en werkplaatsen gebouwd zijn, evenals meer dan 200 tanks voor petroleum, benzine, smeeroliën, stookoliën, enz. met een totalen inhoud van meer dan 300.000 kubiek meter. De schepen, bestemd voor de petroleuminrichtingen, meren aan een bijzondere pier, welke in de Schelde gebouwd is, vóór de petroleumgronden. De in de pier en, verder, onder den grond gelegde pijpleidingen laten toe de oliën van de zeebodems rechtstreeks naar de tanks te pompen. De petroleuminrichtingen behooren aan de Stad, die de terreinen verhuurt aan bijzonderen, welke er tanks, magazijnen, werkhuizen, enz. oprichten.
De gronden, waarop licht ontvlambare oliën, als benzine, petroleum, enz. opgeslagen worden, zijn een viertal meter onder het peil der kaaien gelegen, opdat, bij brand, de brandende olie niet op de Scheldekaaien vloeie.
Alle haveninrichtingen, zoowel de inrichtingen langs den stroom als de besluisde dokken, worden te Antwerpen uitgebaat door de Stad, die zich tot taak stelt de toerusting der dokken en der kaaien, welke haar toebehooren, zonder uitzondering, ten zeerste te volledigen en tot in het uiterste te verbeteren.
Die toerusting omvat meer dan 60 hectaren loodsen, benevens het Koninklijk Stapelhuis en talrijke andere magazijnen; verder ongeveer 520 hydraulische en elektrische rollende landkranen, van 1 ½, 2, 2 ½ en 3 ton hefvermogen, benevens enkele bijzonder sterke kranen, als, bijvoorbeeld, ééne van 120 ton, eene van 50 ton, ééne van 40 ton, ééne van 30 ton en ééne van 10 ton. Een zeer talrijk vlottend kraanmateriaal, waaronder, voornamelijk, eene vlottende kraan van 150 ton, talrijke van 10 ton, 5 ton, enz., is daarbij te voegen.
Voor het overslaan van graan beschikt de Stad over eene vloot van niet minder dan 19 vlottende pneumatische graanelevatoren, waarvan elk toestel, doorwerkend, tot 200 ton per uur kan overslaan.
Het togen der schepen in de dokken wordt door de Stad verzekerd met niet minder dan 30 stedelijke sleepbooten, waarvan de groote meerderheid met brandpompen zijn toegerust.
De haven beschikt over zeven droogdokken, getal dat nu tot 10 wordt opgevoerd. In het grootste droogdok, nr 7, kan een schip