Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2005-2006 (2007)

Informatie terzijde

Titelpagina van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2005-2006
Afbeelding van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2005-2006Toon afbeelding van titelpagina van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2005-2006

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2005-2006

(2007)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [2001- ]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 147]
[p. 147]

1. Verslag van de jaarvergadering van de Maatschappij

De jaarvergadering is op zaterdag 10 juni 2006 gehouden in de raadszaal van het Academiegebouw te Leiden. Er zijn 46 leden aanwezig. De voorzitter, mr. F.W. Kist, opent de vergadering en houdt een rede, die elders in dit jaarboek staat afgedrukt. Daarna herdenkt hij de leden die ons het afgelopen maatschappelijk jaar zijn ontvallen. In 2005: mw. H.M. van den Berg, dr. P.P.J. van Caspel, dr. A. Dunning, Tonny van der Horst, J.P. Janzen, R. Kuipers, dr. Q.I.M. Mok, A.J. Pomerans, Max Schuchart, dr. C. Soeteman, Marten Toonder, dr. T.J. Veen, mw. dr. J.A.M. Vermaas, mw. P. Vermeyden. In 2006: A. Caransa, A.M. Coebergh van den Braak, dr. H. Entjes, mw. mr. C.P. Heering-Moorman, Marijke Höweler-van Dalen.

Bij het punt Mededelingen (1) wenst de voorzitter de secretaris van harte geluk met zijn benoeming tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De heer Van Maris heeft deze onderscheiding ontvangen omdat hij het ambt van secretaris van de Maatschappij inmiddels twintig jaar vervult. Daarna deelt de voorzitter mee dat de volgende jaarvergadering gehouden zal worden op 2 juni 2007 en wel in de Lokhorstkerk te Leiden, omdat het Academiegebouw wegens restauratie niet beschikbaar zal zijn. Vervolgens bericht hij dat Christophe de Voogd, die een van de drie middaglezingen zou houden, in verband met onverwachte persoonlijke omstandigheden heeft afgezegd.

Het verslag van de staat der Maatschappij wordt na een enkele correctie goedgekeurd (2). De heer Dick Welsink, die op de vergadering niet aanwezig kan zijn, heeft een aantal opmerkingen over de verslagen ingestuurd waarvan het bestuur dankbaar gebruik heeft gemaakt. De voorzitter wijdt enkele woorden aan de op initiatief van de Maatschappij verschenen Multatuli-postzegel en spoort de aanwezigen aan de zegel daadwerkelijk te gebruiken. Het bestuur is verheugd dat de Noordelijke Afdeling (3) weer tekenen van leven vertoont. De verslagen van de Zuidelijke Afdeling (4), van de Commissie voor Zuid-Afrika (5) en van de bibliothecaris (6) worden voor kennisgeving aangenomen. De penningmeester licht het beheer der gelden toe (7). Het positieve saldo wordt veroorzaakt door incidentele baten voortkomend uit gereserveerde subsidies voor afdelingen en werkgroepen, die daar geen beroep op hebben gedaan. Van het Nieuw Letterkundig Magazijn zijn drie nummers ten laste van 2005 gekomen omdat op de balans per 31 december 2004 de kosten van het

[pagina 148]
[p. 148]

tweede nummer van 2004 niet waren opgenomen. Vervolgens wordt het verslag van de kascommissie voorgelezen, die dit jaar bestaat uit de heren J.C.M. Damen en P.W.J.L Gerretsen. De vergadering dechargeert het bestuur van rekening en verantwoording over het boekjaar 2005. De vergadering gaat akkoord met het voorstel de contributie voor het jaar 2007 te handhaven op dertig euro.

De verslagen van de Commissie voor geschied- en oudheidkunde (8), de Commissie voor taal- en letterkunde (9) en de Commissie voor opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde (10), van de Werkgroep Zeventiende Eeuw (11), de Werkgroep 18e Eeuw (12), de Werkgroep 19e Eeuw (13), de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde (14), de Werkgroep Biografie (15) en de Werkgroep Nederlandse Boekhistorische Vereniging (16) worden na enkele kleine correcties goedgekeurd.

Dr. Michiel van Kempen houdt een pleidooi voor de oprichting van de Werkgroep Nederlands-Caraïbische letteren (17). Omdat in de begroting 2007 niet is voorzien in een subsidie zal de werkgroep proberen eerst een beroep te doen op fondsen buiten de Maatschappij. De vergadering ondersteunt het initiatief en gaat akkoord met de oprichting van de werkgroep.

De voorzitter deelt mee dat het bestuur besloten heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2006 (18) toe te kennen aan Anton Valens op grond van zijn bundel Meester in de hygiëne. De Kruyskamp-prijs 2006 (19) is toegekend aan dr. Wim Hüsken voor zijn tweedelige editie van De spelen van Cornelis Everaert en de dr. Wijnaendts Francken-prijs 2006 (20) aan dr. Arianne Baggerman en dr. Rudolf Dekker voor hun monografie Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1798).

Uit de vóór de vergadering ingeleverde stembiljetten blijkt dat de vergadering dr. W. van Anrooij, Joke J. Hermsen en mw. dr. J.G. Kruyt tot bestuurslid heeft gekozen. De voorzitter dankt Luc Devoldere, Chantal Keijsper en Nelleke Noordervliet, die aan het eind van hun zittingsperiode als bestuurslid zijn gekomen, voor de diensten die zij de Maatschappij hebben bewezen. Bij acclamatie wordt mr. F.W. Kist voor het komende jaar tot voorzitter benoemd.

De commissie voor stemopneming bestond dit jaar uit Chantal Keijsper en dr. L.L. van Maris. Er zijn 329 geldige stembiljetten binnengekomen, zodat de kiesdeler volgens de Wet moest worden vastgesteld op 66. Na de telling bleek dat er 65 kandidaten waren die 66 of meer stem-

[pagina 149]
[p. 149]

men op zich hadden verenigd, zodat zij tot lid zijn gekozen. Hun namen zijn: dr. A. Beening, dr. Jeroen F. Benders, mw. dr. I.E. Biesheuvel, Piter Y.J. Boersma, dr. Marc Boone, Pieter Boskma, dr. Willem J. Botha, Matthijs van Boxsel, Martin Bril, dr. Th. Brocades Zaalberg, T.J.A. Broers, Tsead Bruinja, Paul Dijstelberge, dr. Mineke van Essen, dr. ir. Louise O. Fresco, Ton Geerts, dr. Jan Gielkens, mw. mr. Lilian Y. Gonçalves-Ho Kang You, dr. Edward Grasman, dr. Juliette A. Groenland, dr. W.J. Hanegraaff, dr. Annette C. Hemmes-Hoogstadt, dr. Rijcklof Hofman, dr. Aukje G.H. Holtrop, Ingrid Hoogervorst, dr. Greddy C. Huisman, dr. F.W. Korsten, dr. Menno Lievers, Mathieu Lommen, dr. J.L. Marais, dr. Peter Jan Margry, dr. Olga van Marion, dr. R. Molin, dr. J.M.G. Muyres, R.W.H. Ohlsen, dr. Frank Okker, Tonnus Oosterhoff, mw. M.M. van Oostrom, mw. dr. H. Piersma, dr. Jürgen Pieters, Mark Pieters, dr. S. van der Poel, dr. C.W.C. Reijnen, Anneke Reitsma, dr. K. Rymenants, dr. P. Schneiders, dr. Tom Sintobin, Albertina Soepboer, dr. L. Spruit, Lucienne Stassaert, Pieter Steinz, C.F. de Stoppelaar, Arie Storm, Gelly Talsma, dr. Milja van Tielhof, dr. Stéphanie Vanasten, dr. Bert Vanheste, mr. dr. W.J. Veraart, Ingeborg Verheul, dr. Rietje van Vliet, dr. H. Wals, dr. J.P. Westgeest, Tommy Wieringa, dr. Jolande Withuis, mw. W.C.M. Wüstefeld.

Van de rondvraag wordt gebruik gemaakt door dr. G.R. Zondergeld. Hij maakt zich ernstig zorgen over de positie van het Nederlands op middelbare scholen, in de politiek en op tal van andere plaatsen. De voorzitter deelt zijn zorg en zegt toe over deze kwestie contact op te nemen met het Genootschap Onze Taal.

De vergadering wordt vervolgens geschorst voor de lunchpauze.

 

De voorzitter heropent om 14.15 uur de jaarvergadering in het Groot Auditorium van het Academiegebouw.

 

Onder de titel De boel bij elkaar houden. De staat van Nederland worden twee lezingen gehouden. Marnix Beyen spreekt over ‘De achilleshiel van een sterke identiteit. Nederlands nationaal besef in historisch perspectief’. De heer Beyen heeft zijn lezing niet voor publicatie in het jaarboek beschikbaar gesteld. Daarna houdt Nelleke Noordervliet onder de titel ‘Tussen angst en moed’ een lezing, die elders in dit jaarboek is opgenomen.

Vervolgens wordt de Rijklof Michaël van Goens-prijs 2006, toege-

[pagina 150]
[p. 150]

kend door de Commissie voor Opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde, uitgereikt aan Marijke Huisman voor haar artikel ‘Beter dan Thucydides en Wagenaar ... Autobiografieën en de geschiedenis van de eigen tijd, 1850-1918’, in 2005 verschenen in Tijdschrift voor Geschiedenis.

Na een korte pauze worden om 15.30 uur drie door de Maatschappij toegekende prijzen uitgereikt, als eerste de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs aan Anton Valens op grond van zijn bundel verhalen Meester in de hygiëne, vervolgens de Kruyskamp-prijs aan dr. Wim Hüsken voor zijn tweedelige editie van De spelen van Cornelis Everaert en ten slotte de dr. Wijnaendts Francken-prijs aan dr. Arianne Baggerman en dr. Rudolf Dekker voor hun monografie Kind van de toekomst. De wondere wereld van Otto van Eck (1780-1798). De dankwoorden zijn elders in dit jaarboek opgenomen.

De plechtigheid wordt besloten met een receptie die vanwege het betrekkelijk grote aantal laureaten nog drukker bezocht en geanimeerder is dan gewoonlijk.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken