vulgariseerende samenvattingen van wat over een dier onderwerpen hier en elders geschreven wordt; overzicht van de geestelijke bedrijvigheid in en buiten België in elk domein afzonderlijk.
Verder zegt het prospectus over de opstellers:
‘Het verdwijnen van het Maandschrift van het Willemsfonds was hun een spoorslag, om gevolg te geven aan hun ontwerp; het mocht niet gezegd zijn dat het Vlaamsche land zou blijven zonder een degelijk tijdschrift van liberale gezindheid. In afwachting dat een Vlaamsche Hoogeschool voorzie in de behoefte aan hooger onderwijs door de moedertaal, dat even onontbeerlijk is voor de gezonde ontwikkeling van ons volk als van elk ander, willen zij in de maat van hun vermogen het hunne bijdragen om die noodlottige leemte aan te vullen.’
De Vlaamsche Gids zal uitgegeven worden in tweemaandelijksche afleveringen, elk van 96 bladzijden, gedrukt met Elzevier-letter op fraai papier en zal kosten fr. 12 per jaar, betaalbaar in twee gedeelten: fr. 6 bij verschijning der eerste en fr. 6 bij verschijning der vierde aflevering.
De Nederlandsche boekhandel, St-Jacobsmarkt, 50, te Antwerpen, is met de uitgave belast.
Het eerste nummer van het tijdschrift zal in Maart verschijnen.
De redactie bestaat uit de heeren H. De Hoon, advocaatgeneraal bij het hof van beroep te Brussel; Pol de Mont, conservateur van het Museum van Schoone Kunsten te Antwerpen; Paul Fredericq, hoogleeraar te Gent; Max Rooses, conservateur van het Museum Plantijn-Moretus te Antwerpen; Constant Stoffels, advocaat te Antwerpen en J. Vercoullie, hoogleeraar te Gent.