Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Literatuur. Jaargang 20 (2003)

Informatie terzijde

Titelpagina van Literatuur. Jaargang 20
Afbeelding van Literatuur. Jaargang 20Toon afbeelding van titelpagina van Literatuur. Jaargang 20

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Literatuur. Jaargang 20

(2003)– [tijdschrift] Literatuur–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 4]
[p. 4]

[Nieuws]

Schuurman met boeken

Goed nieuws voor de liefhebber van het boek op de tv. Een nieuw boekenprogramma voor de commerciële omroep is in de maak. Volgens de lezers van Boekblad, vakblad voor het boekenbedrijf, is Katja Schuurman de ideale presentatrice voor dit programma. Een eigentijds lifestyleprogramma over boeken: dat is de formule die Oswald Schwirtz heeft bedacht voor zijn debuut als tv-producent. Schwirtz is directeur van de Plantage Boekhandels Groep en hoopt met een laagdrempelig boekenprogramma een grotere groep mensen ertoe te bewegen af en toe een boekwinkel binnen te lopen.

In dat streven staat hij niet alleen. Ook Boekhandelsgroep Nederland, Bruna, eci, ako en de uitgevers pcm en Veen Bosch & Keuning willen het programma mee helpen financieren. Een aantal sponsors zal zitting nemen in de redactie van het programma. Het moet een modern programma worden met korte items over ‘alles wat te maken heeft met lezen’.

Over de presentator kon Schwirtz alleen kwijt dat het ‘geen belegen persoon’ moet zijn. Daarop riep Boekblad zijn lezers op tot een verkiezing. Behalve op Schwirtz zelf kon worden gestemd op Chazia Mourali, Sylvana Simons, Albert Verlinde en Katja Schuurman. Die laatste haalde veruit de hoogste score. ‘Leuk dat al die mensen op mij gestemd hebben,’ reageerde Katja. Maar nee, benaderd is ze nog niet.

Ook een omroep is (bij het ter perse gaan van Literatuur) nog niet bekend, maar het zal zeker één van de ‘commerciëlen’ worden. Intussen is Hanneke Groenteman, van wie we wel mogen aannemen dat ze niet in het profiel van Schwirtz past, ook nog altijd met de nps in gesprek overeen eigen boeken-

illustratie
Katja Schuurman. Foto: Roland Reinders-De Kroon Studio. Visagie: Gerry-Ann Schets


programma op de zondagmiddag. Maar ja, de publieke omroep. Er schijnt gedoe te zijn met cao-verhogingen en 5%-regelingen. Wie sponsort? [sk]

illustratie
W.J.M.A. Asselbergs (Anton van Duinkerken). Foto: Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen


Bergen op Zoom viert Anton van Duinkerkenjaar

De vijftigste sterfdag van Martinus Nijhoff op 26 januari is geruisloos aan letterkundig Nederland voorbijgegaan, de honderdste sterfdag van Nicolaas Beets op 13 maart echter niet: met de onthulling van een gevelsteen en een herdenkingsbijeenkomst te Leiden stond deze dominee-dichter op 15 maart in de schijnwerpers. Een priester-dichter uit Bergen op Zoom wordt dit jaar niet slechts één middag herdacht, maar 365 dagen: Anton van Duinkerken, die honderd jaar geleden, op 2 januari 1903, geboren werd als W.j.M.A. Asselbergs. Wie kent nog deze bourgondische Brabander, wie leest nog zijn poëzie en kan meer citeren dan slechts de befaamde regel ‘Daarom, mijnheer, noem ik mij katholiek!’, gericht tot Mussert?

Dat hij zo in vergetelheid is geraakt, komt misschien door zijn katholieke geloof, dat hij nooit verloochende in zijn pogingen het isolement van zijn geloofsgenoten te doorbreken. De vooroorlogse periode van verzuiling, waarin hij als katholieke apologeet de degens kruiste met onder anderen Menno ter Braak - zie hun polemiek ‘De keisteen en de stroom’ - ligt ver achter ons. Na de oorlog werd het voor hem steeds moeilijker om aansluiting te vinden bij de moderne cultuur en worstelde hij met de Vijftigers en met het volgens hem ontluisterende proza van W.F. Hermans en Gerard Reve.

Toch viert Bergen op Zoom en omgeving zijn verjaardag met onder andere een gedichtenwedstrijd voor scholieren, lezingen, een expositie, uitvoeringen van liederen, een kerstspel, memoires, getiteld Herinneringen aan...Anton van Duinkerken, en een wetenschappelijke bundel. Hij was immers de bekendste woordvoerder van de katholieke bevolkingsgroep tijdens de eerste helft van de vorige eeuw; de belangrijkste katholieke criticus van de jaren dertig bij onder meer het dagblad De Tijd en het tijdschrift De gemeenschap; de eerste katholieke redacteur van De gids; vanaf 1953 hoogleraar Nederlandse en algemene letterkunde te Nijmegen; een gerenommeerd letterkundige gelauwerd met vele prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs.

Wie Van Duinkerken de hand wil schudden, kan dat doen op de Grote Markt van Bergen op Zoom, waar zijn beeld staat, gemaakt door Hein Vree. [mariëlle polman]

 

Voor meer informatie: Stichting Anton van Duinkerkenjaar 2003, p/a Dahliastraat 18, 4613 dn Bergen op Zoom, of peter@onz-vormtaal.nl.

[pagina 5]
[p. 5]

Onzekere toekomst voor BNTL

Wie zich bezighoudt met neerlandistiek, kan niet om de bntl heen. De Bibliografie van de Nederlandse taal- en literatuurwetenschap biedt neerlandici een uitgebreid en fijn gerubriceerd overzicht van secundaire literatuur op hun vakgebied. De bibliografie verschijnt sinds 1970, aanvankelijk alleen in druk. Tegenwoordig is ze onder meer in de Koninklijke bibliotheken van Nederland en België, in alle universiteitsbibliotheken en in de grotere openbare bibliotheken ook online te raadplegen. Als gevolg van een reorganisatie staat nu de toekomst van de bntl op losse schroeven.

Samensteller van de bntl is het Bureau voor de Bibliografie van de Neerlandistiek, met vestigingen in Brussel en Den Haag. Het Nederlandse deel fuseerde in 1997 samen met vijf andere instellingen voor onderzoek en documentatie tot het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (niwi). En daar zit een probleem. Want het niwi zal in zijn huidige vorm ophouden te bestaan, zo besloot vorig jaar de overkoepelende Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (knaw). De informatiediensten zullen worden losgekoppeld van het onderzoek, en eventueel een andere plek krijgen binnen de knaw, of daarbuiten. Een speciale commissie, die momenteel bezig is de verschillende diensten tegen het licht te houden, zal in juli advies uitbrengen.

De meest geruisloze optie zou zijn om de bntl te laten zitten waar ze zit: namelijk in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Momenteel biedt die op basis van een overeenkomst met de knaw huisvesting en faciliteiten aan de bntl. Maar over een herziening van die verhouding valt momenteel niet te praten. Gedurende de activiteiten van de knaw-commissie wil adjunct-directeur Els van Eijck hierover geen enkele uitspraak doen; zelfs een antwoord op de vraag of de bntl moet blijven, beschouwt zij als ‘ongepast’.

Om heel andere redenen aarzelt Hans Bennis, directeur van het Meertens Instituut, om publiekelijk een lans te breken voor de bntl. ‘In een breder perspectief gezien geloof ik wel dat de bntl moet worden voortgezet, maar voor mij als taalkundige stort de wereld niet in als de bntl er niet meer is.’ In 2001 werd een panel van neerlandici gevraagd naar hun ervaringen met de bntl. Ook toen bleek dat de bibliografie vooral door letterkundigen werd geraadpleegd en in mindere mate door historisch taalkundigen. Voor moderne taalkundigen bleek de bntl nauwelijks van belang. ‘Ik zie het niet zonder meer als een taak van het Meertens Instituut om zich over de bntl te ontfermen,’ zegt Ben-

illustratie

nis. ‘Ik zou eerder denken aan de kb, of een letterkundig instituut als het chi.’

Die gedachte is ook al bij het Constantijn Huygens Instituut opgekomen. Interim-directeur Henk Braakhuis ziet wel voordelen in een eventueel samengaan. ‘We hebben met de mensen van de bntl daarover ook al een tentatief gesprek gehad. Vooral de speciale bibliografische projecten zijn voor ons interessant. Er wordt daar bijvoorbeeld gewerkt aan een Hermans-bibliografie, terwijl wij met een editie van zijn oeuvre bezig zijn.’ Maar dat is volgens Braakhuis niet de enige mogelijkheid voor de bntl. ‘Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het als instelling moet blijven.’ [sk]

Gedichten op bestelling

Buiten regent het, binnen verveel je je en je zoekt de troost van de poëzie. Maar: je collectie dichtbundels en cd's ken je uit je hoofd en je smacht naar een nieuw geluid. Geen nood! Een handleiding voor de cocoonende poëzieliefhebber met een telefoon en internet.

Op de website www.poëzieweb.nl vind je een verzameling actuele poëzie, te selecteren op titel en dichter. Daar is ook een link naar de databases van de Zeeuwse en Assense bibliotheken, die alle gedichten in hun collectie hebben ontsloten. Voor bekende dichters kun je ook terecht op www.nederlands.nl onder het kopje poëzie.

Voor een gedicht dat nog dampt van versheid moet je op de site van Perdu zijn: www.perdu.nl. Daar kun je met opgave van een trefwoord en een strofental een gedicht uit de ‘poëziegenerator’ toveren. Dezelfde gedichtenmachine is overigens ook te vinden op home.wanadoo.nl/zanzibar/teksten.htm waar hij ‘Wolff's liedtekstgenerator’ heet. Het is even leuk, maar de teksten vervelen gauw, zeker wanneer al na een paar opdrachten steeds dezelfde dichtregels opduiken. Dat een gedicht meer is dan een serie aaneengeplakte zinnen, wordt hier door demonstratie van het tegendeel bewezen.

Om poëzie te beluisteren kun je ook terecht bij de gedichtentelefoon. Op 0909 433 42 48 kun je elke dag een ander gedicht beluisteren. Door de belkosten van 50 cent per minuut bekruipt je misschien de gedachte dat je voor hetzelfde geld een poëziebundel kan kopen. Maar dat zijn plannen voor als de zon weer schijnt. [sk]


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken