Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Gids. Jaargang 161 (1998)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Gids. Jaargang 161
Afbeelding van De Gids. Jaargang 161Toon afbeelding van titelpagina van De Gids. Jaargang 161

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Gids. Jaargang 161

(1998)– [tijdschrift] Gids, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige
[pagina 965]
[p. 965]

Medewerkers aan dit nummer

hedy d'ancona is lid van het Europees Parlement. Daarvoor was zij minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

 

maarten asscher (1957) is Directeur Kunsten van het ministerie van O.C en W en publiceert daarnaast proza en poëzie.

 

bob baljet (1945) kent Teylers Museum al vanaf zijn lagere-schooltijd. Hij promoveerde in 1981 aan de UvA in de geneeskunde, en is sindsdien aan de UvA verbonden als universitair docent op de afdeling Anatomie en Embryologie. Sinds 1989 is hij tevens conservator van het Museum Vrolik in het amc. Hij publiceert over de anatomie van het autonome zenuwstelsel, aangeboren afwijkingen, en de geschiedenis van de geneeskunde.

 

h.h. ter balkt (1938) debuteerde in 1969 met Boerengedichten en schreef onder het pseudoniem Foel Aos de roman Zwijg (1973). Dit jaar verscheen Tegen de bijlen (gedichten).

 

klaas van berkel (1953) is hoogleraar Geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceert vooral op wetenschapshistorisch terrein.

 

marijke besselink (1961) is medewerker tentoonstellingen op de afdeling Presentatie van Teylers Museum. Voorheen was zij verbonden aan het Zoölogisch Museum te Amsterdam, waar zij de tentoonstelling over de dodo samenstelde.

 

huub beurskens (1950) is redacteur van De Gids. Recente boekpublicaties zijn Suikerpruimen gevolgd door Het Lam (twee romans) en Bange natuur en alle andere gedichten tot 1998. Deze zomer verscheen zijn verhalenbundel Zomer in Montalla.

 

carla bogaards publiceerde o.a. de roman Eigen vlees en bloed (1997). In 1997 verscheen tevens haar vierde dichtbundel, God bewogen. Zij is columniste voor onder meer Hervormd Nederland en Esquire.

 

paul bogaert (1968) houdt zich vrijwillig en professioneel bezig met teksten. Eind 1996 debuteerde hij met de dichtbundel welcome hygiene.

 

kees bokweide (1956) is tandarts en kritisch lezer van nieuwe Nederlandse literatuur. Van deze laatste gedrevenheid doet hij regelmatig verslag in De Gids.

 

anneke brassinga (1948) schrijft en vertaalt. Haar vijfde dichtbundel, Huisraad, verscheen onlangs. In november verschijnt het prozaboek Hapschaar.

 

els broeksma is redacteur en secretaris van De Gids. Zij doceerde moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA, en was directeur van de slaa en van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

 

frans budé (1945) publiceerde onder meer de dichtbundels Maaltijd (1994) en In Remersdaal (1997). Onlangs verscheen in gelimiteerde oplage de bundel Zomerplaats.

 

martijn van calmthout (1961) is fysicus en als wetenschapsredacteur verbonden aan de Volkskrant.

 

dirk van delft (1951) studeerde wis- en natuurkunde in Leiden. Bij NRC Handelsblad is hij chef van de redactie wetenschappen. Hij publiceerde onder meer De Turkse trom (1992) en De wijde wereld van de Kleine Letteren (1998). In voorbereiding is een biografie/proefschrift over Heike Kamerlingh Onnes.

 

fred dijs (1951) studeerde scheikunde en filosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Straatsburg. Hij schrijft en filmt.

 

maarten doorman is filosoof, dichter en essayist. Zijn laatste dichtbundel heet Afstandsbediening van katoen. Doorman is medewerker van NRC Handelsblad, doceert filosofie aan de Universiteit Maastricht en is redacteur van Hollands Maandblad.

 

otto egberts (1949) is beeldend kunstenaar.

[pagina 966]
[p. 966]

pam emmerik (1964) volgde haar opleiding tot beeldend kunstenaar bij Ateliers '63 in Haarlem. Ze debuteerde als schrijfster in 1997 met de verhalenbundel Soms feest, waarvoor ze de Betje Wolffprijs kreeg. Verder schrijft ze kunstbeschouwingen voor NRC Handelsblad.

 

roelof van gelder is historicus en redacteur van de boekenbijlage van NRC Handelsblad. In 1997 promoveerde hij op Het Oost-Indisch avontuur. Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800).

 

tijs goldschmidt is bioloog en schreef Darwins Hofvijver. Een drama in het Victoriameer. Hij publiceert af en toe in NRC Handelsblad.

 

leon gommers (1958) publiceert regelmatig in literaire tijdschriften en schreef twee romans, De hondewacht en Het uur van Floor.

 

h.j. habing (1937) is hoogleraar astrofysica aan de universiteit van Leiden en hoofdredacteur van het Europese wetenschappelijke vaktijdschrift Astronomy and Astrophysics.

 

kees 't hart (1944) publiceert verhalen en romans en is sinds 1994 redacteur van De Revisor. Zijn laatste roman, Blauw Curaçao, verscheen in 1996. In oktober verscheen de dichtbundel Kinderen leren lezen.

 

hubert-jan henket (1940) is architect van onder meer het Van Beuningen-De Vriezepaviljoen in Rotterdam, de uitbreiding van Teylers Museum, het Singer Museum in Groningen, het Maastheater in Rotterdam, het Gerechtsgebouw in Middelburg en het Rijksverzamelgebouw Avenue Ceramique in Maastricht. Hij was hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU in Eindhoven. Nu bezet hij een leerstoel aan de TU Delft.

 

wim hofman (1941) is auteur en illustrator. Voor zijn boek Het vlot kreeg hij in 1987 een Gouden Griffel. in 1991 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Met Zwart als inkt won hij dit jaar zowel de Woutertje Pieterseprijs als de Gouden Griffel.

 

frederike huygen is kunsthistorica en was tot 1996 conservator voor industriële vormgeving bij Museum Boymans-Van Beuningen Zij publiceerde op dit gebied artikelen en boeken, waaronder een monografie over Wim Crouwel (1997).

 

atte jongstra (1956) is schrijver, essayist en dichter. Recente titels van zijn hand: Het huis M. (roman, 1993), Familieportret (essays, 1996) en De hele santenkraam. Nieuw christelijk lexicon (1997).

 

hans keller (1937) is publicist, film- en televisiemaker.

 

anton korteweg (1944) publiceerde acht dichtbundels. De laatste, In handen verscheen in 1997. Daarnaast stelde hij enkele bloemlezingen samen Voor zijn poëzie ontving hij in 1986 de A. Roland Holst Penning. Korteweg is directeur van het Letterkundig Museum.

 

aad kosto (1938) was lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en staatssecretaris/minister van Justitie. Sinds 1994 is hij lid van de Raad van State. Hij bekleedt nevenfuncties bij het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, Het Nationale Ballet en Teylers Museum Haarlem.

 

marc kregting (1965) schreef onder meer de dichtbundels De gezel (1994) en Kopstem/Stopnaald (1997). Hij publiceert regelmatig essays over poëzie in De Gids.

 

wiel kusters (1947) is dichter, essayist en hoogleraar in de algemene en Nederlandse letterkunde te Maastricht.

 

ed leeflang (1929) studeerde Nederlands en gaf twaalf jaar les aan een lyceum in Zierikzee, daarna aan de Montessori-afdeling van de gemeentelijke pedagogische academie in Amsterdam. Hij debuteerde in 1979 met De hazen en andere gedichten en bleef daarna bundels publiceren. Als achtste verscheen in 1996 Liereman.

 

peter van lier (1960) publiceerde het filosofisch essay ‘Van absurdisme tot mystiek’ (1994) en de dichtbundels Miniem gebaar (1995) en Gegroet o... (1998).

 

lucassen (1939) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Hij richtte in 1967 met Jan Dibbets en Ger van Elk het Instituut voor Herscholing van Kunstenaars op. In 1970 ontving hij de Cassandra Foundation Award, en in 1976 de David Röell Prijs.

 

hedda martens (1947) publiceerde twee verhalenbundels, waarvan de tweede, Een naald op het water, in 1992 verscheen. Ze schreef regelmatig een denkbeeld op de achterpagina van NRC Handelsblad.

 

philip mechanicus (1936) publiceerde als fotograaf De pose der natuurlijkheid en Een Cursus Fotografie. Hij schrijft ook over eten en drinken, onder meer in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Het voor kinderen geschreven De Vrolijke Keuken werd dit jaar bekroond met een Zilveren Griffel.

 

piet meeuse (1947) is essayist en vertaler. Hij publiceerde enkele essaybundels en de verhalenbundel Schermutselingen.

 

arjen mulder (1955) is bioloog en schrijft essays over kunst. Zijn meest recente boek is Het twintigste-eeuwse lichaam.

[pagina 967]
[p. 967]

nelleke noordervliet (1945) debuteerde in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont. Haar laatste roman, Uit het paradijs (1997), werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1998.

 

fred pelt was enige jaren werkzaam in de natuurhistorische bibliotheek van Teylers Museum.

 

henk romijn meijer (1929) publiceerde verhalenbundels, essays en romans, waaronder Mijn naam is Carrigue (1983) en Leuk dat je nog even langs bent geweest (1994).

 

marieke sanders-ten holte is directeur van de Stichting Lezen, het landelijk platform voor leesbevordering. Zij heeft Engels en Algemene Literatuurwetenschap gestudeerd.

 

frans w. saris (1942) is redacteur van De Gids en directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ecn) in Petten.

 

gary schwartz (1940) is of was ooit: kunsthistoricus, vertaler, redacteur, uitgever, romanschrijver, publicist en columnist, hij is nu directeur van codart, een internationaal convent van conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst.

 

bert sliggers (1948) is hoofd Presentatie van Teylers Museum en onder meer samensteller van de expositie ‘De tentoongestelde mens’. Hij publiceerde boeken en artikelen op historisch en kunsthistorisch terrein, met het accent op de achttiende eeuw.

 

w. sorgdrager (1948) is afgestudeerd in Nederlands recht en werkte als officier van justitie, advocaat-generaal en procureur-generaal. In 1994 maakte ze de overstap naar de politiek: ze werd benoemd tot minister van Justitie in het kabinet-Kok.

 

jan tromp (1949) is adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

 

rob visser studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht en is als wetenschapshistoricus werkzaam aan de universiteiten van Leiden en Utrecht.

 

bart vos (1951) is klimmer-schrijver. Hij beklom vele toppen in de Alpen, in de Himalaya en in Nieuw-Guinea, en was in 1984 de eerste Nederlander die de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, bereikte. Vos publiceerde artikelen en boeken over zijn reizen en beklimmingen.

 

j.h. van der waals was onder meer hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Leiden op het grensgebied tussen fysica en chemie. Thans is hij voorzitter van de erkenningscommissie onderzoekscholen van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

[pagina 969]
[p. 969]
IN DE JAARGANG VAN 1998 ONTMOETTE U IN:

illustratie

hedy d'ancona, mark van andel, armando, maarten asscher, w.h. auden, bob baljet, h.h. ter balkt, matsuo basho, h.c. ten berge, klaas van berkel, j. bernlef, marijke besselink, huub beurskens, marcel beyer, johannes bobrowski, carla bogaards, paul bogaert, kees bokweide, mark boog, nozawa boncho, rené boomkens, graa boomsma, johan de boose, anneke brassinga, arno breekveld, els broeksma, w. bronzwaer, marja brouwers, frans budé, peter buwalda, martijn van calmthout, fred dijs, dirk van delft, michael donhauser, maarten doorman, arjen duinker, otto egberts, maarten elzinga, pam emmerik, hans magnus enzensberger, meindert fennema, michael frijda, nakamura fumikuni, david foster wallace, roelof van gelder, tijs goldschmidt, leon gommers, durs grünbein, arnon grunberg, harm habing, w. hansen, kees 't hart, seamus heaney, hein-anton van der heijden, jan heemstra, annelies van hees, hubert-jan henket, wim hofman, rokus hofstede, ted hughes, frederike huygen, wim huyskens, ernst jandl, c.o. jellema, stine jensen, atte jongstra, hans keller, rutger kopland, anton korteweg, aad kosto, marc kregting, wiel kusters, mukai kyorai, jules laforgue, caroline lamarche, jos van der lans, gregor laschen, ed leeflang, peter van lier, ria loohuizen, chris lorenz, lucassen, hedda martens, philip mechanicus, piet meeuse, bertie van der meij, k. michel, pierre michon, bart moeyaert, tayeb mokeddem, arjen mulder, les murray, charlotte mutsaers, peter nijmeijer, nelleke noordervliet, cyrille offermans, jeroen onstenk, willem otterspeer, emanuel overbeeke, dick pels, fred pelt, godert posthumus, gerard rasch, martin reints, marc reugebrink, charles reznikoff, theodore roethke, henk romijn meijer, wil rouleaux, georgine sanders, helga ruebsamen, marieke sanders, frans saris, k. schippers, xandra schutte, gary schwartz, charles simic, johannes six van chandelier, lars sjögren, bert sliggers, monica soeting, winnie sorgdrager, wislawa szymborska, pim van tol, jan tromp, göran tunström, kamiel vanhole, mirna velcic-canivez, bart vervaeck, rob visser, bart vos, marjoleine de vos, kees vreugdenhil, leo vroman, noriko de vroomen-kondo, j.h. van der waals, elly de waard, dirk van weelden, adolf wölfli.
[pagina achterplat]
[p. achterplat]


illustratie

MEDEWERKERS AAN DE TEYLERS MUSEUM GIDS

 

Hedy d'Ancona 784
Maarten Asscher 786
Bob Baljet 790
H.H. ter Blakt 793
Klaas van Berkel 796
Marijke Besselink 800
Huub Beurskens 804
Carla Bogaards 806
Paul Bogaert 808
Kees Bokweide 810
Anneke Brassinga 814
Els Broeksma 816
Frans Budé 819
Martijn van Calmthout 825
Dirk van Delft 829
Fred Dijs 833
Maarten Doorman 837
Otto Egberts 840
Pam Emmerik 843
Roelof van Gelder 847
Tijs Goldschmidt 849
Leon Gommers 853
Harm Habing 858
Kees 't Hart 862
Hubert-Jan Henket 864
Wim Hofman 868
Frederike Huygen 872
Atte Jongstra 874
Hans Keller 876
Anton Korteweg 880
Aad Kosto 882
Marc Kregting 886
Wiel Kusters 888
Ed Leeflang 890
Peter van Lier 892
Lucassen 896
Hedda Martens 904
Philip Mechanicus 908
Piet Meeuse 911
Arjen Mulder 915
Nelleke Noordervliet 920
Fred Pelt 924
Henk Romijn Meijerer 926
Marieke Sanders 929
Frans Saris 933
Gary Schwartz 937
Bert Sliggers 944
Winnie Sorgdrager 948
Jan Tromp 951
Rob Visser 954
Bart Vos 957
J.H. van der Waals 961

Vorige

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken