Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Tijdspiegel. Jaargang 70 (1913)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70
Afbeelding van De Tijdspiegel. Jaargang 70Toon afbeelding van titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.69 MB)

Scans (57.79 MB)

ebook (3.84 MB)

XML (2.69 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Tijdspiegel. Jaargang 70

(1913)– [tijdschrift] Tijdspiegel, De–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 301]
[p. 301]

Tijdschriften.

Onze Eeuw. Maandschrift voor Staatkunde, Letteren, Wetenschap en Kunst, onder redactie van P.J. Blok, P.D. Chantepie de la Saussaye, G.F. Haspels, E.B. Kielstra, K. Kuiper en Jhr. H. Smissaert. Haarlem, de Erven F. Bohn.

In de Februari-aflevering verdedigt de heer C.K. Elout de ‘concentratie’. Mej. M.A. van Herwerden draagt eene novelle ‘Birgitta’ bij. Prof. Dr. Ph. Kohnstamm handelt over natuurwetenschap en wereldbeschouwing. Prof. Dr. P.D. Chantepie de la Saussaye over Christendom en cultuur. Dr. J. de Jong over Hugo Wolff en Brahms. In drie zangen dicht Herman Middendorp via Dolorosa.

De Gids. Onder redactie van H.T. Colenbrander, C.Th. van Deventer, J.N. van Hall, A.A.W. Hubrecht, E.J. De Meester, W.L.P.A. Molengraaff en R.P.J. Tutein Nolthenius. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon.

In de Februari-aflevering zet de heer P.H. van Moerkerken zijn roman voort: de ondergang van het dorp. Dirk Coster levert eene beschouwing over Van Oort's Warhold. De heer J.C. Hol geeft een interessante verklaring van de werken van Cipriaan de Rore (16e eeuw), in het concertgebouw te Amsterdam gezongen. Het schoone van het kinderleven wordt door Ida Heijermans in 't licht gesteld. Dr. Frederik van Eeden vervolgt zijne legende ‘Sinus en Siderius’. De heer J.A. Loeber Jr. verhaalt van Indische nijverheid en sierkunst. Johan van Meurs zingt een Hollandsch thema met vijf variaties. Jacob Israël de Haan bezingt terugkeer. ‘Gouden regen’ noemt de heer Tutein Nolthenius de opbrengst van Neêrlands handel en nijverheid, door Mr. J.C.A. Everwijn saamgesteld. Over muziek in het theater handelt de heer Peter Spaan.

De Nieuwe Gids, [mede nieuwe serie van de Twintigste Eeuw en het Tweemaandelijksch Tijdschrift], maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en wijsbegeerte, onder redactie van: Dr. A. Aletrino, Dr. H.J. Boeken, Lodewijk van Deyssel, Mr. Frans Erens, Willem Kloos, Jac. van Looy, Frans Netscher. Uitgegeven te 's Gravenhage door de N.V. Electr. Drukkerij ‘Luctor et Emergo’.

In de Februariaflevering geeft de heer Joh. Walch het tweede bedrijf van zijn ‘Judas Ish-Karioth’ De heer D. Tol bespreekt A.C.W. Staring als dichter, Dr. J. de Jong de verhouding van Th. Gautier tot de muziek. Marius Brinkgreve brengt ons in kennis met de Achilleis van Statius. De heer H.S.M. v. Wickevoort Crommelin behandelt de verhouding van Lodewijk XIV tot de Triple Alliantie. Maurits Wagenvoort geeft een Italiaansche novelle ‘de tragische bruiloft’. Cornelis Veth vergelijkt de schilders Jan van Beers en Antoon van Welie. J.H. de Veer vervolgt zijne Sylvester-gedichten, die door verzen van Plasschaert, Victor E. van Vriesland en Hein Boeken werden gevolgd.

De Beweging, algemeen maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en staatkunde, onder redactie van H.P. Berlage Nz., T.J. de Boer, Albert Verwey, Is.P. de Vooys. Amsterdamsche Boekhandel, Amsterdam.

In het nummer van 1 Februari bepreekt Prof. Is.P. de Vooys Quack's socialisten. Albert Verwey zet zijn vertaling van Miltons's herwonnen paradijs voort en de heer G.E.G. Meuleman beëindigt de zijne van Snorre's Edda. ‘Kenteringen’ zijn gedichten van Prof. Is.P. de Vooys getiteld, ‘De Dwerg’ een ballade van Nine van der Schaaf en ‘De Steeg’ een achterbuurtromance van François Pauwels.

[pagina 302]
[p. 302]

Stemmen des Tijds, Maandschrift voor Christendom en Cultuur. Onder redactie van Dr. W.J. Aalders, Mr. A. Anema, Mr. P.A. Diepenhorst, Dr. P.J. Kromsigt, Dr. J.C. De Moor, P.J. Molenaar, Dr. E.H. Renkema, Mr. V.H. Rutgers, Dr. J.R. Slotemaker de Bruine, Dr. J.Th. De Visser, Dr. B. Wielinga. Utrecht, G.J.A. Ruys.

In de Februari-aflevering beantwoordt Prof. Dr. H. Bavinck onder den titel ‘Christendom en Natuurwetenschap’ den aanval, door Dr. Ch.M. van Deventer in De Gids tegen hem gericht. ‘Het Schemerdal’ is eene novelle van J.A. Visscher getiteld. Over Monisme zet Dr. J. Riemens Jr. zijne beschouwingen voort. Dr. M. Visser vangt eene levensbeschrijving aan van W.E. Gladstone. Na verzen van J. Jac. Thomson en I.I. Brants behandelt de heer H.L. Baarbé de machtspositie van het Britsche wereldrijk.

Ons Tijdschrift. Christelijk letterkundig maandblad onder redactie van L. Bückmann, C. Gerretson, J. Lens, G. Schrijver, Dr. J. van der Valk. 's Gravenhage, D.A. Daamen.

In de aflevering van Februari vervolgt de heer W. Coenraad zijne studie over nieuwere Paulus-literatuur. Na verzen van J.A. Rispens volgt een novelle van H. Armin: ‘de Oogen van den Uil.’ Mevrouw H.C. Gunning - De Vries bespreekt Dr. Aletta Jacobs' vertaling van Olive Schreiner's ‘De Vrouw en Arbeid.’

De Ploeg, geïllustreerd maandblad van de Wereld-bibliotheek. Redactie: L. Simons, directeur; Louis Landry, secretaris. Uitgaaf der Maatsch. voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam.

Het nummer van 1 Februari bevat ‘Geestelijke Herinneringen’ door R. Casimir, een critiek van Dirk Coster op Mevr. Roland Holst's studie over Rousseau, een gedicht van Edward B. Koster en antwoorden op een rondvraag over de vertaling van klassieken.

De Witte Mier, Redacteur: J. Greshoff, Uitgever: C.M.B. Dixon, Apeldoorn, gedrukt bij Van der Wiel te Arnhem.

In het Februarinummer kondigt de heer C.M.B. Dixon de catalogus van den ‘Templum Salomonis’ der firma Burgersdijk en Niermans aan. De heer Johan van Lemferdingen beschouwt den dubbelslag (1:0,707) en niet de gulden snede als schoonsten vierhoek. Jo Klein-Becker bespreekt de jubileum-uitgave van Schnitzlers werken en Dr. E.B. Koster Otto Hauser's Welgeschichte der Literatur. Dr. H. van Loon prijst Fritz Wittels ‘Tragische Motive’ en Dr. W.G.N. van der Sleen kondigt nieuwe populair-wetenschappelijke Engelsche werkjes over evolutie aan.

Onze Kunst, geïllustr. maandschrift voor beeldende kunst; hoofdredacteur Dr. P. Buschmann Jr.; rubriek Ambachts- en Nijverheidskunst onder redactie van de ‘Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst’, redactie-commissie S.H. de Roos, Jac. Ph. Wormser, H. Fels, Jac. van den Bosch, Marg. Verwey, secretaresse. Uitgave der naamlooze vennootschap ‘Onze Kunst’ Antwerpen, voor Nederland: L.J. Veen, Amsterdam.

Het Februarinummer bevat eene bespreking der Fransche afdeeling der tentoonstelling van Moderne Godsdienstige (het is moderne, aan den godsdienst gewijde kunst, niet kunst gewijd aan eenige moderne godsdienstige richting, dus niet Modern-Godsdienstige, maar Moderne Godsdienstige) Kunst door Edmond de Bruyn en eene bespreking der Engelsche afdeeling dier tentoonstelling door Dom Bruno Destrée O.S.B. De heer C.W. Nijhoff besluit zijne aankondiging van de Nederlandsche inzending aan de Ideal-Home Exhibition te Londen.

Tevens is bij dit nummer gevoegd een tienjarig register op Onze Kunst, deel I-XX, 1902-1911, waarin met groote zorg zijn bewerkt: 1e. een algemeen overzicht der bijdragen, 2e. een alfabetisch register der medewerkers, 3e. een alfabetisch register der afbeeldingen en 4e. een algemeen alfabetisch register van besproken personen, plaatsen en zaken.

[pagina 303]
[p. 303]

De Natuur, populair geïllustreerd maandblad, gewijd aan de natuurkundige wetenschappen en hare toepassing, onder redactie van Dr. Z.P. Bouman. Utrecht, J.G. Broese.

Het nummer van 15 Januari wordt door Dr. Z.P. Bouman geöpend met een beschrijving van de eigenaardige granietformaties in de Buffalo-Mountains in Australië, zooals men ze o.a. bij Blankenburg a. Harz. en bij Baden-Baden kent. De heer J.J. Hof deelt iets mede over het bevriezen van planten en D.S.S. over behangselpapier ‘Salubra.’ De heer J. Festraets beschrijft een door hem uitgedacht electrisch uurwerk en Dr. D. van Gulik een merkwaardig geval van bliksemslag. De heer D. Stavorinus vergelijkt het koken met gas en dat met electriciteit. De heer P.L. Hoogwater herinnert de uitvinding der hydraulische pomp door Montgolfier. Dr. G.J.D. Monnier zegt iets over het perspectief van de photographie. De heer C. Vreedenburgh jr. beschrijft de vuilverbranding in Rotterdam.

De aflevering van 15 Februari wordt geöpend met een artikel over de vogels in deze maand, met penteekeningen door den schrijver, den heer H.E. Kuylman. De heer A.B. Feickens beschrijft een automatischen geweerkogel ter bestrijding van bestuurbare luchtballons. De beteekenis van het Panamakanaal wordt door den heer J.H.E. Rückert toegelicht. Dr. A.J.M. Garjeanne beschrijft het Zwarte Water bij Venlo, de heer G.L. de H. - L. - de moleculairpomp van Gaede, de heer P. Haverhorst wespen en wespenkoloniën. De optische werking van de ooglens wordt door Dr. R.G. Rijkens besproken. De heer J.P. Bolten vangt een studie over den monorail aan. De heer A.B. Wigman beschrijft het paapje.

De Levende Natuur, onder redactie van E. Heimans en Jac. P. Thijsse, uitgave van W. Versluys te Amsterdam.

In het nummer van 1 Februari schrijft de heer E. Heimans onderhoudend over plantenmaatschappijen en nog een en ander. Volgt een interessante beschrijving van de kraag-hagedis in Artis door den heer A.F.J. Portielje. P.L. verhaalt een geval met een zwarten lijster. De heer H.A.A. v.d. Lek beschrijft de paddestoelententoonstelling te Arnhem.

In het nummer van 15 Februari zet de heer E. Heimans de beschrijving van zijn botaniseertocht in den Harz voort. De heer W.J. Dijk zet het verhaal eener winterwandeling op. Van de levenswijze der eencellige Hyalodiscus rubicundus geeft de heer H.R. van Hoogenraad een schets. De heer C. Eykman, rijksveearts, waarschuwt er tegen, dat vogelbescherming geen hinderpaal worde voor de vogelstudie. De heer G. Wolda beschrijft een eenvoudig maar praktisch statief voor 't maken van natuuropnamen.

De Hollandsche Revue, geredigeerd door Frans Netscher en uitgegeven door Vincent Loosjes te Haarlem.

Tegenover de eerste bladzijde van het nummer van 25 Januari staat het portret van Jhr. A.W.G. van Riemsdijk, wiens jongste tooneelstuk ‘De Sphinx’ reeds meer dan 25 opvoeringen beleefde. De karakterschets van den heer E.R. Harkema wordt voortgezet.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken