waar, zooals de naam reeds aanduidt, de stroom onafgebroken in dezelfde richting doorgaat, terwijl tot hiertoe in al de dynamo's de stroom verschillende keeren in een seconde van richting veranderde.
Lasteraars zullen beweren dat, reeds in 1861, een Italiaan, Prof. Pacinotti, een gelijkstroom-machine ontdekt had; maar die ontdekking bleef onbekend en het is onmogelijk dat een arme werkman zooals Gramme was, iets er van had kunnen hooren.
Zoodra hij klaar was met de oplossing van het vraagstuk, zette hij zich aan het werk. Bange dagen kende hij toen; zonder geld en zonder vrienden, leed hij dikwijls honger in die groote Parijsche stad, waar zelfs zijne geburen niet wisten wie hij was en wat voor een geschenk hij het menschdom wilde geven. Hulde moet hier ook gebracht worden aan de twee nederige en moedige vrouwen, zijne echtgenoote en zijne schoondochter, die voor hem het brood verdienden wanneer de modelmaker zijn ambacht liet varen om zich aan zijn opzoekingen te wijden, en die alzoo door deze stoffelijke zorgen krachtig hebben meegewerkt tot het welslagen van zijn pogingen.
Twee volle jaren duurde deze toestand, de bitterste maar misschien ook de schoonste jaren van Gramme's bestaan. In 1869 was alles in orde, en toen nam hij een brevet voor zijn dynamo; weldra ontmoette hij een kapitalist, M. d'Ivernois, die hem de noodige middelen gaf, om vruchten uit zijne ontdekking te trekken.
Nu kwamen betere tijden aan: achtereenvolgens ontving Gramme wel verdiende eerbewijzen: 3000 fr. van de Société d'Encouragement; 20.000 fr. in naam van het Fransche volk; 60.000 fr. als Voltaprijs; en in 1898 werd hij tot Commandeur in de Leopoldsorde benoemd.
Niettegenstaande het wellukken van zijne ondernemingen en den algemeenen eerbied dien hij genoot, bleef Gramme