Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 34 (1985)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 34
Afbeelding van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 34Toon afbeelding van titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 34

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 34

(1985)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Uit het leven van kunsten en letteren

Berichten tijdig insturen: Kunstecho's van ‘Vlaanderen’, Warschaustraat 12 bus 3, 8400 Oostende

• Antwerpen

Het is voor een uitgelezen gezelschap dat begin januari het nieuwe ‘Philharmonisch Orkest van Vlaanderen’ voor het eerst optrad, met Verdi's Requiem, o.l.v. de Bulgaar Emil Tchakarov, in de Elisabethzaal. Het gasterende koor was de Brugse groep ‘Cantores’. Daarmede is de vroegere ‘Philharmonie’ vervangen.

-Het 48e Vl. Nat. Zangfeest op 28/4 in het Sportpaleis gaat door met een tiental koren, de presentator en bindtekstenschrijver Jos van der Veken, de musici Ria Geraerts, Jos Cuppens, Lode Dieltiens, Paul Valgaeren, Juliaan Wilmots, evenals de balletgroep Olivia Geerolf, e.a. Secr.: Vrijheidstr. 30-32, b. 14, Antw. Tel. (03)237.93.92.
-De 13e Cyclus Cantate Diensten in de St.-Jozefskerk zette in op 2/12 met het meisjeskoor van Tielen en muzikale ensembles o.l.v. Patrick van Looy; aan het orgel Herman Verschraegen. Op 24 febr. met Herman Verschaegen en Paul Schollaert.
-Naast Brussel, Gent, Oostende en Hasselt krijgt ook Antwerpen een Museum voor Hedendaagse Kunst. In september van dit jaar kan misschien het Antwerps Museum reeds pronken aan de Leuvense- en de Wapenstraat. Het Vlaams Gewest betaalt gebouw en personeel. De collectie kunstwerken bestaat uit een keuze uit het Staatspatrimonium en de jaarlijkse ‘Aanwinsten van de Staat’. Alles is in de planning voorzien, met inbegrip van een cafetaria, met zicht op de Schelde en het strand.
-Het Prov. Toneelverbond van Antwerpen hield zijn 2de congres op 30/9, op het thema ‘Samen bouwen aan een ideaal’, voorgezeten door Alg. Voorzitter Clem du Four, die intussen werd aangesteld tot lid van de Koninkl. Commissie van het Landjuweel.
-Een Ontmoeting Vlaanderen-Japan had plaats op 4/2 in het Oster-riethuis, met toespraken van Minister Poma over ‘Culturele Samenwerking Vlaanderen-Japan’ en Prof. R. Vliegen met een Overzicht over de Vlaamse aanwezigheid in Japan. De koren ‘Cantabile’ o.l.v. Jos Van den Borre en ‘Vocaal Ensemble Jochems’ o.l.v. Joz Verhaert verzorgden de muzikale omlijsting. Het initiatief kwam van de musicus R. Vliegen, Ere-consul van België in Osaka en directeur van het ‘Centrum der Vl. Gemeenschap in Japan’ en de ‘Vriendenkring Pro Musica’ in Osaka.
-De Boekengilde De Clauwaert besloot ook een reeks essays te publiceren. Als eerste verschijnt een inleidend deeltje, de kroniek ‘Van Leeuwtje tot D.C.’ (96 blz.), van Gust Wittebols en Gaston Durnez.

• Beauvoorde

De tentoonstelling ‘Dat Veurne-Ambacht’ in het C.C. Kerk-Vinkem zal o.m. de in St.-Lucas-Gent vervaardigde maquettes vertonen van de vier vermaarde Westhoek-Polderabdijen: ‘Duinenabdij Koksijde’, ‘St.-Niklaas Veurne’, ‘St.-Pieters Lo’ en ‘Eversam Stavele’. Van 6/4 tot 2/6.

• Berchem

Een kooratelier ‘De Zoete Merronton’ werd georganiseerd door het A.N.Z. voor ca. 200 deelnemers op 8/9, o.l.v. Michaël Scheck en Juliaan Wilmots. Daar werd ook de nieuwe bundel volksliedbewerkingen van Vic Nees gepresenteerd.

• Brugge

De Vrienden der Sted. Musea’ vieren hun 25 j.-jubileum: in de tweede museumvoordracht van 2/12 bracht Conservator Dr. Val. Vermeersch hen hulde en dank toe, vooral voor de museumaanwinsten, die zij mogelijk maakten.

-‘Jacob van Oost de Oudere en het 17de-eeuwse Brugge’ is een publikatie van J.L. Meulemeester, bij de Westvl. Gidsenkring, over een belangrijk figuur uit Brugges verleden (475 fr, 288 afb.).
-Het Prov. ANZ-zangfeest vond plaats in een regie van Joris Sustronck, met deelname van het R. Veremanskoor (dir. R. Deruwe) en met Michiel Vandekerckhove als feestredenaar.
-Kerstmis 1984 in Brugge met o.m.: Koor Cantabile in St.-Walburga o.l.v. Jacques Maertens - ‘Waar de sterre bleef stille staan’ door het Marionettentheater - Het Kathedraalkoor o.l.v. Paul Hanoulle in St.-Salvator voor de Pontificale Hoogmis - Kerstliederen in St.-Magdalena o.l.v. Jozef Decoussemaeker - Nachtmis in Steenbrugge met Chris Dubois aan het orgel.
-De 150 j. van het St.-Lodewijkscollege was aanleiding voor een Jubileumconcert in de Schouwburg op 24/1; passend vermits het college bakermat is van twee befaamde jeugdensembles: het Kathedraalkoor (Paul François) en ‘Ons Dorado’ (Paul Hanoulle). Het lag voor de hand dat oud-leden ervan de boodschap zouden doorgeven. Zo trad na het huidige ‘Ons Dorado’ op het concert ook Patrick Peire op met zijn Wvl. Vocaal Ensemble en zijn Collegium Instrumentale Brugense. Ook werd een jubileumplaat gepresenteerd: ‘Haec olim musicalia’ (600 fr.); daarop spelen bekroonde oud-leerlingen met muziek gecomponeerd door oudleerlingen: Johan Duyck, Johan Laeleman, Jan Vandeweghe, Patrick Beuckels en Patrick Peire, allen eerste prijzen van Conservatoria.
-De vzw Hems organiseert een Seminarie Hedendaagse Muziek te 20 u. in het stedelijk muziekconservatorium van Brugge: op 25 febr. ‘Fundamentele wijzigingen in de muziek van de 20ste eeuw’, op 4 maart ‘De strengheid van de vijftiger jaren’, op 1é maart ‘De vrijheid en het experiment van de zestiger jaren’, op 18 maart ‘De nieuwe romantiek en de terugkeer tot de traditie van de zeventiger jaren’.

• Brugge-Gistel

Omtrent de Godelievefeesten te Brugge en Gistel bleven onvermeld in ons blad: het Godelievelied en -Oratorium, gecomponeerd respectievelijk door Roger Deruwe en Jules Bouquet, met tekst en regie van Fernand Etienne (abdij Gistel; Prinselijk Begijnhof, Centrum De Balsemboom en Monasterium Morgenster te Brugge).

- Het uitvoerig programma van het Festival van Vlaanderen (met o.m. muziek van Adr. Willaert, Bach, Händel e.a.) is te verkrijgen op de Dienst Toerisme, markt 7, tel. (050)33.07.11. De concerten zijn gespreid van 25 juli tot 10 aug.

• Brussel

‘Handschriften met miniaturen van 9de tot begin 15de E.’ is een uitzonderlijk rijke tentoonstelling, n.a.v. de herwerkte uitgave van de monografie van C. Gaspar en Fred. Lyna over de voornaamste hss. der Kon. Bibl. In de Nassaukapel aan de Kunstberg worden 48 hss uit de eigen collectie vertoond van 16/2 tot 9/3. Er was ook een interessante Open Deurdag van de Kon. Bibl. op 18/2.

-Het Mus. v. Moderne Kunst organiseerde de ‘Retrospectieve Felicien Rops’ (1/3 tot 28/4); een deel van deze tentoonstelling, nl. over de techniek van Rops, heeft plaats in het C.C. Le Botanique. Met geïllustreerde catalogus. Voordrachten in het MMK, o.m. ‘F. Rops: een “gobetween” tussen schilderkunst en letterkunde, België en Frkr.’ (V. Nachtergaele op 3/3), ‘Kunsthandel tijdens de 17de E. in de Zuidel. Nederlanden’ (Eric Duverger, 17/3) en ‘Rubens, 350 j. roem en kritiek’ (A. Balis, 31/3).
-Tentoonstellingen over Belgische Design voor de moderne periode in het Mus. v. Mod. Kunst en voor de periode voor 1940 (vanaf 1885) in het Design Centre (Ravensteingalerie). Februari en maart n.a.v. de 20ste verjaring van het Design Centre. Aansluitend verscheen de brochure ‘Design in België in het Museum v. Mod. Kunst’ van ons re-
[pagina 59]
[p. 59]
dactielid Jo Haerens.
-Het Kon. Mus. v.K. en Gesch. (Jubelpark) programmeert de tentoonstellingen ‘Jordaanse Keramiek’ (tot 28/2) en ‘Oude Chin. schilderijen’ (tot 31/3). Ook voordrachten o.m. ‘Val van Antwerpen in de Kunstgeschiedenis’ (F. Baudouin, 3/2), ‘Vernieuwde museumwerking, Bokrijk’ (M. Laenen, 3/2), ‘Het Taoïsme’ (J. Deckers, 31/3).
-De ‘Zaal voor Kunstambachten’ van de Prov. Brabant (Grasmarkt 61) exposeert van 21/1 tot 9/3: Koen Scherpereel, Koen Vandewiele, Ingrid Six, Gerda Vermoeren (Westvl. Com. v. K.-A.) - van 17/5 t. 8/6: Roger van Akelijen en Wilfried Pas (Antw. Com. v. K.-A.). Het ontvangend Prov. Comité van Brabant staat onder de leiding van F. Wouters (Ged.), H. La Barthe (Dir.) en E. Rabau (Sec.).
-In de BRT3-Kerstprogramma's 1984 noteerden we o.m. een Kerstconcert door het BRT-koor o.l.v. Vic Nees met Kristiaan van Ingelgem aan de clavecimbel (22/12), een Kerstconcert van de Beverse Piet Stoutkring, o.l.v. Kamiel Cooremans (24/12), de Capella Concinite o.l.v. Karel Aerts met een rijke keus religieuze liederen (op 24, 25, 26, 27 dec.), tenslotte merkwaardig Kerstgregoriaans door de Mechelse Liedertafel o.l.v. U. van Assche (30/12).
-N.a.v. het Jaar van de muziek en het Bach-jaar houdt organist Jozef Sluys acht Bach-concerten op zijn kathedraalorgel, waarbij hij niet minder dan zestig werken van Bach uitvoerde, iedere zondag van januari en februari telkens te 16 u.
-De Orgelkring van Brussel organiseerde een Internationale Orgelweek met concerten o.m. van Kamiel D'Hooghe (St.-Pieters, Ukkel) en Jozef Sluys (St.-Michielskathedraal).
-De 9de Actuele Kunstmarkt in het Paleis v. Sch. K. van 1 tot 10/2 werd samengesteld door 15 Belg. galerijen van hed. kunst; bovendien mocht elk één buitenlandse galerij inviteren, zodat een vrij algemeen beeld van het hedendaags kunstgebeuren getoond werd.
-‘Letter & Tetter’ is een grootse manifestatie op 3 maart om grotere belangstelling te wekken voor literatuur, theater, muziek en beeldende kunsten in het Paleis voor Schone Kunsten.
-Het Brabants Kamer Theater hield zijn eerste ‘Middag van het Toneel’ op 11/12, met de presentatie van Gie Laenen, winnaar van de Italia-prijs, in zijn nieuwe lokalen (Kapellemarkt 8). In de nabijheid opende het ook zijn toneelboekhandel in de Blaesstraat.
-Tentoonstelling ‘Opera in België’ georganiseerd in en door Sabam, Aarlenstr. 75-77, 1040 Brussel (1e verd.) v. 1/3 tot 15/4.

• Deurne-Antw.

‘Uit de Sakristij’ is een tentoonstelling van textiel en juwelen uit de prov. Antwerpen n.a.v. het Pausbezoek in het Prov. Mus. v. Kunstambachten Sterckshof van 30/3 tot 18/8. Na ca. 100 kerken te hebben bezocht koos de prov. dienst ca. 400 voorwerpen uit zestigtal kerken. Informatie: Mevr. Claessens, Sterckshof, tel. (03)324.71.76. Rijk geïll. catalogus m.m.v. Gemeentekrediet.

• Geel

Tal van kunstenaars uit allerlei disciplines stellen zich ten dienste van het volk voor de St.-Dimpnaommegang (12 en 19 mei), ter ere van de Ierse prinses, die in de 6de E. te Geel een onderkomen vond en er door Ierse heidenen onthoofd werd. Om haar heiligdom ontstond op het eind van de M.-E. de gezinsverpleging van zwakzinnigen (2de deel van de ommegang). V.V.V.: Gemeentehuis, Markt.

• Gent

De nieuwe voorzitter en ondervoorzitter 1985 van de Vlaamse Academie zijn J. Moors en J. Deschamps.

-‘Le Corbusier en L.H. De Koninck’ is een architectuurtentoonstelling van 4/2 tot 8/3 in T.R.A.I., H.I. St.-Lucas, Drabstr. 32.
-De verdienstelijke Conservator van het Museum voor Schone Kunsten dhr. Eeckhout ging op rust en werd opgevolgd door Dr. Robert Hozee. Het museum exposeerde tot 15/1 o.m. 150 tekeningen van Masereel, die geschonken werden aan het museum door de Rotary-leden. Van 16/2 tot 28/4 volgen ‘Tekeningen, pastels en aquarellen uit eigen collectie’: 194 nummers van de 16de E. tot het expressionisme. Aanleiding voor de publikatie van een beredeneerde en geïllustreerde catalogus, met een inventaris van het hele bezit aan tekeningen, pastels en aquarellen van het Gentse ‘Prentenkabinet’. Een unieke gelegenheid om met deze rijke collectie tijdens deze tentoonstelling kennis te maken.
-Aan de graficus wijlen Victor Struyvaert, leermeester van G. Gaudaen en naar het oordeel van velen knapper dan de meer politiek-bruikbare Masereel, werd een ex-libristentoonstelling gewijd in de Centrale Bibliotheek van de RUG tot 14/12. Een initiatief van de v.z.w. Interbellum. De oeuvre-catalogus van de ex-libris van Stuyvaert is een bibliofiele uitgave, op 330 genummerde exemplaren à 800 fr. (700 fr. voor leden van Interbellum).
-De internationale tentoonstelling ‘Industriële Archeologie-Renovaties’ was in de Gele Zaal van Noordstar-Boerhaave georganiseerd door de VI. Veren v. Industriële Archeologie (15/2 tot 27/3). Inleider was Adriaan Linters van de VVIA. Daaraan is ook een studiedag verbonden op 23/3 tot uitwisseling van ervaringen; inschrijven door betaling v. 1000 fr. (850 fr. voor leden) br. 001-0691134-85 VVIA; cataloog, documentatie en broodmaaltijd inbegrepen.
-In Gent is men blijkbaar van mening dat een kunstkring best zijn leden-huldigingen verbindt met groepstentoonstellingen, die de feestelijkheid onderlijnen. Zo organiseerde ‘Open Kring’ een Huldiging van Kunstschilder Gustaaf Blommaert in Zaal van Eyck op 16/2; daaraan verbonden een tentoonstelling van kringvrienden Jef Janssen, Willy Verhelst, Cécile Verplancken e.a. Voordien had reeds de VTB-Kunstkring, bij monde van criticus Luc Lekens aan Gustaaf Blommaert hulde gebracht, bij de opening van een tentoonstelling vanaf 18/1, waar hij omringd was van mee-exposerende Kringleden Lucien Coppens, Raymond Dewaegenaere, Rose De Zutter, Richard Pringels e.a.
-De vzw Amarant tel. (091)21.79.52 organiseert een voordrachtcyclus in de Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, Gent, over het fenomeen Strips; door vijf verschillende sprekers belicht: Jos Wauters, hoofdredacteur ‘Robbedoes’ over strips in de maak (19/2), kunsthistoricus Kris de Saeger over de geschiedenis van de strips (26/2), Rudy Vanschoonbeek over strips op wereldschaal (5/3), Manu Van Treeck over strips als spiegel van de mens en maatschappij (12/3), graficus Frank-Ivo Van Damme over strip als kunst (19/3). Telkens om 20 u.
-Amarant hield op 20/2 een panel over ‘De (on)mogelijkheid om de realiteit te schilderen’; met o.m. Roger Raveel, Jo Coucke, Joost De Clercq, Hugo Heyrman e.a.
-Het Gents Conservatorium (dir. Johan Huys) viert zijn 150 j. bestaan, vermits in 1835 de ‘Ecole de Musique’ werd opgericht. Deze werd ‘Conservatoire Royal’ in 1871. Een serie concerten worden gehouden, o.m. op 19/1 (I Fiamminghi en Belg. Kamerorkest), 25/2 (‘Hohe Messe’ van Bach) en 25/3 (jonge componisten). Er is ook een compositiewedstrijd en een seminarieweek, met o.m. M. van de Plas, Johan Huys, P. van Calster en Tine Ruysschaert.

• Gent-Antwerpen

Teater Poëzien (Art. Direct. Mieke Felix) programmeerde in de maand februari niet minder dan 37 optredens met: ‘De Stoel’, ‘Vertel me geen sprookjes’, ‘Recht door zee, met ja en nee’, ‘Showauw!!!’, ‘Waar ziet men zo iets’, ‘Denise of de kleine waanzin’, ‘Kom op je verhaal’, ‘'t Gaat wel over’ en ‘Madame Bovary’. In maart zijn er een vijftigtal, met de toevoeging van ‘Farce Poëtica’, ‘Iedereen is een vieze ouwe man’ en ‘Het rode gras’, het laatste naar Boris Vian. Hoofdkantoor: Tentoonstellingslaan 87, Gent.

• Gent-Brugge

De theaterfederatie NET-ARCAT19 (voorz. Jo Decaluwé) programmeert ‘Wachten op Godot’, ‘De Raadsheren van Nevele’ (solo Decaluwé), ‘Apologie van Socrates’ (solo Schoenaerts), ‘Schijn bedriegt’, ‘Zes personages...’, ‘Krapp's laatste band’ (solo L. Philips), ‘Damiaan’ (solo A. Willequet), ‘Nord’, ‘E.A. Poe-Project’, e.a. Bestellen: T19 Werfstraat 108, Brugge en Arcateater Gent.

• Hasselt

Het eerste recital ‘Jonge Limburgers op weg naar het concertpodium’ had plaats op 28/1 in het Sted. Cult. Centrum. Er volgen nog 7 recitals voor dit Jaar van de Muziek, naast talrijke andere muziekmanifestaties.

- Het Prov. Museum brengt drie tentoonstellingen over kunstambacht, georganiseerd door de Prov. Commissie: 1. ‘Finse Vormgeving’, toonaangevend op internationaal vlak sedert de jaren '50-2. ‘Postze-gelmøbel’ - 3. ‘De vierentwintig uren’. De twee laatste zijn projecten van studenten aan het St. H. Inst. v. Visuele Commic. en Industr. Vormgev. (R. de Gruyter, F. Stoops, F.v. Praet en B. Flament, deels in samenwerking met G. Uittenhout en D. Van Rumste). Van 18/2 tot 24/2, Zuivelmarkt 33.

• Hasselt-Deurle

De tentoonstelling ‘Oog in oog met Felix de Boeck’ trok te Dilbeek, Antwerpen en Kortrijk ca. 20.000 bezoekers, zodat de er gepresenteerde litho ‘Zelfgave’ uitverkocht is. Daarom wordt in de resterende tentoonstellingen te Hasselt (7 tot 24/2) en te Deurle (1 tot 17/3) een nieuwe litho van onze Ere-deken aangeboden: ‘Nachtlichten-Beersel’.

• Heerlen (NL)

Limburgs Literair Samenspel met poëzie, verhaal en nieuwe bundels - had plaats op 9/12 in de Stadsschouwburg met o.m. Willy Balyon, Elfriede Hendrix, Jos Hermans, Emmy Swerts en Bert Willems.

• Ieper

Het St.-Niklaasmannenkoor, dat reeds de LP ‘Adveniat I’ uitgaf, presenteert nu een Kerstplaat o.l.v. Hendrik Moerman met Nederlandse, Latijnse, Franse, Engelse en Duitse liederen. Het koor is een der beste kerkkoren van het land, met schitterende prestaties (400 fr. + 20 fr. port op br.nr. 738-3160719-93 St.-Niklaaskoor, Ieper).

• Izegem-Ingelmunster

Kunstkring Krea organiseert groepstentoonstellingen in Izegem (Stadhuis 6-14/4) en in Ingelmunster (Gem. Feestzaal 1(-19/5).

• Keulen

Het koor Cantate Domino uit Aalst

[pagina 60]
[p. 60]

(dir. Michael Ghys) werd door de Kölner Kantorei uitgenodigd om als knapenkoor mee te zingen in Penderecki's ‘Lukas-Passion’ die op 10 maart in Keulen en op 17 maart in Altenberg zal worden uitgevoerd n.a.v. 40 jaar bevrijding van de stad.

• Kortrijk

‘Figuratief tekenen in Vlaanderen’ was een tentoonstelling in de Kortrijkse BBL (Markt) met 59 bekende tekenaars uit de na-oorlog (tot 4/1). Daarna te Aalst, St.-Niklaas en Leuven. Aansluitend werd het boek met die naam (Uitg. Lannoo) gepresenteerd.

• Leuven

Uit de Concertactiviteit van het Lemmensinstituut lichten we een concert van Chris Dubois op 11/10 met werk van laureaten van de Flor Peeters compositiewedstrijd Karel de Brabander, Paul Steegmans, Piets Swerts en Peeters zelfs. Op 18 oktober Beethoven en Brahms uitgevoerd door Jan Vermeulen. Blokfluitconcert van Koen Dieltiens en Bart Coen op 22/12. Kerstconcert o.l.v. Paul Schollaert op 21/12 (eveneens op 19/12 te Wilrijk en 20/12 te Lembeke). Tijdens de Compositiedagen (10, 11 en 12/9) werden over drie avonden werken uitgevoerd van 12 componisten onder de 35 j., werkzaam in het Instituut. Kerstconcerten werden georganiseerd door de ensembles in Leuven, Wilrijk en Lembeke o.l.v. Paul Schollaert

-‘De Marktzangers in Vlaanderen’ is een tentoonstelling in het Faculteitsgebouw van de K.U.L. Tevens verschijnt een L.P. met marktliederen en een volkskundige studie over deze zangers en hun ‘vliegende bladen’: ‘Komt vrienden luistert naar mijn lied: Aspekten van de marktzanger in Vlaanderen (1750-1950)’ (geïllustreerd met documenten uit de verzameling Grauwels; reeks ‘Retrospectief’ van Lannoo). Aansluitend verwijzen we ook naar de nieuwe plaat ‘Polka Galop. Volksmuziek uit Brabant en VI. Gewesten’ door het Brabants Volksorkest o.l.v. H. Boone (BVO/841, 1984).
-Prof. Stefaan Top, hoogleraar volkskunde aan de KUL, bestudeert met zijn medewerkers de Vlaamse stadssagen en vraagt dergelijke verhalen op zijn adres te sturen: Blijde Inkomststraat 21, 1000 Leuven, tel. (016)23.88.51. Verklaring: ‘Naar buitenlands voorbeeld beginnen ook in het Nederlandse taalgebied volkskundigen een levendige belangstelling aan de dag te leggen voor moderne, veelal gruwelijke, verhalen, die vooral door jongeren (o.m. scholieren en studenten) mondeling worden doorgegeven. J.H. Brunvand schreef erover een bestseller “The Vanishing Hitchhiker” (de verdwenen lifter). Voor het actueel wetenschappelijk onderzoek voldoen verhaaltjes als dusdanig niet langer.’
-De Leuvense Middagen der Poëzie (In 't Tafelrond, Grote Markt 4) hebben plaats elke woensdagnamiddag v. 14u30 tot 15u30. Programma o.m.: Lode Thys (Markant, 6/2), Guy Luyten (Litera I, 20/2), Chris Geerts en Guy van Hoof (Panel ‘Poëzie een koelkastsyndroom?’ 27/2), Theo Quintens en André Smeets (Litera II, 6/3), Angèle Selschotter (Kultuurkrant, 13.3). Organisator is de Nieuw-Poëtische Kring (voorz. Dirk Rimaux), die zich vooral interesseert voor dichters die niet over publiciteit vanwege grote uitgeverijen beschikken, maar daarom zeker niet minder verdienstelijk zijn.

• Maastricht

De dialectschrijver Sjo Notten organiseerde een speciale stichting ter bevordering van de jeugdliteratuur in het Maastrichts dialect, geheten Stichting Mestreechs Kinder- en Jäögbook’. In de taal van Jo Erens verscheen op 9/11 't Mysterie roond zwarte Tum’ van Jo Caris.

• Marke

Het 10-jarige Ontmoetingscentrum werd gevierd door o.m. een Revue ‘Marke in 't jaar 2084’, tekst van Karel Creaynest en regie van Joris Sustronck.

• Mechelen

De Middagen voor de Poëzie in de zaal van de BAC, Grote Markt, programmeerden: Jan van Coillie en Armand van Assche (4/12), Gie Van Hoof en Eriek Verpaele (22/1), Herwig Hensen (12/2). Vrij podium op elke vierde woensdag.

• Mechelen-Bokrijk

Op 14/2 werd in het Mechels Speelgoedmuseum de ‘Langste Pentekening ter wereld’ (volgens het Guinness Record Book) vertoond, nl. ‘Een wandeling door Bokrijk’ van Hendrik Nachtegaele.

• Neder-Over-Heembeek

Het Imaginair museum Hugo van der Goes bestaat uit kleurfoto's in ware grootte gerealiseerd door A. Dierick, met het hele oeuvre van Van der Goes (verbluffend perfect). Tot 13/1 in het Brussels Cult. Centrum n.a.v. het 30-j. bestaan ervan.

• Neerpelt

De Keurgroep Imago Tijl is aan zijn 27ste jaar o.l.v. Alicia Borghten. In maart wordt in het Dommelhof het nieuwe program ‘De Magische Cirkel’ vertoond (20/3). Daarna volgen de Limburghal te Genk (24/3), Passage 44 te Brussel (28/4), Lier (12/5) en Tongeren (11/7). Van 15/7 tot 8/8 grote zomertournee in de U.S.A. Dit jaar ook de viering van 75 j. St.-Hubertuscollege, waaraan Imago is verbonden (juni).

• Ninove

Gedurende de ‘Abdijdagen’, n.a.v. de oprichting 350 j. geleden van de Norbertijnse Abdijkerk, zal het verzamelde kunstpatrimonium, in zover men het kon terugvinden, vertoond worden dank zij G. Vande Winkel in de oude abdijkerk van 4 tot 27/10.

• Oostende

Het Ensorjaar 1985 brengt o.m. de tentoonstelling ‘Ensor in Oostendse verzamelingen’ (vanaf 13/4 tot eind aug.). In het Kursaal is er de tentoonstelling ‘Hommage aan Ensor’ met gelegenheidswerken van een dertigtal artiesten (Paasperiode). Ook de gelegenheidscompositie ‘Pro luce nobilis sum’ - de Ensorspreuk op het Ensormonument - van Christiaan A. Wouters wordt uitgevoerd in een Ensor-concert van het Philh. Orkest van Vlaanderen. Het monument zelf wordt in brons hergoten en een deel van de zeedijk wordt Ensorpromenade. Het Heemkundig Museum brengt een tentoonstelling van Esoriana (bibliofilie o.m.). De bijdrage van het Prov. Mus. v. Mod. Kunst is onzeker, wegens de vertraging in de bouwwerken.

-De Leraars van de Brugse Academie stelden tentoon in het Oostends Museum voor Schone Kunsten. Inleiders waren letterkundige Fernand Bonneure en Schepen Roland Makelberge op 22/12 ll.
-De collectie van het Prov. Mus. v. Mod. Kunst verwierf werken van E. Elias, Ph. Vandenberg, R. Jacobs, N. van Lierde, L. Dujourie, S. Hautman, Th. van Bergen, J. Rets, G. Baekelmans en L. Claus. Het museum verklaart zijn politiek als volgt: ‘Kwaliteit, authenticiteit en representativiteit zijn de drie normen die garanties bieden voor de kwaliteit van de verzameling...’

• Rotterdam

Uit het vermaarde museum de Hermitage in Leningrad zal van 19 mei tot en met 14 juli 1985 een keuze van veertig schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters van de 17de eeuw in Museum Boymans-van Beuningen worden tentoongesteld, hoogtepunten van de indrukwekkende Hermitage-collectie. Van Rembrandt twee meesterwerken: ‘De heilige Familie’ (1645) en ‘Saskia als Flora’ (1634); van Frans Hals ‘Portret van een man’; van Jacob van Ruisdael twee schilderijen uit de belangrijkste bestaande verzameling. Verder: Abraham Bloemaert, Hendrick Terbrugghen, Gerrit van Honthorst, Dirk van Baburen, Pieter Lastman, Frans Hals de Jonge, Jan van Goyen, Willem Claesz. Heda, Isaack van Ostade, Willem Kalf, Jan Steen, Gerard Ter Borch, Pieter de Hooch, Gabriël Metsu, Bartholomeus van der Helst, Abraham van den Tempel, Jan Both, Adriaen van de Velde, Jan-Baptist Weenix, Philips Wouwerman, Samuel van Hoogstraeten, Aert de Gelder, Melchior d'Hondecoeter. De Vlaamse schilderkunst van de 17de eeuw is vertegenwoordigd met twee imposante werken van Peter Paul Rubens: ‘Landschap met regenboog’ en ‘Cimon en Pero’. Van Anthonie van Dijck het virtuoze vroege ‘Zelfportret’ en het ‘Portret van een familie’, van Jacob Jordaens het omvangrijke ‘Portret van de familie Jordaens’. Daarnaast schilderijen van Frans Snyders, onder meer het 240 cm brede ‘Vogelconcert’ en werken van Jan Fyt, David Teniers en Michiel Sweerts. De catalogus is samengesteld door de medewerkers van de Hermitage.

• Schilde

Het Festival van de Voorkempen 1984 bracht o.m. een concert van Roel Dieltiens, cello, en Robert Groslot, piano (5/7; BRT3 op 3/12).

• St.-Martens-Latem

Ter gedachtenis van wijlen Jozef L. de Belder werd de cassette ‘Gedichten van J.L. de Belder’ gerealiseerd met poëzie van de dichter, voorgedragen door Arlette Walgraef en Claude van de Berge. Te bestellen door storting van 375 fr. (+ 50 fr. port) op br.nr. 449-5600471.59 van de J.L. de Belder-Stichting, Rode Beukendreef 17, 9831 Latem. Daar kan ook een Bronzen of Brons-verzilverde Penning (70 mm diam.) bekomen worden door storting van respectievelijk 1500 of 1700 fr.

• Straatsburg

Van 17 tot 28 juli ‘Europa Cantat’, aansluitend bij het Europees Muziekjaar, dat door het Straatsburg Europees Parlement werd vastgelegd, tevens Internationaal Jaar van de Jeugd. Er zullen ook voor de jonge koren ateliers zijn, o.m. door Johan Duyck met de St.-Nicolaascantate van B. Britten. Organisatie voor Vlaanderen: VFJK (Heirnislaan 38, Gent).

• Temse

Musicus Jos D'Hollander werd door het selectiecomité uitgenodigd om een Mis te componeren voor de massa-eucharistieviering bij het pausbezoek te St.-Denijs-Westrem. Het wordt een Nederlandstalige vierstemmige mis met de beste Oostvlaamse collegekoren als ‘voorzangkoor’ (St.-Lievens Gent, Kl. Seminarie St.-Niklaas, St.-Maartens Aalst); het ‘versterkingskoor’ bestaat nu al uit ca. 75 O.-Vl. kerkkoren. Zijn reizende beiaard wordt bespeeld door zijn zoon Geert, vergezeld van het koperensemble Religioso (Lebbeke) o.l.v. Luk v. den Broek. Het Proprium wordt toevertrouwd aan Ign. De Sutter, Vic Nees, Herman Roelstraete en Kristiaan van Ingelgem. Herman Slagmulder (Aalst) is algemeen regis-

[pagina 61]
[p. 61]

seur, Luk van Meersch dirigeert van de parochiekoren en Michael Ghys de collegekoren.

• Tielt

Een tentoonstelling van métierbewuste Figuratieve tekenaars van 2/2 tot 3/3 in gal. Aksent (E. Verkest) met: Arm. Blondeel, Herwig Driesschaert, Achiel Pauwels, Piet Peeters, René Smits en Robert Vandereycken.

• Waasmunster

De Galerij van de Academie (dir. Wilfried Huet) is bekend om haar belangwekkende activiteiten, die soms wel bevreemdend waren. Zo werd, als besluit van een enquête, een colloquium en een tentoonstelling gehouden over ‘Kunst(enaars)-tijdschriften’. Uit 40 landen waren kunstmagazines samengebracht.

• Wetteren

ANZ, Madrigaal en VFJK organiseren samen een Interfederale Europese Koorweek 85. Muzik. leiding: M. Scheck, Jul. Wilmots, Eric van Nevel, Jos van de Borre en de Hongaar Jos. Maklari. Inlicht.: ANZ-Sekret., Vrijheidstr. 30/14, 2000 Antwerpen. De week heeft plaats in Mariagaard (Kwatrecht-Wetteren).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken