Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Tijdspiegel. Jaargang 70 (1913)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70
Afbeelding van De Tijdspiegel. Jaargang 70Toon afbeelding van titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.69 MB)

Scans (57.79 MB)

ebook (3.84 MB)

XML (2.69 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Tijdspiegel. Jaargang 70

(1913)– [tijdschrift] Tijdspiegel, De–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 285]
[p. 285]

Tijdschriften.

Onze Eeuw. Maandschrift voor Staatkunde, Letteren, Wetenschap en Kunst, onder redactie van P.J. Blok, P.D. Chantepie de la Saussaye, G.F. Haspels, E.B. Kielstra, K. Kuiper en Jhr. H. Smissaert. Haarlem, de Erven F. Bohn.

In het Juni-nummer bepleit de heer G.H. Wagenaar de neutraliteit van de openbare school. Barend Matsys geeft eene novelle, getiteld ‘De Vader’. Dr. E.B. Kielstra behandelt het Maleische Schiereiland. De heer A.W. Stellwagen schetst den strijd tusschen Napoleon I en Paus Pius VII. Dr. H.M.R. Leopold vervolgt zijn onderzoek van de godsdienstige ontwikkeling van Rome. Verzen worden bijgedragen door Frans Bastiaanse en Jules Schürmann.

 

De Gids. Onder redactie van D. van Blom, H.T. Colenbrander, C.Th. van Deventer, J.N. van Hall, A.A.W. Hubrecht, E.J. De Meester, W.L.P.A. Molengraaff en R.P.J. Tutein Nolthenius. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon.

De Juni-aflevering heft aan met een artikel van Dr. H.T. Colenbrander, waarin deze hoopt dat de ‘concentratie’ ‘une belle attaque’ zal rijden, maar het ‘regeerkasteel’ niet zal bezetten. Dr. Frederik van Eeden vervolgt zijne legende ‘Sirius en Siderius’. Na twee verzen van Dr. P.C. Boutens vervolgt Dr. H.T. Colenbrander zijne keuze uit de gedenkschriften van A.R. Falck. Dr. J. Vürtheim handelt over den oorsprong der tragedie, de heer C. Kramer over de Bucoliques van André Chenier. Jacob Israël de Haan bezingt den bloemendag van het Joodsch-nationale fonds. Dr. J. Prinsen J.L.zn bespreekt de werken der hoogleeraren G. Kalff en J. te Winkel over de geschiedenis der Nederlandsche Letterkunde. Naar aanleiding van Mr. H.J. Smidt's ‘Suriname en Nederland’ behandelt Prof. Dr. D. van Blom de ontwikkelingsmogelijkheden van West-Indië.

 

De Nieuwe Gids, [mede nieuwe serie van de Twintigste Eeuw en het Tweemaandelijksch Tijdschrift], maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en wijsbegeerte, onder redactie van: Dr. H.J. Boeken, Lodewijk van Deyssel, Mr. Frans Erens, Willem Kloos, Jac. van Looy, Frans Netscher. Uitgegeven te 's Gravenhage door de N.V. Electr. Drukkerij ‘Luctor et Emergo’.

De Juni-aflevering wordt geöpend met twee schetsen van Jacob Israël De Haan: ‘Zilveren Bruiloft’ en ‘Doode man in huis’. De heer J.L. Walch vervolgt zijn indrukken van het Tooneel te Parijs. De heer Felix Ortt wijst de zwakke punten der astrologie aan, waarop de heer A.E. Thierens in een naschrift niet ingaat. Dr. A. Aletrino vervolgt zijn bloemlezing rondom Napoleon. De heer Peter Spaan propheteert over muziek en beschaving. Na gedichten van Nico van Suchtelen en Hein Boeken maakt Gornelis Veth kunstnotities.

 

De Beweging, algemeen maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en staatkunde, onder redactie van H.P. Berlage Nz., T.J. de Boer, Albert Verwey, Is. P. de Vooys. Amsterdamsche Boekhandel, Amsterdam.

In het Juninummer geeft de heer Jacob Israël De Haan over Russische gevangenissen een nalezing met gedichten. Albert Verwey zet zijn vertaling van

[pagina 286]
[p. 286]

Milton's herwonnen paradijs voort. Eug. De Bock geeft kleine schetsen, mej. Nine van der Schaaf een gedicht, ‘de Pelgrims’, de heer M. Wenke enkele vertellingen, George Gonggrijp liedjes, Nico van Suchtelen sonetten en Albert Verwey analyseert Karel van de Woestyne's ‘Paarden van Diomedes’. Willem van Doorn zingt een idylle van 't Hollandsche Strand. ‘Sleeprymer’ ironiseert in ouderwetschen verstrant het tegenwoordige jongemeisjesgeslacht.

 

Stemmen des Tijds, Maandschrift voor Christendom en Cultuur. Onder redactie van Dr. W.J. Aalders, Mr. A. Anema, Mr. P.A. Diepenhorst, Dr. P.J. Kromsigt, Dr. J.C. De Moor, P.J. Molenaar, Dr. E.H. Renkema, Mr. V.H. Rutgers, Dr. J.R. Slotemaker de Bruine, Dr. J.Th. De Visser, Dr. B. Wielinga. Utrecht, G.J.A. Ruys.

In de Juni-aflevering vervolgt Prof. Dr. H.H. Kuyper zijn onderzoek naar de geboortestonde der reformatie. De heer P.J. Molenaar behandelt de Fransche literatuur onder het eerste Keizerrijk. Wilma geeft een novelle: ‘de Zonen der Jeugd’. Mr. J. Domela Nieuwenhuis handelt over gevangenen en ontslagen gevangenen.

 

Ons Tijdschrift. Christelijk letterkundig maandblad onder redactie van L. Bückmann, C. Gerretson, J. Lens, G. Schrijver, Dr. J. van der Valk. 's Gravenhage, D.A. Daamen.

In het nummer van 15 Juni analyseert Dr. J. van der Valk Bilderdijk's persoonlijkheid. Jhr. Mr. W.H. de Savornin Lohman vervolgt zijn studie over huwelijk en echtscheiding. Gerard's Hooft draagt een novelle bij: ‘Hoe Hermance een oude vrijster werd’. De heer L. van Outhoorn geeft een studie ‘Frankrijk aan den Driesprong’. In den terugblik wordt nog kort saamgevat, waarom men voor rechts en tegen links moet stemmen.

 

De Ploeg, geïllustreerd maandblad van de Wereld-bibliotheek. Redactie: L. Simons, directeur; Louis Landry, secretaris. Uitgaaf der Maatsch. voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam.

In het Juninummer schrijft de heer R. Casimir over kindkunde en paedagogiek. Dr. Léon Polak vervolgt zijn studie over Fr. Hebbel's Kunst- en Levensbeschouwing. Albert de Vries geeft een éénakter: ‘de Baddokter’.

 

De Witte Mier, Redacteur: J. Greshoff, Uitgever: C.M.B. Dixon, Apeldoorn, gedrukt bij Van der Wiel te Arnhem.

De Juni-aflevering wordt geöpend met een gedicht van Emile Verhaeren, getiteld ‘Vers les Fleurs’. De heer J. Greshoff geeft een essay over André Rouveyre's ‘Visages des Contemporains’. Over boekkunst schrijft de heer J. van Royen, over Miguel Manara ‘een letterlievend journalist’. Volgt een overzicht van buitenlandsche tijdschriften.

 

Onze Kunst, geïllustr. maandschrift voor beeldende kunst; hoofdredacteur Dr. P. Buschmann Jr.; rubriek Ambachts- en Nijverheidskunst onder redactie van de ‘Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst’, redactie-commissie S.H. de Roos, Jac. Ph. Wormser, H. Fels, Jac. van den Bosch, Marg. Verwey, secretaresse. Uitgave der naamlooze vennootschap ‘Onze Kunst’ Antwerpen, voor Nederland: L.J. Veen, Amsterdam.

In de Juni-aflevering wijdt de heer G.H. Marius een studie aan den schilder Alexander van Rappard, door afbeeldingen van twaalf van diens werken opgeluisterd. De heer C. de Lorm kondigt nieuw werk van Corn. van der Sluys aan, kasten, stoelen en tafels, waarvan een zevental gereproduceerd worden.

[pagina 287]
[p. 287]

De Natuur, populair geïllustreerd maandblad, gewijd aan de natuurkundige wetenschappen en hare toepassing, onder redactie van Dr. Z.P. Bouman. Utrecht, J.G. Broese.

In het nummer van 15 Juni verhaalt Dr. R.G. Rijkens een en ander uit de geschiedenis van de koepokinenting. Over de vink schrijft de heer A.B. Wigman. De heer M. de Bussy geeft een methode voor derdemachtsworteltrekking. De heer J.M. Burgers Jr. behandelt optische eigenschappen der mineralen. De heer C. Tellegen beschrijft den aanleg en den bouw van strandhoofden, een ongenoemde het leven der vogels in het voorjaar. Dr. A.J.C. Snijders behandelt de samenstelling van de dampkringslucht op verschillende hoogten. De heer A.J.T. Janse vervolgt zijn reis door het Oosten van Transvaal.

 

De Levende Natuur, onder redactie van E. Heimans en Jac. P. Thijsse, uitgave van W. Versluys te Amsterdam.

In het nummer van 1 Juni vertelt de heer Jac. P. Thijsse van zijn waarnemingen van de zandwesp Mellinus. Dr. B.E. Bouwman beschrijft den gelen doovenetel, Dr. A.J.M. Garjeanne de Venlosche hongerbloemjes of Draba muralis. De heer E. Heimans vermeldt het vinden van den Vinpoot-Salamander in ons land. Mej. Marie Kelting beschrijft drie vogeltjes: een Paradijsweduwe en twee Mandaryn-amadientjes in gezelschap van een kanarie. Over bladgroen of chlorophyl schrijft de heer Jac. J. de Jong.

In het nummer van 15 Juni verhaalt de heer A.B. Wigman onderhoudend van twee roodstaartjes. Over den haver handelen de heeren Jansen en Wachter. De heer A. Joman beschrijft de buurtschap De Kruisberg bij Doetinchem. Aardig vertelt de heer J. Vijverberg hoe het hem met veel moeite gelukte een waterhoentje op zijn nest te fotografeeren. De heer Touber beschrijft een tocht naar de nachtegalen in Bloemendaal, terwijl de heer J.H.M. een lans breekt voor de spreeuwen.

 

De Hollandsche Revue, geredigeerd door Frans Netscher en uitgegeven door Vincent Loosjes te Haarlem.

Tegenover de eerste bladzijde van het nummer van 25 Mei staat het portret van den heer G.D. Gratama, directeur van het Frans-Hals-Museum der gemeente Haarlem. De karakterschets van den heer Advocaat wordt vervolgd.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken