Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Jaarboek Monumentenzorg 2003. Boerenbedrijvigheid, voortgang en behoud (2003)

Informatie terzijde

Titelpagina van Jaarboek Monumentenzorg 2003. Boerenbedrijvigheid, voortgang en behoud
Afbeelding van Jaarboek Monumentenzorg 2003. Boerenbedrijvigheid, voortgang en behoudToon afbeelding van titelpagina van Jaarboek Monumentenzorg 2003. Boerenbedrijvigheid, voortgang en behoud

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (24.91 MB)

Scans (298.31 MB)

XML (0.56 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/architectuur


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Jaarboek Monumentenzorg 2003. Boerenbedrijvigheid, voortgang en behoud

(2003)– [tijdschrift] Jaarboek Monumentenzorg–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 271]
[p. 271]

Auteurs

Bierens de Haan, dr. J.C. (1954) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en trad in 1981 in dienst als conservator bij Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. In 1994 promoveerde hij te Leiden op een dissertatie over Rosendael, kasteel, park en bewoners. Hij maakt thans deel uit van de directie van Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen te Arnhem.

 

Boer, dr. S. de (1969) studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 promoveerde hij te Utrecht op de dissertatie Van Sharpeville tot Soweto: Nederlands regeringsbeleid ten aanzien van apartheid 1960-1977 (bekroond met de Human Rights Award van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg). Thans is hij werkzaam als bedrijfshistoricus van Rabobank Nederland en als medewerker van de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht.

 

Cruyningen, dr. P.J. van (1958) is als agrarisch historicus werkzaam bij de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek en Wageningen Universiteit. Hij publiceerde onder andere over de geschiedenis van de landbouw in Zeeuws-Vlaanderen en over de ontwikkeling van de boerderijbouw in Zeeland. In 2000 promoveerde hij te Wageningen op het proefschrift Behoudend maar buigzaam. Boeren in West-Zeeuws-Vlaanderen 1650-1850.

 

Dijk, drs. P.E. van (1968) studeerde kunstgeschiedenis aan de VU in Amsterdam. Hierna volgde zij de opleiding Masters in conservation aan de KU Leuven. Zij werkt als architectuurhistoricus in Brussel en voert onderzoek uit ten behoeve van de restauratie van voor- en na-oorlogse projecten. Hiernaast is zij bestuurslid van Docomomo Nederland.

 

Enderman, M.W. (1968) is afgestudeerd als beeldhouwer aan de Academie voor Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. Met zijn door de jaren heen opgebouwde ervaring als archeoloog en bouwhistoricus is hij sinds 1997 werkzaam geweest voor verschillende bouwhistorische bureaus. Sinds 2001 werkt hij als bouwhistoricus voor de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek.

 

Everdingen, mr. ir. D.S. van (1971) studeerde Nederlands recht in Utrecht en landschapsarchitectuur in Wageningen. Hij is directeur van Landgoed Noordenhoek B.V. en is werkzaam op het rentmeesterskantoor 't Schoutenhuis B.V. te Woudenberg en landschapsarchitectenbureau Taken landschapsplanning B.V. te Arnhem.

 

Gatacre, E.V. (1928) is verantwoordelijk voor en woont op de Wiersse bij Vorden, een driehonderd hectare groot opengesteld landgoed in de Achterhoek met nog vijf boerenbedrijven. De Wiersse is in eigendom gebleven van nauw verwante families sedert 1678. Tussen 1893 en 1916 was Victor de Stuers eigenaar. Diens zorg voor het ouderlijk bezit van zijn vrouw, alsmede het onderhoud van het familiearchief, de historische collectie en de zestien hectare tuin, wordt sedertdien door de familie voortgezet.

 

Groningen, dr. C.L. van (1946) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Sinds 1975 is zij werkzaam bij de RDMZ. Vanaf 1986 heeft zij diverse delen van de Geïllustreerde Beschrijving in de serie De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst samengesteld. In 2003 promoveerde zij te Utrecht op de dissertatie De wooncultuur op de Stichtse Lustwarande van de zeventiende tot de twintigste eeuw. Van 1988 tot 2001 heeft zij deel uitgemaakt van de Stichting Werkgroep Boerenerven.

 

Haan, drs. J.B.H. de (1975) is romanist en cultuurhistoricus. In opdracht van Stichting Erven A. de Jager werkt hij sinds 1999 aan een promotie-onderzoek naar het historische Groninger interieur. Hij is onder andere bestuurslid van de Wierenga van Hamsterborg (eigenares van de Piloersemaborg in Den Ham), bestuurslid van de Stichting Historische Behangsels en Wandafwerkingen in Nederland, lid van de provinciale commissie Groningen van de bond Heemschut en penningmeester van de Freerk J. Veldman Stichting, stichting voor onderzoek naar het noordelijke meubel.

 

Hermans, ir. D.B.M. (1955) studeerde in 1984 af als restauratiearchitect aan de Technische Universiteit Delft. Als bouwhistoricus werkte hij bij het Bureau Hermans en Kamphuis en als adviseur monumenten bij het Gelders Genootschap in Arnhem. Sinds 2001 is hij als coördinator instandhouding werkzaam bij de RDMZ, afdeling Instandhoudingstechnologie.

 

Knoop, drs. W.H. (1945) is cultureel antropoloog. Hij is als projectleider betrokken geweest bij het Monumenten Inventarisatieproject (MIP) in Gelderland. Thans is hij als onderzoeker cultuur en landschap verbonden aan het Staring Instituut te Doetinchem.

 

Knuijt, drs. M. (1964) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. In 1989 studeerde zij af op de geschiedenis van papierbehangsels. Na werkzaam te zijn geweest voor onder andere het Goois Museum, Rijksmuseum Twente en kasteel Amerongen, is zij thans als projectmedewerkster collecties in dienst bij Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen te Arnhem.

[pagina 272]
[p. 272]

Kok, drs. M.A. (1968) studeerde Kunstgeschiedenis (specialisatie bouwkunst) aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf 1996 is zij werkzaam bij de RDMZ, tegenwoordig als consulent waardenstelling/accounthouder voor de provincie Overijssel en Flevoland.

 

Kool, M.M. (1949) is dijkgraaf van het waterschap Reest en Wieden. Vanaf 1979 is zij onafgebroken betrokken in het openbaar bestuur. Van 1991-1999 was zij gedeputeerde voor onder andere milieu, cultuur en monumentenzorg in de provincie Drenthe. In die jaren nam zij het initiatief tot oprichting van het Drents Erfgoedhuis. Zij publiceerde verschillende dichtbundels, verhalenbundels en toneelstukken, en heeft maandelijkse columns in het Dagblad van het Noorden en de Staatscourant. Voor haar werk ontving zij o.a. de Zilveren Anjer en de Culturele Prijs van Drenthe.

 

Kooij, B.H.J.N. (1953) is sinds 1981 als bouwhistoricus in dienst bij de RDMZ. Vele jaren heeft hij onderzoek en tekenwerk verricht voor diverse delen van de Geïllustreerde Beschrijving in de serie De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst. Vanaf 1994 werkt hij voor de serie Monumenten in Nederland. Daarnaast doet hij onderzoek naar kassen ten behoeve van het boek Kassen in Nederland (in voorbereiding).

 

Kuipers, prof. dr. M.C. (1951) is sinds 1977 verbonden aan de RDMZ als jong erfgoedspecialist. In 1987 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar proefschrift Bouwen in beton, experimenten in volkshuisvesting voor 1940. Sinds 2000 is zij tevens werkzaam als bijzonder hoogleraar Cultureel Erfgoed aan de Universiteit Maastricht.

 

Lamberts, drs. B. (1950) studeerde kunsten architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen met als bijvak planologie. Sinds 1987 is hij werkzaam als architectuurhistoricus bij diverse overheden en overheidsinstellingen, bij particuliere instanties en als partner van Bureau Cultoero te Zwolle.

 

Leeuwen, mr. drs. C.H.J. van (1951) staatssecretaris van OCenW voor cultuur en media in 2002-2003. Vanaf 1972 was hij basgitarist bij de symfonische rockgroep Kayak en studeerde culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens rechten in Leiden. In 1982 is hij beëdigd als advocaat en sindsdien als zodanig werkzaam.

 

Leeuwen, drs. M.C. van (1957) is ecologisch adviseur en publicist. Na zijn studie biologie legde hij zich toe op het schrijversvak. Bij Landschapsbeheer Nederland, Landschapsbeheer Utrecht en de agrarische natuurvereniging De Utrechtse Venen deed hij praktijkervaring op met soortbescherming, agrarisch natuurbeheer en de regeling Kleine Landschapselementen in West Nederland.

 

Lochem-van der Wel, drs. S. van (1967) is historisch-geograaf, sinds 1993 werkzaam bij Vereniging Natuurmonumenten als senior-beleidsmedewerker cultuurhistorie en landschap. Zij is actief in de Historisch-Geografische Vereniging Utrecht, bestuurslid van de Stichting Werkgroep Boerenerven en lid van de Monumentencommissie Zeist. Zij publiceerde onder meer over buitenplaatsen, luchtwachttorens en beplanting op forten.

 

Metz, T.L. (1954) van oorsprong Amerikaanse, is journalist bij NRC Handelsblad waarin zij regelmatig schrijft over architectuur, stedenbouw en landschap. Zij is (co-)auteur van o.a. De Nieuwe Kaart van Nederland, Snelweg > Highways in the Netherlands en Nieuwe Natuur: Reportages over veranderend landschap. In 2002 verscheen haar boek PRET! Leisure en landschap over de gevolgen van de vrijetijdsindustrie voor stad en land.

 

Montijn, drs. I. (1952) studeerde geschiedenis in Leiden. Zij publiceerde een reeks boeken, waaronder Leven op stand 1890-1940 (1998, zevende druk 2003) en Huis en Haard. Monumenten van het wonen (2001). In 2002 verscheen van haar Naar buiten! Het verlangen naar landelijkheid in de negentiende en twintigste eeuw (2002). Zij werkt als free-lance schrijfster en is columniste in NRC Handelsblad.

 

Nijkeuter, dr. H. (1956) studeerde Nederlands en geschiedenis te Groningen, en volgde de opleiding tot archivaris aan de Rijksarchiefschool in Den Haag. Hij was werkzaam in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs en publiceert geregeld over literair-historische onderwerpen. In 2001 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift De pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond. Literaire bedrijvigheid in de Olde Lantschap, 1816-1956. In 2003 verscheen hiervan een handelseditie, getiteld Geschiedenis van de Drentse literatuur, 1816-1956. Thans is hij hoofd van de afdeling Archieven bij het Drents Archief te Assen.

 

Olst, dr. ir. E.L. van (1952) is verbonden aan de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek. Zij verricht al ruim 20 jaar onderzoek naar de geschiedenis van de landelijke bouwkunst in Nederland. In 1991 promoveerde zij op het proefschrift Uilkema, een historisch boerderijonderzoek. Boerderij-onderzoek in Nederland 1914-1934 en heeft daarnaast veelvuldig gepubliceerd over historische boerderijen in alle delen van het land.

 

Rosenberg, drs. P.T.E.E. (1964) studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden. Sinds 1990 is hij als architectuurhistoricus en hoofd restauratie verbonden aan het kantoor van Vereniging Hendrick de Keyser. Tussen 1993 en 2000 werkte hij, met Ruud Meischke en Henk Zantkuijl, aan de boekenreeks Huizen in Nederland. Hij bereidt een promotie voor over de geschiedenis van het Nederlandse woonhuis.

 

Scholtens-ter Haar, N.H. (1939) is biologe. Zij heeft dertig jaar onderwijs gegeven, de laatste veertien jaar in het HBO. Twaalf jaar geleden is zij met de VUT gegaan, waarbij zij de kans aangreep om nieuwe kennis op te doen en te verspreiden. Zij is lid van de landelijke Stichting Werkgroep Boerenerven en vrijwilligster in de provincie Groningen.

[pagina 273]
[p. 273]

Smallegange, mr. G.W. (1940) afkomstig uit een oud Zeeuws geslacht, groeide hij op in Zeeland op een historische boerderij uit 1768. Na zijn rechtenstudie in Amsterdam vervulde hij vele functies in en rond de landbouworganisaties en het agrarisch bedrijfsleven. Ook was hij een aantal jaren als juridisch- en bedrijfsadviseur werkzaam. Momenteel is hij voorzitter van de Boerderijenstichting Zeeland en bestuurslid van de landelijke Stichting Werkgroep Boerenerven.

 

Somsen, ing. F.J. (1950) studeerde rentmeesterij aan de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School Larenstein te Velp. Van 1975 tot 2001 was hij werkzaam bij Heidemij en Arcadis. Hiernaast was hij vanaf 1989 directeur van Fagoed, een beleggingsfonds in agrarisch onroerend goed. Sinds 2001 is hij directeur van Fortis Vastgoed Landelijk, eigenaar van ruim 25.000 ha landbouwgrond, honderden boerderijen en tientallen landgoederen verspreid over geheel Nederland. Hij is bestuurslid van onder andere de Federatie Particulier Grondbezit en de Nederlandse vereniging van Rentmeesters en lid van de Cultuurhistorische Commissie Maarn Maarsbergen.

 

Voorhorst, J. (1959) is sinds 1988 werkzaam als landbouwjournalist bij het landen tuinbouwweekblad OOGST en auteur van onder meer het boek Boerenerven, vroeger en nu. Daarvoor is zij werkzaam geweest als public-relationsfunctionaris bij achtereenvolgens een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, een kamer van koophandel en een landbouworganisatie. Samen met haar echtgenoot is zij eigenaar van een melkveehouderijbedrijf (maatschap) te Wapenveld.

 

Vries, prof. dr. D.J. de (1952) studeerde architectuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, volgde daar o.a. bijvakken archeologie, Middelnederlands en algemene taalwetenschappen. Sinds 1984 is hij verbonden aan de RDMZ; in 1994 promoveerde hij te Leiden op zijn dissertatie Bouwen in de late middeleeuwen en bekleedt daar sinds 2000 de leerstoel bouwhistorie namens de RDMZ en Stichting Bouwhistorie Nederland (SBN).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken