Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek Monumentenzorg 1996. Monumenten en bouwhistorie (1996)

Informatie terzijde

Titelpagina van Jaarboek Monumentenzorg 1996. Monumenten en bouwhistorie
Afbeelding van Jaarboek Monumentenzorg 1996. Monumenten en bouwhistorieToon afbeelding van titelpagina van Jaarboek Monumentenzorg 1996. Monumenten en bouwhistorie

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (17.50 MB)

Scans (44.10 MB)

XML (1.14 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/architectuur


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek Monumentenzorg 1996. Monumenten en bouwhistorie

(1996)– [tijdschrift] Jaarboek Monumentenzorg–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 303]
[p. 303]

De auteurs

Bauer, ir T.C. (1946) studeerde bouwkunde aan de TH Delft, afstudeerrichting architectuur. Sinds 1979 als bouwhistorisch onderzoeker werkzaam bij het Werk verband Restauratie van de faculteit der Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Het onderzoek is met name gericht op de bouwhistorische ontwikkeling van kastelen. In dit kader wordt een promotie-onderzoek uitgevoerd naar ronde en veelhoekige burchten in het West Europese laagland, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Utrecht (leerstoel Materiële cultuur van de middeleeuwen).

 

Bloemink, J.W. (1953). Opleiding HBS-B, enkele jaren Bouwkunde in Delft en Middelbaar Archiefambtenaar aan de Rijksarchiefschool te Den Haag. Na enige jaren werkzaam te zijn geweest als archivaris bij het Nederlands Architectuurinstituut, toen nog in Amsterdam, heeft hij zich in 1993 gevestigd als zelfstandig bouwhistoricus. Momenteel verbonden aan het Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBID) te 's-Hertogenbosch. Hij heeft veel gepubliceerd over met name Deventer historische en bouwhistorische onderzoeken.

 

Boekwijt, ir H.W. studeerde bouwkunde (Architectuur en Restauratie) aan de TU Delft. Sinds 1982 is hij werkzaam als bouwhistoricus van de gemeente 's-Hertogenbosch.

 

Dijkstra, ing H.T.D. (1925). Architect v.b.o. Ac. van Bouwkunst redactielid Restauratievademecum - verleende medewerking en leverde tekstbijdragen voor diverse artikelen en bijdragen van RV voor zijn pensioen Districtshoofd Noord West RDMZ.

 

Drunen, ir A.H. van studeerde Weg- en Waterbouw aan de HTS 's-Hertogenbosch, vervolgens bouwkunde (Architectuur en Restauratie) aan de TU Delft. Sinds 1975 is hij werkzaam als bouwhistoricus van de gemeente 's-Hertogenbosch.

 

Emmens, drs K. (1965) studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij is werkzaam geweest onder meer bij de NOS, en in de gemeente Waterland (Monnickendam) als ambtenaar monumentenzorg. Hij heeft meegewerkt aan bouwhistorisch onderzoek in 's-Hertogenbosch en De Bilt. Momenteel doceert hij aan de post-MTS opleiding tot restauratiemedewerker in 's-Hertogenbosch en is hij als onderzoeker verbonden aan Kamphuis, Bureau voor Bouwhistorie te Delft. Tevens is hij bestuurslid bij de Stichting Bouwhistorie Nederland en lid van de Onderwijscommissie.

 

Glaudemans, A.H.M. studeerde stedebouwkunde aan de HTS in Tilburg en bouwkunde aan de TU-Delft, maar besloot de collegebanken voortijdig in te ruilen voorde bouwhistorische praktijk. Vanaf 1983 was hij als extern medewerker verbonden aan de Bouwhistorische en Archeologische Dienst (BAD) van de gemeente 's-Hertogenbosch, alwaar hij een ‘opleiding’ kreeg tot allround bouwhistoricus. Vanaf 1994 is hij als bouwhistoricus en projectcoördinator werkzaam voor het Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBID) te 's-Hertogenbosch. Mede-oprichter en secretaris van de Stichting Bouwhistorie Nederland (SBN).

 

Gruben, ir R.J.W.M. (1964) studeerde in 1989 af aan de TU-Delft op een bouwhistorisch onderzoek naar kasteel Dalenbroek te Herkenbosch (L.). Tijdens en na zijn studie is hij werkzaam geweest bij de Bouwhistorische en Archeologische Dienst van de gemeente 's-Hertogenbosch. Eind 1993 als wetenschappelijk medewerker in dienst getreden bij de Stichting Historisch Boerderij-onderzoek (SHBO) te Arnhem. Sinds het begin van 1995 is hij als bouwhistoricus/coördinator werkzaam bij het Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBID) te 's-Hertogenbosch.

Mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting Bouwhistorie Nederland (SBN).

 

Haakma Wagenaar, drs W. (1938) is vanaf 1963 in de weer met muurschilderingen en monumenten, deels voor het Centraal Laboratorium, deels als privé-restaurateur/onderzoeker, volgde opleidingen in Rome en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met specialisatie architectuur en bijvak restauratie in Delft.

 

Hermans, ir D.B.M. (1955) studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft met restauratie als specialisatie. Was na zijn studie enige tijd aan deze universiteit verbonden als bouwhistoricus. Startte in 1985 samen met ir J. Kamphuis een eigen bouwhistorisch adviesbureau en onderzocht onder meer een aantal kastelen en ruïnes. Sinds 1990 is

[pagina 304]
[p. 304]

hij werkzaam als bouwhistoricus bij het Gelders Genootschap te Arnhem. Publiceert regelmatig over kastelen en bereidt een proefschrift voor over woontorens.

 

Hoeve, ir J.A van der (1960) studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Tussen 1986 en 1992 was hij bij verschillende overheidsinstellingen werkzaam op het gebied van monumentenzorg en bouwhistorie. Sinds 1992 werkt hij als particulier bouwhistoricus voor onder meer de Rijksgebouwendienst en de Gemeenten Amsterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht.

 

Homma, H. (1950) volgde een opleiding tot bibliothecaris en studeerde MO Geschiedenis te Utrecht. Zij is sedert 1977 werkzaam als bibliothecaris bij de RDMZ.

 

Hundertmark, H. (1968) volgde mbo-bouwkunde in Oss en in 's-Hertogenbosch en te Raesfelt (D) een cursus mbo restauratie medewerker. Sinds 1993 zelfstandig bouwhistoricus, o.a. voor de gemeenten Utrechten 's-Hertogenbosch.

 

Jans, dr E. (1941) geboren als oudste zoon van de Twentse architekt Jan Jans (189-1963). Na HBS-A diploma in 1966 volgde studie aan de universiteit van Groningen (geografie, geschiedenis) en sinds 1970 aan de Westfalische Wilhelmsuniversitat te Münster (D) met als hoofdvak kunstgeschiedenis en de bijvakken volkskunde en geografie. Promotie bij prof. dr G. Kauffmann op het proefschrift ‘Burgerhausformen zwischen IJssel und Ems 1400-1850’. Werkzaam bij architektenbureau Morsink BV te Ootmarsum en sinds 1985 bureaumedewerker volkskunde en kunstgeschiedenis en beheerder beelddocumentatie bij de Twente Akademie, eerst te Borne, daarna in Enschede. Tussen 1986 en 1994 redacteur van ‘Heemschut’ (Amsterdam). Lid van de Arbeitskreis für Hausforschung en bestuurslid van de Jan Jansstichting te Almelo.

 

Janse, dr ing H. (1926) studeerde bouwkunde aan de HTS te Amsterdam. Van 1950 tot 1958 werkzaam aan de restauratie van de Oude en de Nieuwe kerk te Amsterdam, waar hij voor het eerst de bouwgeschiedenis bestudeerde aan de hand van bouwkundige historische kenmerken, met name van de kapconstructies. Van 1958 tot 1991 werkzaam bij de RDMZ, achtereenvolgens als bouwhistorisch onderzoeker, rayon- en districtsarchitect en hoofd van de afdeling onderzoek en documentatie. Sedert 1986 belast met bouwhistorische publicaties, onder andere in het Restauratievademecum. Promoveerde in 1989 aan de Rijksuniversiteit te Leiden op het proefschrift Houten kappen in Nederland 1000-1940. Bij zijn pensionering verscheen Werk en Merk van de steenhouwer (samen met D.J. de Vries).

 

Jehee, J.J. (1938). Na het volgen van de LTS (reclame,- en huisschilder) heeft de auteur 10 jaar in de steenhouwerij gewerkt. Vanaf 1966 is de auteur werkzaam bij de RDMZ als bouwhistoricus. Vanaf 1972 was hij mede verantwoordelijk voor de bouwhistorische inbreng in diverse delen in de serie de Geïllustreerde Beschrijving.

 

Jong, drs R. de (1944), studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sedert 1969 werkzaam bij de RDMZ. Momenteel ondermeer belast met het voorbereiden van voorstellen voor de Lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Is voorzitter van het International Committee of Historic Gardens and Sites, ICOMOS-IFLA. Regelmatig gastdocent in binnenen buitenland.

 

Kamphuis, ir J. (1956) studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft met als specialisatie restauratie en bouwhistorisch onderzoek en is sinds 1986 als particulier bouwhistoricus werkzaam.

 

Kipp, drs A.F.E. (1947) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Sinds 1975 werkzaam als gemeentelijk bouwhistoricus te Utrecht.

 

Klück, B.J.M. studeerde biologie aan de RU Utrecht, thans gemeentelijk bouwhistoriscus in Utrecht en bestuurslid van de Stichting Bouwhistorie Nederland. Hij treedt regelmatig op als spreker over bouwhistorie en publiceert in de Archeologische en Bouwhistorische kroniek van de gemeente Utrecht. Hij onderzoekt daarnaast gebouwen in diverse andere steden.

 

Kooij, ing B.H.J.N. (1953) studeerde bouwkunde aan de HTS te Haarlem. Na verschillende ander functies vervuld te hebben is hij sinds 1981 als bouwhistoricus verbonden aan de RDMZ in Zeist bij de afdeling ‘Beschrijving’ (thans cultuurwaardenonderzoek). Naast het werk aan de Geïllustreerde Beschrijving van Geschiedenis en Kunst levert hij bijdragen aan het Restauratievademecum en de nieuwe reeks Monumenten in Nederland.

 

Kuipers, dr M.C. (1951) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit te Leiden en is sinds 1977 als architectuurhistorica werkzaam

[pagina 305]
[p. 305]

bij de RDMZ. Zij heeft diverse publicaties op het gebied van de jongere bouwkunst en stedebouw en de industrialisatie van de bouw op haar naam staan en promoveerde in 1987 aan de Rijksuniversiteit van Groningen op het proefschrift Bouwen in beton, experimenten in de volkshuisvesting voor 1940.

 

Kuyper, drs ir W. heeft het Gymnasium te Leiden bezocht; daarna heeft hij Bouwkunde gestudeerd te Delft en Kunstgeschiedenis te Leiden. Hij heeft in de jaren zestig een boerderijtje in Salland gerestaureerd voor zijn ouders, waarbij hij onder invloed van de opdrachtgever niet is ontkomen aan enig Anton-Pieckisme (18de- in plaats van 19de-eeuwse ruitjes). Daarna heeft hij zich op dit gebied beperkt tot opmetingen (bijvoorbeeld van Westgaag 74 en 100 te Maasland voor de SHBO en vele plattegronden voor de RDMZ), tot wedstrijden, bouwkundige critieken en stedebouwkundige voorstellen (prijsvragen voor het Amsterdamse Stadhuis, voor een verbetering van het Leidse Stadhuisplein en een voorstel de Amstel langs de Dam weer als vaarweg in te richten en daarbij tevens Berlages Beurs te gebruiken en te verfraaien). Hij heeft een aantal historische publicaties op zijn naam staan zoals overzichten van de Nederlandse architectuur in de 16de en 17de eeuw. Hij werkt sinds 1970 bij de RDMZ, thans probeert hij de Geïllustreerde Beschrijving van het centrum van Holland klaar te krijgen voordat daar alles van landschappelijke en architectonische waarde is verdwenen.

 

Meischke, prof. dr ir R. (1923) was van 1953 tot 1959 hoofd van de Gemeentelijke Dienst Monumentenzorg in Amsterdam, van 1959 tot 1972 directeur bij de RDMZ en daarna tot aan zijn pensionering wetenschappelijk medewerker bij die dienst. Wegens zijn talrijke en belangrijke publicaties op het gebied van de geschiedenis van het bouwen werd hem in 1983 door de Rijksuniversiteit van Utrecht een eredoctoraat verleend. Van 1985 tot 1988 was hij tevens hoogleraar in de architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Leiden.

 

Nuijten, ir J.M.M. Afgestudeerd in 1989 aan de TU-Delft bij de afdeling Restauratie & Bouwhistorisch Onderzoek. Na het afstuderen in dienst getreden bij een architectenbureau te Leiden gespecialiseerd in restauraties. Daarnaast werkzaam geweest als free-lancer in het bouwhistorisch onderzoek bij ondermeer de Bouwhistorische en Archeologische Dienst van de gemeente 's-Hertogenbosch en bij de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek te Arnhem. Begin 1995 in dienst getreden bij de SHBO als wetenschappelijk medewerker op het gebied van de bouwhistorie.

 

Penders, drs J.M.H. is werkzaam voor het Gelders Genootschap te Arnhem en de Utrechtse Commissie voor Welstand en Monumentenzorg. Hij is bestuurslid van de Stichting Bouwhistorie Nederland en coordineert daarvan de onderwijsactiviteiten. Penders is mede-auteur van de Geïllustreerde Beschrijving over de huizen in Utrecht en initiator/beheerder van het Utrechts Documentatiesysteem.

 

Prins-Schimmel, drs Meta A. is kunst- en architectuurhistoricus en heeft een eigen bureau voor kunsten bouwhistorisch onderzoek en documentatie.

Resultaten van diverse onderzoekprojecten, waaraan zij heeft gewerkt, zijn als documenatierapport uitgebracht of als artikel of in boekvorm verschenen. Zij is tevens lid van verscheidene monumenten- en welstandscommissies. Binnen korte tijd verschijnt haar dissertatie Raadhuizen en Rechtspraak.

 

Reinstra, drs A. (1968) studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij leidde in 1993, als student-assistent bij de vakgroep Architectuurgeschiedenis, het project ‘Bouwhistorie’. Tijdens en na zijn studie werkzaam als zelfstandig bouwhistoricus voor het Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBID) te 's-Hertogenbosch.

 

Rooden, ing J.W. van (1950) studeerde bouwkunde aan de HTS te Haarlem. Hij was na zijn studie werkzaam bij twee in restauratie gespecialiseerde architectenbureau's, onder andere als chef de bureau. Sinds 1990 werkzaam bij de RDMZ als bouwhistoricus/restauratie-adviseur van de afdeling historie en vanaf 1993 als consulent van de sector Regioservice.

 

Schulte, drs A.G. (1941) studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen en is vanaf 1970 verbonden aan de RDMZ, sedert 1993 als Hoofd Cultuurwaardenonderzoek. Actief op redactioneel en bestuurlijk terrein bij diverse landelijke, regionale en plaatselijke organisaties. Auteur van verschillende delen van de Geïllustreerde Beschrijving in de reeks ‘De Monumenten van Geschiedenis en Kunst’ in de provincies Gelderland en Limburg en tal van publikaties met een breed kunst- en cultuurhistorisch spectrum op het gebied van monumentenzorg en topografie, waaronder monografieën en kunstenaarsbiografieën met oeuvrecatalogi.

 

Stades-Vischer, drs M.E. is freelance kunsten bouwhistorica. Tijdens haar opleiding aan de R.U. Leiden heeft zij zich door een stage bij de RDMZ in de architectuur gespecialiseerd. Het onderzoek leidde tot een publicatie over het stadhuis van

[pagina 306]
[p. 306]

Dordrecht. Eveneens in Dordrecht heeft zij het onderzoek en de documentatie verricht naar aanleiding van de restauratie van de Grote Kerk. Recentelijk heeft zij o.a. deelgenomen aan projecten zoals het bouwhistorisch onderzoek bij de restauratie van de proosdij te Deventer en het daaruit voortvloeiende vervolgonderzoek naar de vroegere immuniteit.

 

Steehouwer, drs K.J. (1953) studeerde culturele pre- en protohistorie in Amsterdam en geschiedenis in Leiden. Was enige jaren archeologisch medewerker van NRC-Handelsblad. Schreef en redigeerde enige boeken, onder andere over archeologie en bouwhistorie. Medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Bouwhistorie Nederland. Thans vice-voorzitter van de SBN en voorzitter van het IBID, het Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie te 's-Hertogenbosch.

 

Stenvert, dr ing R. (1955) doorliep de HTS-Bouwkunde in Zwolle en studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Utrecht, waar hij tussen 1984 en 1992 werkzaam was. In 1991 promoveerde hij op het proefschrift Constructing the Past: Computer-Assisted Architectural Historical Research. Hij schreef over maniërisme en neo renaissance, jongere bouwhistorie en het bouwproces en computers en kunstgeschiedenis. Als partner van Kolman, Olde Meierink & Stenvert, bureau voor architectuur geschiedenis, bouwhistorie en regionale geschiedenis v.o.f. is hij momenteel werkzaam aan de omwerking van het Kunstreisboek tot de nieuwe reeks Monumenten in Nederland.

 

Temminck Groll, prof. dr ir C.L. (1925), geboren te Amsterdam, studeerde bouwkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool te Delft na een korte aanloop in de Wis- en Natuurkunde. Promoveerde in 1963 cum laude bij prof. dr E.H. ter Kuile op een proefschrift over Middeleeuwse Stenen Huizen te Utrecht. Was werkzaam in de wereld van de monumentenzorg zowel bij de RDMZ als bij de gemeente Utrecht en als particulier architect, als docent bij de Rijksuniversiteit Utrecht en als hoogleraar aan de Technische Universiteit te Delft, thans bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Was veelvuldig betrokken bij restauratie en inventarisatie van monumenten ‘Overzee’.

 

Verweij, drs M.S. Na vervulling van zijn militaire dienstplicht studeerde hij van 1977 tot in 1984 kunstgeschiedenis, klasssieke archeologie en Italiaans aan de Rijksuniversiteit Leiden. Sinds 1 januari 1986 werkzaam bij de RDMZ, aanvankelijk op de kunsthistorische afdeling als assistent van het afdelingshoofd, later stafmedewerker van de afdeling historie en sedert april 1993 consulent in de Sector Regioservice.

 

Vries, dr ing D.J. de liep in 1978 als HTS-er stage bij de RDMZ en studeerde in 1979 af. In beide projecten speelde ir G. Berends als begeleider een belangrijke rol, zo ook in de totstandkoming van de doktoraalscriptie kunstgeschiedenis (Utrecht 1984), het proefschrift Bouwen in de late Middeleeuwen (Leiden 1994) en het contact met de Arbeitskreis fur Hausforschung. In 1984 werd de auteur bij de RDMZ aangesteld als bouwhistoricus, later als consulent en sinds 1996 als coordinator bouwhistorie ter opvolging van Dik Berends.

 

Warffemius, A.A.M. (1940) is sinds 1964 als bouwhistoricus werkzaam bij de RDMZ, aanvankelijk bij de onderafdeling Bouwhistorisch onderzoek en vervolgens bij de afdeling ‘Beschrijving’ (thans Cultuurwaardenonderzoek)

 

Waard, drs F.J. van der (1959) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (afgestudeerd 1986 bij prof. dr E. Taverne) met als specialisatie architectuurgeschiedenis. Hij is van 1987 tot 1991 als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden geweest en bereidt een proefschrift voor over de constructieve en typologische ontwikkeling van huizen in de stad Groningen tussen 1150 en 1650. Hij is medeoprichter en medewerker van het 1994 gestichte Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBID) in 's-Hertogenbosch, dat in Nederland, Belgie en het aangrenzende Deutschland werkzaam is. Hij heeft diverse publicaties en artikelen op het gebied van de bouwhistorie geschreven.

 

Wielinga, R.J. (1939) studeerde aan de HTS te Leeuwarden en aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Na een aantal jaren bij het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg te Amsterdam en enkele architectenbureau's in dienst te zijn geweest, is hij sinds 1970 als architect werkzaam bij de RDMZ. Naast vele publicaties over monumenten en restauratie, staan de boeken ‘Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland’ (1979) en ‘Tuinhuizen in Friesland’ (1983) op zijn naam.

 

Zweers, D.J.K. (1949), Vanaf 1968 werkzaam bij enkele restauratie-architecten. Heeft zich sinds 1991 toegelegd op het uitvoeren van bouw- en architectuurhistorisch onderzoek en inventarisaties. Ook geeft hij restauratie adviezen en vervult hij specialistische onderwijstaken. Zijn activiteiten en belangstelling hebben betrekking op vrijwel alle typen monumenten.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken