Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Gids. Jaargang 153 (1990)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Gids. Jaargang 153
Afbeelding van De Gids. Jaargang 153Toon afbeelding van titelpagina van De Gids. Jaargang 153

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Gids. Jaargang 153

(1990)– [tijdschrift] Gids, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 695]
[p. 695]

Medewerkers aan dit nummer

eva abraham studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op de Curaçaose gezinsstructuur. Zij deed onderzoek in het Caribisch gebied en in Nederland. Is tijdelijk verbonden aan het Antropologisch-Sociologisch Centrum.

 

luc alofs is als cultureel antropoloog in dienst van nwo en verbonden aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij bereidt een proefschrift voor over de geschiedenis van het eilandelijk nationalisme op Aruba. Onlangs publiceerde hij (samen met Leontine Merkies) Ken Ta Arubiano - sociale integratie en natievorming op Aruba, verschenen bij de Caraïbische afdeling van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde te Leiden.

 

frank martinus arion (Curaçao 1936) debuteerde met de roman Dubbelspel (1973, bekroond met de Van der Hoogtprijs). In 1975 resp. 1979 volgden de romans Afscheid van de koningin en Nobele wilden.

 

huub beurskens (1950) verzorgt over buitenlandse poëzie de rubriek ‘Buitenwegen’. Dit jaar publiceerde hij de bundel Hollandse wei en andere gedichten en de novelle De verloving.

 

aartg. broek (1954), docent Engels in Willemstad, Curaçao; hij publiceerde de essaybundel Het zilt van de passaten; Caribische letteren van verzet (1988) en tal van bijdragen over Caribische literatuur in onder meer De Gids, Maatstaf, Optima, Bzzlletin, Preludium, Sic en Derde Wereld. In juni van dit jaar promoveerde hij op de dissertatie The Rise of a Caribbean Island's Literature; The Case of Curacao and Its Writing in Papiamentu.

 

josé maria capricorne (Curaçao) werkte, na zijn opleiding aan de Amsterdamse grafische school, tot 1968 als grafisch ontwerper. Daarna, terug in Curaçao, werd hij leraar aan de Curaçaose kunstacademie, waarvan hij in 1970 directeur werd en - met enige onderbreking - tot 1988 bleef. Hij illustreerde tal van boeken en ontwierp postzegels. Zijn reeks Antilliaanse faunaschilderingen, met gedichten van Carel de Haseth, verscheen in 1988 onder de titel Dieren van Capricorne.

 

c.e. dip studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Hij was hoofd van het Centraal Bureau voor Juridische en Algemene Zaken van de Nederlandse Antillen, en gedurende de periode 1971-1978 docent staatsrecht aan de Rechtshogeschool van de Nederlandse Antillen, thans Universiteit na. Hij is momenteel ondervoorzitter van de Raad van Advies. Hij heeft verschillende publikaties op zijn naam staan op het gebied van het Antilliaanse staatsrecht.

 

roel j. den dulk (1949) was van 1971 tot eind 1989 werkzaam in het boekenvak als boekverkoper, redacteur, docent en uitgever. Momenteel bekleedt hij een management-functie bij een landelijke non-profit-organisatie. Andrej Bely's Mijn jaren met Rudolf Steiner werd door hem geredigeerd en geannoteerd.

 

henry habibe (Aruba 1940) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen en Leiden. Hij promoveerde in 1985 op het proefschrift Het engagement in de Afro-Antilliaanse poëzie van Cuba en Puerto Rico. Hij was van 1968-1972 hoofdredacteur van het culturele tijdschrift Watapana en publiceerde drie gedichtenbundels: Aurora (1968), Keresentenchi (1980) en Yiu di Tera (1985).

 

carel de haseth (Curaçao 1950) is in het dagelijks leven werkzaam als apotheker op zijn geboorte-eiland. Publiceerde dichtbundels in het Nederlands (3 dagen vóór Eva (1969), Berceuse voor teleurgestelden (1975)) en Papiaments (Bida na koló/Kleuren van leven (1981), Possia Venená (1985)). Voor de Papiamentstalige novelle Katibu di Shon (1988) werd hem in 1989 de Cola Debrot-prijs van het Eilandgebied Curaçao toegekend.

 

frans heiligers (1953) volgde journalistieke opleiding aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Via Radio Hoyer belandde hij in 1977 bij de Amigoe, en in 1981 werd hij benoemd tot hoofdredacteur van deze Antilliaanse kwaliteitskrant. Na enige jaren Antillen-correspondent te zijn geweest voor de Volkskrant en Vara-radio, trad hij in 1983 in dezelfde functie in dienst bij nrc Handelsblad, waarin we nog regelmatig zijn bijdragen aantreffen.

[pagina 696]
[p. 696]

elis juliana (Willemstad 1927). Dichter, prozaïst, kinderboekenschrijver, tekenaar, beeldhouwer, amateurarcheoloog (Indianenculturen), folklorekenner. Verwierf brede bekendheid met zijn radio- en televisieprogramma's. Bouwde een ongeëvenaard archief op van bandopnamen (oude instrumenten, orale vertelkunst). Zijn pentekeningen, uiterst verfijnde miniaturen meestal, werden tentoongesteld in het Caribische gebied en in New York, Sao Paolo, Nederland. Vele dichtbundels, waaronder Flor di datu, Flor di anglo en een aantal delen OPI (Organisashon, planifikashon, independensia). Een Catalogus van werken van en over Elis Juliana, verzorgd door Maritza Coomans-Eustatia en Lucille Haseth, waarin verschillende essays over Juliana zijn opgenomen, werd uitgegeven door de Universiteit van de Nederlandse Antillen (1990).

 

boeli van leeuwen (Curaçao 1922), voormalig secretaris van de Eilandsraad, verwierf als schrijver zijn eerste bekendheid met de romans De rots der struikeling, Vreemdeling op aarde en De eerste Adam. Recente publikaties zijn de beide romans Het teken van Jona en Geniale anarchie (In de Knipscheer, resp. 1988 en 1990).

 

michael newton (Curaçao 1955) is als architect afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Hij is sinds 1988 werkzaam voor de Curaçaose overheid als monumenten- en restauratiedeskundige. Hij publiceerde onder andere Architectuur en bouwwijze van het Curaçaose landhuis (1986), ‘De Willemstoren op Bonaire’ (in: De Stenen droom. Liber Amicorum prof. dr. ir. C.L. Temminck Groll, 1988) en ‘Fo'i Porta, The Wilhelminapark and its surroundings’ (in: Building up the Future from the Past, 1990).

 

j.j. oversteegen (1926), criticus en literatuurwetenschapper. Studeerde geschiedenis, schreef over literaire kritiek (Vorm of vent, 1969) en uiteenlopende literair-wetenschappelijke onderwerpen. Redacteur van het tijdschrift Merlyn. Boeken onder meer over Multatuli, Hermans, methodologische onderwerpen, het lezen van poëzie. Hoogleraar Nederlandse letterkunde (Amsterdam) en theoretische literatuurwetenschap (Utrecht) tot 1988, nu gepensioneerd. Werkt aan een biografie van Cola Debrot die in 1991 zal verschijnen.

 

jules de palm (Willemstad 1922) was van 1938-1949 als onderwijzer werkzaam op Curaçao en Aruba, waarna hij aan de Rijksuniversiteit te Leiden Nederlands ging studeren. In 1969 promoveerde hij op het proefschrift Het Nederlands op de Curaçaose school. Bekendheid verwierf hij met het verhaal ‘De Kerstcakes van Shon Keta’ (Sticusa jaarboek 1964) en op Curaçao vooral met Iliushon di Anochi (1967), een Papiamentse bewerking van William Shakespeare's A Midsummer Night's Dream. Van zijn hand verschenen bij De Bezige Bij Julio Perrenal, dichters van het Papiamentse lied (samen met Julian Coco, 1979), Antiya (1981) en Kinderen van de fraters (1986).

 

walter palm (Curaçao 1951), dichter. Hij publiceerde een drieluik bestaande uit drie verschillende gedichtenbundels in drie talen: Winds of Words (1978), Genesis en Apocalypse (1980) en Un boka di poesia (1983).

 

gladys do rego-kuster (Curaçao 1948) was voorzitter van de Vrouwenorganisatie Union di Muhé Antiano (Eenheid van Antilliaanse vrouwen) tussen 1975 en 1986. Zij publiceerde tal van artikelen, interviews, verhalen en gedichten, onder andere in Tribunal (1973), Bosero (1977-1984), Chimichimi (1981) en schreef van 1982-84 een wekelijkse column in de plaatselijke krant Extra. Momenteel coördineert zij een weids opgezet gezondheidskundig project over vrouwen, seksualiteit en zwangerschap.

 

alex reinders (1944), jurist-econoom, was van 1983 tot 1989 lector staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen, van welke universiteit hij van 1984 tot 1988 ook rector-magnificus was. Hij publiceerde onder andere Subsidiëring van instellingen en Kunst, kunstbeleid en administratief recht, op literair terrein onder meer over Cola Debrot. Met Frank Martinus Arion was hij redacteur van De eenheid van het kristal. In voorbereiding is Politieke geschiedenis van de Nederlandse Antillen 1951-1990, een boek dat bij de Walburgpers zal verschijnen.

 

robert a. rojer kreeg zijn eerste muzieklessen bij zijn grootvader, Jacobo Palm (1887-1982), kleinzoon van Jan Gerard Palm (1831-1906), de stamvader van de negentiende-eeuwse Antilliaanse muziek. Hij volgde lessen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, maar werd daarna in Amsterdam tot arts opgeleid. Hierop specialiseerde hij zich in Groningen tot internist (in welke hoedanigheid hij sinds 1978 op Curaçao gevestigd is) en promoveerde op een hematologisch onderwerp.

 

r.a. römer (Willemstad 1929) was achtereenvolgens als docent en hoogleraar sociologie van het Caribisch gebied verbonden aan de Hogeschool van de Nederlandse Antillen. Van 1981-1983 was hij zowel hoogleraar als rector magnificus van de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Van 1983-1990 gouverneur van de Nederlandse Antillen. Enkele publikaties: Korsow, een sociologische interpretatie van een Caribisch eiland, 19815, Een volk op weg, Zutphen 1979 en Het Caribisch gebied, een terreinverkenning, Curaçao 1982.

 

jos de roo (1942) is programmamaker bij de Caribische afdeling van Radio Nederland Wereldomroep en medewerker van Trouw en Amigoe. Hij publiceerde over Caribische literatuur in verschillende bladen. Enkele boekpublikaties: De tijd zal het leren, I.O.L., Paramaribo, Antilliaans literair logboek, De Walburgpers, Zutphen, Curaçao, Scenes and behind the Scenes (samen met Wim Rutgers), De Walburgpers, Zutphen, Oost en West en Nederland, In de Knipscheer, Haarlem, Nederlandstalige Antilliaanse literatuur, Rijksuniversiteit Leiden.

[pagina 697]
[p. 697]

felix de rooy (geboren op Curaçao), van 1979-1980 vormgever/schrijver bij het tweewekelijkse Curaçaose tijdschrift Tempu, van 1972-1976 docent Academie Beeldende Kunsten op Curaçao, van 1974-1976 docent aan het Peter Stuyvesant College op Curaçao, van 1976-1978 cultureel ambtenaar bij Culturele Zaken Eilandsdienst, van 1984-1988 cursusleider televisieregie, mtv, Amsterdam

 

wim rutgers was in de jaren zeventig en tachtig leraar Nederlands in Suriname en op Aruba. Is momenteel als Projectmedewerker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek verbonden aan de Vakgroep letterkunde Algemene Literatuurwetenschap van de Rijksuniversiteit te Utrecht. Schreef talrijke artikelen en vier boeken over Nederlands-Caribische literatuur en is als literair criticus verbonden aan het Antilliaanse dagblad Amigoe.

 

lasana m. sekou (Harold H. Lake), Sint Maarten. Studeerde politieke wetenschappen in New York en massacommunicatie aan de Howard University, Washington dc. Is werkzaam als journalist en uitgever op Sint Maarten. Publiceerde enkele dichtbundels (onder meer Nativity en Born Here) en de verhalenbundel Lovesongs Make You Cry, 1990). Las zijn werk in het hele Caribische gebied, de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, het Verre Oosten en Nederland.

 

norva simon (en Nel Simon), beeldend kunstenaarsechtpaar op Curaçao. Hun werk is in vele musea (Curaçao Museum) te bezichtigen, laatstelijk van december 1988 tot januari 1989 in het Stedelijk Museum te Schiedam. Privécollectie in hun eigen beeldentuin (Curaçao).

 

adriaan van der staay (1933) is directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Voorheen stichtte hij onder meer Poetry International en Film International. Recente publikaties: Van Parken en Tuinen, Thoth 1989 en Een kleine kunsttheorie, vuga 1990. Hij is voorzitter van het Intergouvernementele Comité van het Werelddecennium voor de Culturele Ontwikkeling.

 

j.f. vogelaar (1944) signaleert voor de rubriek Buitenlandse literatuur veronachtzaamde boeken en schrijvers. Hij debuteerde in 1965 met de dichtbundel Parterre, en van glas en de verhalenbundel De komende en gaande man. Vanaf 1971 verschenen in de reeks Operaties: Kaleidiafragmenten (proza, 1971), Raadsels van het rund (roman, 1978), Alle vlees (1980), Terugschrijven (essays, 1987). Recente publikaties: Het geheim van de bolhoeden (kinderboek, 1986), Proces-verbaal van Franz Kafka (reader, 1988), Verdwijningen. Oefeningen (kort proza, 1988). Is recensent voor De Groene Amsterdammer en redacteur van Raster.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken