Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Tijdspiegel. Jaargang 70 (1913)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70
Afbeelding van De Tijdspiegel. Jaargang 70Toon afbeelding van titelpagina van De Tijdspiegel. Jaargang 70

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (5.69 MB)

Scans (57.79 MB)

ebook (3.84 MB)

XML (2.69 MB)

tekstbestand






Genre

proza
poëzie
non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Tijdspiegel. Jaargang 70

(1913)– [tijdschrift] Tijdspiegel, De–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 382]
[p. 382]

Tijdschriften.

Onze Eeuw. Maandschrift voor Staatkunde, Letteren, Wetenschap en Kunst, onder redactie van P.J. Blok, P.D. Chantepie de la Saussaye, G.F. Haspels, E.B. Kielstra, K. Kuiper en Jhr. H. Smissaert. Haarlem, de Erven F. Bohn.

Prof. Dr. H. Brugmans zet in de Juli-aflevering de beteekenis van 1813 uiteen. Christine van den Bosch geeft eene novelle ‘Mieke's trouwkleed’. Over Sören Kierkegaard schrijft Prof. Dr. Edv. Lehmann. Mej. Dr. H.C.H. Moquette bespreekt de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913.’ Jhr. W.H. de Savornin Lohman handelt over het verblijf van Groen van Prinsterer in Parijs, Dr. R. van der Meulen over Peter de Groote en het Hollandsch. Verzen volgen van H.K. Mulder.

De Gids. Onder redactie van D. van Blom, H.T. Colenbrander, C.Th. van Deventer, J.N. van Hall, A.A.W. Hubrecht, E.J. De Meester, W.L.P.A. Molengraaff en R.P.J. Tutein Nolthenius. Amsterdam, P.N. van Kampen & Zoon.

In de Juli-aflevering beginnen G. en M. Scharten-Antink de romantische liefde van Bakhuizen van den Brink tot Julie Simon tot een verhaal uit brieven en bescheiden op te bouwen. Dr. Léonie van Nierop behandelt de oeconomische enquêtes door Goldberg den ‘Agent van Nationale Oeconomie’ in 1800 gehouden. Karel van de Woestijne verhaalt van drie heiligen. Verzen zingt Hélène Swarth. Dr. Ch.M. van Deventer houdt een dialoog over een stuk bergkristal. Dr. J. Vürtheim geeft een overzicht van de medewerking van Prof. S.A. Naber aan De Gids. Mr. P. Otten zingt gedichten. Ing. R.P.J. Tutein Nolthenius bespreekt Van der Kloot Meyburg's boek over onze oude dorpskerken.

De Nieuwe Gids, [mede nieuwe serie van de Twintigste Eeuw en het Tweemaandelijksch Tijdschrift], maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en wijsbegeerte, onder redactie van: Dr. H.J. Boeken, Lodewijk van Deyssel, Mr. Frans Erens, Willem Kloos, Jac. van Looy, Frans Netscher. Uitgegeven te 's Gravenhage door de N.V. Electr. Drukkerij ‘Luctor et Emergo’.

De Juli-aflevering begint met een Treurspel in vijf bedrijven door Hendrik Kroon, getiteld De Kruisvaarders. De heer Felix Timmermans geeft een Vlaamsch natuurtafreel, ‘de Walkurenrit’. De heer Walch vervolgt zijn indrukken van het tooneel te Parijs. Dr. C.J. Wynaendts Francken houdt een nalezing uit Eckermann's gesprekken met Goethe. De heer Frans Mijnssen geeft een critiek op de voor 15 jaar hier aanschouwde Hamlet-creatie van Forbes Robertson en de heer Joh. W. Broedelet eene op Speenhoff als tooneelschrijver. Verzen volgen van Joannes Reddingius en Hein Boeken. Willem Kloos wijst in zijn literaire kritiek op de hooge waarde van Louis Couperus.

De Beweging, algemeen maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en staatkunde, onder redactie van H.P. Berlage Nz., T.J. de Boer, Albert Verwey, Is. P. de Vooys. Amsterdamsche Boekhandel, Amsterdam.

In de Juli-aflevering laat Albert Verwey den geest van Jacob van Campen critiek houden op de keuze van het ontwerp voor een stadhuis te Rotterdam: den eersten prijs zou Van Campen op crediet aan Berlage hebben gegeven, dan

[pagina 383]
[p. 383]

den tweeden aan De Bazel, den derden aan Kromhout: ‘die verfijning van fantasie in steen, die stoute strijd tusschen streng doel en tooverige verschijning’; maar hij vloekt in krasse termen het gekozen ontwerp. De heer P.N. van Eyck analyseert Richard Wagner. André Jolles bezingt de appelen der Hesperiden. De heer Eug. de Bock teekent kleine schetsen. Maurits Uylders bezingt een motorboot. Aert van der Leeuw geeft een reeks gedichten. Albert Verwey vertaalt Novalis' Geestelijke Liederen I-XI en eene Hymne. De heer H.P. Berlage geeft indrukken van de Leipziger Baufach-Ausstellung.

Stemmen des Tijds, Maandschrift voor Christendom en Cultuur. Onder redactie van Dr. W.J. Aalders, Mr. A. Anema, Mr. P.A. Diepenhorst, Dr. P.J. Kromsigt, Dr. J.C. De Moor, P.J. Molenaar, Dr. E.H. Renkema, Mr. V.H. Rutgers, Dr. J.R. Slotemaker de Bruine, Dr. J.Th. De Visser, Dr. B. Wielinga. Utrecht, G.J.A. Ruys.

In het Julinummer besluit Dr. H.H. Kuyper zijn onderzoek naar den geboortestond der reformatie. Dr. P.J. Molenaar behandelt mevrouw De Staël. Dr. J. de Zwaan geeft nog eenige Oostersche reisherinneringen. Dr. H.A. Weststrate bespreekt de rol die minister Van der Brugghen speelde op onderwijsgebied.

Ons Tijdschrift. Christelijk letterkundig maandblad onder redactie van L. Bückmann, C. Gerretson, J. Lens, G. Schrijver, Dr. J. van der Valk. 's Gravenhage, D.A. Daamen.

In de aflevering van 15 Juli bespreekt Dr. J.F. Beerens den grondslag der Roomsch-Katholieke moraal. Dr. J. van der Valk maakt een studie van het karakter van Judas Iskarioth. Een terugblik op de verkiezingen geeft in kort bestek een objectief beeld van den politieken Walpurgisnacht.

De Ploeg, geïllustreerd maandblad van de Wereld-bibliotheek. Redactie: L. Simons, directeur; Louis Landry, secretaris. Uitgaaf der Maatsch. voor goede en goedkoope lectuur, Amsterdam.

In het Julinummer handelt Frans Coenen over Louis Couperus. Jules Schürmann bezingt Julianus Apostata en de golven der zee. De heer T. Landré bespreekt de tentoonstelling ‘De vrouw 1813-1913’. Constant van Wessem schrijft over Novalis. De heer P. Otten zingt een eenvoudig liedje.

De Witte Mier, Redacteur: J. Greshoff, Uitgever: C.M.B. Dixon, Apeldoorn, gedrukt bij Van der Wiel te Arnhem.

De heer S.H. de Roos geeft in het Julinummer een paar nuttige wenken voor smoutwerk. De heer J. Greshoff fulmineert tegen de hol-burgerlijke rhetoriek van het quasi-natuurgenieten, en gaat dan zoo ver te beweren, dat natuurgenot enkel in de zielsgesteldheid van den aanschouwer ligt; fulmineert vervolgens tegen twee Fransche verkleiners der Vlaam-che Beweging. Volgt een bespreking van ‘Modes et Manières d'Ajourdhui’ van Martin & Nozière.

Onze Kunst, geïllustr. maandschrift voor beeldende kunst; hoofdredacteur Dr. P. Buschmann Jr.; rubriek Ambachts- en Nijverheidskunst onder redactie van de ‘Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst’, redactie-commissie S.H. de Roos, Jac. Ph. Wormser, H. Fels, Jac. van den Bosch, Marg. Verwey, secretaresse. Uitgave der naamlooze vennootschap ‘Onze Kunst’ Antwerpen, voor Nederland: L.J. Veen, Amsterdam.

In het Julinummer behandelt de heer F. Schmidt Degener twee portretten van Rembrandt: Titia van Uylenburch en François Coopal, waarvan fraaie reproducties bij den tekst zijn gevoegd, alsmede een studieblad, recto en verso, van Paolo Veronese. De heer Georges Eekhoud schrijft naar aanleiding van eene tentoonstelling der werken van Henri Evenepoel, waarvan er eenige in dit nummer zijn afgebeeld, over het talent van dien schilder. De heer F.A. Tepe verklaart het metaaldrijfwerk van G.H. Lantman, waarvan een negental specimina den lezer worden voor oogen gebracht.

[pagina 384]
[p. 384]

De Levende Natuur, onder redactie van E. Heimans en Jac. P. Thijsse, uitgave van W. Versluys te Amsterdam.

In het nummer van 1 Juli verklaart de heer E. Heimans den stand der bladeren van de roos. Dr. J.V. Suringar vervolgt zijn beschrijving van het arboretum der Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool te Wageningen. Over aanwas van de vogelbevolking doet de heer Jac. P. Thijsse eene mededeeling. Een zomerstemming wordt door den heer H.F.D. Monné weergegeven. Ornithologische notities maakt de heer S.H. Jakma Szn. Onderhoudend vertelt de heer H.E. Kuijlman van vleermuizen en verschillende uilen. Dat de bijen niet zoo zuiver meetkundig werken als wel wordt aangenomen, wordt door den heer H.R. Hoogenraad op gezag van H. Vogt uitgewezen.

In het nummer van 15 Juli beschrijft de heer E. Heimans den gevlekten doovenetel, lamium maculatum. Dr. J.V. Suringar vervolgt zijne beschrijving van het arboretum der Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool te Wageningen. De heer G.J.A. Mulder geeft een helder overzicht van den invloed van het water op den bodem. De heer C.A. van der Gen beschrijft den rijkdom van den polder Koedood, die weldra aan de Waalhaven te Rotterdam ten offer zal vallen. Wat hij met zijn ooievaars beleefd heeft, wordt door den heer C.E.v.D. aardig verteld. De heer J.v.d. Berg wijst geslachtsdimorphie aan bij de Koekoeksbloem.

De Hollandsche Revue, geredigeerd door Frans Netscher en uitgegeven door Vincent Loosjes te Haarlem.

In het nummer van 25 Juni staat een leelijke caricatuur van Minister Heemskerk tegenover de eerste bladzijde. De karakterschets is gewijd aan Louis Couperus.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken