Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Gids. Jaargang 169 (2006)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Gids. Jaargang 169
Afbeelding van De Gids. Jaargang 169Toon afbeelding van titelpagina van De Gids. Jaargang 169

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Gids. Jaargang 169

(2006)– [tijdschrift] Gids, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 558]
[p. 558]

Medewerkers aan dit nummer

jan j. boersema (1947) studeerde biologie en promoveerde in de theologie op The Torah and the Stoics on Humankind and Nature. Hij was verbonden aan de universiteiten van Groningen en Leiden en aan het ministerie van vrom. Momenteel is hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit met als leeropdracht de culturele en levensbeschouwelijke dimensies van de relatie tussen mens en natuur. Recent redigeerde hij De oogst van Milieu (2003) en Het gewicht van groen (2005).

 

dirk van delft (1951) studeerde wis- en natuurkunde in Leiden en is redacteur wetenschappen van NRC Handelsblad. Hij publiceerde onder meer De Turkse trom (1992). Onlangs verscheen zijn biografie/proefschrift over Heike Kamerlingh Onnes.

 

ger groot (1954) doceert filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is medewerker voor filosofie en literatuur bij NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij levert regelmatig bijdragen aan wijsgerige, literaire en culturele tijdschriften. In 1998 publiceerde hij een bundel gesprekken met filosofen, Twee zielen, in 2000 de bloemlezing De uitgelezen Sartre en in 2003 zijn dissertatie Vier ongemakkelijke filosofen: Nietzsche, Cioran, Bataille, Derrida. In 2006 verscheen zijn boek Het krediet van het credo: godsdienst, ongeloof, katholicisme.

 

jaap van heerden (1940) is hoogleraar in de psychologie aan de Universiteit van Maastricht.

 

paul f. van der heijden (1949) is rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar arbeidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zijn publicaties richten zich op arbeidsverhoudingen, grondslagen van het arbeidsrecht, grondrechten, corporate governance en openbaar bestuur. Eerder was hij verbonden aan de universiteiten van Leiden en Groningen en was hij rechter bij de Amsterdamse rechtbank.

 

j.l. heldring (1917) studeerde rechten in Leiden en is sinds 1945 verbonden aan De Nieuwe Rotterdamsche Courant, later NRC Handelsblad. Van 1968 tot 1972 was hij hoofdredacteur. Tot zijn pensioen in 1982 was hij directeur van het Nederlands Genootschap van Internationale Zaken. Sinds 1960 schrijft hij wekelijks een column in NRC Handelsblad.

 

werner herbers was 35 jaar lang solohoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest en werkte als solist samen met dirigenten als Haitink, Harnoncourt, Chailly, Berio, Vonk, Leitner, De Waart en Van Otterloo. Van 1962 tot 1988 was hij hoboïst en mede-artistiek leider van het Nederlands Blazersensemble. Na het uiteenvallen daarvan richtte hij de Ebony Band op, die zich heeft toegelegd op het herontdekken en uitvoeren van onbekende of vergeten muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Voor opnamen werd deze groep met diverse prijzen onderscheiden.

 

lucas hüsgen (1960) is schrijver, dichter en vertaler. Zijn meest recente publicaties zijn de roman Het meisje in blauwe zijde (2002) en de essaybundel Nee, maar het gebeurt (2003).

 

ileen montijn is historica en publiciste. Zij schreef onder meer Naar buiten! Het verlangen naar landelijkheid in de negentiende en twintigste eeuw (2002). Dit jaar verschijnt van haar een boek over het bed.

 

arjen mulder (1955) is essayist, vertaler en redacteur van De Gids. Recente publicaties zijn Het fotografisch genoegen (2000), Levende systemen (2002) en De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde (2005).

 

jan pen (1921) is econoom en oud-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op de theorie van het onderhandelen, maar is bekend als macro-econoom. Dat komt door zijn boek Moderne economie (1958), dat ook in het Engels, Grieks en Japans werd uitgegeven. Hij was columnist bij Het Parool en publiceert geregeld in Hollands Maandblad. Hij speelt veel piano (vnl. Bach en blues) en schildert.

 

herman philipse (1951) studeerde rechten in Leiden en wijsbegeerte in Leiden, Oxford, Parijs en Keulen. Na gewerkt te hebben aan de universiteiten van Leuven en Leiden was hij van 1985 tot 2003 hoogleraar in de wijsbegeerte in Leiden. Sinds 2003 is hij universiteitshoogleraar in Utrecht. Hij publiceert over moderne wijsbegeerte.

[pagina 559]
[p. 559]

bruno post (1959) studeerde sociologie en antropologie. Hij debuteerde vorig najaar bij uitgeverij Balans met Lof der onzin.

 

lucas reijnders is sinds 1980 medewerker van de Stichting Natuur en Milieu. Sedert 1988 is hij hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 1999 hoogleraar natuurwetenschappelijke milieuwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland.

 

a.h.g. rinnooy kan (1949) studeerde wiskunde en econometrie. Van 1986 tot 1991 was hij rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Per 1 augustus 2006 is hij benoemd tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Hij heeft tal van artikelen gepubliceerd en tien boeken op zijn naam staan.

 

franswsaris@wxs.nl, natuurkundige, is decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden en redacteur van De Gids. In 2005 verscheen van hem en Rob Visser (red.) Trots en twijfel. Kopstukken uit de Nederlandse natuurwetenschap van de twintigste eeuw.

 

alfred schaffer (1973) was jarenlang werkzaam aan de universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika. Sinds een jaar is hij woonachtig in Amsterdam, en redacteur bij uitgeverij Cossee. Zijn laatste dichtbundels zijn Geen hand voor ogen (2004) en de bibliofiele uitgave De muziek die ons toekomt (2005). Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel Schuim.

 

h.j. schoo (1945) was hoofdredacteur van Psychologie (tegenwoordig Psychologie Magazine), Intermagazine en Elsevier, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en directeur-uitgever van Weekbladpers Tijdschriften. Nu politiek columnist van de Volkskrant en publicist. Zijn recentste boeken zijn De verwarde natie: dwarse notities over immigratie (2000) en Een bitter mensbeeld: de transformatie van een ontregeld land (2004).

 

elena simons (28) is maatschappelijk uitvinder. In 2004 publiceerde zij het politiek geschenkboek Pret met moslims. Zij is creatief leider van de door haar opgerichte organisatie Wonder, die de Burgerbuddy lanceerde, een project waarbij burgers een ambtenaar of politicus adopteren. Zij werkt aan een tweede boek, een plan om bedrijven klimaatneutraal te maken, een plan voor wereldwijde energiebesparing en projecten rond integratie, vrolijkheid, dierenrechten en duurzaamheid.

 

albertina soepboer is schrijfster. Ze is tweetalig en schrijft in het Fries en het Nederlands. Tot nu toe heeft ze negen dichtbundels gepubliceerd. Verder schrijft ze korte verhalen en toneelteksten voor o.a. Firma Rieks Swarte en jeugdtheater De Citadel. Voor meer informatie: www.albertinasoepboer.nl.

 

inez van der spek is theoloog en cultuurwetenschapper. Ze is werkzaam bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving te Nijmegen. Tot haar publicaties behoren Alien Plots (2000), Eindeloze lichamen. Transcendentieverlangen in de literaire en technologische verbeelding (2000) en Moderne devoties. Vrouwen over geloven (met M. Kalsky en I. Overdijk (red.)).

 

kees j. storm was tot 2002 voorzitter van de raad van bestuur van aegon. Thans is hij commissaris van een aantal bedrijven en actief in stichtingen op het gebied van kankerresearch (vu mc cca) en hiv/aids (Health Insurance Fund), bij de Bachvereniging en bij Hendrick de Keijser. Voorts is hij lid van de raad van toezicht van Teylers Museum.

 

jan terlouw (1931) studeerde wis- en natuurkunde. Tussen 1973 en 1982 was hij achtereenvolgens voorzitter van de Tweede-Kamerfractie van d66, vice-premier en minister van Economische Zaken in de kabinetten-Van Agt ii en iii. Hij schreef vele artikelen, onder andere over natuurkundige onderwerpen, partijpolitiek en milieu, evenals een twaalftal boeken, de meeste voor de jeugd, die in meer dan twintig landen zijn verschenen.

 

marc tritsmans (1959) werkt als milieuambtenaar bij een gemeentebestuur. In 1992 debuteerde hij als dichter met De wetten van de zwaartekracht. Daarna volgden de bundels Onder bomen (1994), Oog van de tijd (1997), Van aarde (1999), Sterk water (2000), Kritische massa (2002) en Warmteleer (2004). In 2005 verschijnt een verzameling met Engelse vertalingen van zijn gedichten door James Brockway.

 

dirk van weelden (1957) is redacteur van De Gids. Hij debuteerde in 1987 samen met Martin Bril. In 1992 ontving hij de Multatuliprijs voor zijn roman Mobilhome. Andere titels van hem zijn Tegenwoordigheid van geest (1989), Oase (1994), Orville (1997), Van hier naar hier (1999), Het refrein (2000) en Looptijd (2003). Zijn meest recente boek, Straatsofa, verscheen in 2005.

[pagina 560]
[p. 560]

rectificatie

In het maartnummer 2006 ontbraken de biografische gegevens van Dimitri Verhulst.

 

dimitri verhulst (1972), dichter en schrijver, debuteerde met de verhalenbundel De kamer hiernaast. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en Underground, waarvan hij redacteur is. In 2001 verscheen de roman Niets, niemand en redelijk stil, later dat jaar gevolgd door Liefde, tenzij anders vermeld. De roman De verveling van de keeper verscheen in 2002. In 2003 publiceerde hij Problemski Hotel, dat vertaald werd in het Duits, Deens, Engels, Frans en Italiaans. Zijn meest recente roman is De helaasheid der dingen (2006).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken