Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35 (1986)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35
Afbeelding van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35Toon afbeelding van titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 35

(1986)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Prijskampen en Onderscheidingen

In deze rubriek worden enkel berichten opgenomen die tijdig gestuurd worden aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, Ter Hoogserleie, Hondstraat 6, 8880 Tielt.

A. Literatuur

• Amsterdam

De Gouden Strop, de onlangs ingestelde prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, is toegekend aan Jef Geeraerts voor zijn misdaadroman ‘De zaak Alzheimer’ die in 1985 bij uitgeverij Manteau verscheen. De prijs (10.001 gulden) wordt uitgeloofd door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (Amsterdam). De overige finalisten waren: Gerben Hellinga, Tomas Ross en M. Koomen. De prijs zal worden uitgereikt door de burgemeester van Amsterdam.

• Antwerpen

Op voorstel van de provinciale commissie voor letterkunde heeft de bestendige deputatie van de provincieraad van Antwerpen de premies voor letterkunde 1986 toegekend. De premie 1986 voor een verdienstelijk kinderboek, ten bedrage van 25.000 fr., gaat naar Gomaar Timmermans voor zijn werk ‘De stille ark’. Gerda van Erkel ontvangt de premie voor een verdienstelijk jeugdboek - 25.000 fr. - voor haar werk ‘Tussen twee oevers’. Voor een premie voor een verdienstelijke verzenbundel, eveneens 25.000 fr., viel de keuze van de jury op ‘De hectaren van het geheugen’ van de hand van Herman de Coninck. Paul Koeck valt in de prijzen met zijn toneelwerk ‘De aardemakers’ en ontvangt de premie voor een verdienstelijk toneelwerk, T.V.-of radiospel, ten bedrage van 25.000 fr. ‘De Standaard. Het levensverhaal van een Vlaamse krant 1914-1948’ van de hand van Gaston Durnez wordt bekroond met een premie van 30.000 fr. voor een verdienstelijk werk in het beschouwend genre. De premie voor een verdienstelijk werk in het niet-beschouwend genre - 30.000 fr. - gaat naar Walter van den Broeck voor zijn roman ‘Het beleg van Laken’. Bert Decorte ontvangt een premie van 65.000 fr. voor zijn gezamenlijk literair oeuvre.

-De ‘Boekenleeuw’ is het jaarlijkse Boekenweek-Referendum, georganiseerd door de V.B.V.B., waarbij een jury van 15 deskundigen 4 kinder- en jeugdboeken bekroont omwille van hun uitmuntende inhoud en presentatie. Voor 1986 (produktie 1985) werden de Boekenleeuwen toegekend aan: Gregie De Maeyer (Pief Poef Paf, mijn broekt zakt af, uitg. Davidsfonds; cat. tot 8 jaar), Riet Wille/Tine Vercruysse (Raadsels te koop, uitg. Lannoo; cat. 8 tot 12 jaar), Lisette Hoogsteyns (Kinderen van de Falls, uitg. Lannoo; cat. boven 12 jaar) en Hilde Vandeweghe (Anton, uitg. Clavis; cat. vertalingen).
-De Poëziewedstrijd uitgeschreven door de Coremanskring met als thema ‘Leefmilieu. Landschap zonder seizoenen’ leverde volgende uitslag op: in categorie 1 (beneden 25 jaar): laureaat: Wim Serré; Eervolle vermeldingen: Eric Vandeput, Sandra Gys, Jan Christiaens, Dimitri Casteleyn, Rik Dereeper. In categorie 2 (boven 25 jaar) werd Henri Thijs laureaat en kregen volgende deelnemers een Eervolle Vermelding: Edith Oeyen, Taeke Van der Veen, Mireille Hugaert, Jos Vinks, Jean-Pierre De Bock.

• Averbode

In de John Flandersprijs 1986 voor Vlaamse Filmpjes werd Gerda van Cleemput (Antwerpen) bekroond voor haar verhaal ‘Janka Marjanka’. De uitreiking vond plaats op 3/12 jl. in het poortgebouw van de Abdij van Averbode.

• Brussel

De driejaarlijkse staatsprijs voor

[pagina 335]
[p. 335]

poëzie (200.000 fr.) gaat naar Roger M.J. De Neef (45) uit Heist-op-den-Berg voor zijn verzenbundel ‘De vertelkunst der bloemen’, die eind 1985 is verschenen bij de uitgeverij Manteau in Antwerpen. De jury bestond uit prof. Jozef Smeyers van de Sint-Aloysiusfakulteiten, die het voorzitterschap waarnam, Henri-Floris Jespers, Toni Rombauts, Dirk Christiaens en Bert Popelier (sekretaris). In haar verslag zegt de jury dat in de periode 1982-1985 een aantal kwalitatief hoogstaande dichtbundels is verschenen en dat zij na grondige en uitvoerige beraadslaging het werk van De Neef voor bekroning voorstelde. ‘De jury waardeert in het biezonder de grote homogeniteit van de bundel die gekenmerkt wordt door een rijke symboliek en een uiterst beheerst taalgebruik. Zij beschouwt “De vertelkunst der bloemen” als een hoogtepunt in een rijk geschakeerd en strak opgebouwd oeuvre’.

-De Driejaarlijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur werd toegekend aan Mariette Van Halewijn voor haar boek ‘Kleine Adam’ (uitgave Lannoo/Tielt, 1983) met tekeningen van Rita van Bilsen. De jury vond dit boek een sober fantasieverhaal, waarin vooral de poëtische zeggingskracht werd gewaardeerd.
-De Vereniging Algemeen Nederlands v.z.w. schrijft een prijs uit voor het beste cursiefje. Hieronder wordt verstaan een luchtig geschreven stukje van ten hoogste 600 woorden. De prijs bedraagt 10.000 fr. Bij niet-toekenning ervan kan het bedrag geheel of gedeeltelijk in aanmoedigingspremies worden omgezet. Alleen wie in België woonachtig is, kan aan de wedstrijd deelnemen. Elke deelnemer/neemster mag maar één tekst indienen. De ingezonden teksten mogen nog niet gepubliceerd en ook nog niet bekroond zijn. Alleen teksten in Algemeen Nederlands, in voorkeurspelling, komen in aanmerking. De deelnemers/neemsters dienen hun tekst vóór 31/1/1987 te sturen aan: Vereniging Algemeen Nederlands, A. Dansaertstraat 76, 1000 Brussel. De tekst moet in vijf exemplaren getikt en onder een kenspreuk ingediend worden. De kenspreuk wordt bovenaan op de eerste bladzijde van elk exemplaar vermeld, zonder enige andere aanwijzing waaruit de identiteit van de inzender/ster kan blijken. De inzender/ster deelt zijn/haar identiteit (voornaam, familienaam, adres) in een gesloten envelop mee. De kenspreuk moet op de buitenkant van de envelop staan. Deze envelop moet samen met de inzending worden ingediend.
-De Vereniging van de Christ. Schrijvers van België - Scriptores Christiani - reikte haar jaarlijkse literaire prijzen uit en riep Rudolf van de Perre uit tot laureaat voor de Nederlandstalige literatuur met zijn boek over het werk van André Demedts. Voor de Franstalige literatuur werd Roger Foulon laureaat voor zijn werk ‘Le Maître d'Ecole’.

• Drongen

Het thema van de eerste poëziewedstrijd van het Kunstschip Dronghene had als thema ‘Aan de andere kant van de spiegel’. De uitslag van de wedstrijd gaf volgend palmares:

1.Wilfried De Boeck uit Dilbeek;
2.Denijs van Killegem uit Gent;
3.Mark Van der Veeken uit Machelen en als beste jongere werd Paul Demets uit Bellegem gelauwerd. De jury was samengesteld uit voorzitter Ugo Verbeke, Mireille Hugaert, Joke Van den Brandt, Fried Forrier, Willem Persoon en Julien Tahorn.

Een verzorgde bloemlezing werd samengesteld aan de hand van de inzendingen. Te bekomen tegen 250 fr. op het wedstrijdsecretariaat, p.a. Lammeken 14, 9810 Drongen-Baarle.

• Geel

N.a.v. de 15e jg. van het literair en artistiek tijdschrift Creare werd een poëziewedstrijd uitgeschreven die volgende uitslag gaf: 1e prijs: Romain John van de Maele (Heverlee), 2e prijs: postuum toegekend aan Gery Florizoone (Brugge), 3e prijs: Gitti Kalokerinos (Diest). Eervolle vermeldingen gingen naar: Piet de Volder (Deinze), Staf de Wilde (Gent), Guy Didelez (Merksem), Fernand Florizoone (Koksijde), Saskia Motté (Linkebeek), Henri Thijs (Diest), Jef Van Elst (Turnhout) en William Van Holder (Oosterzele). Er namen 131 dichters aan de wedstrijd deel. De jury onder het voorzitterschap van Christina Guirlande en Bert Iven, Luc Daems, Jef Van Meensel, Jan Claes als leden en Willy Copmans als secretaris (zonder stemrecht) moest 350 gedichten beoordelen.

• Harelbeke

Door de Sted. Cult. Raad, het Ontmoetingscentrum en het Stadsbestuur wordt voor de 8e keer een Poëziewedstrijd uitgeschreven. Er zijn twee categorieën: 1. Poëzie voor jongeren tot 22 jaar; 2. Poëzie ‘light verse’ voor alle Nederlandstalige auteurs (zonder leeftijdsbeperking). De prijzen bedragen 10.000, 5.000 en 3 × 1.000 fr. Uiterste inzenddatum: 25/12 en info: Ontmoetingscentrum, Gaverstraat 8, 8730 Harelbeke, (056) 71 96 41.

• Heist

Tijdens een feestzitting in het stadhuis van Heist kreeg Teresa van Marcke voor haar jeugdboek ‘De eenhoorn’ de Prijs van het Beste Jeugdboek 1986. Deze literaire wedstrijd is een organisatie van het N.C.M.V. Knokke-Heist, met medewerking van het Davidsfonds dat het boek uitgeeft. Er waren 18 ingezonden manuscripten. Die moesten bestemd zijn voor jongeren vanaf 15. De juryleden waren verrast over het grote aantal inzendingen en over de kwaliteit. De voorselectie omvatte teksten van Hilde Leenders, Roger Vanhoeck, Wim Daems, Guido Devos, Julien van Remoortere en Lydia Verbeeck die voor ‘Het interview’ een debutantenpremie kreeg.

• Houthalen - Helchteren

Een jury bestaande uit Mevrouw Droogmans-Hoewaer, voorzitster, Agnes Verboven, docente Bibliotheekschool (Genk) en dhr. Jacques Engels, docent Bibliotheek en Documentatie, Academie Sittard (Nederland), heeft het Bestuur van de Stichting Mathias Kemp Prijs unaniem geadviseerd de Mathias Kempprijs voor het jeugdboek 1986 toe te kennen aan de in Belgisch Limburg wonende auteur, Lisette Hoogsteyns. Zij werd geboren te Beverlo op 1 juli 1930 en woont thans in Beringen. Tussen 1946 en 1949 publiceerde ze korte verhalen in Averbode's Weekblad, de Tijdspiegel en Libelle. Ze schreef de roman ‘Wolken drijven hoog’, die in 1953 in de Gulden Reeks van het Davidsfonds verscheen. Later volgde ‘Een ruiker voor Lutgart’. Pas na de herdruk van dit jeugdboek in 1980 zette ze zich opnieuw aan het schrijven. In de reeks Lannoo's Junior Boeken verscheen in 1981 ‘De vader van het elfde uur’ en in 1985 ‘Kinderen van de Falls’. De schrijfster is er met het bekroonde boek ‘De vader van het elfde uur’ in geslaagd een boeiende en volwaardige roman te schrijven voor de jeugd.

• Izegem

Voor de Vierde Poëziewedstrijd werden in het totaal 284 gedichten ingestuurd, waarvan 74 uit Nederland, een uit Frans-Vlaanderen en zelfs een (buidel?-)gedicht uit Australië. Poëzie op hoog niveau, oordeelden Christiaan Germonprez, Gwy Mandelinck en Willy Spillebeen, maar zonder echte uitschieters. Weinig vernieuwing, weinig levensbewogenheid, weinig experimentele gedichten: er is berusting in de Nederlandse dichterswereld, besloot de jury. De inhoud van het ingestuurde werk was over het algemeen modern, neo-romantisch en klassiek en via stijl en inhoud herkenden de juryleden werk van bekende dichters. ‘Anima Matris’ van Leopold M. Van Den Brande haalde het dus van ‘Weg’ van Frans Deschoenmaeker en van ‘Ont-Dekking’ van Kees Hermis. Drie eervolle vermeldingen gingen nog naar Hans Werkman (Ned.), Paul Cleempoel (Sint-Niklaas) en A.D. Douwes (Ned.).

• Kortrijk

De B.G.J.G./Grootoudersactie Gewest Kortrijk organiseert een Poëziewedstrijd. Onderwerp: ‘Grootouder’. Prijsuitreiking: 21/3/87 om 19 u. - het Stedelijk Ontmoetingscentrum Harelbeke. Twee onuitgegeven en onbekroonde gedichten per deelnemer mogen ingezonden worden, dit in 4-voud getypt op A4-formaat, naar: B.G.J.G./-G.O.A.-Poëziewedstrijd - Mevr. Vanderheeren-Peirs, Tweede Aardstraat 18, 8752 Bavikhove. Inzending vóór 5/2/87. Iedereen kan meedoen. De gedichten dienen in het Nederlands opgesteld. Naast 3 prijswinnaars zal een speciale prijs toegekend worden aan een ‘Plus-Vijftiger’ door de Nationale Voorzitter G.O.A. dhr. Craenen. Indien u wenst in aanmerking te komen voor deze ‘Seniorenprijs’ gelieve onder het gedicht uw geboortedatum te schrijven.

- De 17e uitgave van de André Demedtsprijs (een initiatief van de plaatselijke Marnixkring Broel) werd dit jaar toegekend aan Gaston Durnez. Deze prijs bekroont een persoon of een organisatie die naar de geest en de idealen van André Demedts, bijzonder veel verdiensten heeft verworven. De jury somde een drietal argumenten op waarom zij Gaston Durnez bekroonde: er is vooreerst de belangrijke bijdrage die Gaston Durnez geleverd heeft tot de informatie over, en de studie van de Vlaamse emancipatiestrijd. Daarnaast citeert de jury de wijze waarop hij, met grote openheid, reeds meer dan veertig jaar, als schrijver en journalist, de Vlaams-Nederlandse samenwerking bevordert en stimuleert. Ten slotte wordt in Durnez diens grote deskundigheid geprezen, waarmee hij het boek en de literaire cultuur in Vlaanderen bevordert.

• St.-Truiden

Het Literaire tijdschrift organiseert tweejaarlijks: de Blauwe Vogelprijs, een wedstrijd in reisverhalen, m.m.v. het reisagentschap De Blauwe Vogel. De prijs bestaat uit drie reiswaardebons (25.000, 15.000 en 10.000 fr.) en zij worden uitgereikt op 11/12/1987. Inzendtermijn: 1/9/1987. Info: Appel v.z.w., Houtstraat 37, 3800 St.-Truiden.

• Veurne

Het Comité ter bevordering van de kunst van het Vormingsinstituut K.M.O. Veurne-Diksmuide-Westkust organiseert de C.B.K.-literatuurwedstrijden 1987. Deze wedstrijden staan voor iedereen open en omvatten 1. poëzie en 2. sprookjesverhalen, in de Nederlandse taal. Beide onderdelen worden afzonderlijk beoordeeld. Er mag deelgenomen worden met drie gedichten of met twee sprookjesverhalen van maximaal 3000 woorden, getypt met een tussenmarge van 2 lijnen, d.w.z. 25 à 30 regels per blad. De ingestuurde stukken mogen al of niet reeds uitgegeven geweest zijn, maar nog nooit bekroond. De onderwerpen zijn totaal vrij. Buiten boven-

[pagina 336]
[p. 336]

staande omschrijvingen wordt geen enkele grens getrokken, tenzij dat de stukken dienen ingestuurd te worden tegen uiterlijk vrijdag 27/3/1987 en in drie exemplaren aan: C.B.K.-Vriendenkring, p/a Vormingsinstituut, Sint-Idesbaldusstraat 2 te 8480 Veurne.

B. Beeldende kunsten

• Antwerpen

De Werkgroep voor plastische kunst organiseert een wedstrijd voor jonge kunstschilders. De deelneming is kosteloos en de wedstrijd staat open voor in België wonende kunstenaars die de leeftijd van 35 jaar niet hebben bereikt op 1/1 e.k. Er zullen twee prijzen worden toegekend, één van 60.000 fr. en een tweede van 30.000 fr. Elk deelnemend kunstenaar mag ten hoogste drie werken inleveren. Einddatum van inschrijving: 1/2/87. Info: Luc Van Laere, Esmoreitlaan 5, 2050 Antwerpen; Paribas Bank België n.v., Meir 85, Antwerpen en J.F. Creten, Schoonbroek 71, 2030 Antwerpen.

-In de Driejaarlijkse Prijs Eugeen van Mieghem voor Schilderkunst 1986 (thema: Arbeid en Mens) werd volgende uitslag genoteerd: Laureaat: Marcel Praet (Antwerpen) met het werk ‘In de slachterijen’ (gemengde techniek, 149 × 91 cm); drie Eervolle Vermeldingen: Luc De Meyer (Brugge), Bruno Dyckmans (Deurne) en Jan Van Den Driessche (Dilbeek). Verder werden geselecteerd: Renée Kempen (Schoten), Anne-Mie Melis (Turnhout), Rita Kuyken (Hasselt), Alice Sips (Kontich), Katsuji Takatori (Brussel), Dirk Boumans (Antwerpen), Damien (Gent), Emiel De Cock (Boom), Léo Dutoy (Borgerhout), Eric Goovaerts (Willebroek), Rafaël Gorsen (Merksem), Bart Op de Beeck (Turnhout), Çois Sommen (Wortel), Léon François Sooghen (Londerzeel), Rudi Szapinszki (Puurs), Georges Thomas (Merchtem) en Bard G.V. Verbaenen (Berchem).
-De Prijs Plantin Moretus, jaarlijks georganiseerd door de Verenig. van Uitgevers van Nederlandstalige Boeken, bekroont 10 boeken die tot verschillende genres behoren. Op deze manier wil de Prijs de verdiensten van uitgevers, drukkers, binders, lay-outmen, illustratoren, fotografen en fotograveurs in het daglicht stellen. Voor het referentiejaar 1985 bestond de jury uit Mevr. E. Jacobs, bibliothecaris van de Koning, de heren G. Gyselen, Directeur Prov. Dienst voor Cultuur West-Vlaanderen, E. Willekens, Ere-Directeur Sted. Bibliotheken Antwerpen en J. Van In, voorzitter van de Uitgeversbond. Zij kreeg 60 inzendingen te beoordelen, bezorgd door 20 uitgevers. De Gouden Legpenning werd toegekend aan het boek ‘Vlaamse Kunst van de Oorsprong tot Heden’ van H. Liebaers e.a. (uitg. Mercatorfonds, Antwerpen), de Zilveren Legpenning aan ‘Albums de Croy, deel 3’ van J.-M. Duvosquel (uitg. Gemeentekrediet van België), de Bronzen Legpenning aan ‘Guido Gezelle, verzameld Dichtwerk, deel 6’ bezorgd door Jozef Boets (uitg. De Nederlandsche Boekhandel, Kapellen). Vermelden we nog dat de twee eerste werken gedrukt werden door Lannoo, Tielt, tevens drukker van ons tijdschrift, die we ook via deze weg van harte willen feliciteren. Daarnaast werden ook nog 6 Eervolle Vermeldingen toegekend.

• Boechout

Voor de zesde keer werd de tweejaarlijkse internationale prijs voor schilderkunst Boechout 1986 georganiseerd. In totaal hebben 84 kunstenaars met 224 werken deelgenomen. De jury onder voorzitterschap van Remi de Cnodder en bestaande uit directeur Gerard Gaudaen, de kunstschilders Mark Vandecruys en Maurice Van den Dries, letterkundige Gerd Segers en Karel Decreton als secretaris kende volgende prijzen toe: laureaat is Wolfgang Hagedorn (Antwerpen) voor de prijs van 30.000 fr., tweede prijs 20.000 fr. Leon Leenders (Mol), derde prijs 7.000 fr. Laurent Reypens (Tongerlo), vierde prijs van 3.000 fr. Lud De Meyer (Brugge). Een speciale vermelding aan Johan Korthals (Boechout). De prijs Jan Cockx voor de beste deelnemer niet ouder dan 30 jaar ten bedrage van 20.000 fr. ging naar Karin Verelst (Antwerpen).

• Brugge

De Brugse architect Joseph Vannoote won onlangs de Charles Wilford-prijs voor zijn invulbouwproject aan de Nieuwe Gentweg. Bij dit project besteedde de architect ruime aandacht aan de creatie van twee dakterrassen. De jury beschreef het project van architect Vannoote als een ‘interessant voorbeeld van ruimte in stedelijk milieu waarbij aan de hand van boven- en dakterrassen aantrekkelijke en leefbare buitenkamers gemaakt worden, dit alles binnen een goed beheerste en niet overdadige architectuur’.

• Brussel

In het nieuw informatiecentrum van Inbel aan de Kunstlaan nr. 3 had de prijsuitreiking plaats van de Inbelfotowedstrijd 1985. Er waren ditmaal niet minder dan 2.450 opnamen ingezonden. In de categorie ‘het openbaar vervoer’ ging de eerste prijs naar Henk Callens uit Gent, de tweede naar Andrée Preselia uit Luik en de derde naar Guy Van de Berg uit Brussel. In de categorie ‘vrij onderwerp’ was een eerste prijs weggelegd voor Johan Laleman uit Brugge, een tweede voor Martien Van Beeck uit Gent en een derde voor Carl De Keyzer, eveneens uit Gent. In 1986 is er geen Inbel-fotowedstrijd wegens de verhuis van Inbel van de Montoyerstraat naar de Kunstlaan en wegens de interne reorganisatie van de dienst. Volgend jaar is er een nieuwe fotowedstrijd met als thema ‘Made in Belgium’. Dat is de promotiecampagne die de regering gaat opzetten voor Belgische produkten.

• Ninove

De houtsculptuur ‘Een gebaar van jou’ van Vic Mahieu uit Ruddervoorde heeft de eerste prijs gewonnen op de prijs Plastische Kunsten van de stad Ninove. De beste Ninoofse inzending was ‘Compositie I’ van Achiel Haers. Tijdens de proclamatie verzekerde cultuurschepen Van Eeckhout dat de prijs, ondanks het gering aantal geselecteerde werken, blijft voortbestaan. Samen met juryvoorzitter Harold Van de Perre vond hij dat de expositie niveau haalt, precies doordat er zo'n genadeloze selectie is gebeurd. ‘Het model’, een ets van Herman Vandelaer uit Hasselt won de tweede prijs en Luk Van Tolhuyzen uit Herenthout kreeg een vermelding.

• Oostende

Aan de Internationale Europaprijs voor Schilderkunst van 1986 (twaalfde uitgave) namen 63 kunstenaars uit volgende E.E.G.-landen deel: België, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Engeland en het Groot-Hertogdom Luxemburg. Ieder kunstenaar die vooraf door een selectieheer uit zijn eigen land was aangeduid om deel te nemen aan de prijs, mocht drie werken insturen. De jury die zoals vroeger erop uit was om ‘het vernieuwende’ in de schilderkunst te bekronen, kende de Europaprijs (300.000 fr.) - Gouden Medaille - toe aan de Londenaar Daniël Mafé voor zijn werk ‘Encroaching’. De Tweede Prijs (75.000 fr.) - Zilveren Medaille - ging naar Lorenzo Gatti (Italiaan die in Brussel woont) en de Derde Prijs (40.000 fr.) - Bronzen Medaille - viel te beurt aan Erik Pape uit Delft. Uit de 48 kunstenaars die voor de tentoonstelling (6/9 tot 5/10) weerhouden werden lichten we de Belgische kunstenaars: Marco Badot (Brussel), Ingrid Castelein (Deinze), Franky Deconinck (Brussel), Franklin Engeln (Antwerpen), Bernard Gaube (Avennes), Frans Gentils (Gent), Menno Meewis (Brussel), Piet Moerman (Kortrijk), Barthel Ritzen (Gent), Lucy Slock (Gent-Zwijnaarde), Walter Swennen (Antwerpen), Hans Vandekerckhove (Gent), Johan Van Haevre (Antwerpen).

• Veurne

Door het Comité ter bevordering van de kunst van het Vormingsinstituut K.M.O. Veurne-Diksmuide-Westkust worden de CBK-Kunstwedstrijden 1987 georganiseerd. Deze wedstrijden staan voor iedereen open. Volgende disciplines zijn toegelaten: 1. schilderen en grafiek, onder het thema ‘landschap’, en 2. metaal- en houtsculpturen zonder opgelegd thema. Zij worden afzonderlijk beoordeeld. Er zal een speciale prijs toegekend worden voor het beste werk van deelnemers onder de 35 jaar. De maximale afmetingen mogen de 2 m 2 niet overschrijden voor wat de schilderijen betreft. De sculpturen mogen niet meer dan 50 kg wegen en niet meer dan 1,80 m hoog zijn. Buiten bovenstaande omschrijvingen worden geen grenzen getrokken, tenzij dat iedereen maximaal drie werken mag insturen en dat dit moet gebeuren tegen uiterlijk 15/5/87, in het Vormingsinstituut 2, 8480 Veurne, op werkdagen en zaterdagvoormiddag.

• Westerlo

De Grote Prijs V.V.V. Westerlo is na korte tijd uitgegroeid tot een begrip bij de beeldende kunstenaars van ons land. Dit bewees o.m. de herkomst van de deelnemers uit de diverse provincies van ons land. De opgave 1986 was gericht op beeldhouwwerk, smeedkunst en edelsmeedkunst. De jury bestaande uit Joke Van den Brandt, Marc Bourgeois en Gust Dierckx onder voorzitterschap van Jack Verstappen kende volgende prijzen toe: 1e prijs: Patrick Crombé met ‘Attacato’ (prijs V.V.V. Westerlo) - 2e prijs: Raymond Huybrechts met juweel ‘Hanger goud met briljanten’ (prijs F. Draulans, Schepen van Toerisme) - 3e prijs voor globaal werk: Mahieu Vic met ‘Landschap uit Zij’, ‘Aan de rand van de grote wereld’, ‘Na middernacht’ (prijs Generale Bank). Eervolle vermeldingen: 1e: Jef Van Leeuw met ‘Nesteling’ - 2e: Guy Timmerman met ‘Don Quichotte’ - 3e: Bertha Saveniers met ‘Menselijk silhouet’.

C. Muziek

• Belgrado

De 17de Internationale Wedstrijd van Jeugd en Muziek zal van 22/9 tot 1/10/1987 plaatsvinden in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado. De disciplines zijn Klarinet en Houtblazerskwintet. De Internationale jury is samengesteld uit Walter Boeykens (België), James Campbell (Canada), Thea King (Groot-Brittannië), Ludwig Kurkiewcz (Polen), Ernst Ackun (Joegoslavië) en Marko Rudzak (Joegoslavië). De wedstrijd staat open voor musici van elke nationaliteit die op 15/7/1987

[pagina 337]
[p. 337]

niet ouder zijn dan 30 jaar. Inschrijvingen vóór 15/5/1987 gebeuren bij het secretariaat van de Wedstrijd, Terazijde 26/11, 11000 Belgrado. Het reglement van de wedstrijd is verkrijgbaar bij het secretariaat van Jeugd en Muziek Vlaanderen, Koningsstraat 10, 1000 Brussel.

• Brugge

De provincie organiseert in 1987 een prijs voor vocale compositie en stelt hiervoor een bedrag van 80.000 fr. ter beschikking. Een a cepella-compositie voor vierstemmig gemengd koor, op tekst uit het recent Nederlands taalpatrimonium en geschikt voor koren uit 1ste afdeling, wordt bekroond met 30.000 fr. Eenzelfde bedrag is voorzien voor de bekroonde cantate met éénstemmige samenzang en begeleid van een kamermuziekensemble. Nogmaals 20.000 fr. wordt uitgetrokken voor aanmoedigingspremies. De prijs is voorbehouden aan componisten die de Belgische nationaliteit hebben, in West-Vlaanderen zijn geboren of er tenminste vijf jaar wonen op 1/7/1987. Tegen die datum ook worden de inzendingen ingewacht bij de goeverneur, provinciale dienst voor cultuur, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge 2. Op dat adres kan ook het volledige reglement worden verkregen.

• Louisville (V.S.)

De Universiteit van Louisville schrijft de Grawemeyer Award voor muziekcompositie uit en verbindt daar 150.000 dollars als prijs aan vast. Er zijn verschillende disciplines voorzien en de uiterste deelnemingsdatum is 30/1/87. Info: Grawemeyer Music Award Committee, School of Music, University of Louisville, Kentucky 40292, U.S.A.

• Schelle

Cantabile v.z.w. (A. Van Dijckstraat 4, 2621 Schelle, tel. (03) 887 44 38) organiseert de Compositiewedstrijd voor Piano 1987. Er wordt gevraagd een pianostuk geschikt voor de lagere graad (8 tot 14-jarigen) en/of een pianostuk geschikt voor de middelbare graad (tot 17 jaar). Deze wedstrijd staat open voor alle componisten niet ouder dan 40 jaar, van Belg. nationaliteit en wonend in het Nederlandstalig gebied van België.

• Ville-d'Avray

Voor een Compositiewedstrijd uitgeschreven door de stad vraagt men een werk voor 6 musici (fluit, hobo, viool, celle, piano, dirigent) dat tussen 7 en 10 minuten duurt. De prijs bedraagt 10.000 FF en de uiterste datum voor deelname is 1/2/87. Info: A.M.V.A., rue de Marnes 10, Ville-d'Avray (Fr.).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken