Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 16 (1912)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 16
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 16Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 16

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.95 MB)

Scans (36.97 MB)

XML (1.88 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 16

(1912)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Van de Afdeelingen.

Aan de Afdeelingspenningmeesters.

In dit nummer is een lijst opgenomen van de adressen der Afdeelingspenningmeesters om de samenwerking tusschen hen te vergemakkelijken.

Door tijdige inning der bijdragen in Januari, waardoor bij latere verhuizingen veel moeite en geschrijf voorkomen wordt, kunnen zij elkaar en het hoofdkantoor te Dordrecht de administratieve taak verlichten.

Dordrecht.

De heer A.N.J. Engelenberg, resident van Djambi met verlof in Nederland, heeft o.m. voor de Afd. Dordrecht een beschouwing gehouden over de vraag: Welk belang heeft Nederland bij Indië en welk belang heeft Indië bij Nederland en hoe zijn die belangen het best te vereenigen?

Hij betoogde mede op gezag van Prof. Snouck Hurgronje, en zijn betoog versterkend door aanhalingen uit de belangwekkende brieven van wijlen Raden Adjeng Kartini (zie Neerlandia van Juli 1911, blz. 156: Een zeer bijzonder boek) dat het een eers'e plicht van Nederland is zijn schoone koloniën te bewaren en te versterken door verheffing van het Javaansche volk.

Na de pauze werd den toehoorders een reeks prachtige lichtbeelden vertoond.

's-Gravenhage (Jongel.-Afd.).

De penvoerster schrijft:

Na een tijdperk van rust hield onze Afdeeling Zaterdag 18 Nov. weer een algemeene vergadering. Tot voorzitter werd thans verkozen de heer E.A. Takken, terwijl het bestuur aangevuld werd met mej. A. van Uye en den heer J.J. Logger.

Na afloop van het huishoudelijk gedeelte droeg de heer Takken eenige stukjes voor, hetgeen eene welkome afwisseling was.

Haarlem (Jongel.-Afd.).

Deze Afdeeling heeft een feestavond gegeven op 29 Nov. j.l., welke geopend werd met het zingen van van het A.N.V.-Lied en met eenige muziek nummers.

Hoofddoel was den heer en mevr. Van Gent, uit Bethlehem (Oranje-Vrijstaat) de gelegenheid te verschaffen de aanwezigen in te lichten over de vooruitzichten van onze beweging in Zuid-Afrika.

Zij werden ingeleid door Dr. J.B. Schepers.

Uit het verslag in de N. Haarl. Crt. nemen we het volgende over:

De heer Van Gent besprak het vruchtbare werken van het Verbond in Zuid-Afrika, voordat hij zijn eigenlijk onderwerp: Jong Zuid-Afrika en de Taalbeweging ging bespreken.

We hoorden van hem hoe vooral Dr. Van Everdingen met succes zijn krachten beschikbaar stelt om de Nederlandsche taal in Zuid-Afrika te bevorderen; hoe twee Nederlandsche tooneelspelers, die daar uitvoeringen gaven de Afrikaners in verrukking brachten voor het schoone Hoog-Hollandsch.

Hij protesteert tegen een reeks artikelen in een onzer groote bladen verschenen van de hand eener dame, die een viertal weken in Zuid-Afrika doorbracht en daarover dingen zegt, die meermalen geheel bezijden de waarheid zijn en het gevolg van onvoldoende kennis van het Zuid-Afrikaansche volk en hun toe standen, die men niet moet bezien door een Europeeschen bril.

Spr. stelt tegenover die beweringen zijn aankomst in den Vrijstaat en het gul onthaal bij die Boeren, zoo eenvoudig, maar ook zoo goed van hart. Zeker ze zijn eenigszins wantrouwend, omdat zij zoo dikwijls misleid zijn door overzeeërs, maar heeft men hun vertrouwen kunnen winnen, dan kan men op hun steun en sympathie steeds rekenen.

Op het jonge geslacht heeft spr. hoop voor de toekomst, omdat het vol ijver en liefde voor den arbeid is.

Werd de heer P. van Gent hartelijk toegejuicht, niet minder zijne echtgenoote, die na de pauze sprak over: Zuid-Afrikaansche Vrouwenvereenigingen.

In een mooi gestyleerde, dikwerf geestige lezing, bracht deze ontwikkelde vrouw, die acht jaar in den Oranje-Vrijstaat doorbracht ons in kennis met de gewoonten der Zuid-Afrikaasche vrouwen.

Zij toonde aan hoe deze vrouwen in uiterlijk en manieren echte dames, toch de beste en knapste huishoudsters zijn, die voortdurend bezig zijn met de zaken van hun huishouden, bijna alles wat voor hun levensonderhoud noodig is zelf bereiden en de zorg hebben voor mensch en dier op de hoeven.

De meisjes moeten van alles leeren, wat zij in haar later leven niet noodig hebben; de jongens behoeven niet zoo geleerd te zijn.

De goede boerenvrouwen voelen heel goed hoe verkeerd dit streven is: vandaar de vrouwenbeweging: een poging tot zelfbehoud.

De vrouwenvereenigingen zooals die in Zuid-Afrika opgericht zijn, beoogen vooral: Bevordering van opvoeding en onderwijs en behartiging van de belangen der arme blanken, dat zijn de afstammelingen van families die door den oorlog alles verloren hebben.

De welgeslaagde avond werd besloten met het gemeenschappelijk zingen van het Wilhelmus.

Hellevoetsluis.

De penvoerder der Rotterdamsche Jongel.-Afd. schrijft:

't Is aan onze Afdeeling gelukt om in 't kleine Hellevoet een Afdeeling op te richten. 't Programma bevatte verscheiden nummers muziek voor viool en klavier, en die beiden en cello, verder voordrachten en als derde nummer de Propagandarede. De heer Van Vooren, voorzitter der Jongel.-Afd. Rotterdam opende met een kort woord; toen kwam een duo voor klavier en cello. De beide stukken vielen zeer in den smaak van het publiek, dat het aardige zaaltje goed had bezet. De propagandarede volgde, waarin het doel omschreven en tevens aangegeven was hoe de taak van een Jongel.-Afdeeling zijn kan. Max May gaf daarna twee vioolnummers, waarbij de heer Spruytenburg hem begeleidde. Wam Heskes droeg voor ernstige en luimige voordrachten. Allen werden zeer toegejuicht.

Een trio, voor cello, viool en klavier werd onder ademlooze stilte aangehoord. Ludw. van Peski was de cellist. Leverstein gaf ook nog eenige muzieknummers ten beste, terwijl De Boer herinneringen voordroeg.

De moeite was beloond. Hellevoet had zijn Afdeeling al in de rustpoos. Moge ze het A.N.V. tot eer strekken.

Hoorn.

Wegens hoogen leeftijd heeft de heer J.C.v.d. Blocquery het voorzitterschap dezer Afdeeling neergelegd.

Maastricht (Jongel.-Afd.).

De penvoerder schrijft:

17 Nov. hield onze Afdeeling eene zeer goed geslaagde vergadering. Nadat er eene wijziging in het bestuur was aangebracht, waarbij als 1e voorzitter gekozen werd de heer Aug. Defresne en als penningmeester de heer Jos. Gemmeke (Capucijnenstraat 21), dankte de voorzitter de aftredende leden voor hunne ijvervolle bemoeiingen, vooral Jhr. Paul Graafland, den aftredenden voorzitter, voor zijne vele aan de Af-

[pagina 7]
[p. 7]

deeling bewezen diensten en gaf het woord aan den spreker van dien avond, den heer Carel van Oort, die eene lezing hield over ‘Photographie als kunst’. Deze lezing lichtte spreker toe met een aantal mooie lichtbeelden. Het onderwerp werd door den spreker op zeer gezellige en voor een ieder bevattelijke manier behandeld. Dat de lezing in den smaak viel bij de leden bleek wel uit den luiden bijval, die hem na afloop ten deel viel. Ook de reeks lichtbeelden welke na de lezing volgde was zeer aardig. De meeste waren genomen uit het zeer schilderachtige Jekerdal in het bijzonder en het schoone Zuid-Limburg in het algemeen. Als slot lichtbeeld kregen we onze geliefde vorstin met hare lieftallige dochter Prinses Juliana te zien, welker verschijning op het witte doek allen een luid hoezee ontlokte.

Rotterdam.

Van 2 tot 11 Dec. werd in het gebouw van den Rotterdamschen Kunstkring door de Afdeeling een tentoonstelling gehouden van hetgeen in 1910 te Brussel was opgesteld in ons eigen Paviljoen en waarvoor het A.N.V. is bekroond met den grooten en eereprijs.

De Afdeeling had goed gezien deze zaal te kiezen.

De Rotterdammers kennen den weg erheen en ze leent zich met haar donkere wanden uitstekend tot het doen uitkomen van platen, kaarten, foto's enz. Vooral de hoofden der ongeveer 1000 over de heele wereld buiten ons land verschijnende Nederlandsche bladen, in Vlaanderen alleen 700 à 800, maakten hier een voortreffelijken indruk en trokken zeer de aandacht.

De tentoonstelling heeft sedert 1910 aanmerkelijk uitbreiding ondergaan. Nieuw waren o.a. de verschillende programma's van feestelijkheden, foto's enz., die een overzicht geven van de samenleving der Nederlanders in het buitenland. Het was aardig bij deze kiekjes zoo nu en dan de opmerking te hooren: ‘Hé, daar ben ik ook geweest’ of, dat men op de foto's familieleden ontdekte.

Aan den anderen langen wand hingen de beide wereldkaarten door den heer L. de Boer geteekend. Het zal verscheiden bezoekers goed gedaan hebben weer eens te worden herinnerd aan de grootsche daden onzer zeevarende voorouders, die Nederland groot hebben gemaakt. Dat vooral de historische kaart zeer belangrijk is, blijkt hieruit, dat verschillende personen, vooral op onderwijsgebied, er op aandrongen, dat zij zal worden uitgegeven.

De Boeken-Commissie maakte met hare bekende tabellen, kaarten en statistieken een overzicht gevende van haar zoo belangrijken arbeid in het verspreiden van Nederlandsche boeken en couranten over de geheele wereld, weer een goed figuur.

Voor het inrichten der tentoonstelling heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt de heer J. de Wit, werkzaam aan het hoofdkantoor te Dordrecht. Dank zijn hulp, was alles keurig opgesteld.

Over het bezoek mag de Afdeeling tevreden zijn, al had zij misschien nog meer personen verwacht.

Het Alg. Ned. Verbond, de Afdeeling Rotterdam in het bijzonder, zijn er ongetwijfeld meer door bekend geworden.

Anderen Afdeeligen wordt het houden eener dergelijke tentoonstelling, waarbij het kantoor te Dordrecht steeds alle gewenschte hulp verleent, ten zeerste aanbevolen. Zij geeft den menschen een duidelijk bewijs van het doel en streven van het A.N.V. en een afdoend antwoord op de vraag: ‘Wat wij nu eigenlijk doen’.

Rotterdam (Jongel.-Afd.).

Het nieuwe bestuur dezer Afdeeling is als volgt samengesteld:

1e voorzitter: M.C. van Vooren; 2e voorzitter: W. Leverstein; 1e secretaris: Jan W. de Boer, Korte Kade 30, Kralingen; 2e secretaris: C. Montijn; commissarissen: C.N. Kraayeveld en mej. Marie Roodenburg.

Wageningen (Stud.-Afd.).

De penvoerder schrijft:

16 Nov. hield de heer Attie Nieboer in de bovenzaal der Studentensocieteit Ceres voor leden en genoodigden een voordrachtavond, die in alle opzichten geslaagd mag worden genoemd. Op uitstekende wijze droeg de heer Nieboer eenige humoristische Betuwsche vertellingen voor, door hem zelf vervaardigd, getiteld Cyrano de Bergerac. De Kunstkenners van Modderwijk en De Pensicenganger. Onze voorzitter, de heer P.K. Heringa, was zonder twijfel de tolk van allen, toen hij na afloop den heer Attie Nieboer in warme bewoordingen dank bracht voor zijn genotvolle voordracht.

Het bestuur is voor 1912 samengesteld uit de heeren: P.K. Heringa, voorzitter; F.A.L. Schoenmaeckers, schrijver. Alyda Hove, Wageningsche Berg; A. Beets, penningmeester.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken