Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
West-Vlaanderen. Jaargang 10 (1961)

Informatie terzijde

Titelpagina van West-Vlaanderen. Jaargang 10
Afbeelding van West-Vlaanderen. Jaargang 10Toon afbeelding van titelpagina van West-Vlaanderen. Jaargang 10

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

West-Vlaanderen. Jaargang 10

(1961)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 219]
[p. 219]
illustratie

personalia

De kunstenaars, die lid zijn van het CVKV, worden dringend verzocht alle gegevens over uitgaven, opvoeringen, tentoonstellingen, enz. tijdig bekend te maken op het adres van de redactiesecretaris: Julien Van Remoortere, Frère Orbanstraat 265, Oostende. Ook gegevens over debutanten, die nog geen lid zijn, kunnen in deze rubriek worden opgenomen.

In memoriam

Op 12 mei overleed te Hooglede ons geacht medelid Adelson Vermander. Hij was ereleraar van de conservatoria van Roeselare, Brugge en Izegem, Kunstadviseur van het Muziekverbond van België, Lid van de Provinciale muziekcommissie, Gewezen voorzitter en voordrachtgever van het Davidsfonds, Medewerker van West-Vlaanderen en auteur van Volksmuziekkunst in Harmonies en Fanfaren. Over zijn artistieke activiteit verscheen een uitvoerige studie in ons blad (Jrg. 1960 blz. 466 vv). Het CVKV biedt aan de geachte familie de verzekering van zijn innige deelname.

*Op 8 april 1961 openden Jef Boudens-Uleyn hun nieuwe kunsthandel ‘Die Swaene’, aan de Noordzandstraat 70, te Brugge.
*Beeldhouwer Roger Bonduel en fotograaf Jaak Demeester stelden ten toon van 13 tot 28 mei in het Bestendig Expositiecentrum, Huidevettershuis, Huidvetterstraat 10, Brugge.
*Inzake de beelden, die in de nissen van het gerestaureerde stadhuis te Brugge moeten geplaatst worden, werd Arno Brys belast met het ontwerpen van een vrouwelijk en mannelijk beeld.
*Van harte proficiat aan regisseur Guido Cafmeyer, wiens toneelkring Sint-Rembert uit Torhout, tot laureaat van het Westvlaams Toneeltornooi werd uitgeroepen, met de opvoering van het stuk De Engel in het Pandjeshuis van Shiffrin.
Guido Cafmeyer is eveneens regisseur van de Heilig Bloedprocessie, waaraan ook dit jaar wederom enkele nieuwe groepen werden toegevoegd en andere vernieuwd.
*Onder de deelnemers aan de Derde Internationale Salon van de Fantasmagie (Madeleinegalerij te Brussel) merkten wij ook Georgette Degroote-Tanghe op.
*De prijs van 5.000 F voor de afficheprijskamp uitgeschreven door de provincie naar aanleiding van de inhuldiging van het Provinciaal Museum Constant Permeke, werd gewonnen door Boudewijn Delaere uit Kortrijk. Premies werden toegekend aan Jan Zutterman uit St. Michiels en Willy Bosschem uit Oostende.
*Bij de Pattloch Verlag te Aschaffenburg verscheen onder de titel Die Freiheit und das Recht een Duitse vertaling van De Levenden en de Doden van André Demedts. Ze is van de hand van Georg Hermanowski. In de Prismareeks van ‘Het Spectrum’ te Utrecht werd meteen een nieuwe bundel Moderne Vlaamse Verhalen uitgegeven, samengesteld en ingeleid door André Demedts. Op 4 maart voerde de Vlaamse TV een eenakter op van André Demedts betiteld Te Veel van het Goede.
Onze ondervoorzitter voor de letterkunde André Demedts won de wagenspelenprijs ingericht door het Komité der Taalfeesten 1961, met Een stoel op dertienavond. Derde prijs ex aequo behaalden J. Walschap met De nieuwe Guldensporenslag van Overleie en J. Bossuyt met De drie vrijers.
*Van Lucien Dendooven verscheen in de Uitgeverij Ter Doest, Lissewege, een historisch folkloristische studie betiteld De Koninklijke Fanfare Kunst en Vermaak van Lissewege, 1911-61.
*Het toneelstuk Peegie van Willem Denys en Putman kende dit jaar opnieuw een daverend sukses in de KVS te Brussel, begin april.
*De Brugse orgelist Kamiel D'Hooghe speelde meerdere stukken op het orgel van de S. Jacobskerk te Antwerpen, in het laatste concert van ‘Ars Organi’ op 28 mei.
*Kunstschilder Anto Diez uit Oostende exposeerde eind april in de galerij Drieghe te Wetteren.
*De bekende Liederenkrans voor het secundair onderwijs van Jozef Ghesquiere en Paul FranÇois verscheen voor kort in een vernieuwde en bijgewerkte uitgave bij Desclée de Brouwer.
*De Oostendse beeldhouwer Gerard Holmens stelde ten toon te Oostende in de Casino-Kursaal vanaf zaterdag 25 maart. Hij werd uitgenodigd voor een internationale tentoonstelling te Athene.
*Kunstschilder G. Lacombe uit Kortrijk exposeert van 28 mei tot 11 juni in de Koninklijke Kunst- en letterkundige Kring, Recolettenlei 3, Gent.
[pagina 220]
[p. 220]
*De beeldhouwer August Michiels uit Oostende, maakte vier beelden in keramiek voor de nieuwe kerk van Mariakerke-Oostende. Hij werd bekroond door een plaatselijke vereniging als ontwerper van het meest typisch keramiekwerk in het kader van de maritieme kunst, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Maritieme kunst’, die in de Paasweken werd gehouden.
*De jonge Oostendse schilder H. Minnebo exposeerde te Gent in galerij Antonio tot 12 mei.
*Op 21 mei werd op het Torenhof te Eernegem een openluchtopvoering gegeven van Het meisje van Damme, Westvlaamse Operette in 3 bedrijven. Libretto: Emiel Ramoudt; Muziek: Willy Ostyn.
*De tekenfilm Havenlichten van de Oostendse artiest Raoul Servais kent een brede distributie; er werden zelfs Japanse copieën gemaakt; ook de Vlaamse en de Nederlandse TV zullen hem binnenkort op hun programma plaatsen.
*De jeugdschrijfster Lieve Simoens laat in de jeugdreeks 1961 van het Davidsfonds het boek Gorrillas en goud verschijnen.
*De jonge Oostendse artiest André Sorel hield te Gent in de galerij Antonio, Borluutstraat 35, een tentoonstelling van zijn linogravures van 27 mei tot 9 juni.
*Op 7 april las Willy Spillebeen uit zijn ongebundelde gedichten voor in de rubriek ‘Vlaamse Auteurs dragen voor uit eigen Werk’ van de B.R.T. Brussel.
*Over kunstschilder Gaston Theuninck verschijnt een monografie door Alberic Delporte, bestuurder van het kunstsalon Beatrijs te Eeklo en medewerker van West-Vlaanderen (94 blz. waarvan 28 blz. tekst; 125 F. Te bestellen bij de schrijver of de artiest, Klerkenstraat, Esen).
Kunstschilder Gaston Theuninck stelt in de loop van de maand mei ten toon in de galerij De Warande, Maaltebruggepark, Gent.
Gaston Theuninck werd in de laatste uitzending Atelier van de Vlaamse TV op donderdag 25 mei gepresenteerd in een interview, afgenomen door Guido Van Hoof.
*De ondervoorzitter toneel van het CVKV Antoon Vander Plaetse werd gelast met de regie van een belangrijke stoet in Zeeuws-Vlaanderen namelijk de Reepvaertoptocht te Hulst.
Op 3 maart sprak Antoon Vander Plaetse voor de Vlaamse TV over zijn nieuw verschenen werk Herinneringen aan het Vlaamse Volkstoneel in de rubriek ‘Vergeet niet te lezen’.
*Op donderdag 6 april ging voor de Vlaamse TV een interessante ‘Aangename kennismaking’ door met de Kortrijkse binnenhuisarchitect en organisator van tentoonstellingen Emiel Veranneman.
*Kunstschilder Godfried Vervisch uit Ieper stelt zijn werken ten toon in Kunstsalon Beatrijs te Eeklo, van 21 mei tot 4 juni.
Hij bekwam een uiterst gunstige kritiek vanwege de pers.
*De Kortrijkse kunstschilder Marc Verstock hield een tentoonstelling van zijn laatste werken in de galerij St. Laurent te Brussel gedurende de maand april.
*De voordrachtskunstenaar Remi Van Duyn trad op als regisseur van de toneelgroepen van Roeselare, Diksmuide, Oostrozebeke en Hooglede voor de provinciale wedstrijd erecategorie. Verder leidde hij de galaopvoering in de Schouwburg te Brugge van De derde dag van Fedor voor de sociale actie van burgemeester Van Damme, evenals de Filip de Pillecijnfeesten te Gent. Hij bereidt op dit ogenblik de Tijlstoet van Turnhout, de 11 julifeesten te Brugge en te Roeselare, evenals het Nationaal Zangfeest te Antwerpen.
*Op dinsdag 2 mei trad voor de Waalse TV het Brugse kamerorkest op onder de leiding van Dirk Varendonk en met Frans Brouw als pianist.
*Beeldhouwer Koos van der Kaaij houdt een zomertentoonstelling van zijn werken van 1 april tot 1 october te Knokke, Zeedijk 136.
*Kunstschilder Roger Vansevenant stelde van 2 tot en met 9 april schilderijen, tekeningen en gouaches ten toon in de bovenzaal van het stadhuis te Roeselare. Hector Deylgat sprak bij de vernissage het openingswoord uit.
*In de Artiestenmis, die op 28 mei 1961 te Brugge werd opgedragen, voerde het Madrigalenkoor, onder de leiding van zijn dirigent Hilmer Verdin, een reeks Marialiederen uit van de hand van Meulemans, Veremans, Peeters en Verdin.
*Van de Blankenbergse auteur Jack Verstappen werden door Vlaamse Televisie volgende werken uitgezonden: Spoken in Huis in de serie Schipper naast Mathilde (1 febr. 1961), Hoe de maan aan het uitspansel kwam (sprookje, bewerkt door Lieve Simoens - 7 april 1961) en Zeebrugge-Haven (reportage - 29 april 1961).
*Van de Oostendse auteur Julien Van Remoortere verscheen boven de Moerdijk, bij de Uitgeverij van Goor Zonen's te 's-Gravenhage, het jeugdboek Ger van de Bongo-Stam, dat in de provinciale wedstrijd 1959 voor het beste jeugdboek, geprimeerd werd. Van dezelfde auteur verschijnt eerlang, bij Desclée de Brouwer te Brugge, het derde boek uit de Jan Monterserie: Jan Monter Detective.
Van 20 mei tot 18 juni gaat te Gent in het Centrum van Kunstambachten, St. Pietersabdij, de tentoonstelling ‘Forum 61’ door gewijd aan hedendaagse vooruitstrevende kunstambachten, schilderkunst en beeldhouwkunst in Vlaanderen. Onder de exposanten noteerden wij: Charles Bresous (Kortrijk), Luc Degheus (Poperinge), Octaaf Landuyt (Gent), Gilbert Swimberghe (Brugge), Jan Vandekerckhove (Kortrijk), Ferd. Vonck (Blankenberge).
Door Westtoerisme werden volgende jonge artiesten bekroond in een prijskamp voor toeristische souvenirs: Cecile Corneille, Geneviève Lebbe, Anne-Marie Meire, Beatrice Vanbellegem, Camiel Vanwalleghem, Hilda Millet, Edith Pauli, Dirk Van Schuylenberg en Renaat Bosschaert.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken