Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Vlaamsche School. Jaargang 14 (1868)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 14
Afbeelding van De Vlaamsche School. Jaargang 14Toon afbeelding van titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 14

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (6.95 MB)

Scans (22.58 MB)

ebook (8.88 MB)

XML (1.09 MB)

tekstbestand






Genre

proza
non-fictie

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Vlaamsche School. Jaargang 14

(1868)– [tijdschrift] Vlaamsche School, De–rechtenstatus Auteursrechtvrij

Vorige Volgende

Kronijk.

Antwerpen. - Verschenen: drie nieuwe muziekstukken van Jos. van den Plassche, te weten: een duetto, getiteld, Gelukkige vaart, eene romance, de Bloemen, beide woorden van den heer de Graaff, en een kinderliedje, Moeders naamdag, woorden van Michiel de Herdt. Het eerste en laatste stuk gaan vergezeld van eene Fransche vertaling van W. de Marteau.

Mechelen. - De besturende commissie van het gesticht van schoone kunsten, willende werken tot het aanzetten van den iever, en in 't belang der kundige werkers en nijveraars der stad en deszelfs afhang, heeft voorgenomen te rekenen van 1 tot 15 October dezes jaars, onder de bescherming van het gemeentebestuur, eene tentoonstelling van kunstvoorwerpen te openen.

Te dien einde heeft zij het volgende programma vastgesteld:

Art. 1. De tentoonstelling zal uitsluitend bestaan uit: schilderijen, teekeningen, waterverfschilderingen, beeldhouw-, graveer- en bouwkunst, lichtteekening en versierschildering; kunstvoorwerpen in goud, zilver of gesteenten; in ivoor; in brons; in marmer, natuurlijken of nagebootsten steen; in gesneden hout.

Art. 2. De teekeningen, waterverfschilderingen en lichtteekeningen zullen moeten in lijst gezet, of wel op doek of carton vastgehecht zijn.

Art. 3. Het getal voorwerpen door ieder tentoonsteller aan te bieden, is bepaald op vier: evenwel zal de commissie er meerdere mogen aanvaarden, indien zij het nuttig oordeelt.

Art. 4. Eene jury, samengesteld uit vijf leden, zal gelast zijn met de beoordeeling, de aanneming of uitsluiting der aangeboden voorwerpen.

Art. 5. De tentoonstellers zullen hunnen naam, hun beroep en hunne woonplaats, voor den 20n Mei aanstaande, vrachtvrij

[pagina 95]
[p. 95]

moeten overhandigen, aan MM. Arnould en van Sevendonck, Befferstraat, of aan MM. Karel Wauters, Adeghemstraat, no 58, en Muls, Vischmarkt.

Te rekenen van 1 Augustus tot 1 September aanstaande, zullen zij aan de bovengemelde leden der commissie moeten bestellen de naamlijst der voorwerpen welke zij in den catalogus willen doen kenbaar maken.

- Het onderwijzend lichaam der academie van Antwerpen is op 10 Juni de beoordeeling komen doen in de kampstrijden van de academie der aartsbisschoppelijke stad. Te dier gelegenheid heeft de heer Verhaeghe, burgemeester aldaar, de leeraars der beide gestichten aan een banket vereenigd, waarop ook de bestuurder en de leeraars der muziekschool waren verzocht en gedurende hetwelk de muziekafdeeling kamermuziek heeft gemaakt. Een bijzonder gulhartig onthaal wedervoer op dit banket den bestuurder der Mechelsche academie, den heer Vervloet, die niet minder dan 52 jaren dienst in het onderwijs telt.

Brussel. - Gedurende 1867 werd in België geslagen: 26,826,140 fr., in stukken van 20 frank; 18,465,720 fr., in vijffrankstukken en 14,737,000 fr., in pasmunt.

- De wetgevende macht heeft 6000 fr. gestemd, als bezoldiging van eenen bewaarder der hedendaagsche museums, tot welke plaats zal benoemd worden de beroemde romanschrijver Hendrik Conscience.

- Prijskamp voor het schrijven van een leesboek voor beginnelingen over de behandeling der dieren, geopend door de maatschappij tot bescherming der dieren. Uitslag: de twee eerste prijzen, elk van 300 fr., benevens een verguld eermetaal, zijn toegekend aan de schrijvers der werken, getiteld: Les Dimanches de ma tante Emilie, door Aug. Humbert, van Parijs, en De menschen en de dieren. Zilveren eerepenningen werden verleend aan de schrijvers der twee werken Pascal Boncoeur en Causeries de maître Dickens, alsmede aan het werk Balderik de dierenplager. Bronzen eermetaal aan het Leesboek voor de jeugd.

- Toevallig zijn de sedert onheugelijken tijd geslotene kelders der oude abdij van St-Jacob-tot-Caudenberg terug gevonden. Men heeft in dezelve een aantal grafplaatsen van abten en kanunnikken aangetroffen en ook een wit marmeren praalgraf, versierd met het beeld van een neêrgevleid kind, wiens hoofd rustte op een kussen, en aan wiens voeten een leeuw uitgestrekt lag. Tegen het praalgraf een looden koffer dat er uitzag als de lijkkist van een kind. Bij de aandachtige aanschouwing van het praalgraf, kon men het volgende opschrift ontcijferen: Francisco divi Maximiliani imp. caes. semper aug. filio Philippi Hispan. regis catholici illustrissim. q. D. Marguaritae fratri germano qui natus ann. MCCCCLXXXI cum vixisset circiter menses quatuor concessit fatis. Op het voetstuk van het praalgraf staat de naamteekening Everard de Beaugrand en het jaartal 1526. Dit zou dus het gedenkteeken zijn opgericht ter eere van aartshertog Frans, zoon van keizer Maximiliaan en Maria van Burgondië.

Maldeghem. - Vrienden en vereerders van den op 26 Augustus 1867 te Elsene overleden en den 28n daaraan volgende hier begraven historieschilder Eug. van Maldeghem, hebben besloten dezen kunstenaar een grafteeken op te richten.

Gent. - De 3-jarige tentoonstelling van schilderijen enz. wordt geopend op 13 September. De stukken in te zenden vóór 1 September. Het afhalen der niet verkochte stukken zal mogen beginnen met 2 November.

- Gedurende de twee Sinksendagen heeft de gunstig gekende schilder L. Tydtgat een groot tafereel en eenige studiën in de Gentsche hoogeschool ten toon gesteld: De Weg van Golgotha is eene schoone schilderij, welke door rijkdom en kracht van kleuren en door juistheid van opvatting uitmunt, en getuigt van den rassen voortgang, welke de nog jeugdige schilder maakt.

J.-B.

IJperen. - Op Zondag, 17 Mei, heeft in de stadshallen een groot feest plaats gehad, den heere Alph. vanden Peereboom aangeboden, als dankbetuiging voor de beleidvolle maatregelen, door zijn toedoen en terwijl hij minister van binnenlandsche zaken was, tot wering van de runderpest genomen. Aan het feestmaal namen 600 personen deel. Den held van het feest werd een prachtig zilveren kunststuk aangeboden, bestaande in eene soort van fruitkom, ter hoogte van 1 meter, in gedreven zilver, vervaardigd door Henderickx. De zinnebeeldige koetjes welke het stuk versieren, zijn geteekend door Verboeckhoven en de figuren doer Fraikin. Er wordt gemeld dat de dischtafels met verscheidene beeldwerken prijkten, waaronder vooral die van den heer Fiers, de bewondering der aanwezige kunstkenners opwekten.

Bergen. - Voor het ruiterstandbeeld van Baudewijn, welk gereed is om op zijn voetstuk geplaatst te worden, zijn de twee bronzen zuilstukken aangekomen. Zij stellen voor de instelling der hoogere hoven van Henegouwen en de verleening der charters van 't jaar 1200. Voor de vleeschgedeelten van het beeldwerk heeft men de kopertint behouden.

Buitenland.

Waalwijk. - In de moergronden van den heer de Roij van Zuidewijn Capelle zijn, op 2 el diepte, twee lijkbussen van Romeinschen oorsprong uitgegraven. Genoemde eigenaar bezit reeds eene gansche verzameling van houten en andere beeldjes, kruiken en dergelijke voorwerpen meer, welke op verschillige tijdstippen uit zijne gronden werden opgegraven en van Romeinschen of Germaanschen oorsprong zijn. Men vermoedt dat te dier plaatse een afgodstempel heeft gestaan, die door den Cimbrischen vloed verzwolgen is geworden. Waalwijk ligt in de nabijheid van 's-Hertogenbosch.

Amsterdam. - Men meldt, dat mev. Corijn-Heilbron, de bekende Vlaamsche tooneelspeelster, met Augustus aanstaande het Nederlandsch tooneel zal verlaten, om als Fransche tooneelspeelster op te treden.

Haarlem. - Er wordt gemeld dat een jongeling, te Koudekerk

[pagina 96]
[p. 96]

aan den Rijn woonachtig, die geene andere wetenschappelijke opleiding heeft genoten dan die welke hij zich zelve heeft weten te verschaffen, een middel heeft gevonden om langs denzelfden telegraafdraad gelijktijdig van beide uiteinden signalen over te brengen.

Berlijn. - De koning van Pruisen heeft 5000 thalers bijgedragen in de kosten van den tocht naar de Noordpool, die op 21 Mei is begonnen. De Duitsche geleerden zijn te Bremen scheep gegaan. Er wordt gemeld dat de Germania, het schip waarmede de ontdekkingsreis gedaan wordt, uit Bergen, in Noorwegen, naar de Noordpool is vertrokken en de oostkust van Groenland het eerst zal aangedaan worden.

- De bondsraad heeft de verschillige Duitsche regeeringen uitgenoodigd gelden bijeen te brengen, ter voortzetting en voltooiing van het Duitsch woordenboek van Grimm. De Hanzesteden, Lubeck, Bremen en Hamburg, hebben het voorbeeld gegeven, en ieder 250 thaler 's jaars, voorloopig gedurende 5 jaren, ten behoeve van het Duitsch woordenboek verleend.

- Sedert geruimen tijd ziet in deze stad eene uitgave het licht, welke alleszins aanbevelenswaardig is, zoo door hare goedkoop- als degelijkheid, namelijk de National Bibliothek sämmtlicher deutschen Classiker. Zij verschijnt in boekdeeltjes van 100 à 200 blz. met allerfraaisten compressen druk, en aan den ongelooflijk lagen prijs van 35 cen het werkje. De 60 eerste afleveringen zijn reeds verschenen en bevatten werken van Schiller, Goethe, Bürger, Körner, Lessing, Jean Paul, enz. enz. Men kan op deze uitgave inteekenen bij alle boekhandelaren, ook van België en Holland.

Aken. - De paneelen en de koepel van het middelschip der domkerk gaan bekleed worden in mozaïek, die zal bestaan uit smaltglas, vervulde plaatjes, enz.

Dresden. - Alhier is verschenen eene overzetting van Dante, geteekend Philalethe, achter welken naam zich koning Jan van Saksen verbergt.

Wurzburg. - De stift-hoogekerk, gebouwd volgens het model der St-Pieterskerk van Rome, heeft op 21 Mei, ten half elf 's avonds, haren toren door den bliksem zien treffen. Dien ten gevolge is eerst de kleine koepel en rond 3 ure 's nachts, de groote koepel ingestort. Daarenboven werd gansch het schip der kerk door het vuur vernield.

Londen. - De beroemde Engelsche romanschrijver Charles Dickens is teruggekeerd van de omreis welke hij in Amerika heeft gemaakt, met het doel aldaar voorlezingen uit zijne reeds verschenen en ook uit nog onuitgegevene werken te houden. Hij heeft verscheidene groote en kleine Amerikaansche steden bezocht en met zijne voorlezingen eene som verdiend die, volgens gemeld wordt, zonder overdrijving op een half millioen frank mag geschat worden.

Ullswater. - In den nacht van 4 tot 5 Mei, is het prachtige kasteel van Greystoke, toehoorende aan Henry Howard, afgebrand. De rijke verzameling schilderijen en kunstvoorwerpen van de familie Howard is in asch gelegd. Er waren rijkdommen, die sedert eeuwen werden verzameld.

Bern. - Professor Morlot, die gedurende verscheidene jaren aan de hoogeschool te Lausanne de aardkunde onderwees, en op het einde van 1867 overleed, heeft bij laatste wilsbeschikking bepaald ‘dat zijn hoofd ook nog na zijn dood der wetenschap zou moeten nut aanbrengen en hij dus verlangde dat het in 't museum te Bern zou worden bewaard, met zijnen naam goed leesbaar in den schedel gegriffeld.’ Er is aan dien zonderlingen wensch voldaan.

Praag. - Bij de herstellingswerken, uitgevoerd in het oud stadhuis, heeft men, nadat in de raadszaal de kalklaag van de zijmuren en de zoldering was losgemaekt, oude frescoschilderijen ontdekt, onder andere zes wapenschilden (elk 3 voet hoog en 3 voet breed), den dubbelen adelaar en de wapens van Hongarië, Bohemen, Silezië en Moravië, alle zeer kunstig op gouden grond uitgevoerd.

Pompeji. - Volgens wordt gemeld, is in deze onderaardsche stad een met water gevuld vat gevonden. Dit water heeft de leeraar in de scheikunde aan de hoogeschool te Napels, de Luca, ontleed en hij heeft bevonden, dat het de bestanddeelen van gewoon bronwater had. In het jaar 1862 werd eene bron op het binnenplein van een huis ontdekt, en in de laatste maanden bracht men een glazen amphora te voorschijn, waarin nog drie vingers diep tamelijk verdikten wijn voorhanden was.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken