Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Neerlandia. Jaargang 30 (1926)

Informatie terzijde

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (3.90 MB)

Scans (27.32 MB)

ebook (4.72 MB)






Genre

non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Neerlandia. Jaargang 30

(1926)– [tijdschrift] Neerlandia–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Nederlanders in den vreemde

V.
Noord-Amerika.
Vereenigde Staten van Noord-Amerika.

De eilanden Cuba, Porto-Rico, St. Thomas, St. Jan en St. Kruis zijn reeds behandeld bij Midden- en Zuid-Amerika. Eenige nagekomen lijsten hopen wij later te behandelen.

Van den consul te Grand-Rapids hebben wij onze bij herhaling aan hem afgezonden vragenlijsten niet ingevuld teruggekregen, zoodat wij omtrent Michigan en Minnesota geen gegevens langs dezen weg verkregen.

De grootste koloniën zijn gevestigd in de grootere steden als New-York, Paterson, Paissac, Hoboken, Grand Rapids en op het platte land van de staten Iowa, Michigan, Noord- en Zuid-Dakota. Over het algemeen vindt men slechts weinig Nederlanders in de zuidelijke Staten.

New-York. Het A.N.V. heeft hier 2 afdeelingen: ‘Nieuw-Nederland’ en ‘Dr. Kiewiet de Jonge’. Voorts heeft men er de vereeniging ‘Eendracht maakt macht’, de Ned. Weldadigheidsvereeniging, de Nieuw Amsterdam Society, en eindelijk de Surinaamsche vereeniging en de Orange Benevolent Society.

Volgens den census van 1920 wonen in den staat New-York 13772 in Nederland geboren personen. Zij oefenen beroepen en bedrijven van allerlei aard uit; geen enkel beroep of bedrijf treedt onder hen op den voorgrond.

De Nederlanders in de Vereenigde Staten behouden de bekende Hollandsche degelijkheid, zijn spaarzaam en schuwen geen werk. De onder hen voorkomende misdadigheid is percentsgewijs laag, vooral in vergelijking met die van sommige andere

[p. 180]

Europeesche volken. De in de Vereenigde Staten woonachtige Nederlanders blijven gewoonlijk hun moedertaal spreken. Hun kinderen spreken evenwel bijna zonder uitzondering Engelsch, onderling en tegen hun ouders. Voor de Nederlandsche taal bestaat geen belangstelling.

Vertegenwoordiger van het A.N.V. te Delhi NY is de heer IJsbrand Mostert, Franklin road.

New Jersey. Als Nederlandsche vereenigingen worden ons opgegeven: Vereeniging Harmonie, Tot nut van het algemeen, Uitspanning door inspanning, alle te Paterson, Vereeniging Nederland te Passaic, en verder, weer te Paterson: Hollandsch onderling begrafenisfonds, Nederlandsch Amerikaansch onderling begrafenisfonds, Holland home voor oude lieden, en Christelijk Sanatorium, Midland Park.

Hier wonen 12737 in Nederland geboren personen. In Paterson, een der voornaamste streken van Nederlanders in de Vereenigde Staten (Nederlandsche bevolking, met inbegrip van kinderen van Nederlandsche ouders, ongeveer 10.000), zijn tal van Nederlanders werkzaam in de zijdefabrieken.

Vertegenwoordiger van het A.N.V. te East-Orange N. Jersey, is de heer K.H. Vulling, 151 South Clintonstr.

Connecticut. Aantal in Nederland geborenen 444.

De bovenstaande gegevens zijn van het consulaatgeneraal te New-York.

De consul te Baltimore schat het aantal Nederlanders in Maryland op 314, in West-Virginia op 665, en in Delaware op 37. Aan de Oostkust is een kleine kolonie van Hollandsche boeren, er moet daar een plaats, genaamd Wilhelmina, zijn. Waarschijnlijk zijn deze boeren, die daar al eenigen tijd wonen, wel geheel veramerikaanscht.

Het consulaat te Boston omvat de staten Massachusetts, Rhode Island, New Hampshire, Vermont. In deze staten wonen achtereenvolgens 2071, 138, 177 en 32 Nederlanders, vooral sigarenmakers en machinefabrieksarbeiders. Een groot gedeelte is Friezen, die in Whitinsville een kolonie van bijna 1000 zielen hebben met een eigen Frieschen predikant. Velen worden Amerikaansch burger, huwen met Amerikanen, hebben weinig belangstelling voor Nederland, en lossen zich langzamerhand op in het Amerikaansche volk.

In Boston is een afdeeling van het A.N.V. Secr. H.A. Rambonnet, 1378 Beaconstr. en een Nederlandsch-Amerikaansche ontspanningsclub; in Whitinsville zijn twee kleine vereenigingen met 80 tot 100 leden, naar de consul meent.

In Newport News zijn niet meer dan ongeveer 10 Nederlanders, vooral bedienden aan de N. New Shipbuilding en Drydock Co., timmerlieden en bouwmeesters. Zij veramerikaniseeren.

In Pennsylvanië zijn 1338 Nederlanders, over den staat verspreid; zij komen bijna niet met elkaar in aanraking. De meeste Nederlanders zijn er al jaren gevestigd en Amerikaansch burger geworden.

Virginia en Noord-Carolina. De consul te Norfolk schat het aantal Nederlanders op ongeveer 60, voornl. bootwerkers, schepelingen en landbouwers, die zelf wel meestal hun Nederlandsch karakter blijven bewaren en hun moedertaal spreken, maar hun kinderen doen dit niet meer. Onderling staan zij bijna niet met elkaar in verbinding.

De consul te Charleston geeft voor zijn ambtsgebied, Zuid-Carolina, Georgië en Florida (gedeeltelijk) 75 Nederlanders op, die hun moedertaal niet blijven spreken. De vice-consul te Savannah bericht, dat in die plaats geen Nederlanders wonen. Van de consulaire ambtenaren te Tampa en Jacksonville in Florida, zijn geen berichten ingekomen.

In Florida heeft het A.N.V. als vertegenwoordiger den heer J.F.W. Gebhardt, P.O.B. 3090.

New Orleans. De consul aldaar geeft voor zijn ambtsgebied volgens de census van 1920 de volgende aantallen Nederlanders op: Louisiana 260 (New Orleans 149), Mississippi 31, Alabama 83 en Florida (gedeeltelijk) 357. Over het algemeen bewaren deze Nederlanders hun eigen karakter niet, zij leeren spoedig Engelsch, ofschoon velen hun eigen taal onderhouden, en passen zich aan de Amerikaansche zeden en gewoonten aan.

Van de consulaire ambtenaren te Gulfport, Mobile en Pensacola werden geen antwoorden ontvangen.

In Missouri (gedeeltelijk), Kentucky, Arkansas en Tennessee bevinden zich slechts zeer weinig Nederlanders, bericht de consul te St. Louis. In deze plaats zelf omstreeks 250.

Het consulaat-generaal te Chicago schrijft omtrent Noord- en Zuid-Dakota, Idaho, Indiana, Illinois, Montana, Ohio, Wisconsin en Wyoming, dat er daar omstreeks 75000 Nederlanders zijn, en wel arbeiders, eenige winkeliers, machinisten en landbouwers. Niet in de steden, maar wel op de boerderijen blijven zij hun Nederlandsch karakter bewaren en meestal Nederlandsch spreken, de kinderen echter niet.

Te Chicago is een Knickerbockerclub, en verder zijn er eenige Nederlandsche muziekverenigingen, in betrekking met de Christelijk Gereformeerde kerk, die in Chicago ook een school heeft, waar Nederlandsch onderwijs gegeven wordt.

In Zuid-Dakota is vertegenwoordiger van het A.N.V. de heer G.G.Th. Leih Jr. te Avon.

De consul te Kansas City schrijft over de staten Missouri (gedeeltelijk), Iowa, Nebraska, Kansas en Oklahama, dat er in zijn gebied, 48 maal grooter dan Nederland, een niet te schatten aantal Nederlanders is, voornl. in Orange City Iowa (de vice-consul aldaar denkt misschien vier duizend), overigens zeer verspreid en ten deele reizend en trekkend. Ook overigens sluiten zij zich weinig aaneen. De Nederlanders hebben een uitstekenden naam in Amerika. Te Orange City blijven zij hun eigen karakter behouden (Hollandsche kerken). Bijna al de kinderen houden de moedertaal niet bij.

Texas. Uit Galveston werd geen bericht ontvangen.

De consul te Port Arthur schat daar ter plaatse het aantal Nederlanders op 10 en kan voor zijn overig gebied (waaronder alleen Galveston en omstreken niet valt) geen schatting maken. Meerendeels zijn zij landbouwers en werklieden. 90% zijn niet genaturaliseerd, thuis spreken ook de kinderen Nederlandsch.

Arizona, Californië, Nevada, Oregon, Washington, Alaska, Colorado, Utah, Nieuw-Mexico. Van de onder het consulaat-generaal te San Francisco vallende consulaire ambtenaren te Denver, Los Angeles en Portland, werd geen bericht ontvangen.

Behalve een Nederlandsch-Amerikaansche kamer van Koophandel, heeft men te San Francisco de Holland Society of California, die met ongeveer 75 leden het genoeglijk verkeer tracht te bevorderen, meerendeels onder hen, die een meer bescheiden plaats in de samenleving innemen; te Ogden en Salt Lake City een Nederlandsche vereeniging, met

[p. 181]

godsdienstig doel, elk met zes tot zevenhonderd leden.

In het geheele vermelde gebied wordt het aantal Nederlanders op ongeveer 7000 geschat. Meestal wonen dezen verspreid en hebben zij zich aangepast aan de Amerikaansche samenleving. In Linden en Spokane in Washington, Hanford, Ripon en Riverside in Californië zijn kleine middelpunten van Nederlandsche bevolking.

Het aantal Nederlanders in San Diego en Imperial is zeer gering; de vice-consul te Seattle stelt voor Washington het aantal in Nederland geborenen op ongeveer duizend, meest landbouwers; die te Ogden geeft voor Utah ongeveer 5000 Nederlanders op, naar hier gekomen om hun Mormoonsch geloof, vooral landbouwers, kantoorbedienden, spoorwegarbeiders, winkeliers, houthandelaars, drukkers, enz.

Vertegenwoordigers van het A.N.V. zijn nog: te Detroit (Mich.) de heer N. de Vries, 720 Wealthy Str. S.E.; te Grand Rapids (Mich.), de heer Alb. v. 't Hull, Room 206, 3106 Gratist Ave.; te Minneapolis (Min.), de heer Lamb. C. Wilten, 5124 Penn. Ave. 50.

Op de Hawaii-eilanden bevindt zich geen Nederlander.

 

Aan deze gegevens voegen wij het volgende toe. Terwijl wij met ons onderzoek bezig waren, verscheen het Jaarboek der Christelijke scholen van Amerika 1915-1926, samengesteld door de Nationale Unie van Christelijke scholen. Wij vinden daarin een opgave van alle christelijke scholen. ‘Hollandsche’ scholen zijn het niet meer, ofschoon zij soms nog wel zoo genoemd worden, maar voor den omvang der verspreiding van de Hollanders in de Vereenigde Staten is de opgave toch voor ons van belang, omdat het alle door Nederlanders in Nederlandsche centra gestichte scholen zijn. Wij geven de opgave verkort staatsgewijs weer: Californië 2 scholen met 150 leerlingen, Colorado 1 met 215, Illinois 9 met 2303 leerlingen, Indiana 2 met 287, Iowa 17 met 1115, Michigan 26 met 6618 leerlingen, Minnesota 6 met 462, New Jersey 5 met 1098, New York 1 met 175, New Mexico 1 met 120 leerlingen, Zuid-Dakota 6 met 173 leerlingen, Wisconson 4 scholen met 285 leerlingen en Washington 3 scholen met 320 leerlingen.

 

Ten slotte vestigen wij de aandacht op een opstel van den heer J. van Hinte over Les colonies neerlandaises aux Etats-unis, in de Revue anthropologique, April/Juni 1925.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken