Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1929 (1929)

Informatie terzijde

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.63 MB)

XML (0.77 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1929

(1929)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [1901-2000]–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 1]
[p. 1]

Verslag van de jaarlijksche vergadering gehouden te Leiden op den 12den Juni 1929.

De Beschrijvingsbrief luidde aldus:

 

Leiden, den 3den Mei 1929.

 

M.

 

Bij dezen heb ik de eer U uit te noodigen tot het bijwonen der Jaarlijksche Vergadering van de Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden, die gehouden zal worden op Woensdag den 12den Juni, des voormiddags klokke elf uren, in het gebouw der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, Steenschuur alhier.

De orde der werkzaamheden is als volgt:

 

I.

 

Opening der Vergadering door den Voorzitter, den Heer Dr. J.W. Muller, met een toespraak.

 

II.

 

Verslag van den staat der Maatschappij en van hare belangrijkste lotgevallen en handelingen gedurende het afgeloopen jaar.

 

III.

 

Verslag van den staat der Boekverzameling gedurende hetzelfde tijdsverloop.

 

IV.

 

Verslag omtrent de rekening en verantwoording van den Penningmeester.

 

V.

 

Verslag der Commissie voor Taal- en Letterkunde.

 

VI.

 

Verslag der Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde.

 

VII

 

Verslag der Commissie voor Schoone Letteren.

[pagina 2]
[p. 2]

VIII.

 

Bekendmaking van den uitslag der stemming over de te benoemen gewone en buitenlandsche leden.

 

IX.

 

Bekendmaking van het werk, dat het Bestuur der Maatschappij, voor het vereenigingsjaar 1928-1929, op advies van de Commissie voor Schoone Letteren, met den jaarlijks uitgeloofden ‘Prijs van aanmoediging’ van ƒ 1000.- bekroond beeft.

 

X.

 

Voorstel van de Maandelijksche Vergadering:

om in de Wet in de eerste zinsnede van artikel 59 achter ‘een Prijs van Aanmoediging’, in te voegen ‘den C.W. van der Hoogt-prijs.’

 

XI.

 

Voordracht van den Heer Dr. H.E. van Gelder: ‘Beoefening van de plaatselijke historie’.

 

XII.

 

Verkiezing van twee Bestuursleden in de plaats van de Heeren D. van Blom en J.F.M. Sterck die aan de beurt van aftreden en niet herkiesbaar zijn. De Maandelijksche Vergadering stelt voor de dubbeltallen:

 

1. a. Mr. G. André de la Porte.

b. Dr. N. van Wijk.

 

2. a. Dr. A.A. van Schelven.

b. De Heer C.R. de Klerk.

 

XIII.

 

Verkiezing van leden in de drie Vaste Commissiën.

 

1. Commissie voor Taal- en Letterkunde.

 

Verkiezing van twee leden in de plaats der aftredende leden Dr. A. Beets en Dr. G.G. Kloeke. De Commissie stelt voor de dubbeltallen:

 

1. a. Dr. A. Beets.

b. Dr. C.B. van Haeringen.

 

2. a. Dr. A.A. van Rijnbach.

b. Dr. N. van der Laan.

 

2. Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde.

 

Verkiezing van twee leden in de plaats der aftredende leden Mr. Dr. J.C. Overvoorde en Dr. P.J. Blok. De Commissie stelt voor de dubbeltallen:

 

1. a. Mr. Dr. J.C. Overvoorde.

b. Dr. H.T. Colenbrander.

 

2. a. Dr. P.J. Blok.

b. Mr. D. van Blom.

[pagina 3]
[p. 3]

3. Commissie voor Schoone Letteren.

 

Verkiezing van twee leden in de plaats van Mr. M. Nijhoff, die aan de beurt van aftreden doch herkiesbaar is, en van den Heer Henri van Booven, die wenscht af te treden. De Commissie stelt voor de dubbeltallen:

 

1. a. Mr. M. Nijhoff.

b. Mr. A. van der Leeuw.

 

2. a. Mr. J.C. Bloem.

b. De Heer D. Coster.

 

Namens het Bestuur, H.T. Damsté, Secretaris.

 

Tegenwoordig zijn de Bestuursleden: J.W. Muller, Voorzitter, H.T. Damsté, Secretaris, J. Heinsius, Penningmeester, A.A. van Rijnbach, Bibliothecaris, D. van Blom, L. Knappert, F. de Meyier, J.F.M. Sterck; de gewone leden: A.A. Beekman, W.M.C. Regt, H. Blink, W.J. Leyds, W.J.M. van Eysinga, G. André de la Porte, P.J.M. van Gils, D. Wouters, F. Oudschans Dentz, B. Becker, P.J. van Winter, N. van Wijk, P.A.A. Boeser, C. Peltenburg, C.H. Ph. Meijer, A.A. Verdenius, C.E. Hooykaas, J.A.N. Knuttel, C.B. van Haeringen, J.W. Verburgt, C.A.J. van Dishoeck, A. Beets, W.L. de Vreese, D.C. Hesseling, C. Snouck Hurgronje, B.A.P. van Dam, A.W. Bijvanck, C. Knuttel, J.C. Overvoorde, H.E. van Gelder, J. de Vries, D.J. van der Ven, Z. Stokvis, C. Veth, C.M. van Hille-Gaerthé, J.M. Sterck-Proot, W.L. Boldingh-Goemans, M.C. van Zeggelen, C. van Son, J.J.L. Duijvendak, P.C. Molhuysen, W.A. Beelaerts van Blokland, P. Endt, F.D.E. van Ossenbruggen, N. van der Laan, J.C. Bloem, F.S. Knipscheer, A. Bonger, W.G. van der Tak, W.C. Capel, C. Bake, Joh. B. Been, L. Lasonder, G.S. Overdiep, M.E. Kronenberg, Ph. S. van Ronkel, A. van Wageningen-Salomons, C. Serrurier, W.J.J.C. Bijleveld, A. Cosquino de Bussy, W. van Bemmelen, H.T. Colenbrander, J.W. Eysten, J. Th. de Visser, J.J. van Bolhuis, G. Hulsman, Tony de Ridder, M. van Blankenstein, H. Laman Trip-de Beaufort, K.H. de Raaf, A. Draaijer-de Haas, J. Huizinga, M. Nijhoff, A.A. van Schelven.

 

I. De Voorzitter, de heer Dr. J.W. Muller, opent om elf uur de vergadering met een toespraak, die hij ter uitgaaf in de Handelingen afstaat (Bijlage I).

II-III. De Secretaris en de Bibliothecaris lezen hun verslagen voor, welke aanvaard worden voor de Handelingen (Bijlagen III en IV).

[pagina 4]
[p. 4]

IV. Namens de uit de heeren Dr. D.C. Hesseling en Dr. A.A. van Rijnbach bestaande Commissie voor het nazien der rekening en verantwoording van den Penningmeester (Bijlage V), meldt de heer Hesseling, onder mededeeling van posten, dat alles in orde is bevonden, zoodat wordt voorgesteld den Penningmeester te dechargeeren; wat geschiedt. De Voorzitter dankt den Penningmeester en de Commissie.

V-VII. De Secretarissen van de Commissies voor Taal- en Letterkunde en Geschied- en Oudheidkunde, de heeren J.A.N. Knuttel en D. van Blom, brengen hun jaarverslagen uit, en mejuffrouw F. de Meyier leest het verslag voor van de Commissie voor Schoone Letteren. Ook deze stukken worden in dank aanvaard voor de Handelingen (Bijlagen VI-VIII).

IX. De Voorzitter vermeldt in aansluiting op wat mejuffrouw De Meyier heeft voorgelezen, dat het Bestuur, in opvolging van het advies van de Commissie voor Schoone Letteren, voor het vereenigingsjaar 1927-1928 met den prijs van aanmoediging groot ƒ 1000 bekroond heeft Anthonie Donker's dichtbundel ‘Grenzen’.

X. Het voorstel om in de Wet in de eerste zinsnede van artikel 59 achter ‘een prijs van aanmoediging’ in te voegen ‘geheeten C.W. van der Hoogt-prijs’, wordt bij acclamatie aangenomen. De Secretaris zal die wetswijziging ter kennisse brengen van mevrouw de weduwe Lucy B. van der Hoogt-Marks.

VIII. Namens de door de Maandvergadering van 11 Mei aangewezen Commissie voor stemopneming, bestaande uit de heeren en dames A. Beets, W.J.J.C. Bijleveld, F. Driessen, L. Knappert, F. de Meyier, C. Peltenburg, Ph. S. van Ronkel, A.A. van Rijnbach en C. Serrurier, meldt de heer Bijleveld den uitslag der stemming over de ingevolge besluit der Maandvergadering te kiezen twintig gewone en vijf buitenlandsche nieuwe leden. Ingeleverd zijn 257 stembiljetten. Het grootste aantal stemmen op één candidaat uitgebracht, is 136. Voor de 20ste plaats komen twee candidaten in aanmerking, beiden met 68 stemmen. De Commissie stelt voor beiden te benoemen en dus 21 gewone leden te kiezen. Zulks goedgekeurd zijnde, blijken te zijn gekozen:

Gewone Leden:

Dr. J.F. Bense, te Arnhem.
G. Bolkestein, te Amsterdam.
Dr. F.D.K. Bosch, te Weltevreden.
Dr. D.E. Bosselaar, te Leiden.
Dr. E. Ch. G. Brünner, te Utrecht.
Dr. H.T. de Graaf, te Leiden.
Dr. B.A. van Groningen, te Leiden.
Dr. G. van der Leeuw, te Groningen.

[pagina 5]
[p. 5]

Mej. Dr. J.H. van Lessen, te Leiden.
Dr. J.G. de Lint, te 's Gravenhage.
Mevr. M. Mees-Verwey, te Santpoort-Dorp.
Mr. W.C. Mees, te Rotterdam.
J.Z. van der Pot, te Rotterdam.
Mr. Dr. J.A. van Praag, te Amsterdam.
Siegfried van Praag, te Amsterdam.
Dr. J. Romein, te Amsterdam.
Dr. H. Sparnaay, te Amersfoort.
Dr. H. Terpstra, te Hilversum.
P. Verdoes, te Rotterdam.
L.C. Westenenk, te Wassenaar.
Mevr. Alie van Wijhe-Smeding, te Nieuwveen.

Buitenlandsche leden:

Dr. F. Baur, te Gent.
Dr. Jan Gessler, te Leuven.
Victor de Meyere, te Antwerpen.
Dr. Elis Wadstein, te Göteborg.
Dr. H.J. van de Wijer, te Leuven.

 

XII-XIII. De Voorzitter stelt thans aan de orde de verkiezing van twee Bestuursleden in de plaats van de heeres D. van Blom en J.F.M. Sterck, die aan de beurt van aftreden en niet herkiesbaar zijn; van twee leden van de Commissie voor Taal- en Letterkunde in de plaats der aftredende leden Dr. A. Beets (herkiesbaar) en Dr. G.G. Kloeke; van twee leden der Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde, in de plaats van de aftredende leden Mr. Dr. J.C. Overvoorde en Dr. P.J. Blok (beiden herkiesbaar); en van twee leden der Commissie voor Schoone Letteren, in de plaats van Mr. M. Nijhoff (herkiesbaar) en den heer Henri van Booven. Het als stembiljet ingerichte stuk van den Beschrijvingsbrief wordt den aanwezigen verzocht uit te scheuren en met aanduiding van wenschen in te leveren. De briefjes worden verzameld en, om uit te zoeken, gegeven aan de heeren W.J.J.C. Bijleveld, Dr. W.L. de Vreese en den Secretaris.

De Voorzitter schorst thans de vergadering en noodigt de leden tot het noenmaal.

Nadat de vergadering te halfdrie heropend is, blijken met overgroote meerderheid te zijn gekozen: in het Bestuur de heeren Mr. G. André de la Porte en Dr. A.A. van Schelven; in de Commissie voor Taal- en Letterkunde Dr. A. Beets en Dr. A.A. van Rijnbach; in de Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde Mr. Dr. J.C. Overvoorde en Dr. P.J. Blok; en in de Commissie voor Schoone Letteren Mr. M. Nijhoff en Mr. J.C. Bloem. Allen, behalve Dr. P.J. Blok, ter vergadering aanwezig, nemen hun

[pagina 6]
[p. 6]

benoemingen aan, waarvoor hun door den Voorzitter dank wordt gebracht, evenals hij de aftredende bestuurs- en commissieleden dankt voor wat zij hebben gewerkt.

XI. Dan houdt de heer Dr. H.E. van Gelder zijn rede: ‘Beoefening van de plaatselijke historie’ (Bijlage II), waarmee hij warm applaus en woorden van dank van den Voorzitter oogst.

Alle punten van den Beschrijvingsbrief afgehandeld zijnde, noemt de Voorzitter als mogelijke tijdpasseeringen in afwachting van het uur van zessen, waarop de maaltijd in Hotel ‘De Burcht’ een aanvang neemt, een bezoek aan het Heilige Geest- of Arme Wees- en Kinderhuis op de Hooglandsche Kerkgracht, waar Dr. A. Beets, president-regent, belangstellenden wil rondleiden; een bezoek aan de Hooglanclsche Kerk, waarbinnen de bij den brand van het Stadhuis naar beneden gekomen stukken van den voorgevel liggen uitgestald; een bezoek aan het Ethnographisch Museum, waar een tentoonstelling is aangericht van Japansche lakwerken.

Bij de thans volgende rondvraag stelt de heer Sterck voor, de rede van den heer Van Gelder niet enkel in de handelingen af te drukken, doch ze ook afzonderfijk te publiceeren en verkrijgbaar te stellen.

De heer Van Gils voelt ook voor ‘beoefening van de plaatselijke historie’ en dan zou hij die geschiedenis willen ophalen uit een nog vroeger verleden dan de heer Van Gelder bedoeld heeft. En mocht men in den Haag dan rekening willen houden met de plaatselijke historici! In Roermond verdwenen voor weinige jaren de belangrijke overblijfselen der XIIIe eeuwsche eerbiedwaardige Munsterabdij - eens de glorie der stad.

Alles - gebouwen en zuilen - werd tot in zijn grondvesten gesloopt, ondanks krachtig protest van die historici. Zoo voelde men te Roermond den Haagschen invloed! Ook de Middeleeuwsche kronieken moesten worden bestudeerd; we moesten komen tot een corpus van Nederlandsche annalen in den trant van de Monumenta historica Germaniae. Zou Letterkunde daar niet iets voor kunnen doen?

De heer Van Son vraagt bij de Levensberichten ook de portretten der overledenen te geven.

De heer Van Bemmelen raadt de jaarlijksche vergaderingen in den vervolge te doen beginnen met het noenmaal. Dan wordt des namiddags tot vijf uren vergaderd, waarna er vermoedelijk meer liefhebbers zullen zijn om in ‘De Burcht’ of elders te blijven feestmalen.

De Voorzitter zegt zorgvuldige overweging van alle gedane voorstellen toe.

De heer Blink dankt den Voorzitter voor zijn voortreffelijke leiding, waarna de Voorzitter, den heer Blink en alle aanwezigen dankzeggend, de vergadering sluit.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken