Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 17 (1968)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 17
Afbeelding van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 17Toon afbeelding van titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 17

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 17

(1968)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 311]
[p. 311]

op korte golf

Kunstschilder Tony Albrecht uit Gent exposeerde tijdens de maanden mei en juni in het Cultureel Centrum ‘Caryatide’, te Brussel.

 

Gedurende de maanden mei en juni nam Mariette Arnou deel aan de tentoonstelling ‘600 tot 6.000 - Kunst ook Uw bezit’, in de galrij ‘Caryatide’ te Brussel.

 

Op initiatief van VTB-Lissewege en onder impuls van Johan Ballegeer verschijnt op 9 september de bijzondere postzegel van Lissewege, waarvan de opbrengst integraal ten goede komt aan het herstel van Lisseweges prachtige gotische kerk.

Volgend jaar verschijnen bij de Standaard-Uitgeverij twee jeugdboeken van Johan Ballegeer: ‘Carausius’ in de Zegelreeks en ‘De Scheepsjongens van de Keyserinne’. Dit laatste boek werd bekroond door de provincie West-Vlaanderen.

 

Tijdens de maand augustus nam Piet Bekaert deel aan de tentoonstelling ‘Constructieve Kunst België-Luxemburg’ te Brussel.

 

Roger Bonduel nam deel aan de internattionale tentoonstelling van religieuze kunst van 3 tot en met 17 mei, in de permanente toonzaal van de kunstateliers Slabbinck te Brugge.

 

Van 4 tot 12 mei exposeerde Lode Bosmans in het Cultureel Centrum, Kasteel van Schoten.

 

Tijdens de maanden juni, juli en augustus exposeerde Renaat Bosschaert achtereenvolgens in het Huidevettershuis te Brugge, in het literair archief Trefpunt te Blankenberge, in Studio Jacobs en in de Bank van Brussel te Knokke.

 

Willy Bosschem verleende zijn medewerking aan de tentoonstelling ‘Groep 68’ die van 10 augustus tot 1 september plaatsvond in het Casino-Kursaal te Oostende.

 

Het verhaal ‘Bilambo’ van Paul Brondeel werd opgenomen in het augustusnummer 1968 van ‘Dietsche Warande en Belfort’.

 

Kunstschilder André Bulthé werd op 15 juni in het t.v.-programma ‘Zoeklicht’ voorgesteld, naar aanleiding van zijn tentoonstellingen in galerij Aspekt te Veurne, van 8 tot 21 juni en van 28 juli tot en met 9 augustus.

 

Van 19 mei tot 16 juni exposeerden leden van de Piet-Stautkring in het kasteel Cortewalle te Beveren-Waas. Er was werk van o.m. Jan Buytaert, Walter De Bock, Renaat Ivens en Chris Metdepenningen.

 

Van 17 mei tot 3 juni stelde Raymond Casier zij schilderijen tentoon in de galerij Romboudt te Lissewege.

 

Op 15 juli werd, tijdens de Internationale harpweek, een programma van uitsluitend Belgische harpmuziek uitgevoerd. Yvette Colignon, lerares aan de muziekacademie van Schaarbeek creëerde er het ‘Scherzino nr. 1 en 3 Bagatellen’, van Ivo Ceulemans. Dezelfde dag werd, via BRT-3, zijn ‘Mystiek Portret’, een liedercyclus voor sopraan en strijkkwintet, opnieuw uitgezonden.

 

Raoul Chanet, stelde van 4 tot 19 mei zijn werken tentoon in het Stadhuis te Sint-Truiden.

 

Van 18 juli tot 15 oogst exposeerden Jef Claerhout (metaalsculpturen) en An van Wonterghem (schilderijen, monotypes en collages), in de St.-Trudo-Abdij te Male (St.-Kruis-Brugge).

 

Van 15 tot 31 augustus stelde Jan Cobbaert tentoon in de galerij Ensor te Oostende.

 

Van Jan Cocle verscheen bij Desclée De Brouwer ‘Geloofsbegeleiding van studerende meisjes’ (198 blz.; 160 fr.) en bij Hernieuwen-Uitgaven Roeselare: ‘Denken met Teilhard de Chardin’ (100 blz.; 60 fr.).

 

Kunstschilder Laurent De Backer uit Wervik stelde van 1 tot 4 juni tentoon in de zaal ‘Oosthove’ te Wervik.

 

Op 8 mei presenteerde J.L. De Belder het schilderij ‘Kempisch meisje’ van Albert van Dyck in het programma ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ van BRT-2.

 

Beeldhouwster Jeanne De Dijn was eregaste op de tentoonstelling ‘Het zelfportret Nu’, die plaats vond van 28 juni tot 25 juli in het Gemeentelijk Instituut te Merelbeke. Op de vernissage werd de inleiding verzorgd door Paul Lebeau, terwijl Anne Dellart en Anton Vlaskop voordroegen.

Jeanne De Dijn ontwierp, in opdracht van de Unie van Belgische Componisten, de trofee ‘Fuga’, die, in de zetel van Sabam te Brussel, voor de eerste maal werd uitgereikt en wel aan Georges Maes en Marcel Hanssen, uit erkentelijkheid voor de doeltreffende wijze, waarop zij de Belgische eigentijdse muziek dienen.

 

Te Harelbeke leidde Hubert Dejonghe op 19 april een literaire avond ‘Wierook en gal’, ingericht door Groep 2L Harelbeke.

 

Bij de internationale Boekcentrale verschijnt in de maand oktober het jeugdboek ‘De eerste tocht in het heelal’ van André De Ké. Dit boek komt op de markt onder de auspiciën van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Van dezelfde auteur verschijnt op het einde van het jaar de roman: ‘Mijn jeugd onder de toren’, eveneens bij de Internationale Boekcentrale. Dit boek is een tijdsdocument, waarin de auteur als kind reageert op het uitbreken van de tweede wereldoorlog, de bezetting en de bevrijding.

Van 1 tot 15 juni exposeerde Rob Delange in Studio Callebert te Roeselare en van 5 tot 17 juli in galerij 's-Gravensteen te Gent. Rob Delange verleende eveneens zijn medewerking aan het 11e Zuidvlaams Kunstsalon van 17 tot 20 oogst te Leupegem-Oudenaarde.

 

Maria De Leebeeck was te gast in ‘Vergeet niet te lezen’ van de Vlaamse Televisie, naar aanleiding van het verschijnen van haar essay ‘Vrouw zijn: noodlot of keuze’.

 

André Demedts leidde op 11 mei de tentoonstelling ‘Kristelijke Kunst’ in, die plaatsvond in het Concertgebouw te Brugge en waarin kunstschilder Toon De Vaere exposeerde.

Op 16 september wijdt de Vlaamse Televisie het programma ‘Ten huize van...’ aan André Demedts.

 

In het ‘Album Joseph Delbaere’ werd een zeer interessante studie opgenomen van André De Meulemeester: ‘Nieuwe gegevens over Victor Huys, 1829-1905’.

 

Van 7 tot 21 juli exposeerde Armand Demeulemeester in zijn atelier, Wittentak, Kapellestraat, te Ronse.

 

Te Kortrijk werd dirigent Maurits Denaux gehuldigd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van ‘zijn’ koor ‘Singhet ende weset vro’. Door Bestendig Afgevaardigde Storme en de burgemeester van Kortrijk werden aan de kunstenaar de erepenningen van stad en provincie uitgereikt. Vooraf had het koor o.l.v. Maurits Denaux een schitterende uitvoering gebracht van ‘The Messiah’ van Händel, in het kader van het Festival van Vlaanderen en van het Internationaal Koorfestival Kortrijk 1968.

 

Op 28 april jl. werd, tijdens een officiële plechtigheid te Parijs, het verguld ereteken van de Stichting ‘Arts-Sciences-Lettres’ uitgereikt o.m. aan Lucien Dendooven.

Op 20 juli werd voor de eerste maal te Zeebrugge een boekenbeurs gehouden. De openingsrede werd door Lucien Dendooven uitgesproken.

 

Bij de Bibliotheca Alphonsiana te Leuven verscheen ‘Michaël’, het jongste toneelstuk van August De Nolf, C.ss.R.

 

Van 18 mei tot 13 juni stelde Mia Deprez tentoon in galerij Scaldiana te Rupelmonde.

 

Beeldhouwer Stefaan Depuydt exposeert van 28 september tot 24 oktober in Galerie Babylon, Van Eyckplein, 5, te Brugge.

 

Op 24 oogst ging, in het Muizense Cultureel Centrum, een poëzieavond door, ingericht door de redacteurs van het tijdschrift ‘Proeve’, nl. Fred de Swert en Roger Gillis, en m.m.v. Sylva Ley, Rosette Servaes, Joop Overstegen, Neer Vantina, Ulrich Bouchard, Jos Vanhamme en Chris Bouchard.

[pagina 312]
[p. 312]

Wie belangstelt in het periodiek ‘Proeve’ (jaarabt. 100 fr. - los nr. 30 fr.) kan nadere inlichtingen bekomen op het redactieadres, F. de Swert, Steenweg op Leuven, 91, Mechelen.

 

Walter De Taeye verzorgde de inleiding tot de tentoonstelling ‘13 kunstenaars rond Bassevelde’, die van 19 tot 28 juli plaatsvond in ‘De Kring’ te Bassevelde en waaraan o.m. André Van Achte en Dolf Jaspers hun medewerking verleenden.

 

Van 4 tot 13 mei exposeerde Hubert De Vries in het Cultureel Centrum ‘Kasteel van Schoten’. Van 28 september tot 15 oktober stelt hij tentoon in Galerij Nova te Mechelen; L. Rochtus, Beheerder van het Verhaeren-Museum, zal deze expositie inleiden. (Open: elke dag van 10-12 en van 14-18 u.)

 

Van 31 oogst tot 15 september exposeert kunstschilder Roland Devolder in ‘Atelier’ (benedenzaal), Van Iseghemlaan, 88, Oostende.

 

De tentoonstellingsagenda 1968 van kunstschilder Rob De Wulf uit Gent vermeldt o.m. tentoonstellingen te Izegem van 3 tot 16 februari, in de galerij Generale te Oostende van 27 april tot 10 mei; te Destelbergen in het Gemeentehuis van 8 tot 16 juni; van 20 juli tot 12 augustus te Rupelmonde in ‘Scaldiana’; van 17 tot 30 oogst in de G. Davids-studio te Brugge. Vervolgens heeft Rob De Wulf tentoonstellingen gepland te Kortrijk in Galerij Intercom van 8 tot 25 november en te Wetteren in het Gemeentehuis van 14 tot 27 december.

 

In het kader van het Festival van Vlaanderen concerteerde Kamiel D'Hooghe op 28 oogst in de kathedraal te Brugge. Hij voerde er ‘Die Kunst der Fuge’ van J.S. Bach uit.

 

Anto Diez exposeerde in maart in zaal Helikon te Hasselt, in april in de Boerenkrijgschuur te Tongerlo, in mei te Houthulst in het Gemeentehuis en te Leopoldsburg.

 

Orgelist Stefaan Dombrecht concerteerde op 19 oogst in de Kapucijnenkerk te Oostende, m.m.v. zijn zoons Piet (hoorn) en Paul (hobo).

 

Orgelist Stefaan Dombrecht concerteerde zijn medewerking aan de uitvoering van ‘Drama Christi’ van Peter Benoit en aan de ‘Soldatenmis’ van Bohuslav Martinu, tijdens het Festival van Vlaanderen te Kortrijk.

Op 3 juni creëerde het Renaat Veremanskoor uit Brugge Dubois' a-cappella-koorwerk ‘Sa laat ons vrolijk wezen’ uit de ‘Temptatie van St.-Antonius’. Tenslotte dient vermeld dat door beiaardier James R. Lawson de partita sopra ‘Ave Maris Stella’ van Chris Dubois onlangs te New York werd uitgevoerd.

 

Marcel Duchateau verzorgde voor de Vlaamse Televisie een serie programma's over de barok, onder de titel ‘In de spiegel van de kunst’.

Leo Dutoy stelde van 15 tot 26 juni tentoon in de Stedelijke Feestzaal te Mechelen.

 

Van 2 tot 19 september exposeert kunstschilder Etienne Elias in de Galerie Espace, Keizersgracht, 548, te Amsterdam. Bij die gelegenheid werd een fraaie catalogus uitgegeven.

 

In het Blankenbergs literair archief ‘Trefpunt’ exposeerde Marcel Eneman van 13 tot 26 juli zijn schilderijen. Op de vooropening stelde Lucien Dendooven de kunstenaar en zijn werk voor.

 

Kunstschilder Norbert Feliers exposeerde van 22 tot en met 30 juni grafisch werk in het koninklijk Atheneum te Eeklo.

 

Ons redactieraadslid Prof. Ir.-Arch. Paul Felix, hield op 8 juli een lezing over ‘Architect, architectuur en ontwerpers in deze tijd’, als chairman van de postacademische cyclus voor architecten, georganiseerd door het Post-universitair Centrum te Hasselt, o.l.v. ons redactieraadslid architect M. Driesen.

 

Kallist Fimmers stelde van 31 mei tot 16 juni tentoon in de galerij Laterna te Herenthals. Johan Fleerackers verzorgde de inleiding.

 

Kunstschilder Jan Flameng, die verleden jaar te Ancona in Italië, tijdens de ‘Biennale della Regione’, werd bekroond, mocht dit jaar in dezelfde stad tijdens de ‘Annuale Italiana d'Arte Grafica’ dezelfde onderscheiding in ontvangst nemen: de ‘Bronzen Medaille en erediploma voor de internationale selectie’. Er waren ongeveer 640 geïnviteerde deelnemers uit gans Europa. Van harte gelukgewenst!

 

Voor de jaarlijkse declamatiewedstrijd, op 12 mei ingericht door het Davidsfonds Sint-Kruis, werd als verplicht stuk voor de kategorie D het gedicht van Fernand Florizoone, ‘Het Bloeiende Water’ (uit de dichtbundel ‘In de Branding’), aangeduid.

Van de jury maakten o.m. mr. Alain de Caluwe en Pieter Maelbrancke deel uit.

 

Lic. Roger Geerts verzorgde op 4 mei de inleiding tot de tentoonstelling van Martha Bosmans (schilderijen), Johanne De Decker (akwarellen) en Gaby Landuyt (tekeningen) in de Art Gallery te Antwerpen en op 17 mei de inleiding tot de tentoonstelling van Frans Minnaert (gouaches) in Het Konvent, Begijnhof te Lier.

Van zijn hand verschenen Latijnse vertalingen van Nederlandse gedichten (G. Gezelle, Remy C. Van de Kerckhove, F. Timmermans) in ‘Ic hou’ (tijdschrift dat te St.-Niklaas uitgegeven wordt onder de redactie van Anton van Wilderode) en in het Bijblad van de Bladen voor de Poëzie te Lier.

 

Op 8 juni handelde K.J. Geirlandt over de ‘Mutaties van de moderne kunst’, naar aanleiding van de tentoonstelling Contact 70 in het Vrij Technisch Instituut te Roeselare.

 

Einde juni verscheen ‘Ne Pereant 1967’, geschreven door Jozef Geldhof met de levensschetsen van de vijftien priesters uit het Bisdom Brugge, die in de loop van 1967 overleden zijn. Als bijlage en ter gelegenheid van de vijftigste verjaring van het einde van de Eerste Wereldoorlog, wordt een uitvoerige bijdrage aangeboden over de jeugden frontjaren van wijlen Kan. Karel Dubois.

Het boekje kan bekomen worden door storting of overschrijving van 100 fr. op p.r. 29.63.75 t.n.v. de auteur, Dorpweg, 22 A, Meetkerke.

 

Van Walter Giraldo verscheen in het julinummer van ‘De Vlaamse Gids’ het kortverhaal ‘Elegy in Yellow’.

 

Van Rose Gronon werd op 14 mei door de Vlaamse televisie het t.v.-spel ‘Het huis met de maskers’ geprogrammeerd.

 

Yvonne Guns verleende haar medewerking aan de tentoonstelling ‘Kunstbezit voor ieder’, die van 25 mei tot en met 3 juni gehouden werd in de feestzaal van het Gemeentehuis te Leopoldsburg.

 

Van 3 tot 17 mei exposeerde Rigobert Haeck schilderijen en tekeningen in de Galerij ‘Contrast’ te Gent.

 

Door het Davidsfonds werd een reeks van elf kaarten uitgegeven, vijf verjaardagskaarten en zes algemene wenskaarten, waaraan o.m. Wilfried Haest, Frank-Ivo Van Damme en Roger Van Sevenant hebben meegewerkt.

 

Van 2 tot 15 mei exposeerde Danielle Hasenbroekx in de zaal C.A.W. te Antwerpen.

 

Axel Hauman exposeerde van 6 tot 11 juli in de zaal St.-Maarten te Burcht.

 

Karl Heeremans werd uitgenodigd om tijdens de maand juni akwarellen tentoon te stellen in een galerij aan de 7th Avenue te New York. In de meimaand nam hij deel aan groepstentoonstellingen in het Kasteel van Gaasbeek en in de Gobin Galerij te Brussel.

Karl Heeremans bekwam de zilveren medaille ‘Prix de Pâques’ te Nice en zal permanent exposeren bij Vonderbank te Frankfurt-am-Main.

Tenslotte werd Karl Heeremans uitgenodigd om deel te nemen aan de internationale Tentoonstelling voor akwarellen en grafiek te Ancona in Italië, die loopt tot einde '68.

 

Kunstschilder Simon Hendrickx exposeert in zaal Intercom te Kortrijk, van 18 oktober tot 4 november a.s. André Demedts zal deze tentoonstelling inleiden.

 

Jan Hoogsteyns exposeerde van 1 tot 31 mei te Krefeld in Duitsland, in Galerie Dietel.

[pagina 313]
[p. 313]

Van 25 mei tot 14 juni stelde Renaat Ivens in Galerie Alexa te Düsseldorf zijn werken tentoon.

 

Madeleine Jacobs en Marcel Van den Broeck maakten deel uit van de jury van een kinderkoorwedstrijd in Nederland, waarvan de finale op 1 juni door radio en televisie werd uitgezonden.

 

De August Beernaertprijs 1966-67 van de Vlaamse Academie werd toegekend aan onze medewerker Dr. Marcel Janssens, voor zijn boek ‘De Schaduwloper’. Van harte gefeliciteerd!

 

Van 12 april tot 9 mei exposeerde Dolf Jaspers zijn tekeningen in Open Kring te Gent.

 

Van 13 april tot 5 mei stelde Juul Keppens tentoon in zijn atelier, Konkelgoedstraat, 29, Lebbeke. Van 14 tot 24 juni was deze kunstschilder te gast in galerij ‘Het Landhuis’ te Bornem. Van 29 juni tot 14 juli nam hij deel aan de groepstentoonstelling in ‘Dennenland’ te Waasmunster, waarop ook Victor Renty exposeerde. Tenslotte stelt Juul Keppens van 31 oogst tot 13 september tentoon in de VTB-galerij, Wollestraat, te Brugge.

 

Erik Korten nam van 8 tot en met 30 juni deel aan de groepstentoonstelling KK-64 in de BP-building te Antwerpen.

 

Gust Kulche stelde van 1 tot 13 augustus zijn beelden tentoon in galerij Ensor te Oostende.

 

Van 13 tot 26 juli exposeerde Omer Kyndt in Galerij Aspekt, Zuidstraat, 70, te Veurne.

 

Van 27 juli tot 9 augustus stelde kunstschilder Am. Leroy tentoon in de galerij Zwalmlandia te St.-Maria-Latem.

 

Letterkundige Paul Lebeau verzorgde de inleiding tot de tentoonstelling ‘Het zelfportret nu’, die van 28 juni tot 15 juli gehouden werd in het Gemeentelijk Instituut te Merelbeke.

 

Etienne Le Compte heeft deelgenomen aan het Lentesalon, dat van 4 tot 12 mei werd gehouden in het Cultureel Centrum te Schoten. Hij verleende eveneens zijn medewerking aan de tentoonstelling ‘Hedendaagse Schilders’; van 15 mei tot 3 juni exposeerde Etienne Le Compte in de Vlaamse Academische club te Leuven.

 

Van 5 tot 17 oktober e.k. stelt Jac Leduc zijn werk tentoon in de galerie Willems te Hasselt.

 

Michiel Leenknegt stelde van 23 juni tot 14 juli glasramen tentoon in zijn atelier, Oude Pastorie, Dorp, 13, te Kwaremont. Letterkundige Paul Vanderschaeghe verzorgde de inleiding en Rita Lommée droeg voor.

 

Van 18 mei tot 1 juni stelde Robert Lizen tentoon in galerij Breckpot te Antwerpen.

 

Lucie Loots exposeerde van 17 tot 31 juil in het Casino te Blankenberge. Deze tentoonstelling werd o.m. door de Vlaamse Televisie in ‘Zoeklicht’ voorgesteld.

 

Het Belgisch Kamerorkest o.l.v. Georges Maes concerteerde op 1 april en op 10 mei respectievelijk voor BRT-3 en BRT-2.

 

Van Zuster Maria Christina verscheen de zesde dichtbundel: ‘Pelgrim’, die intussen een zeer goede pers kende. De bundel wordt toegezonden na storting van 75 fr. op p.r. 1604.98 van het Monasterium Corpus Christi der Monialen Dominicanessen te Zelem (Belg. Limburg).

 

Van Dr. Eugeen Mattelaer verscheen een tweede dichtbundel: ‘De Kring des Levens’. De gedichten werden in een speciale kaft ongebonden verzameld, zodat elk gedicht als een afzonderlijke entiteit kan uitgenomen worden en voor een speciale gelegenheid gebruikt.

Tot 15 september kan nog genoten worden van de vóór-intekenprijs 80 fr., te storten op p.r. 4817.83 van A. Ghekiere, Zeedijk, 26, Knokke.

 

Van 2 tot en met 5 mei exposeerde kunstschilder Luc Meersman in zaal ‘Het Volk’ te Temse.

 

Kunstschilder Jos Mets uit Wijnegem stelde tijdens de meimaand schilderijen, akwarellen en tekeningen tentoon in de galerij Hacienda te Keerbergen.

 

Van 11 juli tot 9 augustus exposeerde Frans Minnaert in de galerie ‘Keunepupe’ te De Haan-aan-Zee.

 

Kunstschilder Antoon Mortier nam deel aan de tentoonstelling ‘Het zelfportret nu’, die plaatsvond van 28 juni tot 15 juli in het Gemeentelijk Instituut te Merelbeke. Van 12 tot 18 juli exposeerde hij in de Boerenkrijgschuur in de Tongerlose abdij.

 

Het vocaal ensemble ‘Philippus de Monte’ o.l.v. Vic Nees concerteerde op 7 mei voor BRT-3.

 

Werk van onze Eredeken wijlen Constant Permeke werd van 2 juni tot 8 augustus tentoongesteld in ‘Atelier’ te Oostende.

 

Kunstschilder Chris Pots stelde van 14 juni tot 14 juli tentoon in zijn atelier, Guido Gezellestraat, 10, St.-Martens-Latem.

 

Op 23 april werden door BRT-1 liederen van Armand Preud'homme geprogrammeerd.

 

Victor Renty exposeerde van 10 tot en met 29 mei in galerie Waumans te St.-Niklaas, en van 14 juni tot en met 4 juli in ‘Alta Ripa’ te Outrijve. Voor beide tentoonstellingen verzorgde Guy Van Hoof de inleiding.

 

Werner Sarlet stelde van 27 juni tot 10 juli tentoon in Studio Jacobs te Knokke, en van 17 tot 31 augustus in de Bank van Brussel te Knokke.

 

Kunstschilder J. Schreurs stelt van 6 tot 24 september tentoon in galerie ‘Antiqua’ te Genk, en van 25 oktober tot 4 november in galerie Albert te Hasselt.

 

Ons medelid Herman Servotte werd benoemd tot gewoon leraar aan de K.U.L., faculteit van Wijsbegeerte en Letteren (Anglistiek).

 

Kan. Dr. Albert Smeets verzorgde de inleiding tot de tentoonstelling ‘Hedendaagse religieuze kunst in Vlaanderen’, die van 17 augustus tot 9 september gehouden werd in het Provinciaal Begijnhof te Hasselt.

 

Van 26 juli tot 8 augustus exposeerde Jos. Fred Smith in Studio Jacobs te Knokke-Zoute.

 

In de ‘Bibliotheek van de Westvlaamse Volkskunde’ uitgegeven door ‘Saeftinge’, Weststraat, 91, te Blankenberge, verschijnen van Hervé Stalpaert het ‘Westvlaams Sagenboek’ (2 dln.), het ‘Westvlaams Sprookjesboek’ (2 dln.) en een ‘Algemene Westvlaamse Volkskunde’.

 

Ghislain Swimberge exposeerde van 14 tot 22 juli in de zaal ‘'t Schuurtje’ te Damme. Ghislain Swimberge werd uitgeroepen als laureaat 1968 in de tweejaarlijkse wedstrijd ‘Prijs Dr. De Meyer’, uitgeschreven voor leerlingen en oud-leerlingen van de stedelijke academie voor Schone Kunsten te Brugge.

 

Door kunstschilder Gilbert Swimberge werd een map met 10 seriegrafieën samengesteld in een oplage van 50 exemplaren, waarvan er 40 te koop worden aangeboden. De prijs per map bedraagt 2.500 fr., over te schrijven op p.r. 88.69 van de Financieringsbank van Parijs en de Nederlanden te Brugge, voor bankrekening 906634 van G. Swimberge.

 

Gaston Theunynck exposeerde van 4 tot 16 mei te Kortrijk in de zaal Antwerpse Hypotheekkas, Grote Markt, 42. E.H. Jan Ghekiere, kunstcriticus, hield de inleiding.

 

Kunstschilder Jos Tysmans exposeerde van 4 tot 14 mei in de zalen van het gemeentehuis te Houthalen.

 

Van 25 mei tot en met 7 juni exposeerde beeldhouwer André Van Achte in de galerie Generale te Oostende. Walter De Taeye verzorgde de inleiding. Van 7 tot 29 september stelt André Van Achte tentoon op het kunstschip ‘Pieter Gorus’ te Zele-Dijk.

 

Van 21 juli tot 11 augustus exposeerde Jos Van Belleghem in het stadhuis te Veurne.

 

In augustus j.l. stelde Hilaire Van Biervliet uit Kortrijk tentoon in Studio ‘Lisvliet’ te Lissewege. Johan Ballegeer verzorgde de inleiding.

 

Van jeugdschrijver Gaston Van Camp uit Beerzel, verscheen zopas bij de uitgeverij

[pagina 314]
[p. 314]

Van In te Lier, het plezierige sprookje ‘Van Stoffel en de Toverdruppels’. Bij de uitgeverij Standaard-Boekhandel verschijnt zijn tiener-roman uit de voorhistorie: ‘Twee jongens voor één wolvinnetje’.

 

Van 1 tot en met 4 augustus exposeerden Frank-Ivo Van Damme (grafisch werk) en Antoon Vermeylen (glasramen) in het kader van de verzustering Merksem-Bergen-op-Zoom.

 

Kunstschilder Leo Vandekerckhove stelde van 27 juli tot en met 9 augustus zijn werken tentoon in galerie ‘Horizon’ te Heist-aan-Zee.

 

Gilbert Van den Bossche exposeerde van 29 juni tot 12 juli in galerie ‘Horizon’ te Heist, van 10 tot 15 augustus in de zaal ‘'t Schuurtje’ te Damme en van 9 tot 22 augustus in Studio Jacobs te Knokke-het-Zoute.

 

Schilder-cartconist Roland Vandenbussche exposeerde van 30 mei tot 12 juni in de zaal C.A.W. te Antwerpen.

 

Van 20 juli tot 4 augustus stelde Lucien Van den Driessche zijn werken tentoon in het Kasteel van Gaasbeek.

 

Op de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten te Charleroi, van 27 april tot 3 mei, werd kunstschilder André Vanderhaeghe uit leper gelauwerd. Zijn werken bekwamen er de bronzen medaille voor artistieke verdienste, uitgereikt door het ‘Centro Studio e Scambi Internazionali’ van Rome. Van 1 tot 14 juli exposeerde André Vanderhaeghe in het Casino-Kursaal te Middelkerke.

 

In de Gemeentelijke Jongensschool te Zoersel werd van 15 tot en met 25 augustus een retrospektieve Frans van Giel gehouden. Letterkundige Emiel Van Hemeldonck verzorgde de inleiding.

 

Groep 21 uit Harelbeke bracht op 19 april ‘Wierook en Gal’, een poëzie- en kabaretprogramma. Walter Van Hemelhuis las er voor uit eigen werk en liet zijn ‘Mars van de Stad Harelbeke’ in première horen. Peter Andersen leidde, met talrijke spitsvondigheden, alles in de goede richting.

 

Bij ‘Aksent-Uitgaven’ te Antwerpen verscheen van Guy Van Hoof een monografie over kunstschilder Alfons Vermeir. Het boek telt 100 blz. met zes illustraties in kleur en 34 in zwart-wit, kost 120 fr. en kan besteld bij ‘Aksent-Uitgaven’, Pacificatiestraat, 38, te Antwerpen.

 

Door de Kon. Bibliotheek te Brussel werd het aquarel ‘Noors Landschap’ van Edith Van Leckwijk aangekocht. Deze kunstenares exposeerde in juni j.l. in galerie Verdonck te Middelkerke.

 

Van Pieter Van Moerlande verscheen bij Durnez te Wervik een nieuwe dichtbundel: ‘Kinderparadijs’. De omslagtekening is van Geert Vanallemeersch.

 

Van wijlen Irène Van Parijs werd van 15 tot 28 juni een tentoonstelling gehouden in galerie Altra te Aalter.

 

Het jeugdboek ‘Arnold van Woudland’, geschreven door Julien Van Remoortere, verscheen zopas bij de uitgeverij Altiora, Averbode. Hij werkt momenteel aan een gloednieuw programma ‘Met een muze op schoot’, dat op 29 november a.s., bij gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Boekengilde ‘De Clauwaert’, zal gebracht worden in de Leuvense Stadsschouwburg, m.m.v. het befaamde ‘kwintet’ Jef Burm - Gaston Durnez - Jos Ghijsen - Piet Theys - Louis Verbeeck.

 

Bij ‘Die Poorte’, Antwerpen verscheen de dichtbundel ‘Uren der Getijden’ van Neer Vantina. Van deze dichter komen binnenkort nog van de pers: ‘In eigenheid van tijd’ (in samenwerking met K.K. 64), ‘Grenspoëzie’ (een uitgave van ‘Cahiers-Jong-Trefpunt’) en ‘Kokosvezel achterwaarts’ (poëzie).

 

Van 21 juli tot 15 augustus exposeerde Omer Van Vosselen in de Raadskelder van het Gemeentehuis te Sluis.

 

In de Nederlandse faculteit van wijsbegeerte en letteren aan de K.U.L. werd, in opvolging van Prof. Van Windekens, Mgr. Gerard Verbeke tot dekaan verkozen.

 

Van 9 augustus tot 1 september exposeerde Medard Verburgh in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum te Tongeren.

 

Kunstschilder Jean-Pierre Verhaeghe exposeerde van 23 juni tot 7 juli in galerij ‘Aspekt’ te Veurne. Dr. Jur. Walter Dewitte verzorgde de inleiding.

 

Ter gelegenheid van de vijftigjarige herdenking van de bevrijding van Passendale verschijnt het geschiedkundig werk ‘Passendale 1914-1918’ van de hand van Gabriël Versavel. Het is een deel van het groot werk ‘De Geschiedenis van Passendale’, dat in 1970 moet verschijnen. Het kan bekomen worden door overschrijving van 200 fr. op p.r. 9576 van de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen met vermelding ‘Passendale 1914-1918’.

 

Jack Verstappen verzorgde op 17 augustus de vooropening tot de tentoonstelling Jin Stragier in het Casino te Blankenberge.

 

In het zomers programma ‘De Windroos’ (mei-september) zendt omroep Limburg het wekelijks rubriekje uit ‘Even uitstappen met Frans Verstreken’, waarin aandacht wordt gevraagd voor natuurschoon in Limburg.

 

Raoul Servais voltooide zijn film ‘Sirene’. Voor deze 9 min. en 30 sec. durende animatiefilm schreef Lucien Goethals de muziek en realiseerde Frans Verstreken de geluidseffekten.

 

Van Theo Vonck verscheen een vierde lijvige bundel gedichten: ‘Preludes’, met verzen in vijf talen, rond actuele gegevens. Men krijgt het boek per post toegezonden na overschrijving van 100 fr. op p.r. 40.37.18 t.n.v. de auteur, M. Aubertinlaan, 19, Berchem-Antwerpen. Het populaire drietalige ‘Tijl-Uilenspiegel-lied’, teksten en muziek van Theo Vonck, werd op 4 mei op het stadhuis van Damme uitgevoerd door een kinderen mannenkoor, tijdens de Uilenspiegel-jubileum-feesten aldaar.

 

Rik Wijnants verleende zijn medewerking aan de tentoonstelling ‘Hedendaagse Kempische Schilderkunst’, van 22 mei tot 3 juni, in het Technisch Instituut Scheppers, te Herentals. Van 17 augustus tot en met 1 september exposeerde Rik Wijnants in de Stadsfeestzaal te Mechelen.

 

Joseph Willaert stelt van 11 september tot 4 oktober tentoon in Galerij Ensor te Oostende. Deze Oostendse kunstenaar betreedt met jonge tred, frisse durf en een zeldzame eerlijkheid de paden der schilderkunst. Zijn onderwerpen getuigen van een verbluffend eenvoudige kijk op de dingen, die ons omringen of voor de hand liggen. Zijn werken zijn zo zuiver en gaaf dat men met verwondering stil wordt en deelneemt in de vrede van de kunstenaar. Joseph Willaert heeft de poëzie van het alledaagse herontdekt, de vertrouwde dingen die wij door hun veelvoudigheid niet meer opmerken (een trambiljet, een krant, een uithangbord), juist die liefde en zuiverheid tegenover het gewone leven doen aan onze grote primitieven denken. (nad.)

 

Veerle Wijffels vertolkte de rol van het meisje Silvia in ‘Het Geiteneiland’ van Mgo Betti, een toneelspel, dat op 10 mei door de Vlaamse Televisie werd geprogrammeerd.

ZOEKERTJES
Worden dringend gezocht:
- nummer 3 uit de 1ste jaargang, door Jan Gorissen, Zeedijk, 153, Oostende;
- nummer 4 uit de jaargang 1953 en nummer 4 uit de jaargang 1956, door Magda Deprez, leperstraat, 95, Roeselare;
- nummers 2 en 5 uit de 1ste jaargang, door Pros Caen, Brugse steenweg, 138, Gits, tel. 051/225.12; hij heeft nog beschikbaar:
1ste jg., nr. 1; 2de jg., nrs. 3, 4 en 6; 3de jg., nr. 3; 4de jg., nr. 6; 5de jg., nrs. 4 en 5; 6de jg., volledig; 7de jg., nr. 6.
Rechtstreeks onderhandelen met de betrokkenen, a.u.b.
[pagina 315]
[p. 315]

Heel toevallig - het spreekwoord ‘al moesten de kraaien het uitbrengen’ geldt blijkbaar nog steeds - kwamen wij te weten, dat vorig jaar, in de ministeriële commissie, die reis- en andere beurzen uitdeelt, ons tijdschrift ‘Vlaanderen’ ter spraak is gekomen en wel in déze zin, dat het voor de medewerkers aan ons periodiek blijkbaar erg gevaarlijk is een of andere beurs aan te vragen, want - zo luidde de uitspraak van een bepaald commissielid - wie, als kunstenaar, in ‘Vlaanderen’ wil behandeld worden (b.v. in ‘Ontmoetingen’) die moet er behoorlijk voor afdokken... Dus personen die aan een dergelijk tijdschrift meewerken, verdienen bijgevolg geen steun van het departement. Einde van het citaat.

Op een dergelijke verdachtmaking past slechts het volgende antwoord:

1.wij dagen gelijk wie uit, al was het maar één geval, openbaar te maken, waaruit blijkt, dat een kunstenaar heeft moeten betalen om een artikel of foto te krijgen in ons periodiek;
2.wij eisen dat individuen, die dergelijke, volkomen valse aantijgingen verspreiden, onmiddellijk geweerd worden uit gelijk welke ministeriële commissie; zij zijn er niet op hun plaats - zij zijn eigenlijk nergens op hun plaats.

Vanzelfsprekend dienen wij onmiddellijk langs de gebruikelijke weg een protest in en zullen eisen, dat deze zaak dadelijk wordt rechtgezet in de betrokken commissie.

 

De Redactie

Kom over de brug!

Het reglement van een van de vele wedstrijden voor grafiekers is mij in handen gevallen, waaruit weer duidelijk blijkt dat wij, Vlamingen, handelsgeest hebben, maar geen medelijden met de grafiekers. In dit bewuste reglement staat, ten eerste, dat deze wedstrijd gehouden wordt ‘ter bevordering en totstandkoming van smaakvolle prentbrief- en gelukwenskaarten’, en daar ligt nu juist de vergissing.

Een ‘prijs’ veronderstelt iets méér dan het gewone honorarium van elke dag, anders zouden wij moeten gaan veronderstellen dat het gaat om een tewerkstelling. Het had dus menselijkerwijze kunnen zijn: ‘ter bevordering van de samenwerking tussen uitgever en grafieker, die, door het toekennen van menswaardige honoraria en voorwaarden, de uitgever en grafieker in staat stellen smaakvolle prentbrief- en gelukwenskaarten te vervaardigen.’

De grafieker is geen tewerkgestelde. Door zijn kreaties staan of vallen vele uitgeverijen. Hij zou dus als ‘medewerker’ moeten aangezocht worden de voor de uitgever zo noodzakelijke prentkaarten te creëren. Wat inmiddels betekent dat hij, net als een literair auteur, ook auteursrechten bij iedere oplage zou moeten trekken. Mag ik eens een duidelijk antwoord krijgen op de vraag of een grafisch tekenaar minderwaardig is aan een schrijver?

Ten tweede, de honoraria zelf. De prijzen die toegekend worden gelden ‘als eenmalig honorarium’, waarna nog alle eigendomsrechten en reproduktierechten aan de uitgever worden afgestaan: Hoofdprijs van 15.000 fr. voor 6 gelukwenskaarten 21 × 9 cm. Per kaart komt dit op 2.500 fr.

Een voorbeeld uit de praktijk zal spoedig deze grootlijkende sommen ontmantelen. Een gelukwenskaart kost in de handel 18 fr. Wanneer men een jaarlijkse oplage van 10.000 per kaart neemt en één frank afstaat aan de auteur dan komt de vergoeding op 60.000 fr. voor de serie van zes kaarten, en niet op 15.000 fr. zoals het wedstrijdreglement zo aanlokkelijk voorspiegelt: een enorm verschil.

Bovendien bij een systeem van auteursrechten krijgt de grafieker het volgend jaar, voor dezelfde kaart, evenveel. Bij een eenmalig honorarium gaat alle winst dan naar de uitgever. Of wil men ons graag wijsmaken dat die ene frank er niet afkan? Als men 18 fr. betaalt voor een kaart en als de uitgever dan nog meent aan die frank ten onder te zullen gaan, dan blijven er twee mogelijkheden: ofwel komen de uitgevers overeen dat ze wegens de concurrentie allemaal aan de ontwerpers dezelfde voorwaarden toekennen, of dan moet die kaart 19 fr. kosten. Men bedenke dat er kaarten zijn die millioenen-oplagen kennen. Ten derde kan een optie genomen worden van zegge en schrijve drie jaar op de niet bekroonde werken. Dat betekent dat men ze niet ergens anders kan uitgeven met de kans dat ze na drie jaar gedemodeerd zijn. Wie zal dat vergoeden?

Er bestaat nog steeds de kans die tot hiertoe nog niet is benut, nl. dat de bond van uitgevers én de bond van grafische tekenaars aan dezelfde discussietafel gaan zitten om de zaak tot ieders voldoening te beslechten. Wie komt over de brug?

Met excuus voor de werkelijk faire uitgevers - en die zijn er - maar dit is een geval van zelfverdediging.

Albert Setola, Sint-Michiels

Sabotage (2)

In ‘Vlaanderen’ nr. 99 las ik in de ‘Vrije Tribune’ onder de titel ‘Sabotage’ een brief van de heer Jef Van Bergen uit Bad Godesberg. Schrijver beweert enerzijds dat ‘hijzelf het werk van beide exposanten (Delahaut en Verdren) niet wil afbreken’, maar noemt het anderzijds ‘doodeenvoudig enfantiel’ en ‘rommel’. Mogen wij van sommige briefschrijvers een beetje meer logika verwachten?

Ondertussen betreuren wij dat ‘bij de opening gelukkig slechts een erg dun gezaaid publiek aanwezig was’. Waarom? Omdat wij het werk van Delahaut en Verdren, in tegenstelling tot de mening van de heer Jef Van Bergen, ‘doodeenvoudig’ interessant vinden. Wat bewijst dat kunstwaardering betrekkelijk is, doch ook dat iemand de waarheid dichter benadert. De tijd zal uitwijzen wie. Of moeten wij waarlijk de tijd afwachten en de kat uit de boom kijken omdat een Duitser het woord ‘Schreckgespenster’ uitgesproken heeft?

 

Maurits Bilcke, Wezembeek

Vlaamse kunstenaars in het buitenland (8)

Wij willen onze lezers het heerlijke proza, dat het dagblad ‘Le Soir’ aan ons tijdschrift wijdde, niet onthouden. Vermelden wij nog dat het verscheen in het nummer van 28 mei, op de eerste pagina, naast een foto van Brigitte Bardot. Hartje, wat wil je nog meer...

 

Belgique bourreau!

 

Il nous revient que nos postes diplomatiques ont été approvisionnés de numéros d'une publication intitulée ‘Vlaanderen’ qu'ils sont priés de répandre. Ce numéro de ‘Vlaanderen’ est consacré ‘à nos artistes d'expression néerlandaise à l'étranger’, souligne le directeur de la section culturelle des Affaires étrangères.

Qu'est-ce que ‘nos’ artistes à l'étranger? Ce numéro de ‘Vlaanderen’ bénéficiant de la collaboration de diplomates belges on peut croire que ‘nos’ artistes sont vraiment des citoyens qui honorent la Belgique. Détrompez-vous!

Détrompez-vous si vous crovez gue cette brochure qui a doublement bénéficié de l'aide et des crédits de l'Etat - pour sa confection et sa diffusion - nous honore. C'est une production de l'Etat peut-être, mais de l'Etat flamingant installé dans l'Etat belge.

Voici le texte qu'on peut lire sur le trop fameux Wies Moens, condamné par contumace pour trahison:

‘Depuis la fin de la dernière guerre mondiale, il réside aux Pays-Bas, comme proscrit (banneling), condamné par une inhumaine répression qui, après un quart de siècle, n'est pas encore complètement éliminée - ce qui prouve que l'homme est parfois plus inhumain qu'il ne le paraît.’

 

Beau travail

 

Fort beau ce mépris de la justice belge dans ‘Vlaanderen’ et cette injurieuse manière de

[pagina 316]
[p. 316]

présenter ceux qui ne sont que des traitres. Le plumitif du nationalisme flamand nourri par le budget de l'Etat belge poursuit: ‘...nous espérons fermement - et nous le croyons - que Wies Moens ne devra plus être longtemps un artiste à l'étranger’ (souligné dans le texte).

Nous, qui est-ce? La préface de cette littérature payée et diffusée par la direction culturelle des Affaires étrangères, met en vedette les diplomates belges qui ont collaboré à la préparation de ce numéro.

Du beau travail...

Naamverwarring

Reeds enkele malen werd in de rubriek ‘Op korte golf’ een expositie aangekondigd, waarvan de inleiding verzorgd werd door ‘Guido Van Hoof’. Ik wens er de nadruk op te leggen, dat het ging om ondergetekende, en niet om de heer Guido Van Hoof, sinds 1954 vast redacteur van het dagblad ‘De Standaard’ en die tevens de brochure ‘Leuven-Louvain’ heeft gepubliceerd. Ondergetekende publiceerde aanvankelijk in ‘Gazet van Antwerpen’ en werkt thans als criticus voor ‘De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws’, ‘De Vlaamse Gids’, ‘De Periscoop’ en een aantal tijdschriften, publiceert gedichten en kunstmonografieën en heeft een eigen uitgeverij. Waarschijnlijk heeft men even de namen verward.

 

Guy van Hoof, Antwerpen

 

Een aanzienlijk aantal brieven - waaronder buitengewoon interessante - bereikte ons in de voorbije maanden. Zij konden nu, wegens plaatsgebrek, niet opgenomen worden, maar zijn vast gepland voor het volgende nummer.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken