Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35 (1986)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35
Afbeelding van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35Toon afbeelding van titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35

(1986)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Uit het leven van kunsten en letteren

Berichten tijdig insturen naar: Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, Ter Hoogserleie, Hondstraat 6, 8880 Tielt.

• Antwerpen

Op 12/3/86 kwam een actiegroep ‘Leenrecht’ tot stand met het uitsluitend doel spoed te zetten achter de invoering van het leenrecht in Vlaanderen. Het leenrecht is een redelijke vergoeding voor de auteurs en uitgevers ter compensatie van de inkomsten die zij derven door het uitlenen van hun boeken door bibliotheken. Het leenrecht is al lang een feit in de Scandinavische landen, Duitsland, Engeland en nu ook in Nederland. De actiegroep is samengesteld uit: Fernand Auwera, Walter van den Broeck, Hugo Claus, Herman de Coninck, Mireille Cottenjé, Jef Geeraerts, Paul Koeck, Monika van Paemel, Leo Pleysier, Hugo Raes, Ward Ruys-

[pagina 192]
[p. 192]

linck, Jos Vandeloo, Eddy van Vliet, Julien Weverbergh, Paul de Wispelaere. Contactadres: Provinciesteenweg 689, 2530 Boechout (tel. (03) 455 43 08).

-In het Prov. Museum v. Kunstambachten Sterckshof loopt van 24/5 tot 28/9 de tentoonstelling ‘Pottenbakken vandaag - esthetiek en functie’, waarin een overzicht geboden wordt van wat in Vlaanderen aan pottenbakkerskunst gaande is. Tijdens de weekends demonstreren deelnemende keramiekers het pottendraaien en de educatieve dienst werkt specifieke activiteiten uit voor groepen kinderen en verzorgt rondleidingen op aanvraag (03-324.02.07). De catalogus kost 60 fr. Dagelijks toegankelijk (behalve maandag en vrijdag) van 10 tot 17 u.

• Arnhem

Van de in ons vorig nummer aangekondigde Internationale Beeldententoonstelling Sonsbeek 86 is intussen de exacte openingsdatum bekend, nl. 17 juni e.k. Deze tentoonstelling vindt plaats in het Park Sonsbeek. Info: Secr. Sweerts de Landasstraat 46; 6814 DG Arnhem (tel. 0-85-430 900).

• Berchem

N.a.v. het 50-jarig bestaan organiseert Sporta (in 1936 gesticht door de Tongerlose Norbertijn, A. Clé) een aantal manifestaties, o.m. het project ‘Sport in de Kunst’. Dit omvat een tentoonstelling ‘Sport in de plastische kunst in Vlaanderen’ waaraan eveneens een wedstrijd voor schilderkunst en grafiek is verbonden. Daarnaast is er ook een tentoonstelling ‘Sport in de Nederlandse literatuur’ voorzien. Voor eventuele selectie voor deze tentoonstellingen (werken dienen de sport als inspiratiebron te hebben) kan men contact opnemen met: ‘Sport in de Kunst’ - Sporta-Huis, Th. Roucourtstraat 1-3, 2600 Berchem (tel. (03) 230 55 52).

• Brugge

De Congregatie van de Zusters van de Kindsheid van Maria ter Spermalie en het Koninklijk Instituut Spermalie werden in 1836 door kann. C. Carton gesticht. De herdenking daarvan geeft aanleiding tot de Tentoonstelling 800 jaar Spermalie van 9/8 tot 28/9, die plaats vindt in de 17e-eeuwse abdijgebouwen. Men kan er o.a. beelden, schilderijen, archiefstukken, miniaturen, edelsmeedwerk en prenten bekijken. Tevens krijgt men een ruime kijk op het kloosterleven door de eeuwen heen en op de evolutie van opvoeding en onderwijs van visueel en auditief gehandikapten. Dag. toegankelijk van 10-12 u. en van 14-18 u. Toegangsprijs: 50 fr.

-De Vl. Fed. van Jonge Koren organiseert van 3 tot 10/8 een Internationale Koorweek voor volwassenen met drie ateliers: Edm. Colomer (Requiem van G. Fauré), B. Emmer (geest. koormuz. uit de 19e eeuw) en R. Leens (F. Schuberts Myriams Siegegesang). Slotconcert op 10/8 in St.-Salvators m.m.v. Westvlaams Orkest. Deelname 6500 fr. voor V.F.J.K.-leden en 7000 fr. voor de anderen. Inschrijven voor 1/7: V.F.J.K., Heirnislaan 38, 9000 Gent. Gedurende deze koorweek zal door de V.F.J.K. gelijktijdig een tentoonstelling opgezet worden onder de titel ‘Vic Nees, Vlaams componist... een Europese dimensie’, waarbij vooral de nadruk zal gelegd worden op de grens-overschrijdende betekenis van de 50-jarige Vic Nees.

• Brussel

Vanaf 1986 wordt Vlees en Beton uitgegeven door het Laat-XXe-eeuws genootschap voor architectuur en stedebouw vzw. De eerstvolgende afleveringen bieden bijdragen over Bob van Reeth, Marc Van Bortel, Stéphane Beel, Willem-Jan Neutelings, Hans Hollein, Luc Deleu, OMA, Carel Weeber, Paul Neefs, Jef Cornelis, Lucien Kroll, De droom van Driesen, Cees Nooteboom, Marc De Kooning, Francis Strauven, Paul Robbrecht, Christian Kieckens, Geert Bekaert, Engeen Liebaut, evenals alarmerende berichten over het recente en nakende bouwgebeuren in Gent, Brussel, Kortrijk. Een abonnement op nrs. 5, 6, 7 en 8 kan verworven worden door storting van 950 fr. op gkb. 068-2068023-10, Moerkerkesteenweg 4, 8340 Vivenkapelle - Redactieadres: St.-Jakobsmarkt 14, 1000 Brussel. Benevens uitgave van Vlees en Beton, beoogt de vzw. onderzoek, publikaties, tentoonstellingen en anderssoortige manifestaties omtrent architectuur, stedebouw en verwante domeinen.

-Op 6/5 om 20 u. concerteren vocaal ensemble en kamerorkest van het Muziekconservatorium o.l.v. Juliaan Wilmots in de Karmelietenkerk van Brussel. Op het programma staat o.a. de Missa Concertina van Pez, het Magnificat van Vivaldi, het motet Sancta Maria van Mozart, en verder werken van Liszt, Peeters en Schütz.
-Op initiatief van de ASLK en i.s.m. het Econ. en Soc. Instituut voor de Middenstand, Dienst Kreatief Ambacht vindt in de ASLK-Galerij de tentoonstelling ‘Gloed van Glas. De glasschilderkunst in België in historisch perspectief’ plaats van 15/5 t/m 13/7 (tussen 10 en 18 u). Gratis toegang.

• Diksmuide

Op de traditionele IJzerbedevaart van dit jaar, zal Juliaan Wilmots de leiding hebben over het muzikale gedeelte.

• Dilbeek

Wilfried De Boeck en Ignaas Veys fungeren als redacteuren van de nieuwe Vlaamse uitgeverij ‘Dilbeekse Cahiers’. Ze publiceren dichtbundels en boeken en manuscripten kunnen in tweevoud gestuurd worden aan de redactie: Spanjeberg 9, 1710 Dilbeek (tel. (02) 569 71 56).

• Gent

Dit jaar organiseert het Museum voor Schone Kunsten twee grote tentoonstellingen: Frans Masereel (van 14/6 tot 14/9). Een herontdekking van de anti-oorlogsillustraties, de satirische tekeningen en de houtsneden die Frans Masereel in de jaren '20-'30 een internationale bekendheid gaven.

Deze tentoonstelling is een gezamenlijke organisatie van het Ministerie van Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap, het Commissariaat-Generaal voor de Internationale Culturele Samenwerking en het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Joachim Beuckelaer en de Beuckelaer-traditie (van 3/10 tot 19/12). Een onderzoek naar de verspreiding en de betekenis van het populaire genre van het markt- en keukentafereel, dat sinds de 16e eeuw met de naam van Joachim Beuckelaer geassocieerd wordt.

-De Vrije Akademie Gent (L. Violettenstr. 144) vraagt om informatie omtrent tentoonstellingen en andere activiteiten van plastische kunstenaars. Tel. (091) 25 16 65.
-Op zondag 16 maart 1986 te 11 u. werd in de St.-Stefanuskerk te Gent de traditionele Artiestenmis opgeluisterd door het Gents Symfonisch studie-orkest (GESO) onder de leiding van Prof. Jan Douliez, t.g.v. zijn 83ste verjaardag, met uitsluitend werken van de dirigent.
-Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen publiceert in zijn jg. 1986 vier afleveringen: 1. De mytologie van het alledaagse. Assemblage in België (auteur: Jan Cools). 2. Openbaar Kunstbezit in de Zoo (verschill. auteurs). Deze aflevering verschijnt in mei en wordt omkranst door de gelijknamige tentoonstelling in de Antwerpse Zoo van 28/6 tot 30/8. Meubelobjecten (auteurs: Veerle van Durme en Lieven Daenens). Verschijnt in september en ook hierbij sluit een tentoonstelling aan: van 24/10 tot 30/11 in Museum voor Sierkunsten in Gent. 4. Van ruïne tot monument en omgekeerd (div. auteurs). Publikatie in nov. Een abonn. kost 600 fr. (met kaft 790 fr.) te storten op rek. 440-0330001-79 van O.K.V. in Gent.
-Interbellum, verenig. voor de studie van de vernieuwende creativiteit tussen beide wereldoorlogen (Olijfstraat 69, 9000 Gent, tel. (091) 26.79.46), publiceert het kunstboek ‘Emiel Poetou. De “zoeker” onder de Gentse beeldhouwers van zijn generatie’, dat geschreven wordt door J.-F. Blet, E. De Block, Y. De Smet en N. Poulain. Dat boek telt 96 blz. en omvat 64 z/w en 4 kleurenillustraties en verschijnt in een genaaide editie bij uitg. Marc Van de Wiele, Brugge (Rek. nr. 890-4340326-92). Bij voorintekening: 950 fr (port inbegrepen). Na verschijnen: 1250 fr.
-Vanaf 23 juni 1986 zal de museumtuin van het Sint-Lucasinstituut (ook wel de ‘beeldentuin’ of het ‘steenmuseum’ genoemd) figuurlijk (en wellicht ook letterlijk) ‘in de bloemetjes gezet worden’. In het kader van ‘Initiatief '86’ zullen een dertiental Belgische kunstenaars er hun hedendaagse lapidaire concepten confronteren met - of beter: integreren tussen - de anonieme en vaak eeuwenoude stenen bouwfragmenten die de museumtuin rijk is. Met het oog op een optimale voorstelling van dit lapidair patrimonium, werd het CAO graag op de hoogte gebracht van het bestaan van: elk textueel document: boek, tijdschrift, manuscript, elke iconografische documentatie: schets, opmeting, foto, enz. over historische, architectonische, sculpturale, tuinarchitectonische, botanische of andere aspecten van het uniek openluchtmuseum waarvan de broeders Marès-Joseph (1838-1914) en Alfred-Maurice (1883-1958) de grondleggers waren. Wie zich door deze oproep voelt aangesproken, neemt best dringend contact op met: Yves De Smet, coördinator van CAO-project Arkumeko of Marc Dubois, verantwoordelijke voor het CAO-project TRY, p/a St.-Lucas, Gent, Zwartezustersstr. 34, tel. (091) 25.42.90.

• Haacht

De culturele vereniging Kulturama uit Haacht organiseert een Kunstforum waarbij tijdens veertiendaagse vergaderingen alle aspecten van de beeldende kunsten, panelgesprekken, museabezoeken e.a. aan bod komen. Tevens wordt er een infomap samengesteld bestaande uit: tentoonstellingsagenda, wedstrijden beeldende kunsten, voorstelling van kunstenaars, poëzie, enz. Voor deze infomap vraagt het secretariaat toezending van poëzie. Het aantal in te zenden gedichten is beperkt tot 3, doch na publikatie ervan zouden de desbetreffende auteurs uitgenodigd worden een nieuwe bijdrage te willen leveren. Voor de toezending van de gedichten en verdere informatie: Secretariaat Kulturama, p/a dhr. M. Van der Speeten, Mercatorlaan 23, 2840 Haacht.

• Hasselt

Op 9 en 19/5 vierde Kon. Verenig. van Limburgse Schrijvers zijn 50-jarig bestaan met o.m. een tentoonstelling ‘V.L.S. 1936-1986’, ontvangst door de stadsmagistraat van Hasselt en de uitreiking van de poëzieprijs Trudo Hoewaer. N.a.v. dit jubileum wil de vereniging opnieuw de reeks Oostland-cahiers verderzetten. Thans worden reeds drie cahiers gepubliceerd: Cahier I (ge-

[pagina 193]
[p. 193]

denkboek), Cahier II (Bio-bibliografie van de leden), Cahier III (Poëzie-prijs Trudo Hoewaer). Ieder cahier kost 200 fr., de reeks van drie 500 fr. Bestellen via overschrijving op rek. 000-0434542-79, t.n.v. V.L.S., Hasselt.

-In de Katedraal van Hasselt heeft op zaterdag 31 mei om 20 u. een galaconcert plaats t.v.v. ontwikkelingshulp in Las Piñas op de Filippijnen. Medewerkers zijn het vocaal en instrumentaal ensemble Henric van Veldeke o.l.v. zijn stichter en dirigent Juliaan Wilmots. Zij voeren ondermeer uit: het Gloria van Vivaldi, de 5-stemiige psalm ‘Sumite Psalmum’ van Schütz, het klarinetconcerto van Rosetti, a cappella liederen van Nees, Brahms, Tinel e.a.; alsook een uitermate gevarieerde suite van internationale volksliederen, door Juliaan Wilmots bewerkt voor koor en instrumenten. Het ensemble voert ditzelfde feestprogramma nog uit in Lommel, Aalst, Wakken en Aartselaar, resp. op 24-5, 25-5, 1-6, en 15-6, dit mede naar aanleiding van hun tienjarig bestaan.

• Heusden-Zolder

Door de kartoenistenvereniging ‘Kever’ werd een tentoonstelling georganiseerd met humoristische tekeningen die alle handelden over de gemeente met als thema ‘Eigen’-‘aardig’ en getekend werden door Richard Demot (Ritchie), Peter Frison (O'Frisk) en Bob Vincke (Bob). Tevens werden acht kartoen-postkaarten uitgegeven door de Culturele Raad.

• Kluisbergen

De Davidsfonds Kluisbergen heeft op het graf van glazenier Michel Leenknegt (1912-1985) een marmeren beeld geplaatst, vervaardigd door Eric Vercruysse, beeldhouwer en schoonzoon van de overleden kunstenaar. Behalve als glazenier heeft Michel Leenknegt ook naam verworven als vaardige portret- en landschapschilder.

• Kortrijk

Signum is de naam van een nieuwe kleinschalige uitgeversmaatschappij die onlangs in Kortrijk werd opgestart.

Deze uitgeverij wil vooral mediaprojecten en boeken aanbieden op het gebied van letterkunde, geschiedenis en wijsbegeerte. In principe wil ‘Signum’ de grens tussen Nederland en Vlaanderen overschrijden en bijdragen tot de algemene Nederlandse cultuurspreiding. De eerste publikatie is ‘Moederland woord’, gedichten van Rose Ausländer, vertaald en ingeleid door Edmond Ottevaere en Piet Thomas. Voor 1986 staat nog de uitgave van ‘Boon op de Campus, Piet Thomas in gesprek met Louis Paul Boon over De Kapellekensbaan’ op het programma.

-Het Theater Antigone (dir. Jo Gevers) stelt zijn programma 1986-87 voor: De Trap (Charles Dyer; première Brugge C.C., 12/9), Bugel en Basson (N.F. Simpson; prem. Waregem C.C., 26/9, De Fysici (Fr. Dürrenmatt; prem. Wevelgem C.C., 25/10), De Kersentuin (A. Tsjechov; prem. Menen O.C., 30/12), De Heremiet (J. Gevers; prem. mei 1987).

• Kuurne

Op 27/9 vindt er de Tweede Hoevehappening plaats. Deze Westvlaamse poëzie-manifestatie wordt mede georganiseerd door de G.O. Bibliotheek.

• Lummen

Van 19 tot 27/7 kunnen zangers er terecht voor de ANZ-Koorweek in het St.-Ferdinand Instituut. Het programma is opgebouwd rond de Missa Concertina in C. van J.C. Pez, de cantate ‘Aus der Tiefe’ van J.S. Bach en het ‘Gloria’ van Vivaldi met daarnaast de gebruikelijke portie a-capella-zangen. Deelnameprijs 5500 fr. (voor ANZ-leden en 6000 fr. voor anderen) + de kosten van het studiemateriaal voor 1/6 over te maken op rek. nr. 410-0116611-40 van ANZ - Antwerpen (tel. (03) 237 93 92).

• Oudenburg

In het kader van het 25-jarig bestaan van het Rusthuis Riethove in Oudenburg organiseert het O.C.M.W. in samenwerking met de stad Oudenburg een tentoonstelling onder de titel Van Sint-Jansgasthuis tot Riethove. Zeven eeuwen sociale voorzieningen in Oudenburg. De expositie loopt van 18/10 tot 2/11 en is dagelijks toegankelijk gratis van 10 tot 12 u. en van 14 tot 18 u. in het rusthuis Riethove (Ettelgemsestraat 20, Oudenburg). De bedoeling is een overzicht te brengen van de geschiedenis van het eeuwenoude gasthuis (12e eeuw) en de evolutie van de armenzorg in Oudenburg. Er zal een catalogus voorhanden zijn.

• Rome

SIAC, de internationale vereniging van christelijke kunstenaars houdt van 13 tot 18 oktober e.k. zijn Internationaal Congres in Rome en nodigt daarop alle christelijke kunstenaars uit. Naast seminaries over kunstaangelegenheden zijn er ook heel wat uitstappen en bezoeken voorzien. Tevens wordt er de tentoonstelling ‘SIAC 86’ gehouden. Inschrijving en info: Bayerisches Pilgerbüro, Postfach 2003 28, D-8000 München 2.

• Roosdaal

Speciaal voor C.V.K.V.-leden: ‘Als de eenvoud uit je ogen straalt’ (Poëzie: 150 fr.), ‘De warmte van een verloren einder’ (Poëzie: 150 fr.). De twee dichtbundels samen: 200 fr., portkosten inbegrepen: 000-1039516-64 van Gerrit Achterland, Kleistraat 47C, 1760 Roosdaal (Pamel).

• Schelderode

De Galerie-Uitgeverij Kunstforum houdt onder de titel Informeren en exposeren van 10/5 tot 29/6 een tentoonstelling met als uitgangspunt de door Kunstforum uitgegeven Kunstpockets. In deze expositie wordt werk getoond van 24 kunstenaars waaraan een kunstpocket werd gewijd. Het is de bedoeling een figuurlijke en letterlijke samenhang tot stand te brengen tussen Info & Expo.

• Sint-Amands

Zoals elk jaar wordt in het Provinciaal Museum Emile Verhaeren een tentoonstelling gehouden over een onderwerp met betrekking op het leven en de kunst van Emile Verhaeren of met een gelijklopende inspiratie. Deze expositie wordt aangevuld met voorwerpen, schilderijen en grafiek uit de vaste collecties van het museum.

In 1986 is er een tentoonstelling Verhaeren gehuldigd te zien, die illustreert hoe de grote dichter en redenaar steeds weer het voorwerp vormt van vererende manifestaties. Met foto's, kranten en andere documenten wordt aan het fenomeen van de Verhaerenverering gestalte gegeven. De collectie werd samengezocht uit het bezit van de Kon. Bibliotheek Albert I te Brussel, het Stedelijk Prentenkabinet van Antwerpen, de privé-verzameling Paul Servaes van Sint-Amands en uit de eigen archieven van het Provinciaal Museum Emile Verhaeren. De geïllustreerde catalogus (70 fr.) bevat een chronoligsch verhaal over de voornaamste herdenkingsplechtigheden sedert de dood van Emile Verhaeren op 27 november 1916. Het museum is geopend van 1 maart tot 30 juni en van 16 september tot 26 oktober op zaterdag en zondag; van 1 juli tot 15 september alle dagen, uitgenomen op maandag en vrijdag, telkens van 12 tot 19 uur.

• Temse

Bij uitg. P. Busschaert (St.-Jorisstraat 51) verschijnt in het najaar een kunstboek waarin 13 kunstenaars van Temse en het omliggende Scheldeland worden voorgesteld. Het boek Parels langs de Scheldekant, deel IV, kost 1400 fr. en kan besteld worden door overmaking van het bedrag op rek. nr. 063-0098812-04 van de uitgever. Volgende kunstenaars worden voorgesteld in teksten van Leo Busschaert met biografische gegevens van Paul Busschaert: Karel Aubroeck, Joseph Caron, Roman De Coninck, Jef De Pauw, René M. Dujardin, Arthur Meersman, Vera Noens, Raymond van Hoeck, Tony Van Os, Désiré Van Raemdonck, Omer Van Vosselen, Luc Matthijs en Karl Meersman.

• Wevelgem

Het literair- en kunstkritisch tijdschrift ‘Kreatief’ publiceert n.a.v. Kreatief 20 jaar kreatief in 1986 drie themanummers. In een eerste nummer, ‘De genese van een dichterschap of hoe ik dichter werd’, zullen een twintigtal Vlaamse dichters en dichteressen uiteenzetten hoe hun dichterschap ontstond en groeide.

‘Het literaire krijgsgewoel of kruisende pennen’ handelt over de polemiek in de Nederlandse letteren van Potgieter tot Brandt Corstius, Komrij en Lanoye.

Een derde, rijk geïllustreerd themanummer is gewijd aan de ‘Metrokunst in de Brusselse stations’. Die afleveringen worden evenwel voorafgegaan door een ‘gewoon’ nummer, dat voor een ruim deel is gewijd aan het jongste werk van Walter van den Broeck.

Redactiesecretariaat: Groeningestraat 23, 8610 Wevelgem (tel. (056) 41 32 50).

Tentoonstellingen

De Raad van Bestuur heeft - ter promotie van onze leden beeldende kunstenaars - besloten in ieder nummer van ‘Vlaanderen’ een lijst te publiceren van tentoonstellingen. Alleen die berichten worden opgenomen die aan ons Redactiesecretariaat worden toegestuurd. Gelieve dus tijdig uw tentoonstellingen mee te delen en er rekening mee te houden dat wij gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn: voor nr. 212: 5 aug.; voor nr. 213:21 okt. e.k. Wanneer bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat heeft bereikt. Met dank voor uw medewerking. De Redactie.

•Lieve Blancquart
fotografie, Studio Gaselwest, Kortrijk, van 19/4 tot 4/5.
•Joost Caen
glas, Jordaenshuis, Antwerpen, van 6/4 tot 27/4.
•Ado Chale
Museum van Elsene, Brussel, van 14/5 tot 20/6.
•Rita Cappello
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven van 18/10 tot 28/10.
•Gonda Cleynhens
schilderijen, Geriatrisch Centrum Damiaan, Tremelo, van 3/5 tot 25/5.
•Achilles Cools
grafiek, Galerij In 't Ven, Kalmthout, van 6/4 tot 20/4.
[pagina 194]
[p. 194]
•Pascale De Cleyn
fotografie, Kultuurcentrum ‘De Schakel’, Waregem, van 9/4 tot 8/5.
•Raoul De Keyser
schilderijen, Museum Mw. J. Dhondt-Dhaenens, Deurle, van 19/4 tot 25/5 (w.-vr. van 14-18 u. - za. en zo. van 10-12 u. en 14-18 u.).
•Etienne De Maeyer
foto's, zaal ‘Koraal’, Antwerpen-Deurne van 15/3 tot 23/3.
•Christian de Schepper
tekeningen, aquarellen, etsen, De Kortrijkse Verzekering, ‘Huyze Ghellinck’, Kortrijk, van 16 tot 31/5.
•School Marthe De Spiegeleir
Koninklijke Stadsschouwburg, Kortrijk, van 27/3 tot 8/4.
•Tjok Dessauvuge
evenals Annette Lohbeek (DLD) en Ad Timmermans (NL), keramiek, Keramiekgalerie van Piet Kerkhof en Heleen Dekkers, Hamont, van 16/3 tot 5/5.
•Kristien Devogelaere
juwelen, Jordaenshuis, Antwerpen, van 6/4 tot 27/4.
•Dialoog
oude kunst-moderne kunst - affiniteiten - contrasten van Afrika, China, Egypte, Japan, Mexico, Nepal en Oceanië, Stichting Veranneman, Kruishoutem, van 22/3 tot 31/7.
•Paul Dieltiens
foto's, zaal ‘Koraal’, Antwerpen-Deurne, 15/3 tot 23/3.
•John Dix
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 4/10 tot 14/10.
•Leon Engelen
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 5/12 tot 16/12.
•Jan Felix
acril, aquarel, droge naald en ‘Timmermans Boeket’ (tekeningen en etsen uit de werken van F. Timmermans), Studio Gaselwest, Kortrijk, van 22/3 tot 6/4.
•Johan Fieremans
fotografie, Gaselwest, Kortrijk, van 19/4 tot 4/5.
•Kris Fierens
sculpturen en tekeningen, Galerij XXI (V.T.B.), Antwerpen, 5/4 tot 3/5 en in ICC, Antwerpen, april/mei/juni.
•Piet Gilles
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 20/12 tot 31/12.
•Andé Goezu
monotypen, litho's, etsen, zeefdruk, Buchmann Art Gallery, Kapellen (Antw.) van 24/4 tot 23/5.
•Kamiel Heymans
beelden, Stadgalerij Halle, op 1, 3, 4, 8, 10, 11 mei.
•Jan Hoogsteyns
schilderijen, A. Demedtshuis, St.-Baafs-Vijve, van 5/4 tot 30/4.
•Marcel Janssens
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 8/11 tot 18/11.
•Waltrui Jost
poppen, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 25/4 tot 18/5.
•Hélène Keil
schilderijen, Universitair Ziekenhuis, St.-Rafaël, Leuven, van 1 tot 30/4.
•Pauwel Kennes
schilderijen, Ebes-Galerij, Knokke-Heist, van 23/3 tot 20/4.
•Theresa Lambrechts
schilderijen, aquarellen, tekeningen, Museum Van Humbeeck-Piron, Leuven, van 17/5 tot 15/6.
•Michiel Leenknegt
retrospectieve van schilderwerken en glasramen, Galerij Beukenhof, Kluisbergen, van 26/4 tot 1/6.
•Jozef, Vic en Jenne Lucas
schilderijen, Stadgalerij, Halle, op 1, 3, 4, 8, 10 en 11 mei.
•Jan Maegerman
olieverfschilderijen, Gemeentehuis te De Haan, van 27 juni tot 11 juli.
•Marc Maet
schilderijen, Gele Zaal, Gent, van 22/6 tot 7/9.
•Marcase
schilderijen en tekeningen, Galerij Paul Dewever, Wakken, van 13/4 tot 6/5.
•Maria in kunst en volksdevotie
Mater Dei-instituut, Brasschaat, vanaf 22/5.
•Frans Masereel
anti-oorlogsillustraties, satirische tekeningen en houtsneden, Museum voor Schone Kunsten, Gent, van 14/6 tot 14/7.
•Hubert Matthijs
landschappen, aquarellen en olieverf, A. Demedtshuis, St.-Baafs-Vijve, van 3/5 tot 1/6.
•Patrick Merckaert
photologisch werk (triptieken en quadraten), Museum Mw. J. Dhondt-Dhaenens, Deurle, van 19/4 tot 11/5 (w. en vr. van 14-18 u. za. en zo. van 10-12 u. en 14-18 u.).
•Hubert Minnebo
sculpturen, Tilbury's Art Gallery, St.-Truiden, van 28/3 tot 23/4. Verder werken in permanente tentoonstelling van: Octaaf Landuyt, Pol Mara, Pieter Kortekaas, André Goezu, Walter Brems, Guy Vandenbranden, Hélène Keil, Dirk Lambrecht, Ivo Strauven, Jos Jans, Marc Neven, Petr Schlosser, Ludo Thys, Walter De Rijcke, Jacky De Maeyer, Cel Overberghe, Jan Praet, Rita Vandekerckhove, Marc Bosselaers, alsmede een verzameling Tsjechische grafiek.
•Rita Opstaele
wandtapijten, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 25/4 tot 18/5.
•Werner Paenen
recente werken, Gallerie ‘De Peperbusse’, Oostende, van 18/4 tot 7/5.
•Piet Peere
schilderijen, pastels, tekeningen, etsen, BBL, Kortrijk, van 4/4 tot 24/4.
•Claude Pire
grafiek, Galerij ‘De Witte Vlag’, Rijmenam, van 21/6 tot 29/6 en in de Gemeentelijke Bibliotheek, Keerbergen, van 15/8 tot 31/8.
•Prospect 2
fotografie van o.m. Dirk Braeckman, Marc Hoflack, Danny Matthys, John Quivron, Stephan Sack, Sochacki, Martien van Beek, Gele Zaal, Gent, van 19/4 tot 1/6.
•Victor Renty
schilderijen, C.C. Kasteel van Schoten, 5, 6, 12, 13/4.
•Monique Reyniers
juwelen, Jordaenshuis, Antwerpen, van 6/4 tot 27/4.
•Marc Ruijgrok
beelden en tekeningen, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, van 19/4 tot 19/5.
•Jozefa Seynaeve
olieverf, aquarel, tempera, Kultuurcentrum ‘De Schakel’, Waregem, van 24/5 tot 8/6.
•Louis Slootmans
foto's, zaal ‘Koraal’, Antwerpen-Deurne, van 15/3 tot 23/3.
•Adi Steurbaut
schilderijen, Galerij Beukenhof, Kluisbergen (Kwaremont), van 10/5 tot 8/6.
•Piet Stockmans
keramiek, Museum voor Sierkunst, Gent, van 14/3 tot 4/5.
•Stripwedstrijd '86 - Laureaten
volwassenen en kinderen, Kultuurcentrum, Waregem, van 5 tot 13/4.
•Danielle Van Belle
schilderijen, Geriatrisch Centrum Damiaan, Tremelo, van 3/5 tot 25/5.
•Roger Van Belleghem
schilderijen (nieuwe werken), Galerij R. Van Belleghem, Knokke-Zoute, van 17/5.
•The Van Bergen
composities, Gele Zaal, Gent, van 22/6 tot 7/9.
•Joris Van Den Casteele
beelden en grafiek, Provinciemuseum Van Humbeeck, Leuven, van 8/3 tot 6/4.
•Serge Vandercam
schilderijen, Museum van Elsene, Brussel, van 14/5 tot 20/6.
•Roos Van De Velde
keramiek, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 25/4 tot 18/5.
•Marc Van Hoe
in AoRTa, Izegem, van 9/3 tot 30/3.
•Katte Van Hollebeke
wandtapijten, Provinciemuseum, Van Humbeeck, Leuven, van 8/3 tot 6/4.
•Georges Van Hove
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 22/11 tot 2/12.
•Imelda Van Kerckhove
poppen, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 25/4 tot 18/5.
•François Van Nieuwenhuyzen
schilderijen, Stedelijk Museum, Leuven, van 6/6 tot 17/6.
•Freddy Van Parys
schilderijen, Ontmoetingsruimte voor beeldende kunst, Moorsele, van 13/4 tot 4/5.
•Jan Van Ransbeeck
juwelen, Jordaenshuis, Antwerpen, van 6/4 tot 27/4.
•Henriette Van Roy
schilderijen en tekeningen, Provinciemuseum Van Humbeeck, Leuven, van 12/4 tot 11/5.
•Hilde Van Snick
textiel, Jordaenshuis, Antwerpen, van 6/4 tot 27/4.
•W. Vermeesch
grafiek, Gemeentekrediet, Herverlee Centrum, van 4/10 tot 18/10.
•Armand Verspeecten
fotografie, Kultuurcentrum ‘De Schakel’, Waregem, van 10/5 tot 9/6.
•Maggy Vught
schilderen op zijde, Kunstambachtenzaal, Brussel van 25/4 tot 18/4.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken