Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2010-2011 (2012)

Informatie terzijde

Titelpagina van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2010-2011
Afbeelding van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2010-2011Toon afbeelding van titelpagina van Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2010-2011

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (4.65 MB)

ebook (5.42 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2010-2011

(2012)– [tijdschrift] Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde [2001- ]–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

1. Verslag van de jaarvergadering van de Maatschappij

De jaarvergadering is op zaterdag 28 mei 2011 gehouden in het Klein Auditorium van het Academiegebouw te Leiden. Er zijn tijdens het besloten gedeelte 42 leden aanwezig. De voorzitter opent de vergadering en houdt een rede die elders in dit jaarboek staat afgedrukt.

Daarna herdenkt hij de leden die ons het afgelopen maatschappelijk jaar zijn ontvallen. In 2010: de heer F.J.Th.J. van Agt, de heer dr. W. Barnard (Guillaume van der Graft), de heer dr. J.B. den Besten, de heer dr. W. Blok, de heer dr. C. de Deugd, de heer dr. H. Franke, de heer dr. L. Gillet, de heer A. van der Plank, de heer dr. P.J.H. Ubachs, de heer dr. A.J. Vis, de heer H.J.L. Vonhoff, de heer dr. A.H. Wesseling, mevrouw dr. T.F. Wijsenbeek-Olthuis, de heer H. Wind. In 2011: de heer dr. A.J. Hanou, de heer S. Nijstad, de heer J. Boelens, de heer dr. W.A. Wagenaar.

De secretaris leest de namen voor van leden die hebben aangegeven verhinderd te zijn de vergadering bij te wonen: mevrouw Els Broeksma, mevrouw Louise Fresco, de heer Eddy Grootes, mevrouw Clara Haesaert, de heer G. Heuff, de heer Michiel van Kempen, mevrouw K. Korevaart, mevrouw Joke Linders, de heer W.A.M de Moor, de heer D. Peeperkorn, mevrouw Mineke Schipper, mevrouw Madelon Simons, de heer G. van der Stroom, de heer Wim Vandenbussche, mevrouw B.M.A. de Vries.

 

Bij agendapunt 1 stelt de voorzitter voor om de voordracht voor een erelidmaatschap als punt 24a aan de agenda toe te voegen.

* De voorzitter deelt mee dat mevrouw W.B. Wieles-Maathuis bereid is gevonden om de komende tijd o.l.v. de heer A. Pietersma het archief van de Maatschappij te ordenen. In het bestuur zal vervolgens worden gesproken over de manier waarop de bescheiden van de Commissies en Werkgroepen van de Maatschappij mogelijk in het archief kunnen worden opgenomen.

[pagina 218]
[p. 218]

* De voorzitter bedankt de heer J.C.M. Damen, die als vertegenwoordiger van de Maatschappij is teruggetreden uit het bestuur van het Letterkundig Museum. Zijn plaats is inmiddels ingenomen door mevrouw dr. M.T.C. Mathijsen-Verkooijen.

* De voorzitter dankt de Commissie voor het jaarboek, en in het bijzonder haar secretaris mevrouw dr. Nicolette Sluijter-Seijffert, voor het laatste Jaarboek, dat ook dit jaar weer ruim vóór de jaarvergadering is verschenen. Ook bedankt hij Dick Welsink voor zijn vóór deze vergadering ingediende correcties op de jaarstukken.

* Ten slotte deelt de voorzitter mee dat de Commissie van voordracht van de Dr. Wijnaendts Francken-prijs 2012 bestaat uit de heer dr. R.M. Dekker (voorzitter), de heer dr. J. Salman, de heer dr. J.P. Sigmond, de heer dr. T. Verschaffel en mevrouw dr. B.M.A. de Vries. De Commissie van voordracht van de Kruyskamp-prijs 2012 is samengesteld uit de heer dr. K. Bostoen, de heer dr. P. de Bruijn, de heer dr. J. Gielkens en mevouw dr. N. van der Sijs.

De stembiljetten voor de verkiezing van een nieuw bestuurs- en commissielid (2) worden uitgedeeld en na het stemmen weer verzameld. De uitslag zal bij agendapunt 24 bekend worden gemaakt. Het verslag van de staat der Maatschappij (3) wordt vastgesteld.

De verslagen van de Noordelijke Afdeling (4), van de Zuidelijke Afdeling (5), van de vertegenwoordiger voor Zuid-Afrika (6), van de Commissie voor Zuid-Afrika (7) en van de bibliothecaris (8) worden voor kennisgeving aangenomen.

De penningmeester licht het beheer der gelden toe (9). Om de hoge verzendkosten te drukken doet de heer dr. B.W.Th. Duijvestijn het bestuur de suggestie om het nlm en het Jaarboek, die binnen één week zijn verschenen, in het vervolg samen te verzenden. De penningmeester biedt zijn excuses aan voor de opnieuw opgetreden fouten in de adressering van het ledenbestand. Het bestuur zal zich hier wederom over buigen om herhaling te voorkomen. Vervolgens wordt het verslag van de kascommissie voorgelezen, die dit jaar bestaat uit Aleid Truijens en Barber van de Pol. De voorzitter dankt de Commissie en de penningmeester voor het door hen verrichte werk. De vergadering dechargeert het bestuur van rekening en verantwoording over het boekjaar 2010 en gaat akkoord met het voorstel de contributie voor het jaar 2011 te handhaven op dertig euro.

De verslagen van de Commissie voor geschied- en oudheidkunde (10) en de Commissie voor taal- en letterkunde (11) worden vastgesteld. In

[pagina 219]
[p. 219]

het verslag van de Commissie voor opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde (12) wordt bij verleende opdrachten de naam van dr. Van Hattum toegevoegd, waarna het verslag wordt vastgesteld. De verslagen van de Werkgroep Zeventiende Eeuw (13) en de Werkgroep 18e Eeuw (14) worden zonder op- en aanmerkingen voor kennisgeving aangenomen. Het verslag van de Werkgroep 19e Eeuw (15) wordt na een correctie vastgesteld en de verslagen van de Werkgroep Indisch-Nederlandse letterkunde (16), de Werkgroep Biografie (17), de Werkgroep Nederlandse Boekhistorische Vereniging (18), de Werkgroep Caraïbische Letteren (19) en van de redactie van het Nieuw Letterkundig Magazijn (20) worden zonder op- of aanmerkingen voor kennisgeving aangenomen. De voorzitter bedankt de redactie van het nlm en in het bijzonder haar secretaris mevrouw Susanne Onel, voor haar werkzaamheden.

De voorzitter deelt mee dat de uitreiking van de Frans Kellendonk-prijs (21) op 14 februari 2010 in Nijmegen een groot succes was. Het door laureaat Arnon Grunberg uitgesproken dankwoord sloot goed aan bij de door Gerrit Komrij uitgesproken Kellendonk-lezing. Vervolgens deelt de voorzitter mee dat de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (22) is toegekend aan Lieke Marsman op grond van haar bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud en de Henriette Roland Holst-prijs (23) aan Tom Lanoye voor zijn roman Sprakeloos.

Na telling van de uitgebrachte stemmen blijkt Kris Humbeeck tot bestuurslid te zijn gekozen, en dr. M. Barnard in de Commissie voor het jaarboek (24). De voorzitter bedankt Luc Devoldere, die met deze jaarvergadering aan het einde van zijn termijn als bestuurslid is gekomen. Het bestuur stelt voor om de heer dr. R.Th. van der Paardt tot erelid te benoemen (24a). De vergadering stemt daar - nadat de voorzitter Van der Paardts verdiensten in den brede heeft geschetst - bij acclamatie en met een warm applaus mee in.

De vergadering kiest Peter Sigmond voor het jaar 2011-2012 tot voorzitter (25).

De Commissie voor stemopneming bestaat dit jaar uit het bestuurslid Jeanne Verbij-Schillings en mevrouw Andy Wieles-Maathuis. Er zijn 252 geldige stembiljetten binnengekomen, zodat de kiesdeler volgens de Wet is vastgesteld op 50. Na de telling blijkt dat er 66 kandidaten zijn die 50 of meer stemmen op zich hebben verenigd, zodat zij tot lid zijn gekozen. Hun namen zijn: mevrouw J.L.M. Baartmans-van den Bogaart, de

[pagina 220]
[p. 220]

heer H.A.M.R. Bindels, de heer dr. Rens Bod, de heer dr. B.C. van den Boogert, de heer Kees de Both, de heer Peter van den Brink, de heer dr. B.P.J. Broos, de heer mr. Daniel Cunin, de heer dr. M.J.M. Damen, de heer Anne Doornbos, mevrouw Kirsten Dorrestijn, de heer Mart van Duijn, de heer dr. Anne Dykstra, de heer Lupko Ellen, de heer dr. Péter Eredics, de heer Sieger M. Geertsma (Sieger MG), de heer dr. Charles Gehring, de heer dr. M.J. van Gent, de heer P.F.M.A. Gerards, de heer dr. Conrad Gietman, mevrouw dr. Leonie de Goei, mevrouw dr. Elsbeth Greven, mevrouw Shirley Haasnoot, de heer dr. Toon van Hal, de heer dr. R.J. Harms, mevrouw Mariëtte Haveman, de heer dr. Bauke Hekman, de heer Barend van Heusden, de heer dr. C.M. Hogenstijn, de heer dr. C. Houtman, de heer dr. Harm Kaal,
de heer dr. A.C.M. Kappelhof, de heer Sjef Kemper, de heer dr. Huigen Leeflang, de heer Pjotr van Lenteren, de heer dr. Z.R.W.M. von Martels, de heer Herman Meddens, de heer dr. Theo van der Meer, de heer B.J.C. van Melick, mevrouw dr. Janet van der Meulen, mevrouw Elisabeth Meyer, de heer Hans Mulder, de heer Stefan Nieuwenhuis, de heer Teake Oppewal, de heer Herman Pabbruwe, de heer dr. Timothy De Paepe, de heer Matthijs Ponte, de heer Maarten Praamstra, de heer dr. Riemer Reinsma, mevrouw dr. Jenny Reynaerts, mevrouw dr. R.M. Schlusemann, de heer Staf Schoeters, de heer dr. Diederik W. Schönau, de heer dr. Ronald Sluijter, de heer Paul Spapens, mevrouw dr. Dorothee Sturkenboom, de heer Cyriel Van Tilborgh, mevrouw M. Tolsma, mevrouw dr. Janny Venema, de heer dr. G.H.A. Venner, de heer Menno Voskuil, de heer Rik Vosters, mevrouw dr. M.C. van der Waal, mevrouw dr. Sabine van Wesemael, mevrouw dr. Maartje De Wilde, de heer dr. Nigel Worden.

Van de rondvraag wordt gebruik gemaakt door mevrouw I.W.L. Moerman. Zij verzoekt het bestuur zich in het vervolg aan het begin van de vergadering voor te stellen.

 

De vergadering wordt vervolgens geschorst voor de lunchpauze.

 

De voorzitter heropent om 14.15 uur de vergadering in het Klein Auditorium met middaglezingen.

In 2010 bestond de Werkgroep Zeventiende Eeuw 25 jaar. Deze werkgroep van de Maatschappij presenteert zich nu met drie korte voordrachten: Arjen Dijkstra: ‘Hulde aan Adriaan Metius of hoe zeventiende-eeuwse wiskundigen zich tot elkaar verhouden’, Filip Vermeylen: ‘Ken-

[pagina 221]
[p. 221]

nisoverdracht en artistieke uitwisseling in de Nederlanden tijdens de zeventiende eeuw’, en Ton van Strien: ‘In de brede zin van het woord. De Werkgroep Zeventiende Eeuw 1985-heden’. De tekst van de lezing van Ton van Strien is elders in dit Jaarboek opgenomen.

Na een korte pauze worden om 15.30 uur de twee door de Maatschappij toegekende prijzen uitgereikt, als eerste de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs aan Lieke Marsman en vervolgens de Henriette Roland Holst-prijs aan Tom Lanoye.

De plechtigheid wordt besloten met een druk bezochte en geanimeerde receptie.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken