Twee belangrijke reprints uit de 17de eeuw
Als deel 1 van de serie Facsimile-Edities der Lage Landen (FELL) is een uitgave verschenen van Johan van Heemskerck's Inleydinghe Tot het ontwerp van een Batavische Arcadia, in 1637 anoniem te Amsterdam verschenen.
Met de hier gegeven reprint is de Batavische Arcadia, bepaald geen onbelangrijke tekst in onze letterkunde, na bijna 350 jaar voor het eerst weer in de oorspronkelijke vorm beschikbaar. Van Heemskerck's boekje heeft immers veel herdrukken gekend, en is door steeds meer geleerde toevoegingen ook alsmaar dikker geworden, maar de zo uitgedijde tekst heeft daarbij nogal wat van haar aantrekkelijkheid verloren. Daarom is het goed dat deze uitgave er nu is van die ‘best-seller uit de dertiger jaren van de zeventiende eeuw, de goudene’, zoals de editeur, P.E.L. Verkuyl, het met gepaste hoofsheid uitdrukt.
De nieuwe serie wil zich niet goedkoop afmaken van het verschijnsel facsimile, Zorgvuldig wordt verantwoord welke exemplaren ter bestudering beschikbaar waren (in dit geval zijn er slechts twee bekend), welk exemplaar voor reproductie gebruikt is en waarom. Het gefacsimileerde exemplaar (KB 257 M 9) is beschreven, terwijl een lijstje zetfouten de reconstructie van een ‘ideale tekst’ mogelijk maakt.
‘Het verhaal van een Catwijcks Speel-reysje’ is een boeiend specimen van de internationale Arcadia-mode. Het in geciseleerde stijl geschreven verhaal geeft een aardig beeld van de omgangsvormen, tot tafelmanieren toe, van de Haagse jeunesse dorée in die dagen - een zakeditietje van Petrarca blijkt tot de noodzakelijke uitrusting van een verliefde ‘herder’ te horen. Interessant zijn ook de gesprekken die de reisgenoten voeren, o.a. over heksenwaan, reisavonturen in de Pyreneeën en de juridische aspecten van het schatvinden.
Het boekje is uitgegeven bij Sub rosa te Deventer. In linnen gebonden kost het f 32,95, ingenaaid f25,50.
Niet minder welkom is de reprint van de eerste druk van de Zeeusche Nachtegael (1623) gevolgd door Adr. van de Venne's Tafereel van sinne-mal, bezorgd door P.J. Meertens en P.J. Verkruysse. De voorbereiding van deze uitgave heeft heel wat economische problemen met zich meegebracht: vandaar dat het boek geen deel uitmaakt van de hiervoor beschreven FELL-reeks, al staan ongeveer dezelfde peten bij de wieg in de personen van leden van een discussiegroep uit de Werkgemeenschap Letterkunde 1550-1800.
Voor de bestudering van de Zeeusche Nachtegael stonden heel wat meer exemplaren