Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1981 (1981)

Informatie terzijde

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.52 MB)

XML (0.74 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1981

(1981)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [1901-2000]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 277]
[p. 277]

Verslagen en bijlagen

[pagina 279]
[p. 279]

Verslag van de jaarvergadering te Leiden 13 juli 1981

ORDE DER WERKZAAMHEDEN

1. Opening door de voorzitter, mw. dr. M.A. Schenkeveld-van der Dussen.

2. Mededelingen.

3. Verslag van de staat der Maatschappij en haar belangrijkste lotgevallen en handelingen gedurende het jaar 1980-1981.

4. Verslag van de Noordelijke Afdeling over het jaar 1980-1981.

5. Verslag aangaande Zuid-Afrika over het jaar 1980.

6. Verslag van de bibliothecaris over het jaar 1980.

7. Het beheer der gelden. 1. Rekening en verantwoording van de penningmeester over het jaar 1980. 2. Verslag van de Kascommissie. 3. Financieel beleid van het bestuur voor de jaren 1981 en 1982. 4. Vaststelling van de jaarlijkse bijdrage. Het bestuur stelt voor deze op fl. 45,-te handhaven.

8. Verslag van de Commissie voor geschied- en oudheidkunde over het jaar 1980-1981.

9. Verslag van de Commissie voor taal- en letterkunde over het jaar 1980-1981.

10. Verslag van de Werkgroep 19e eeuw over het jaar 1980-1981.

11. Stemming over de toekenning van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs.

12. Mededeling over de toekenning van de Dr. Wijnaendts Francken-prijs.

13. Reglement van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

14. Bekendmaking van de uitslag der stemming over de te benoemen leden.

15. Verkiezing van bestuursleden.

16. Verkiezing voorzitter.

17. Benoeming van leden in de vaste commissies.

18. Gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Koffietafel in Restaurant Nieuw Minerva, Vrouwensteeg 11.

 

19. Uitreiking van de Dr. Wijnaendts Francken-prijs.

20. Bilderdijk-middag. Drie korte toespraken: Peter van Zonneveld, Bilderdijk en Leiden; dr. J. Bosch, De collecties van het Bilderdijkmuseum (met lichtbeelden); Boudewijn Büch, Bilderdijk en de opium. Tussen de voordrachten van dr. Bosch en de heer Büch bestaat gelegenheid gedurende korte tijd een beknopte Bilderdijktentoonstelling van materiaal, afkomstig uit de collec-

[pagina 280]
[p. 280]

ties van de Maatschappij, in het Academisch Historisch Museum te bezichtigen.

21. Sluiting.

 

1. De jaarvergadering werd ook dit jaar gehouden in zaal xi van het Leidse Academiegebouw. Volgens de presentielijst waren 54 leden aanwezig. De voorzitter opende de vergadering om half elf en verwelkomde alle aanwezigen. Vervolgens sprak zij haar rede, getiteld Joannes Six van Chandelier: realist uit die elders in dit Jaarboek is afgedrukt. De voorzitter herdacht de leden van de Maatschappij die in het afgelopen verenigingsjaar zijn overleden: dr. F.C.L. Bosman, dr. J.H. Brouwer, dr. W.J.C. Buitendijk, mr. R.P. Cleveringa, dr. W. Ph. Coolhaas, kan.mag. J. Coppens, Hans Edinga, mw. dr. M.H. Eliassen-de Kat, dr. C.J.H. Engels, dr. G.A. van Es, dr. F.L. Ganshof, mw. dr. C.H.E. Haspels, W.S.B. Klooster, dr. J.P. van Praag, mr. H. van Riel, mr. J.V. Rijpperda Wierdsma, dr. I.Q. van Regteren Altena en dr. Jan Wit.

2. De secretaris las de ontvangen berichten van verhindering voor en deelde mee dat de leden op zeer korte termijn het Jaarboek 1979-1980 en een register op de verhandelingen over de periode 1935-1979 zullen ontvangen. Tevens kon hij de vergadering van het heugelijke feit op de hoogte stellen dat H.M. koningin Beatrix het beschermvrouwschap over de Maatschappij heeft aanvaard.

 

De verslagen genoemd onder de punten 3 tot en met 10 werden ter discussie gesteld.

3. Dr. E. Braches verzocht ‘De bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam’ te wijzigen in ‘De Universiteitsbibliotheek van Amsterdam’. Daarna werd dit verslag goedgekeurd.

4-6. De onder deze punten genoemde verslagen werden zonder discussie goedgekeurd.

7. De penningmeester gaf een uitgebreide toelichting (p.290) op zijn verslag (Bijlage i). Bij de bespreking hiervan vroeg de heer G. Kamphuis nadere toelichting op de post promotiekosten. De penningmeester antwoordde dat het hier onder meer ging om kosten verbonden aan meer publiciteit rond de prijsuitreikingen, en vooral ook om de uitgave van een nieuwsbrief, waarin behalve zakelijke mededelingen bijvoorbeeld ook bijzondere aanwinsten van de bibliotheek vermeld zouden kunnen worden. Onder applaus van de vergadering werd de penningmeester gedechargeerd. De contributie werd gehandhaafd op fl. 45,-, waarbij dr. F.L. Bastet nog-

[pagina 281]
[p. 281]

maals wees op de mogelijkheid dat men ook meer mag betalen.

De Kascommissie werd onder dankzegging gedechargeerd.

8-10. De onder deze punten genoemde verslagen werden zonder discussie goedgekeurd.

11. De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 1981 werd met algemene stemmen toegekend aan Eva Gerlach voor haar bundel Verder geen leed. De voorzitter bedankte de Commissie voor schone letteren voor de verrichte werkzaamheden.

12. Het bestuur deelde mede dat het de Dr. Wijnaendts Francken-prijs 1981 toegekend heeft aan Jeroen Brouwers voor zijn bundel Kladboek. Helaas had de heer Brouwers laten weten geen prijs te stellen op een openbare uitreiking, zodat het geldbedrag en de penning hem met een passend schrijven zullen worden toegezonden. De voorzitter bedankte de jury voor de verrichte werkzaamheden.

13. De jaarvergadering keurde het Reglement definitief goed. De voorzitter bedankte de Commissie wetswijziging voor het door haar verrichte nuttige werk.

14 De Commissie voor de stemopneming bestond dit jaar uit de dames G. Th. M. van den Dool en E.J. Breugelmans-de Boer en uit de heren W. Otterspeer, W.P. van Toorn en R. Breugelmans. Mevrouw Van den Dool las het verslag van de Commissie voor waaruit bleek dat het aantal ingeleverde geldige stembiljetten 221 bedroeg, wat de kiesdeler op 44 bracht. Gekozen werden 34 kandidaten: dr. J. Aalbers, F.R. Ankersmit, mw. Herma van den Berg, mw. dr. C.M.G. Berkvens-Stevelinck, dr. D.E.H. de Boer, dr. D.F.J. Bosscher, dr. J. Davidse, dr. P.J. Drooglever, dr. R.L. Erenstein, Hans Faverey, A.J. Gelderblom, mw. Eva Gerlach, mw. Liselore Gerritsen, dr. K.R. de Graaf, dr. J.A. Gruys, dr. A.E.M. Janssen, dr. G. Janssens, dr. C.J.A. Jörg, dr. A.Lammers, dr. C.G. van Leeuwen, mr. G. Overdiep, mw. dr. W. Chr. Pieterse, dr. W.J.J. Pijnenburg, mw. An Rutgers van der Loeff, dr. P.F. Schmitz, Henk van Ulsen, H. Verhaar, dr. J.J.V.M. de Vet, dr. J.P. van der Voort, dr. W.H. Vroom, dr. D.B. Coigneau, Cyriel Coupé, mw. Zofia Klimaszewska en Philippe Noble. De voorzitter betreurde het feit dat zo weinig creatieve kunstenaars zijn gekozen.

15. Vervolgens deelde mevrouw Van den Dool mee dat als nieuwe bestuursleden zijn gekozen: mr. J.R. de Groot, R.E.O. Ekkart, A.J. Korteweg, dr. E. Braches en mw. dr. C.W. Fock. De voorzitter memoreerde het feit dat dr. G. Borgers zo lang en in zoveel functies de Maatschappij gediend heeft, vermeldde met name zijn waardevolle adviezen, en bedankte hem voor dat

[pagina 282]
[p. 282]

alles zeer hartelijk. Haar verdere dank ging ook uit naar mw. J. Herzberg en dr. A.W. Willemsen en Pierre H. Dubois, die elk op hun wijze de belangen van de Maatschappij hebben behartigd. De voorzitter dankte de Commissie voor de stemopneming voor de door haar verrichte werkzaamheden.

16. De voorzitter stelde voor de heer R. Visser voor de komende twee jaar tot voorzitter te benoemen. De jaarvergadering stemde hiermee in. In gloedvolle bewoordingen bedankte de penningmeester de aftredende voorzitter en sprak over haar charmante, doch krachtige leiding in een tijd dat de Maatschappij zich zo nadrukkelijk naar buiten heeft gemanifesteerd. Sprekend over haar optreden tijdens de Hooft-herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, zei hij onder meer: ‘Wij eerden de Vorst der Nederlandse dichters, wij ontvingen als hoge gast de Vorstin der Nederlanden maar wij brachten ook zelf een vorstin mee. Twee Vorstinnen en een Vorst.’ De jaarvergadering gaf met luid applaus van haar instemming met deze eulogie blijk.

17. De jaarvergadering ging accoord met de voorgestelde nieuwe leden voor de Commissie voor geschied- en oudheidkunde mw. dr. C.W. Fock en dr. J. van den Berg, voor de Commissie voor schone letteren W.G. van Maanen en voor de Commissie voor taal- en letterkunde dr. D.M. Bakker en dr. G.C. Zieleman.

18. De jaarvergadering stemde in met het verzoek van dr. H.N. Boon in het verslag van de staat der Maatschappij de samenstelling van het bestuur op te nemen. Dr. B.C. Damsteegt vroeg aan de leden de uitslag der stemming over nieuw gekozen leden, alsmede de namen van door het bestuur benoemde leden mede te delen. De penningmeester wees op de hoge portokosten; dr. F.L. Bastet op de mogelijkheid een persbericht te laten uitgaan. De heer D. Welsink vroeg of de Prijs der kritiek opnieuw ingesteld kan worden, waartoe contact dient opgenomen met de Commissie Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De penningmeester antwoordde dat dit voorstel ernstige overweging verdient, nadat de voorzitter had opgemerkt dat de geldmiddelen van de Maatschappij hiervoor niet toereikend zijn. De heer P. Korthuis sprak zijn waardering uit over het ‘bij zijn’ van de jaarboeken. De voorzitter schorste de vergadering om tien over twaalf.

19-20. De voorzitter heropende de vergadering om kwart over twee. Daar de Dr. Wijnaendts Francken-prijs deze middag niet uitgereikt kon worden (zie punt 12), werd direct overgegaan op het volgende punt van het middagprogramma, waarvoor veel belangstellenden gekomen waren.

[pagina 283]
[p. 283]

De voorzitter sprak de volgende korte inleiding uit: ‘Op 18 december 1981 is het honderdvijftig jaar geleden dat ‘het gefnuikte genie’ Willem Bilderdijk te Haarlem is overleden. Wij Nederlanders hebben het altijd wat moeilijk met hem gehad. Bilderdijk was een man die een geweldige bewondering, maar ook een diepe afkeer kon oproepen. Maar vriend en vijand zijn het erover eens dat hij een buitengewoon interessant man is geweest, van een voor de negentiende eeuw moeilijk te overschatten importantie. Belangrijke jaren van zijn leven heeft hij in Leiden doorgebracht. Het sprak daarom voor ons eigenlijk vanzelf dat door de Maatschappij aan deze herdenkingsdag aandacht geschonken moest worden en we prijzen ons gelukkig dat we Bilderdijk-kenners van verschillende generaties bereid hebben gevonden hun held met ons te vieren. Dr. J. Bosch is de editeur van de nieuwe uitgave van Bilderdijks briefwisseling waarvan we het tweede deel nu op niet al te lange termijn mogen verwachten, tevens is hij beheerder van het Bilderdijkmuseum; Peter van Zonneveld heeft een biografie van Bilderdijk geschreven die we binnenkort zullen kunnen lezen; Boudewijn Büch kan ik misschien het beste een liefhebber noemen. Al eerder heeft hij in het documentatieblad De Negentiende Eeuw over dichters en opiaten geschreven.’ De teksten van Peter van Zonneveld en Boudewijn Büch en een korte samenvatting van de voordracht van dr. J. Bosch zijn elders in dit Jaarboek opgenomen. De sprekers werden door de aanwezigen met een warm applaus bedankt. De tentoonstelling die de heer Peter van Zonneveld met de hulp van de heer W. Otterspeer in het Academisch-Historisch Museum had ingericht, werd door velen bezocht.

21. Om kwart over vier sloot de voorzitter de vergadering. Zij bedankte de sprekers voor hun bijdragen, de custos van het Academiegebouw, de heer F.A. Eradus voor zijn bereidwillige hulp, en de aanwezigen voor hun komst.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken