Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1982 (1982)

Informatie terzijde

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (0.72 MB)

XML (0.32 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1982

(1982)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [1901-2000]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 119]
[p. 119]

Verslagen en bijlagen

[pagina 121]
[p. 121]

Verslag van de jaarvergadering te Leiden 5 juni 1982

Orde der werkzaamheden

1. Opening door de voorzitter, R. Visser. Mededelingen.

2. Verslag van de staat der Maatschappij en haar belangrijkste lotgevallen en handelingen gedurende het jaar 1981-1982.

3. Verslag van de Noordelijke Afdeling over het jaar 1981-1982.

4. Verslag aangaande Zuid-Afrika over het jaar 1981.

5. Verslag van de bibliothecaris over het jaar 1981.

6. Het beheer der gelden. 1. Rekening en verantwoording van de penningmeester over het jaar 1981 (zie bijlage 1). 2. Verslag van de Kascommissie. 3. Financieel beleid van het bestuur voor de jaren 1982 en 1983. 4. Vaststelling van de jaarlijkse bijdrage. Het bestuur stelt voor deze op fl. 45,- te handhaven.

7. Verslag van de Commissie voor geschied- en oudheidkunde over het jaar 1981-1982.

8. Verslag van de Commissie voor taal- en letterkunde over het jaar 1981-1982.

9. Verslag van de Werkgroep 19e eeuw over het jaar 1981-1982.

10. Stemming over de toekenning van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs.

11. Mededeling over de toekenning van de Henriette Roland Holst-prijs.

12. Bekendmaking van de uitslag der stemming over de te benoemen leden.

13. Voorstel van het bestuur tot het benoemen van een erelid.

14. Verkiezing van bestuursleden.

15. Verkiezing voorzitter.

16. Benoeming van leden in de vaste commissies.

17. Gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Koffietafel in Restaurant Nieuw Minerva, Vrouwensteeg 11

 

18. Voordracht van mevrouw Hella S. Haasse over de moderne historische roman, in het bijzonder over haar ‘Bentinck-boeken’. Na afloop discussie.

19. Sluiting.

[pagina 122]
[p. 122]

1. Evenals in vorige jaren werd de jaarvergadering gehouden in zaal xi van het Leidse Academiegebouw. Op de presentielijst prijkten 63 handtekeningen. Nadat de voorzitter om vijf over half elf de vergadering had geopend en alle aanwezigen welkom had geheten, sprak hij zijn rede uit, die elders in dit jaarboek is afgedrukt. Vervolgens herdacht hij de leden die in het afgelopen jaar de Maatschappij door de dood zijn ontvallen: H. Algra, mw. H.L.T. de Beaufort, E. de Bock; dr. G. Degroote, mr. J. Donner, dr. F.J. Duparc, dr. I.D. du Plessis, dr. K.R. de Graaf, dr. W.H.C. ten Haeff, dr. S. Hart, Tj. P. Hidma, C.J. Kelk, dr. C.W. de Kruyter mw. dr. M. Muusses, J. Noterdaeme, W. Paap, dr. C. Rijnsdorp, mr. H.J. Scheltema, mw. dr. G. Schieb, dr. B.A. Sijes, Ab Visser, Albert Vogel, Paul de Vree en dr. D. Wiersma.

Nadat een korte stilte in acht was genomen las de secretaris de berichten van verhindering voor.

De verslagen genoemd onder de punten 2 tot met 9 werden aan de orde gesteld.

2-4. De verslagen genoemd onder de punten 2, 3 en 4 werden goedgekeurd. Het nog voor de jaarvergadering verschijnen van het jaarboek 1980-1981 oogstte de hulde der leden.

5. De bibliothecaris gaf enige toelichting op zijn verslag. Nu de maandvergaderingen vrijwel vervallen zijn is het niet meer mogelijk de nieuwe aanwinsten aan de leden te tonen. Vandaar dat er in de hal van de Universiteitsbibliotheek een kleine tentoonstelling was ingericht, waar een deel van het materiaal dat de bibliothecaris in zijn verslag noemde, was te zien. Het ligt in de bedoeling dat hij in de komende Nieuwsbrieven interessante nieuwe aanwinsten zal vermelden. Waarschijnlijk zal de jaarvergadering 1983 gewijd kunnen worden aan de bibliotheek van de Maatschappij, die dan opgesteld is in het nieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Ten slotte deed de bibliothecaris een beroep op de leden de bibliotheek te gedenken. Dr. W.C. Braat bood direct daarna de bibliotheek enige achttiende-eeuwse kinderspellen aan.

6. De penningmeester gaf toelichting op de onderdelen 1 en 3. Het tekort was ontstaan doordat de kosten van het jaarboek hoger waren dan de reservering ervoor. Er bestaat goede hoop dat het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen het tekort zal aanzuiveren. Het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk heeft zulks gedaan met betrekking tot de Hooft-herdenking. De kosten voor de Werkgroep 19e eeuw blijven wat hoger uitvallen dan geraamd. Het Ministerie van On-

[pagina 123]
[p. 123]

derwijs en Wetenschappen heeft voor 1982 de subsidie verhoogd. Onder andere hierdoor wordt het mogelijk een klein bureau te vormen ter ondersteuning van het bestuur in zijn werkzaamheden en over te gaan tot de uitgave van de Nieuwsbrief. De eerste aflevering wordt in de tweede helft van 1982 verwacht. Op de suggestie van de heer G. Kamphuis voortaan weer de begroting aan de stukken toe te voegen, antwoordde de voorzitter dat het bestuur graag wat bewegingsvrijheid in dezen houdt, maar dat hij deze aanbeveling graag nog eens in het bestuur ter sprake zal brengen. Dr. J. Gerritsen sprak zijn waardering uit voor het feit dat hij door de toelichting van de penningmeester in tegenstelling tot vorige jaren thans geen vragen had te stellen. De secretaris deelde mede dat een nieuwe, gemechaniseerde ledenlijst in september/oktober tegemoet gezien kan worden. Het bestuur werd gedechargeerd. Bij onderdeel 4 zei de penningmeester dat het volgend jaar niet aan contributieverhoging is te ontkomen. De voorzitter dankte de Kascommissie en sloot zich aan bij de lof aan de administrateur, de heer D. Braggaar.

7-9. De verslagen genoemd onder de punten 7, 8 en 9 werden aan de orde gesteld en goedgekeurd. De voorzitter vond het verheugend dat de Werkgroep 19e eeuw zo'n levendig en actief beleid voert.

10. Met algemene stemmen werd de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 1982, conform het advies, aan Kester Freriks toegekend. De voorzitter dankte de Commissie voor schone letteren voor de verrichte werkzaamheden, en betrok hierbij vooral het aftredende commissielid dr. A.S. Wadman. Vooral prees hij zijn grote warmte en liefde voor dit speciale commissiewerk. De secretaris zal de heer Wadman een bedankbrief schrijven om de dank van de vergadering over te brengen.

11. De voorzitter deelde aan de vergadering mee dat het bestuur de voordracht van de jury voor de Henriette Roland Holst-prijs 1982 heeft gevolgd, zodat deze prijs is toegekend aan Walter van den Broeck. Over de uitreiking van deze prijs zal nog nader contact zijn met de prijswinnaar, waarbij als mogelijkheid opvoering van een van zijn toneelwerken werd genoemd.

12. De Commissie voor de stemopneming bestond dit jaar uit de dames G. Th. M. van den Dool en E.J. Breugelmans-de Boer en de heren W.P. van Toorn en R. Breugelmans. Mevrouw Van den Dool las het verslag voor waaruit bleek dat het aantal ingeleverde geldige stembiljetten 239 bedroeg wat de kiesdeler op 48 bracht. Gekozen werden 25 kandidaten, namelijk mw. Mieke Bal, mw. dr. H.A. van den Berg-Noë, dr. A. Boschloo,

[pagina 124]
[p. 124]

mw. Willy Corsari, dr. R.M. Dekker, A. van Dis, mw. J.L. van Essen, dr. H. Feenstra, J.H.A. Fontijn, dr. W.F. de Gaay Fortman, mw. M.G. Janssonius, C.O. Jellema, E.S. de Jongh, mw. dr. F.W.J. Koorn, dr. J.C. Kort, dr. J. de Lange, mw. dr. E. Locher-Scholten, dr. F. Messing, Cees Nooteboom, mw. dr. C.M. Ridderikhoff, W.F. Spillebeen, mw. dr. S. Vanderlinden, dr. R. Vaughan, dr. N.C.K.A. in 't Veld en G.J. Zwier.

13. De voorzitter stelde aan de vergadering voor dr. P.J. Meertens tot erelid van de Maatschappij te benoemen. De vergadering stemde hier onder luid applaus mee in. Vervolgens sprak dr. P.J. Koets de laudatio uit, die elders in dit jaarboek is afgedrukt.

14. Mevrouw Van den Dool deelde namens de Commissie voor de stemopneming mee dat alle a-kandidaten voor bestuursfuncties, R. Visser, dr. R. Th. van der Paardt en R. Breugelmans, zijn ge-, respectievelijk herkozen. De voorzitter bedankte dr. F.L. Bastet voor zijn zeer waardevolle activiteiten als bestuurslid, wees op de zeer gelukkige combinatie van beoefenaar van de klassieke oudheid en moderne letterkunde in zijn persoon en prees zijn grote vormgevende vermogen.

15. De vergadering stemde onder applaus in met het voorstel R. Visser wederom tot voorzitter te benoemen.

16. Conform het voorstel gedaan in de stukken werden de leden van de Commissie voor taal- en letterkunde benoemd.

17. Tijdens de rondvraag werd op enige zetfouten in het jaarboek gewezen. Vervolgens werden enige woorden van dank uitgesproken tot de custos van het Academiegebouw en de secretaris en zijn echtgenote. De voorzitter schorste de vergadering om tien voor half een.

18. Na de lunch heropende de voorzitter de vergadering om kwart over twee. Hij heette het grote aantal belangstellenden, onder wie veel niet-Maatschappijleden, welkom en gaf na enige inleidende woorden direct het woord aan mevrouw Hella Haasse voor haar voordracht, die elders in dit jaarboek is afgedrukt. Ondanks de voor ons land hoge buitentemperatuur werd mevrouw Haasses lezing zeer aandachtig beluisterd en oogstte, aan het applaus te horen, bij de aanwezigen grote instemming.

19. Rond vier uur sloot de voorzitter de vergadering. Hij bedankte mevrouw Haasse voor haar boeiende en levendige betoog en alle aanwezigen voor hun komst.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken