Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2001-2002 (2003)

Informatie terzijde

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.69 MB)

XML (0.68 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2001-2002

(2003)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [2001- ]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

1. Verslag van de jaarvergadering van de Maatschappij

De jaarvergadering is op zaterdag 25 mei 2002 gehouden in de raadszaal van het Academiegebouw te Leiden. Er zijn 29 leden aanwezig. Wegens verhindering van zowel de voorzitter als de ondervoorzitter neemt de secretaris, dr. L.L. van Maris, het voorzitterschap waar. Hij opent de vergadering en leest de rede voor van de voorzitter van de Maatschappij, mevrouw dr. M.E.H.N. Mout, die elders in dit Jaarboek staat afgedrukt. Daarna herdenkt hij de leden die ons het afgelopen maatschappelijk jaar zijn ontvallen: Martin van Amerongen, mw. dr. H.A. van den Berg-Noë, dr. Dirk Boutkan, dr. F.J.A. Broeze, dr. S. Dresden, dr. J.H. Esterhuyse, dr. M.H. Flothuis, Huib van Krimpen, jhr. M.J. van Lennep, Jo Peters, Jeanne Roos, dr. G.H. ter Schegget, C.J. Stip, D.A. Tamminga, dr. C.W.M. Verhoeven en mw. A. Wagner.

[pagina 235]
[p. 235]

Vervolgens herinnert de voorzitter de vergadering aan de enquête over de literaire canon van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Hij verzoekt de leden die dat nog niet gedaan hebben het enquêteformulier alsnog in te sturen.

Het verslag van de staat der Maatschappij wordt zonder wijzigingen goedgekeurd (2). Het verslag van de Noordelijke Afdeling wordt na een enkele correctie vastgesteld (3). De verslagen van de Zuidelijke Afdeling (4), van de vertegenwoordiger in Zuid-Afrika (5) en van de bibliothecaris (6) worden voor kennisgeving aangenomen. Onder een ingelast punt maakt het bestuur bekend dat het, overeenkomstig het advies van de Commissie voor Zuid-Afrika, de C. Louis Leipoldt-prijs heeft toegekend aan dr. J.C. Kannemeyer voor ‘Uys Krige en die Suid-Afrikaanse politiek’ (ingezonden onder het motto ‘Jan Pierewiet’). Eervolle vermeldingen gaan, eveneens overeenkomstig het advies van de Commissie, naar dr. Helize van Vuuren (‘Liesbeth van die Kaap’) voor ‘Die oeuvre van Karel Schoeman’ en naar dr. Luc Renders (‘Supergroover’) voor ‘Schrijven tegen de geschiedenis in: het proza van A.H.M. Scholtz’. Het advies van de Commisie voor Zuid-Afrika werd vóór de aanvang van de vergadering rondgedeeld en is in dit Jaarboek opgenomen. De prijs is namens het bestuur van de Maatschappij op 4 mei 2002 te Clanwilliam (Zuid-Afrika) aan dr. J.C. Kannemeyer uitgereikt door dr. V.A. February, lid van de Commissie voor Zuid-Afrika.

De penningmeester licht het beheer der gelden toe (7). Vervolgens wordt het verslag van de kascommissie voorgelezen, die dit jaar bestaat uit mw. dr. O.M. Heynders en mw. C.H.D. van der Poel. De vergadering dechargeert het bestuur van rekening en verantwoording over het boekjaar 2001. De voorzitter dankt de commissie, alsmede de administrateur van de Maatschappij, de heer D. Braggaar. De vergadering gaat akkoord met het voorstel de contributie te handhaven op vijfentwintig euro.

Na enkele kleine correcties worden de verslagen vastgesteld van de Commissie voor geschied- en oudheidkunde (8), van de Commissie voor taal- en letterkunde (9), van de Werkgroep zeventiende eeuw (10), van de Werkgroep achttiende eeuw (11), van de Werkgroep negentiende eeuw (12), van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde (13), van de Commissie voor opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde (14), van de Werkgroep Biografie (15) en van de Werkgroep Nederlandse Boekhistorische Vereniging (16).

De voorzitter deelt mee dat het bestuur besloten heeft de Lucy B. en

[pagina 236]
[p. 236]

C.W. van der Hoogt-prijs 2002 toe te kennen aan Josse de Pauw op grond van zijn boek Werk.

De Henriette Roland Holst-prijs 2002 is toegekend aan Evelien Gans voor haar boek De kleine verschillen die het leven uitmaken. Een historische studie naar joodse sociaal-democraten en socialistisch-zionisten in Nederland.

Geen van de prijstoekenningen geeft de vergadering aanleiding tot het maken van opmerkingen.

De voorzitter dankt mw. dr. E. Groenenboom-Draai, en de heren dr. P.G. Hoftijzer, en dr. J. Tollebeek, die aan het eind van hun zittingsperiode als bestuurslid zijn gekomen, voor de diensten die zij de Maatschappij hebben bewezen. Uit de vóór de vergadering ingeleverde stembiljetten blijkt dat de vergadering mevrouw Chantal Keijsper en de heren Luc Devoldere en F.A. van de Roer heeft gekozen als nieuwe bestuursleden. De vergadering stemt bij acclamatie in met het voorstel mw. dr. M.E.H.N. Mout opnieuw tot voorzitter te benoemen.

De commissie voor stemopneming bestond dit jaar uit mw. dr. E. Groenenboom-Draai en mw. dr. J.J.M. van de Roer-Meijers. Er zijn 326 geldige stembiljetten binnengekomen, zodat de kiesdeler volgens de Wet moest worden vastgesteld op 66. Na de telling bleek dat er 57 kandidaten waren die 66 of meer stemmen op zich hadden verenigd, zodat zij tot lid zijn gekozen. Hun namen zijn: dr. Hans Anten, mw. dr. Arianne Baggerman, mw. dr. M.C. le Bailly, H.H. ter Balkt, Marc Heerens, dr. L. Beheydt, dr. I. Bejczy, R. Bentz van den Berg, mw. Eugenie M.A. Boer-Dirks, mw. dr. C. Bordewijk-Knotter, dr. Dennis Bos, F.J.H. de Bree, mw. Aafke Brunt, mw. I. Cialona, mw. dr. G.M.E. Dorren, dr. Giorgio Faggin, dr. J. Francke, dr. Oscar Gelderblom, F.G.W. Goudriaan, dr. Jaap Grave, Jan Erik Grezel, mw. Marije Groos, J. Groot, F.A.M. Hoppenbrouwers, Kris Humbeeck, Gijs IJlander, mw. dr. L. Jensen, dr. A.A.M. de Jong, mw. dr. Janny de Jong, mw. dr. José de Kruif, mw. dr. S. Langereis, dr. Charles van Leeuwen, dr. K.G. van Manen, mw. Ileen Montijn, mw. dr. P.H. Moser, dr. Ben Peperkamp, Arjan Peters, Dick Prak, dr. Nico Randeraad, mw. dr. A. Schmidt, dr. Peter Schrijver, Klaus Siegel, dr. C.P.M. Slegers, Karin Spaink, dr. F.R.W Stolk, mw. dr. C.F.M. Streng, mw. dr. C.B.M. Strijbosch, dr. Y.G.R.N. T'Sjoen, Jos Versteegen, Eric U.S. Visser, mw. dr. Marianne Vogel, dr. D.J. de Vries, mw. dr. Marleen de Vries, dr. J.H. Waszink, mw. dr. J.R. van der Wiel, Ivo de Wijs, mw. dr. Annemarieke Willemsen.

Van de rondvraag wordt gebruik gemaakt door de heer Welsink. Hij

[pagina 237]
[p. 237]

vraagt wanneer de Frans Kellendonk-prijs 2002 wordt uitgereikt. De voorzitter antwoordt dat het bestuur van de Stichting Frans Kellendonk Fonds, die de prijs financiert, gevraagd heeft of deze begin 2003 in Nijmegen kan worden uitgereikt in combinatie met de Frans Kellendonk-lezing. Het bestuur is daarmee akkoord gegaan. Over de voordracht van de desbetreffende Commissie zal het bestuur in zijn vergadering van 23 september 2002 een besluit nemen. De voorzitter zal de suggestie van de heer Welsink om de tekst van de Kellendonk-lezing ook naar de leden van de Maatschappij te sturen overbrengen aan de Stichting Frans Kellendonk Fonds. Mevrouw Van den Dool toont zich teleurgesteld dat het Jaarboek ook ditmaal niet vóór de jaarvergadering is verschenen. De voorzitter antwoordt dat hij geen inzicht heeft in het door de Commissie voor de publicaties gevolgde tijdschema. Hij zegt toe het punt onder de aandacht van de Commissie te zullen brengen.

De voorzitter schorst de vergadering voor de lunchpauze.

 

Het openbare gedeelte van de jaarvergadering begint om 14.30 uur in het Klein Auditorium van het Academiegebouw. De middaglezingen zijn gewijd aan de schrijver F.B. Hotz, in het bijzonder aan de correspondentie met zijn oom H.W. Kunst. Dr. H.E. Schütte spreekt onder de titel ‘Terug naar de schrijverij’ over de persoon van F.B. Hotz. Aleid Truijens spreekt onder de titel ‘ ‘Beste oom Her’ - De geboorte van een schrijverschap’, over de brieveneditie die zij, samen met dr. Schütte, heeft voorbereid en die binnenkort bij de Arbeiderspers zal verschijnen. De teksten van de lezingen zijn opgenomen in dit Jaarboek. Vervolgens wordt de Rijklof Michaël van Goens-prijs 2002, toegekend door de Commissie van opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde, door de voorzitter van de Commissie, dr. Lia van Gemert, uitgereikt aan Arno van der Valk voor zijn drie artikelen over Willem Frederik Hermans. Na een korte pauze worden vervolgens de beide door de Maatschappij toegekende prijzen uitgereikt, als eerste de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs aan Josse de Pauw op grond van zijn boek Werk en vervolgens de Henriette Roland Holst-prijs aan Evelien Gans voor haar boek De kleine verschillen die het leven uitmaken. Een historische studie naar joodse sociaal-democraten en socialistisch-zionisten in Nederland. De dankwoorden van de laureaten zijn in dit Jaarboek opgenomen. De plechtigheid wordt besloten met een zoals gewoonlijk druk bezochte en geanimeerde receptie.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken