Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 16 (1912)

Informatie terzijde

Titelpagina van Neerlandia. Jaargang 16
Afbeelding van Neerlandia. Jaargang 16Toon afbeelding van titelpagina van Neerlandia. Jaargang 16

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.95 MB)

Scans (36.97 MB)

XML (1.88 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 16

(1912)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Uit onze Takken.

Aalst. De werkzaamheden der Letterk. en Wetenschappelijke Afdeeling werden 4 Nov. hervat met een voordracht van den heer Nathalis Heyndrickx over ‘Charles van Lerberghe’. In deze zitting had de herkiezing van het bestuur der Letterk. Afdeeling plaats. Voor den heer Jozef Janssens, ontslagnemer, werd de heer Jules de Vuyst als secretaris gekozen.

25 Nov. sprak de voorzitter, de heer Valery D'Hondt over de opera ‘Reinaert de Vos’ van Rafaël Verhulst.

De heer Jozef Janssens trad 9 Dec. op met een voordracht over ‘Tering en huiskring’.

23 Dec. sprak de eere-voorzitter van den Tak, de heer Dr. Isidoor Bauwens, over ‘Wat een Nederlandsch Geneeskundig Woordenboek bevatten moet’ en deelde tevens aan de vergadering eenig nieuws mede over het grootsche werk dat hij ondernomen heeft.

13 Jan. 1912 hield mej. R. de Guchtenaere, uit Gent, een voordracht over ‘Starkadd’ van A. Hegenscheidt, dat daags nadien door de ‘Vlaamsche Vereeniging voor Tooneel en Voordrachtkunst’ zou worden opgevoerd.

27 Jan. trad de heer Frans Boeykens, student in de Rechten, op met een zeer goed opgevatte voordracht over ‘Strafrecht’.

10 Febr. las de heer Gustaaf van Nuffel een novelle, eigen werk, voor, getiteld: ‘Een Liefde’; 't is een schets die wat inhoud en vorm betreft, een belofte voor de toekomst inhoudt.

De Tak zelf gaf in 2 maanden tijd drie feesten, n l.:

19 Nov. een groot concert van Vlaamsche muziek, waarvoor optraden mej. Jeannette Mertens. kunstzangeres; de heer Ernest van Nieuwenhove, pianist; de heer Clement de Mont, violist en de heer Prosper Backaert, cellist. De uitvoerders mochten zich ineen grooten bijval verheugen.

25 Dec. werd voor de kinderen van de leden het gebruikelijk Kerstfeest gegeven.

21 Jan. werd in den Schouwburg een grootsch feest gegeven. De Tak had het op zich genomenden heer Gustaaf Pape, zijn bestuurslid, en bestuurder der Aalstersche Muziekschool te huldigen in een avond uitsluitend gewijd aan werken door hem getoonzet. Liederen, koren, soli en stukken voor orkest, waarvan de groote waarde niet te ontkennen valt, werden op uitnemende wijze uitgevoerd. Het zeer talrijk opgekomen publiek spaarde dan ook zijn toejuichingen aan komponist en uitvoerders - meestal leerlingen of oud-leerlingen van hem - niet. Door den heer Nys, voorzitter van den Tak, en deheeren Alfred Relders, onder-voorzitter van ‘Aalst-Voorwaarts’ en Julius Goethals, voorzitter van de Koninklijke Rederijkerskamer ‘De Catherinisten’, werden den held van het feest bloemen aangeboden.

 

Antwerpen. Buiten de gewone werkzaamheden van de Liederavonden, vallen te vermelden in de afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’, de voordrachten door den heer Fl. Peters ‘Over Accountancy’ op 23 en 30 Januari.

7 Febr. begon Dr. M. Basse, van Gent, een reeks van vier lessen over ‘Drie Engelsche dichters uit de XlVe eeuw: Langland, Gawain en Chaucer.’

4 Febr. hield de Tak zijn jaarlijksche algem. verg., waarop door den secretaris, den heer Frans van Laar, een uitgebreid uitnemend en zeer zaakrijk verslag van de werkzaamheden gedurende het afgeloopen jaar werd voorgelezen. Dit verslag zal in druk verschijnen. Op dezelfde vergadering had de vernieuwing van de helft van het bestuur plaats. Herkozen werden mej. S. Verhulst, de heeren A. Aelbrecht, A. Bossaerts, J. Cox, F. Deckers, Mr. N. Gunzburg, J. Hellemans, Dr. M. Rudelsheim, E. Schiltz, A.C. van der Cruyssen, Als nieuwe leden werden gekozen de heeren Dr. A. Borms en F. Peters. Vervolgens werden de punten aangeduid, die, op aanstichting van den Tak, op de dagorde van de jaarlijksche algemeene vergadering van de Groep zullen worden gebracht.

 

- Een groote eer viel aan den Tak en aan heel het A.N.V. te beurt door de benoeming van een van zijn bestuursleden, Dr. Max Rooses, tot Commandeur in de Leopoldsorde. De geleerde Conservator van het Museum Plantin-Moretus ontvange hier de gelukwenschen van het A.N.V. met de hooge onderscheiding, die hem werd toegekend.

 

Charleroi. 12 Dec. Voordracht door Dr. J.O. de Gruyter, uit Gent, van verschillende gedichten en prozastukken.

28 Jan. hield Dr. A. Miele, uit Gent, een voordracht met lichtbeelden, over ‘Een reis door de wereld’.

Telkens werden bekende liederen herhaald en nieuwe aangeleerd; na iedere voordracht had de gebruilijke kostelooze boeken-tombola plaats en maakten de heeren V.L. en H. zich door viool- en pianospel verdienstelijk.

 

Leuven. Op het einde van verleden kwartaal is onder de studenten der Leuvensche Hoogeschool een Afdeeling opgericht van het A.N.V.

Een bewijs van den drang tot die stichting kan gevonden worden in de omstandigheid, dat zich dadelijk een vijftigtal leden opgaven.

25 Jan. hield deze Afdeeling haar eerste vergadering, waarin de heer Jef van den Heuvel handelde over den oorsprong, het taalgebied, den rijkdom en de wetenschappelijke macht van de Nederlandsche taal.

Het bestuur besloot als hoofdwerkzaamheid het verspreiden van Nederl. wetenschappelijke boeken aan te vatten.

Al de uitgevers van Noord- en Zuid-Nederland zou-

[pagina 61]
[p. 61]

den verzocht worden den Tak regelmatig op de hoogte te houden van de wetenschappelijke werken door hen uitgegeven, en een exemplaar dier werken te laten geworden. Een beoordeeling daarvan door hoogleeraars en studenten opgesteld, zou voorgelezen worden in de wetenschappelijke kringen, waarvan de Vlaamsche Hoogstudenten te Leuven deel uitmaken, en geplaatst worden in het Studentenblad ‘Ons Leven’. Wanneer die beoordeelingen tot een aanzienlijk getal zouden gestegen zijn, zouden ze in brochurevorm verschijnen en aan de Nederlandsche uitgevers, alsmede aan hoofden van Athena's, Colleges, Normaalscholen en alle soortgelijke inrichtingen gestuurd worden.

 

Lokeren. Lijst der werkzaamheden van den Tak, sedert 15 Juni 1911:

a. Gewone gezellige bijeenkomsten:

16 Juni: Verhandeling van den heer E. Goester over ‘Kruisbestuiving bij de planten’;

14 Juli: Voorlezing door mej. M. Dietens uit ‘De kleine Johannes’ van Fred. van Eeden;

19 Juli: Voordracht door den heer Van Hoecke, tot voorbereiding van een reisje naar de puinen der abdij van Villers;

6 Sept.: Voorlezing (bloemlezing) uit eenige der voornaamste werken onzer bibliotheek door den heer O. Bontinck;

27 Oct.: Voorlezing met toelichting uit ‘Jörn Unl’, van Gustaaf Frenssen, door den heer Leo Clays;

28 Nov.: Voordracht door den heer Prevenier over ‘Steinlen’;

1 Dec.: Voordracht met lichtbeelden door den heer Van Hoecke; ‘Herinnering aan het reisje naar de puinen van Villers’;

27 Dec.: Voordracht door den heer Van Hoecke over Chopin, met uitvoering op de piano;

b. Vergaderingen van den Studiekring:

30 Juni: Verhandeling door den heer M. Waterschoot; ‘De beweging van '80 herdacht’;

29 Sept.: Voordracht over Louis Couperus, door den heer Arth. Braeke;

8 Nov.: Voorlezing door mej. C. van Gyseghem uit de Génestet's gedichten;

13 Dec.: Verhandeling door den heer Bontinck over den ‘Achteruitgang van den middenstand’,

 

Buiten deze vergaderingen werd 10 Juli een feestvergadering gehouden tot herdenking der Guldensporenzege; feestredenaar de heer Lod. Dosfel.

23 Juli werd een even leerrijk als aangenaam reisje ingericht naar de puinen der Abdij van Villers.

17 Dec. werd in de stadsfeestzaal een prachtig tooneelfeest ingericht, dat grooten bijval genoten heeft.

 

Mechelen. De liederavonden, onder voorzitterschap van den heer Leyendekkers, gaan regelmatig hun gang en worden elken Woensdag druk bijgewoond.

In de afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’ trad Mr. O. van Kesbeeck, uit Mechelen, op. Hij handelde in twee lessen over: ‘Nieuwe strekkingen in het Belgisch strafrecht’. Zijn rede viel zeer in den smaak der toehoorders en werd dan ook warm toegejuicht.

29 Jan. werd, door samenwerking met Davidsfonds en Katholieke Vlaamsche Hoogeschooluitbreiding, ‘Philoctetes’, treurspel van Sophocles, in den stadsschouwburg opgevoerd. Wij brengen hier onze gelukwenschen aan de ‘Vlaamsche Vereeniging voor Tooneel- en Voordrachtkunst’ van Gent en inzonderheid aan haar kundigen leider, den heer Dr. O. de Gruyter.

 

Oostende. In December hield het A.N.V. een algemeene vergadering, waarop hetzelfde bestuur, als vroegere jaren samengesteld, herkozen werd.

Voorzitter: Dr. Eug. van Oye; onder voorzitter: Dr Fleyn; penningmeester: I. de Keyzer; schrijver: H. Janssens en een zeker aantal bestuursleden.

Niettegenstaande den slechten geldelijken toestand van den Tak, beloofden de leden zoo hard te werken als het maar in hun macht was.

Op 18 Dec. werd een feestavond, toegankelijk voor het publiek, ingericht, met medewerking van Dr. O. de Gruyter, bestuurder van de Vlaamsche Vereeniging voor Voordrachtkunst te Gent.

Dr. De Gruyter bekwam veel bijval van zijn pl. m. 100 toehoorders, vooral met de prachtige verzen en fragmenten van Gezelle, die hij op meesterlijke wijze voordroeg.

Verder werden de volgende Tak-voordrachten gegeven:

L. Verbrugge: ‘Vorming der Belgische kusten’. Zeer belangrijke voordracht over de herkomst der Vlaamsche dorpsnamen en zeeaanslibbingen;

Dr. Raf. van Oye: ‘Weerstandsvermogen van het menschelijk lichaam tegen de ziekten’, met talrijke microscopische lichtprenten;

Dr. Raf. van Oye: ‘Wat is doode en levende stof, op wetenschappelijk gebied’. Op verzoek van verschillende leden zal hetzelfde onderwerp wijsgeerig behandeld worden.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken