Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Ons Erfdeel. Jaargang 11 (1967-1968)

Informatie terzijde

Titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 11
Afbeelding van Ons Erfdeel. Jaargang 11Toon afbeelding van titelpagina van Ons Erfdeel. Jaargang 11

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

proza
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Ons Erfdeel. Jaargang 11

(1967-1968)– [tijdschrift] Ons Erfdeel–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Over en voor Frans-Vlaanderen.

●André Demedts sprak over Frans-Vlaanderen voor Davidsfonds Alsemberg op 11 oktober 1967 en voor Davidsfonds Handzame op 13 november 1967.
●Cyriel Moeyaert sprak over Frans-Vlaanderen voor Davidsfonds Etikhove op 17 september 1967 en voor Davidsfonds Emelgem op 30 oktober 1967. Op 11 juli 1967 leidde hij de reis van Davidsfonds Borsbeek door Frans-Vlaanderen.
●Op 10 juli 1967 leidde Lux Suys uit Izegem de VKSJ-groep ‘De Adelaar’ uit Brugge door Frans-Vlaanderen.
[pagina 204]
[p. 204]
●Op 10 september 1967 leidde Koen Baert uit Izegem de ieden van de toneelkring van Sint-Denijs-Westrem rond door Frans-Vlaanderen.
●In ‘De Standaard’ van 25 augustus 1967 verscheen een artikel van Jozef Deleu over ‘Twintig keer Waregem’, naar aanleiding van de Waregemse Frans-Vlaamse kultuurdag.
●Uitvoerige verslagen over de 20e Frans-Vlaamse kultuurdag verschenen o.a. in ‘De Standaard’ (André De Ké), ‘Gazet van Antwerpen’ (Gaston Claes), ‘Het Volk-De Nieuwe Gids’ (Fred Germonprez), ‘Wij - Vlaams Nationaal’, ‘Het Laatste Nieuws’, (F. Dekeyser). André Lammertyn verzorgde uitvoerige verslagen in diverse weekbladen.
●Zowel de Vlaamse Televisie als B.R.T.-West-Vlaanderen wijdden een uitzending aan de 20e Frans-Vlaamse kultuurdag te Waregem. B.R.T.-West-Vlaanderen verzorgde ook een klankbeeld over de Vlaamse dag te Ekelsbeke.
●Twaalf Frans-Vlaamse meisjes volgen de Nederlandse lessen in de Vrije Technische Meisjesschool te Leisele (W.Vl.).
●De Frans-Vlamingen kunnen voortaan ook een Nederlandse kursus per brief volgen, ingericht door het Ministerie van Nederlandse Kultuur te Brussel.
●In ‘De Brug’, orgaan van de oud-leerlingenbond van het Sint-Jozefskollege te Izegem, nummer 1, 7e jaargang, juli 1967, verscheen onder de titel ‘Over de streep’ een artikel van Geert Bourgeois en Koen Baert i.v.m. hun bezoeken aan Frans-Vlaanderen.
●In het Nederlandse weekblad ‘De Haagse Post’ van 5 augustus 1967 verscheen naar aanleiding van het optreden van Pres. De Gaulle in Kanada, een reportage over Frans-Vlaanderen. De reporter bezocht A. Demedts, J.M. Gantois, J. Fermaut, J. Tillie en J. Deleu. Hoewel de schrijver talrijke nuttige inlichtingen had kunnen inwinnen, heeft hij er zich nogal vlot vanaf gemaakt en het stuk laat dan ook de indruk dat er niet zoveel meer te redden valt voor het Nederlands in Frans-Vlaanderen. Men vraagt zich hierbij wel eens af of het een eigenschap is van reporters alleen op hun eigen intuïtie te vertrouwen i.p.v. op de hen verstrekte dokumentatie. Nu, zo'n gemakkelijk geschreven brokjes vloeien zonder moeite uit de pen en men verdient er zijn brood mee. Maar de lezers zijn niet bar goed ingelicht. En dat is jammer.
●In de ‘Gazet van Antwerpen’ van 2, 4 en 5 augustus 1967 verschenen drie uitvoerige artikels van André Demedts onder de titel ‘Wat met Frans-Vlaanderen?’. Het optreden van De Gaulle in Kanada is voor schrijver ook een aanleiding om de Frans-Vlaamse kwestie nog eens duidelijk te stellen en het probleem te behandelen. Hij hoopt dat Frankrijk uiteindelijk aan de minderheden binnen zijn landsgrenzen zal toekennen wat het normaal vindt voor een Franse minderheid in Kanada.
●In het weekblad ‘Het Burgerwelzijn’ van 15 september 1967 verscheen een artikel onder de titel ‘Zuid-Vlaanderen’ van de hand van Marcel Boey.
●In ‘De Nieuwe Taalgids’, 60e jaargang, nummer 5, 1967, verscheen een artikel van Dr. P.C. Paardekooper onder de titel ‘lets over de uitspraak van het ontkennende en’, waarin hij zowel Frans-Vlaanderen als West-Vlaanderen behandelt.
●Op 16 november 1967, te 21 uur, verzorgde B.R.T.-West-Vlaanderen onder de titel ‘Land zonder grenzen, de Stem van Frans-Vlaanderen’ weer een programma over de Westhoek.
●Door toedoen van Jozef Tillie en Dr. Spyckerelle verschijnt in 5 Noord-Franse weekbladen geregeld een ‘Vlaams Hoekje’.
●In het maandblad ‘Open’ van oktober 1967 verscheen het vierde artikel van Erik Vandewalle in de reeks ‘Frans-Vlaanderen in schuifjes’.
●Zowel in het Kortrijks Handelsblad als in het Brugsch Handelsblad heeft André Lammertyn gedurende het derde trimester van 1967 weer meerdere rubriekjes gewijd aan Frans-Vlaanderen en de kulturele integratie Noord-Zuid.
In het Kortrijks Handelsblad van
8 juli: aankondiging Kultuurdag Ekelsbeke;
18 augustus: aankondiging Kortrijkse voettocht naar Ekelsbeke op 3 september;
1 september: verslag Kultuurdag Waregem;
8 september: Overdruk verslag Watthy sektievergadering ‘Heemkunde, Geschiedenis en Toerisme’, Kultuurdag Waregem, verslag Kultuurdag Ekelsbeke (bewerking verslag Vandewalle in De Gazet) waaraan toegevoegd uitslag opstelprijskamp, zijnde résumé verslag Deloof Kultuurdag Waregem;
15 september: ‘De tekstielnijverheid in onze gewesten’ (afdruk Verslag Olsen sektievergadering Ekonomie Kultuurdag Waregem), ‘Over de schreve’ behandelt Situatie Nederlands onderwijs en Toneel en Volksdans, zijnde delen 1 en 2 uit verslag Verbeke Kultuurdag Waregem;
22 september: Onderwijs en Toneel, zijnde overdruk van het verslag F. Niessen Kultuurdag Waregem;
6 oktober: ‘Over de schreve’, zijnde overdruk van deel 3 ‘Kultuurdagen, verbroederingsdagen en andere kontakten’ uit verslag L. Verbeke Kultuurdag Waregem;
13 oktober: ‘Over de schreve’, zijnde overdruk slotbeschouwingen L. Verbeke Kultuurdag Waregem.
●In het Brugsch Handelsblad werden meerdere bijdragen, die A. Lammertyn liet verschijnen in het Kortrijks Handelsblad, overgenomen.
Op 1 juli en 19 augustus de uitgebreide aankondiging van de Kultuurdag te Waregem;
op 2 september het verslag van de Kultuurdag te Waregem en de aankondiging van de Kultuurdag te Ekelsbeke;
op 30 september: ‘Over de schreve’. zijnde dezelfde tekst als in Kortrijks Handelsblad van 6 oktober;
op 14 oktober: ‘Over de schreve’, zelfde tekst als in K. Hbl. van 13 oktober.
In het Brugsch Handelsblad van 14 oktober vinden we o.t. ‘Na Quebec schrijven Zuidvlamingen aan De Gaulle’, een verslag van een ons onbekende inzender over de bijeenkomst ‘Notre Flandre’.
[pagina 205]
[p. 205]
●In ‘Neerlandia’, orgaan van het A.N.V., publiceerde A. Lammertyn in het dubbelnummer 7 en 8, juli-aug. 1967, een hulde aan Kan. M. Deswarte; in het nummer 9, september 1967, een uitgebreid verslag over de Kultuurdagen van Waregem en Ekelsbeke.
●Door bemiddeling van W. Augustijnen en op verzoek van het Komitee voor Frans-Vlaanderen schonk het dagblad ‘Het Laatste Nieuws’ twaalf gratis-jaarabonnementen aan Frans-Vlamingen.
●Eenzelfde verzoek werd gedaan aan andere grote Vlaamse kranten. Het komitee houdt een aantal adressen ter beschikking. Misschien kunnen ook Nederlandse kranten aan dit initiatief medewerken.
●Boeken voor Frans-Vlamingen werden geschonken door het Ministerie van de Nederlandse Kultuur, door E.H. Remi Van de Moortel en door de heer Desmet uit Kortrijk.
●Edgard Devos uit Borgerhout ontmoette toevallig te Terdeghem een student die niet alleen goed Nederlands spreekt maar het ook reeds schrijft. Hij bezorgde hem een paar Nederlandse woordenboekjes. Door het Komitee voor Frans-Vlaanderen werden verder aan de leergierige student enkele handboeken bezorgd.
●Voor de leerlingen van de Nederlandse leergangen in Frans-Vlaanderen werd op 19 augustus 1967 door het Komitee voor Frans-Vlaanderen een gratis-reis naar Antwerpen ingericht o.l.v. Erik Vandewalle en Luc Verbeke. Er waren 28 Frans-Vlaamse deelnemers.
●Jozef Tillie mocht dit jaar vijf nieuwe leerlingen inschrijven voor zijn Nederlandse kursus te Steenvoorde. Het Komitee voor Frans-Vlaanderen bezorgde hem de nodige handboeken. De handboeken alsmede de nodige geluidsbanden werden ook bezorgd aan E.H. Monsterleet voor de nieuwe Nederlandse kursus te Borre en aan Francis Laforge voor een kursus te Herzele.
●Met het oog op het inrichten van Nederlandse kursussen werden door Luc Verbeke. Erik Vandewalle en Andries Devos een aantal kontakten gelegd in Rijsels-Vlaanderen.
●Naast allerlei kleine steunbijdragen ontving het Komitee een toelage van 7.500 BF. van het Vlaams Erekomitee Dr. Borms en verder steunbijdragen tussen 500 en 3.000 BF vanwege Dr. Dierick, Broeder Damiaan, Dr. J. Fierens, Mevr. Rombouts, G. Stockman, Pater D. Stracke, E. Pauwels, Prof. V.F. Vanacker en E.H. Spruytte.
●Bernard Delvoye, Speiestraat 46, Wervik, is bereid als gids voor Frans-Vlaanderen te fungeren.
●Op 6 oktober 1967 sprak Gilbert van Ryckeghem over Frans-Vlaanderen voor V.O.S.-Merelbeke en op 21 oktober 1967 voor K.S.A.-Hulste.
●Op 24 november 1967 sprak Jozef Deleu te Edegem (Antwerpen) over Frans-Vlaanderen.
●De Izegemse jeugdklub ‘La Verna’ bracht in juli 1967 een reeks ontmoetingen tot stand met de jeugdklub van Herzele (Frans-Vlaanderen). Op zondag 2 juli ontvingen de jeugdklub en het gemeentebestuur van Herzele een 35-tal jongeren uit Izegem. De zaterdag daarop kwamen 4 jongeren uit Herzele het 11-julifeest meevieren bij de Izegemse jeugdklub. Op 9 juli kwamen een 40-tal Frans-Vlamingen uit Herzele naar Izegem. Net als te Herzele werd eerst een voetbalwedstrijd gespeeld. Daarop volgde een ontvangst in het jeugdklubhuis en op het stadhuis.
Dit initiatief kwam vooral tot stand onder impuls van Francis Laforge (Herzele) en Walter Vandewaetere (Izegem). Vermelden wij ook nog de spontane medewerking van burgemeester Ternynck (Herzele) en burgemeester Bourgeois (Izegem).
●In de ‘Gazet van Antwerpen’ schreef Erik Vandewalle regelmatig artikelen i.v.m. Frans-Vlaanderen. Zijn bijdragen, onder de titel ‘Bloknoots uit Frans-Vlaanderen’ verschenen op 11, 17 en 18 februari 1967, 8 en 15 maart 1967, 11 en 20 april 1967, 14 juni 1967, 31 juli 1967 en 24 augustus 1967.
●Leden van de ‘Vlaamse Vereniging voor Familiekunde’ maakten op 1 oktober 1967 een reis naar Frans-Vlaanderen, met o.m. bezoeken aan de archieven van St.-Winoksbergen en Kassel. De reis werd geleid door Michiel Mispelon en Erik Vandewalle.
●Erik Vandewalle trad op als gids voor een reis naar Frans-Vlaanderen ingericht door de V.T.B.-afdeling Ingelmunster, op 4 mei 1967.
●Op 3 juni 1967 leidde Erik Vandewalle een gespreksnamiddag over Frans-Vlaanderen voor de Izegemse afdeling van de Blauwvoetfederatie.
●In het Nederlandse ‘Algemeen Dagblad’ van 28 oktober 1967 verscheen een reportage over Frans-Vlaanderen van Paul Lensink onder de titel: ‘Volbloed Fransen blijven Vlamingen - Een Nederlandstalige enclave: de Westhoek’. Ondanks een aantal onnauwkeurigheden getuigt deze reportage van begrip voor de Frans-Vlaamse problematiek.
●Zopas verscheen ‘'t Manneke uit de Mane 1968’ waarin weer diverse stukjes i.v.m. Frans-Vlaanderen. De almanak kost 20 BF (2 NFF) en is te verkrijgen op het adres van Karel M. de Lille, Cartonstraat 40, leper, West-Vlaanderen.
●Naar aanleiding van het tweede eeuwfeest van de geboorte van de Frans-Vlaming Tisje-Tasje werd door de heemkundige kring ‘Bachten de Kupe’ uit Nieuwpoort een familiebijeenkomst van de familie Vangrevelinghe gehouden te Buisscheure in Frans-Vlaanderen op 5 november 1967. Ook het gemeentebestuur van Buisscheure en de ‘Vrienden van Tisje-Tasje’ verleenden hun medewerking.
●In het ‘Burgerwelzijn - Westvlaamse Post’ van 20 oktober 1967 verscheen een uitvoerig reisverslag over Frans-Vlaanderen geschreven door Dr. A. Louf uit Brugge.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken