Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Gids. Jaargang 171 (2008)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Gids. Jaargang 171
Afbeelding van De Gids. Jaargang 171Toon afbeelding van titelpagina van De Gids. Jaargang 171

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (11.27 MB)

Scans (10.60 MB)

ebook (11.30 MB)

XML (2.39 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Gids. Jaargang 171

(2008)– [tijdschrift] Gids, De–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 666]
[p. 666]

Medewerkers aan dit nummer

maria barnas (1973) is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, columnist voor nrc Handelsblad en redacteur van De Gids. Zij publiceerde de romans Engelen van ijs (1997) en De baadster (2000). Voor haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) ontving zij de C. Buddingh'-prijs. In 2007 verscheen de bundel Er staat een stad op.

 

oscar van den boogaard (1964) is schrijver van romans en toneel. Publiceert ook onder de pseudoniemen Emmanuel Lipp en Pearl Sweetlife (samen met Steven Van Watermeulen). Sweetlife debuteert in mei 2008 met de literaire kasteelroman Zeeduivel voor Amalia. Najaar 2008 verschijnt Van den Boogaards roman Clown vernielt loempiawagen. Oscar van den Boogaard woont afwisselend in het Belgische Sint-Martens-Latem en Berlijn.

 

h.m. van den brink is schrijver, journalist en directeur van een cultuurfonds.

 

kees fens (1929) is literair criticus en essayist. Na een carrière als leraar en recensent werd hij in 1982 als eerste nietacademicus benoemd tot hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn emeritaat werd hij aldaar benoemd tot buitengewoon hoogleraar literaire kritiek, in 2004 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. In 1962 richtte hij met J.J. Oversteegen en H.U. Jessurun d'Oliveira het literair tijdschrift Merlijn op, van 1968 tot 2007 was hij als criticus en columnist verbonden aan de Volkskrant. In 1990 ontving Fens de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre, in 2007 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

piet gerbrandy is dichter en classicus.

 

tijs goldschmidt (1953), bioloog en schrijver, publiceerde onder andere Darwins hofvijver. Een drama in het Victoriameer (1994), de bundel Oversprongen. Beschouwingen over natuur en cultuur (2000) en het fotoboek Wegkijken (2004). In 2007 verschenen Kloten van de engel. Beschouwingen over de natuurlijkheid van cultuur en de Huizinga-lezing Doen alsof je doet alsof.

 

ger groot (1954) doceert filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is medewerker voor filosofie en literatuur bij nrc Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij levert regelmatig bijdragen aan wijsgerige, literaire en culturele tijdschriften. Zijn laatste boeken zijn Het krediet van het credo: godsdienst, ongeloof, katholicisme (2006) en De gelukkigste illusies: over kwaad en verlossing (2008).

 

micha hamel (1970) is freelance componist, dirigent en dichter. Hij componeerde orkestwerken, liederen, kamermuziek en elektronische muziek voor de concertzaal en componeert incidenteel ook muziek voor dans en theater. Hij publiceerde twee dichtbundels: Alle enen opgeteld (2004) en Luchtwortels (2006). Zijn tragische operette Snow White (2008) baarde landelijk veel opzien. Momenteel werkt hij aan een liederencyclus op teksten van Paul Eluard.

 

a.f.th. van der heijden (1951) debuteerde in 1978 als Patrizio Canaponi met Een gondel in de Herengracht, tussen 1983 en 1996 verscheen de cyclus De tandeloze tijd. Momenteel werkt de schrijver aan een tweede cyclus: Homo duplex, waarvan ook zijn recentste roman Het schervengericht (2007, bekroond met de ako Literatuurprijs) deel uitmaakt.

 

atte jongstra (1956) werd na zijn studie literatuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam schrijver, essayist en literair criticus. Hij is redacteur van Dietsche Warande & Belfort en vaste medewerker van nrc Handelsblad. Zijn meest recente roman De avonturen van Henry ii Fix verscheen in 2007. In 2008 verschijnt in de reeks Privé-domein Klinkende ikken. Zie ook www.attejongstra.nl.

 

rené kurpershoek (1951) heeft tal van romans uit het Engels vertaald. Daarnaast vertaalde hij een groot aantal artikelen, zowel journalistiek als essayistisch, uit het Engels en Duits voor onder meer nrc Handelsblad en de programmaboekjes van de Nederlandse Opera. Tegenwoordig werkt hij als vertaler bij de Nederlandsche Bank, maar neemt nog sporadisch opdrachten aan.

[pagina 667]
[p. 667]

sander van maas is als docent en onderzoeker verbonden aan de leerstoelgroep Muziekwetenschap van de Universiteit van Amsterdam en aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij schreef eerder onder meer Doorbraak en idolatrie: Olivier Messiaen en het geloof in muziek (2003).

 

karin melis is filosoof en publicist.

 

edzard mik (1960) is redacteur van De Gids en medewerker van Vrij Nederland en nrc Handelsblad. Hij schreef romans, korte verhalen, scenario's en libretto's. Zijn meest recente roman, Bleke hemel, verscheen in 2007.

 

czesŁaw miŁosz (1911-2004) was behalve een van Polens belangrijkste dichters tevens essayist en romancier. In 1951 vroeg hij politiek asiel aan in Frankrijk, waarna hij dooremigreerde naar de Verenigde Staten waar hij van 1961-1976 Slavische taal- en letterkunde doceerde aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Hij ontving in 1980 de Nobelprijs voor literatuur, wat hem in staat stelde terug te keren naar zijn geboorteland.

 

arjen mulder (1955) is bioloog, essayist en redacteur van De Gids. Recente boeken: Het fotografisch genoegen (2000), Levende systemen (2002), Over mediatheorie (2004) en De vrouw voor wie Cesare Pavese zelfmoord pleegde (2005).

 

maaike post is vertaler, onder meer van romans van Rohington Mistry, Barbara Kingsolver en Esther Freud, en van langere essays van Antonio Damasio en Rodney Brooks. Met Arjen Mulder schreef zij Boek voor de elektronische kunst (2000).

 

gerard rasch (1946-2004), geliefd en gelauwerd vertaler uit het Russisch, Deens en Pools en samensteller van poëziebundels en -bloemlezingen, vertaalde werk van onder anderen Zbigniew Herbert, Czesław Miłosz, Bruno Schulz (waarvoor hij de Martinus Nijhoff Prijs ontving) en Wisława Szymborska.

 

elmer schönberger (1950) is schrijver en componist. Hij was bijna dertig jaar als muziekcriticus aan Vrij Nederland verbonden en is auteur van boeken over muziek (o.a. De kunst van het kruitverschieten, Het Gebroken Oor en in samenwerking met Louis Andriessen Het apollinisch uurwerk. Over Stravinsky), van toneelstukken (waaronder het succesvolle Kwartetten voor vier acteurs en strijkkwartet) en van de roman Vic, met name. Zijn meest recente compositie is L'Ombra, geschreven voor Calefax.

 

robert sholl is lector Muziek aan het London College of Music (Thames Valley University), en doceert aan het King's College, Londen. Hij is redacteur van Messiaen Studies (cup, 2007), oprichter en redacteur van oliviermessiaen.net, en lid van de Theology through the Arts research group. Zijn proefschrift Olivier Messiaen and the Culture of Modernity wordt binnenkort gepubliceerd. Als organist heeft hij veel van Messiaens muziek gespeeld, recentelijk nog tijdens concerten in St. Paul's Cathedral, La Madeleine en de Notre Dame in Parijs.

 

ger thijs (1948) is sinds 1971 actief in het toneel als acteur, auteur, regisseur en artistiek leider. Hij schreef ook enkele romans, en columns voor de Volkskrant. Zijn nieuwe stuk, De Grote Liefde, komt in 2009 op de planken.

 

p.f. thomÉse (1958) begon te schrijven als journalist en beleefde zijn literaire debuut in 1990 met de verhalenbundel Zuidland, bekroond met de ako Literatuurprijs. Sindsdien publiceerde hij essays en verschillende romans en verhalenbundels, waarvan Vladiwostok! (2007) en Nergensman. Autobiografieën (2008) de recentste zijn.

 

john updike (1932) is schrijver van een groot aantal romans, korte verhalen, essays en gedichten. Sinds 1954 verschijnen zowel zijn literaire werk als zijn kritieken in The New Yorker. Zijn bekendste werk vormt de Rabbit-reeks; voor twee van de romans uit die serie ontving Updike de Pulitzer Prize. Zijn korte verhalen werden bekroond met de pen/Faulkner Award for Fiction.

 

rachel visscher (1982) studeerde geschiedenis en volgde de Schrijfopleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Ze is werkzaam als schrijver en filmmaker en schreef eerder dit jaar het toneelstuk Anne Frank: leeft en werkt. Momenteel regisseert ze de documentairefilm Lichaam en werkt ze aan haar eerste boek.

 

henk van der waal (1960) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij vertaalde werk van onder anderen Julia Kristeva, Paul Auster en Maurice Blanchot. In 1995 debuteerde hij met de dichtbundel De windsels van de sfinx, waarvoor hij de C. Buddingh'-prijs 1996 kreeg toegekend. Daarna volgde de bundel Schuldsanering (2000), die genomineerd werd voor de Paul Snoek Poëzieprijs. In 2003 verscheen De aantochtster; deze bundel werd genomineerd voor de vsb Poëzieprijs. In maart 2007 verscheen zijn vierde bundel: Vreemdgang.

 

dirk van weelden is filosoof, schrijver en redacteur van De Gids. Zijn meest recente uitgaven zijn Tempo (2007) en de roman Het middel (2007). Zie ook www.dirkvanweelden.net.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken