedenis van een aantal Nederlandse literaire tijdschriften tussen 1941 en 1948.
paul claes (1943) studeerde Nederlandse en klassieke letteren. Hij is medewerker bij de Nijmeegse vakgroep algemene literatuurwetenschap. Hij publiceerde over Hugo Claus (De mot zit in de mythe en Claus-reading) en vertaalde werk van Sappho, Mallarmé, Ezra Pound en Lawrence.
jozef deleu (1937). Stichter en hoofdredacteur van het algemeen-Nederlands cultureel tijdschrift Ons Erfdeel, van het Franstalige Septemtrion, revue de culture néerlandaise en van het wetenschappelijk jaarboek De Franse Nederlanden/Les Pays-Bas Français. Hij is tevens afgevaardigd-bestuurder van de Vlaams-Nederlandse ‘Stichting Ons Erfdeel’ die bovenvermelde periodieken uitgeeft. Hij publiceerde gedichten: o.a. Nooit zag ik eerder (1987), novellen: o.a. Brieven naar de overkant (1972), Gezangen uit het achterland (1981), De hazen aan de kim (1985), cultuur-politieke geschriften: o.a. De pleinvrees der kanunniken (1987) en stelde enkele bloemlezingen samen, zoals Groot Gezinsverzenboek (1985).
kas deprez (1945) doceert sociolinguïstiek aan de Universiteit Antwerpen, uia. Is vooral geïnteresseerd in taalverhoudingen. Talrijke publikaties over het Belgisch-Nederlands, het statuut van het Nederlands in België, de etnolinguïstische identiteit van jonge Vlamingen in Brussel, het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel, Voeren, de positie van het Nederlands in Suriname, de Araneilanden en het Iers.
remco ekkers (1941). Schrijft een poëziekroniek in De Gids sinds nummer 7, 1986. Publiceerde gedichten in De Gids, Raster, Wolfsmond en Hollands Maandblad. In de Zeeuwse Slibreeks verscheen de cyclus Buurman (1979). Twee andere dichtbundels van hem zijn Haringen in sneeuw (1983) en Een faun bij de grens (1986).
f.e. frenkel (1923). Wetenschappelijk hoofdmedewerker van de vakgroep strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Publikaties o.a.: ‘De Duitsers of schuldvraagstuk’ in Tirade november 1962 en ‘Nationaal socialis-
[pagina 889]
[p. 889]
me of Europese traditie’ in De Gids juni 1964. Frenkel schrijft regelmatig over het thema straf en schuld, o.a. in De Gids.
paul van heck (1952) is wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Italiaans aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij werkt aan vertalingen van La Città del Solle van Tomaso Campanella en Discorsi sopra la prima Deca di Tito Livio van Niccoló Macciavelli.
luc huyse (1937) is hoogleraar aan de rechtsfaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij publiceerde o.a. De gewapende vrede. De Belgische politiek na 1945, Kritak (1980/1986), De verzuiling voorbij, Kritak (1987), Luc Huyse & Jan Berting (red.), Als in een spiegel? Een sociologische kaart van België en Nederland, Kritak (1983).
wiel kusters (1947). Redacteur van De Gids sinds 1983. Recentste publikaties: De killer. Over poëzie en poëtica van Gerrit Kouwenaar (dissertatie, 1986) en Raad van Alfabet (1987).
roland mortier (1920), doctor Romaanse filologie (1950). Vanaf 1955 professor aan de Université libre de Bruxelles. Lid van de Académie Royale de Langue et de Littérature françaises (Brussel). Ere-doctor Univ. Paul Valéry (Montpellier) Univ. Goettingen. Specialismen: Franse literatuur (vooral 18e eeuw) en Vergelijkende literatuurwetenschap. Werken o.a.: Diderot en Allemagne (1954), Clartés et Ombres du siècle des Lumières (1969), La poétique des ruines en France (1974), L'originalité. Une nouvelle catégorie esthétique (1982). Kritische uitgaven o.a.: Van Lerberghe, ‘La Chanson d'Eve’ (1980) en Voltaire: L'examen important de Mylord Bolingbroke le Philosophe ignorant (1987).
anne marie musschoot (1944) is hoogleraar bij het Seminarie voor Nederlandse literatuurstudie, Rijksuniversiteit Gent. Zij promoveerde in 1971 met een studie over Het Judith-thema in de Nederlandse letterkunde en publiceerde diverse artikelen over moderne Nederlandse literatuur (K. van de Woestijne, P. van Ostaijen en J. van Nijlen). Co-editeur van het Verzameld werk van Cyriel Buysse.
michel oukhow (1926) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Gent. Hij promoveerde op een proefschrift over Cesar de Paepe en de groei van anarchisme tot Marxisme en publiceerde diverse artikelen over Socialisme en de Vlaamse Beweging, de socialistische pers in de negentiende eeuw en de vrijdenkerij. Tevens schreef hij een roman Het verbrande testament.
monika van paemel (1945). Schrijfster. Na de zomervakanties aan de Nederlandse kust een uitgebreider kennismaking met Nederland door een langdurig herstelverlof (12-14 jaar) in een grensstreek. Later een intense wisselwerking tussen Noord en Zuid door het schrijven, uitgeven bij Nederlandse uitgeverijen, radiowerk, contacten met lezers, de vrouwenbeweging en persoonlijke vriendschappen. Publiceerde onder meer: De Vermaledijde vaders (1985), Marguerite (1985) en De Confrontatie (1986).
wim van rooy (1947), neerlandicus, free lance-journalist bij radio (brt 3) en televisie. Publiceerde onder meer in Nieuw Vlaams Tijdschrift, Restant, Intermediair, Belgisch Tijdschrift voor Diplomatie. Publiceerde in samenwerking met L. Jansseune, R. Beckers en J.P. Lissens acht delen voorpublikatie over De Wereld van Van Nu en Straks.
herman sabbe (1937), doctor in de rechten en in de musicologie. Docent aan de Rijksuniversiteit Gent en aan de Université Libre de Bruxelles. Hij publiceerde onder andere: Romantiek, Dadaisme, Het Muzikale Serialisme als techniek en als denkmethode, Essai de sociologie des musiques contemporaines, Stockhausen: wie die Zeit verging, Ligeti - Studien zur kompositorischen Phänomenologie.
mark schaevers (1956) is redacteur bij uitgeverij Kritak. Publiceert regelmatig in De Nieuwe Maand. Samensteller, met Jan Ceuleers, van Waar ligt België? Buitenlandse schrijvers op zoek, Kritak (1986).
hubert smeets (1956). Schrijft een binnenland-kroniek in De Gids sinds nummer 1, 1987. Is redacteur van NRC Handelsblad.
klaus siegel (Düsseldorf, 1934) is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids en docent aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert sedert de vroege jaren zestig over Duitse literatuur en vertaalt ook uit dit taalgebied. Recentste vertaling: Gottfried Benn, Dubbelleven. Momenteel werkt hij aan een vertaling van de dagboeken van Friedrich Hebbel.
a.l. sötemann (1920) was tot 1 september 1985 hoogleraar in de nieuwere Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij is redacteur van De nieuwe taalgids. In 1980 ontving hij de G.H. 's Gravesandeprijs van de Jan Campertstichting voor zijn literatuurwetenschappelijk oeuvre, in het bijzonder voor zijn uitgave van en zijn essays over de poëzie van J.H. Leopold (zoals Op het voetspoor van de dichter. De ontstaansgeschiedenis van J.H. Leopolds ‘Naast ons, naast ons, achter het riet, 1980) en J.C. Bloem.
maarten steenmeijer (1954) is docent Spaanse taal- en letterkunde. Hij vertaalde werk van o.a. Ernesto Sábato, Juan Carlos Onetti en van de Generatie van '27 en stelde diverse bloemlezingen samen. Publiceert regelmatig in Vrij Nederland en Bzzlletin en is redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids.
[pagina 890]
[p. 890]
egil törnqvist (Uppsala, 1932) is hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisme drama en toneel. Publiceerde boeken over O'Niell, Bergman en Strindberg.
laurens vancrevel (auteursnaam van Laurens van Krevelen, 1941) is bestuurslid van De Gids sinds 1975. Recentste publikaties: Vitrine (1984), en de poëzievertalingen van Hans Arp Onze dagelijkse droom (1986) en Breyten Breytenbach De ongedanste dans (1987).
willem g. weststeijn (1943) is medewerker aan het Slavisch Seminarium van de universiteit van Amsterdam en redacteur van de rubriek Buitenlandse literatuur van De Gids. In 1986 verscheen de door hem samengestelde en vertaalde bundel poëzie Ik en Rusland van Chlebnikov.
agnes m. zwaneveld (1938) is wetenschappelijk hoofdmedewerkster aan het Instituut voor Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet onderzoek op het gebied van achttiende- en negentiende-eeuwse letterkunde, in het bijzonder naar de receptie van het werk van Laurence Sterne in Nederland.

Vorige

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken