Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 36 (1987)

Informatie terzijde

Titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 36
Afbeelding van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 36Toon afbeelding van titelpagina van Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 36

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave



Genre

non-fictie
sec - letterkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek
non-fictie/kunstgeschiedenis
non-fictie/muziek-ballet-toneel-film-tv


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Vlaanderen. Kunsttijdschrift. Jaargang 36

(1987)– [tijdschrift] Vlaanderen. Kunsttijdschrift–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Uit het leven van kunsten en letteren

Berichten tijdig insturen naar: Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, Ter Hoogserleie, Hondstraat 6, 8880 Tielt.

• Amsterdam

In het Stedelijk Museum (P. Potterstraat 13) worden o.m. volgende tentoonstellingen georganiseerd: Lucebert (schilderijen, werken op papier, foto's) nog tot 15/3 - Oskar Schlemmer (schilderijen, tekeningen, beelden, theaterontwerpen) van 22/2 t/m 12/4 - Robert Combas (schilderijen) van 16/5 t/m 28/6 - Siah Armajani (sculpturen) van 16/5 t/m 28/6 en Holland in Vorm (een serie tentoonstellingen over Ned. vormgeving na 1945) van 20/6 t/m 29/9.

• Antwerpen

-Alle bezitters van werk van de Vlaamse kunstenaar Floris Jespers (1889-1965) worden vriendelijk verzocht zich in verbinding te stellen met de Stichting Oscar en Floris Jespers, p/a I.C.C., Meir 50 te Antwerpen (tel.: 226 05 36). De stichting beoogt een catalogus aan te leggen van het volledige oeuvre van deze kunstenaar. Tevens wordt de uitgave van een groot kunstboek over Floris Jespers voorbereid. Iedereen die geïnteresseerd is in het werk van de gebroeders Jespers kan de stichting steunen door een lidgeld te betalen (1000,- per jaar) om alzo de materiële noden van het opzet te helpen lenigen. Rekeningnummer: 411-0665789-65 of 551-2988800-08). Geplande tentoonstellingen: 1. Floris Jespers' expressionistische periode in het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas (voorjaar 1987). Deze tentoonstelling zou uitzwermen in binnen- en buitenland. - 2. Eglomises van Floris Jespers in het Museum van Moderne Kunst te Brussel (nov. 1988). - 3. Modernisme in Vlaanderen (Antwerpen 1905-1925) in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen (mogelijk voor het najaar 1989).
Voor meer inlichtingen omtrent de doelstellingen, het lidmaatschap en de activiteiten georganiseerd door de Stichting, kan u terecht op het secretariaat: I.C.C., Meir 50, 2000 Antwerpen, tel.: (03) 231 91 82.
-Het 50e Vlaams Nationaal Zangfeest wordt gehouden op 3/5 (om 14.30 u) in het Sportpaleis/Antwerpen. Het wordt georganiseerd door het Algemeen Nederlands Zangverbond in samenwerking met het Noordstarfonds vzw. Met de medewerking van de VTB-VAB, het Davidsfonds en de VVKB. Met de steun van de Kredietbank, C & A-België, Stichting Dhondt en Sociale Dienst VEV.
Programma en medewerkers: Koren: Ars Musica (Merksem), Egidius (Beerse), Waelrant (Borgerhout), Zingt Jubilate (Zaventem), Singhet Scone (Dilbeek), De Echo (Lommel), Cantabile (Dilsen), D'Averulle (Temse), Cantilene (Wondelgem), Amicitiakoor (Wakken), Kon. Mannenkoor De Kerels (Izegem) en het Sint Janskoor (Kachtem). - Vlaams Symfonisch Orkest o.l.v. Michael Scheck en Brassband Midden-Brabant o.l.v. Jan Van der Roost. - Solisten: Miel Cools, Jef Elbers, Herman Elegast, Gust Teugels, Paul en Herwig Vagant en Zeger Vandersteene - Dirigenten: Jos Cuppens, Lode Dieltiens, Michael Scheck, Jan Van der Roost en Juliaan Wilmots - Tekstauteurs: Wouter De Bruyne en Anton Van Wilderode - Gelegenheidsteksten en omroep: Jos van der Veken - Presentatie: Mieke Bouve en Francis Verdoodt - Componisten: Jan Van der Roost (ouverture) en Juliaan Wilmots (koorbewerkingen) - Beiaardier: Geert D'Hollander - Jeugdmuziekkapellen van Chiro-Opstal, KSA-Hanske de Krijger, VNJ-Nationaal, VVKS-St.-Joris - Izegem - Bewegingsgroepen: Balletgroep Olivia Geerolf, Vendeliersgroep Don Bosco (Woluwe) en Volksdansgroepen VVKB - Regisseur: Herman Slagmulder.
Info: A.N.Z.-secretariaat, Vrijheidstraat 30-32, bus 14, 2000 Antwerpen - tel. (03) 237 93 92.
-De tentoonstelling ‘Het Lied in ziel en mond’ vindt plaats van 5/4 tot 31/5 in het A.M.V.C., Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, telkens van 10 tot 17 u. Deze tentoonstelling zal voornamelijk aan de geschiedenis van ‘Een halve eeuw Vlaams Nationale Zangfeesten’ gewijd zijn. Groepen die deze tentoonstelling o.l.v. een deskundige gids wensen te bezoeken, maken best een afspraak met Jan De Wilde op het A.M.V.C. - tel. (03) 232 55 80.
-Met het doel het werk van componist Armand Preud'homme te verspreiden en minder bekende werken van de geliefde Vlaamse componist kenbaar te maken werd de A. Preud'homme Stichting opgericht. Het lidmaatschap bedraagt 250 fr. en voor 1.000 fr. wordt men ere-lid. Informatie krijgt u op het adres van de Stichting: Paardenmarkt 95, 2000 Antwerpen of per tel. op het nr. (03) 233 20 75 of (03) 233 01 42. Op 15/3 wordt in P.C. Arenberg (Antwerpen) een Huldeconcert ‘Armand Preud'homme Onvergetelijk’ georganiseerd (15 u) met talrijke solisten en gevarieerd programma in een presentatie van Jef Burm. Hetzelfde concert wordt herhaald op 21/3 om 20.15 u eveneens in P.C. Arenberg.
-Door de gemeenschapsminister van Cultuur werd onlangs een vaste belofte van toelage getekend voor de zogenaamde scharnierfase in de restauratie van de kathedraal. Vanwege het Ministerie van Justitie werd een machtigingsbesluit voor de uitvoering van de werken ontvangen. De provincie heeft intussen de opdracht gegeven om met de werkzaamheden te beginnen. De scharnierfase omvat de werken met het oog op de voltooiing van de ondergrondse klimatizeringsinstallatie in koor en kruisbeuk. Het bijzonder bestek voorziet dat deze werken voor een periode van ten minste twaalf maanden onderbroken zullen worden voor een arecheologisch bodemonderzoek. In de jaren 1973-1974, tijdens de aanleg van de ondergrondse kanalen in het schip van de kerk, werden belangwekkende vondsten gedaan. Het toen uitgevoerde bodemonderzoek liet vele vragen over de bouwgeschiedenis van de kathedraal onbeantwoord. Men verwacht dat het nu gepland, systematisch onderzoek in kruisbeuk en koor hierop een antwoord zal geven. De wenselijkheid van dergelijk onderzoek werd reeds geformuleerd op een vergadering van 27 november 1973, die op verzoek van gouverneur Kinsbergen, naar aanleiding van de eerste bodemvondsten, was belegd. Voor de komende opgravingen werd een beroep gedaan op de dienst opgravingen van de oudheidkundige musea van de stad Antwerpen. Advies wordt verstrekt door de Nationale Dienst voor Opgravingen. Het provinciebestuur zal tijdens de onderzoeksperiode het publiek over de vooruitgang ervan op de hoogte houden. Zoals bij de eerste fase van restauratie zal een werkgroep onder het
[pagina 53]
[p. 53]
voorzitterschap van gouverneur A. Kinsbergen et met medewerking van bestendig afgevaardigde L. Bogman, het komend archeologisch bodemonderzoek begeleiden. De werkgroep is samengesteld uit de restauratie-architecten en vertegenwoordigers van het kathedraalbestuur, de stad Antwerpen (oudheidkundige musea/afdeling opgravingen) en het provinciebestuur, dat voor de coördinatie zal instaan.
-Het Kon. Museum voor Schone Kunsten heeft een nieuwe uitgave gepubliceerd: ‘Catalogus Beeldhouwwerken 19e en 20e eeuw van het Kon. Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen’. Deze publikatie is een welkome en erg nuttige aanvulling op de twee reeds bestaande fondscatalogi van de verzameling Moderne kunst van het Koninklijk Museum. In 1977 verscheen de ‘Catalogus Schilderijen 19de en 20ste eeuw’ en in 1981 de ‘Catalogus Tekeningen, aquarellen en prenten 19de en 20ste eeuw’. De nieuwe catalogus belicht de volledige verzameling beelden en assemblages, 321 nummers van 169 kunstenaars om precies te zijn. Elk werk wordt afgebeeld en de catalogus telt meer dan 150 bladzijden.
Info: K.M. voor S.K., Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen - tel. (03) 238 78 01 tot en met 09.
-Van 14/2 t/m 12/4 vindt in het Kon. Museum (Leopold de Waelplein) de tentoonstelling ‘Nood zoekt brood. Vrouwenarbeid in de Belgische schilderkunst van 1860 tot 1960’ plaats. Aan de hand van een 80-tal schilderijen en een kleine documentaire afdeling wordt dit onderwerp in beeld gebracht. De drie grote thema's van de tentoonstelling zijn: vrouwenarbeid in de vorm van huisarbeid, veld- en hoevewerk en beroepsarbeid. Werk van volgende kunstenaars is op deze tentoonstelling aanwezig: Henri De Braekeleer, Jean Brusselmans, Emiel Claus, Florent Crabeels, Albert Dasnoy, Albert Van Dijck, Leon Frédéric, Frans van Leemputten, Georges Lemmen, Hubert Malfait, Constantin Meunier, Eugeen van Mieghem, Prosper De Troyer, Edgard Tytgat, Henri van de Velde en Rik Wouters.

• Beringen

De Kunstkring Beringen doet een oproep om ere-lid te worden van de vereniging en dit door een bijdrage van 1.500 fr. over te maken op het rek. nr. 068-0735170-34 van V.Z.W. Kunstkring Beringen. Wie lid wordt krijgt een aquarel, individueel met de hand ingekleurd, vervaardigd door Michel Timmermans. U kan ook een ingelijst exemplaar bekomen, maar dan bedraagt de lidmaatschapsbijdrage 2.500 fr.

• Beveren

De Gemeentelijke Culturele Raad nodigt uit tot de tentoonstellling ‘Vlaggen in het Land van Beveren’ die vanaf 7/2 tot 23/2 plaats vindt in de Antoon Triestzaal van het kasteel Cortewalle in Beveren.

• Beveren/Roeselare

In het Parochiaal Centrum (Izegemseaardeweg 26) organiseert de Kunstkring 't Paletje' een voordracht - gehouden door Freddy Vandecapelle - met als onderwerp ‘De vrouw in de kunst’ op 13/3 om 20 u.

• Boortmeerbeek

In Vlaanderen is de kant al enkele jaren aan een echte heropleving toe. Zowat overal ontstonden kantclubs waar onder leiding van kundige monitrices geklost wordt. Naast het eigenlijk kantwerk bestaat bij velen de behoefte om iets meer te weten over de historiek van de kant, de techniek en de materialen, de hedendaagse kunstuitingen in het kantwerk. Te Boortmeerbeek worden door de kantclub 't Spinneke in samenwerking met het provinciaal comité voor kunstambachten in West-Vlaanderen drie voordrachtavonden rond kant ingericht. Zij vinden plaats op 5/3, 26/3 en 30/4, telkens een donderdag om 20 uur in de Gildezaal, Dorp te Boortmeerbeek. Inschrijven kan vooraf door storting van 450 fr. voor de reeks op rek. nr. 744-3120955-70 van de organiserende kantclub 't Spinneke.

Op 5/3 spreekt mevrouw M. Bruggeman, lerares kantgeschiedenis aan het kantcentrum te Brugge over het ontstaan, de sociale, economische en cultuurhistorische aspecten van de kant in Vlaanderen. Op 26/3 spreekt mevrouw M.A. Claeys, lerares techniek aan het kantcentrum te Brugge over de diverse kantsoorten, de materialen en de techniek. Op 30/4 spreekt mevrouw M.J. Callewaert, lerares hedendaagse kant aan het kantcentrum te Brugge over de hedendaagse kantkunst.

Alle voordrachten worden verduidelijkt met dia's. Contactadres: Sonia Vanoosterwijck, Beringstraat 75, 2980 Boortmeerbeek.

• Brasschaat

De Rijksscholengemeenschap Brasschaat organiseert van 9 tot 22 mei (van 10 tot 18 u) de tentoonstelling ‘Kunst na '45’, een nationaal retrospectief overzicht van de kunst na '45 met werk van P. Delvaux, Alechinsky, P. Mara, O. Landuyt, R. Raveel e.a. Het geheel is opgevat als een artistieke wandeling langs de diverse scholen. Men start in het Kon. Atheneum aan de Augustijnslei 54 en komt zo in het P.M.S.-Centrum aan de Van Hemelrijcklei 81, het Kon. Technisch Atheneum, Prins Kavellei 98 en het C.C., Mik sebaan, Park.

• Brugge

-In de loop van 1986 werden in het Prov. Museum van het Brugse Vrije alle schilderijen deskundig nagezien: de oude vervuilde vernislagen werden weggenomen en een nieuwe beschermlaag gelegd; één schilderij werd daarenboven van een nieuw spieraam voorzien. Het schilderij van G. van Tilborgh ‘Een zitting in de Schepenzaal’ uit 1659, werd gerestaureerd. Een nieuwe reeks van 6 postkaarten werd aangemaakt; ze stellen voor: een scene uit het Suzanna-reliëf door G. de Beaugrant (1530), de portretten van koning Filips II, de aartshertogen Albrecht en Isabella, keizerin Maria-Theresia, Het Oordeel van Cambyses. De nieuwe geïllustreerde uitlegfolder die aan elke bezoeker uitgereikt wordt, werd helemaal herwerkt en telt nu 6 blz. Voor volgend jaar wordt een uitvoerige studie over de beroemde schouw van het Brugse Vrije door de conservator L. Devliegher in het vooruitzicht gesteld.
-Met het doel poëzie te verspreiden door middel van plakkaten op openbare plaatsen te afficheren hebben de dichters Filip Lersberghe, Pol De Baene, Paul Rigolle en Jan Busschaert het ‘Poëzieplakkaat’-project opgezet. Eind december jl. werden reeds op een 100-tal plaatsen de plakkaten opgehangen. Op zo een plakkaat wordt een gedicht in groot lettertype afgedrukt. Daar er ook vraag ontstond van particuliere kant naar dergelijke plakkaten, werd een abonnementsformule in het leven geroepen. Voor 500 fr. krijgt men maandelijks (een jaar lang) het poëzieplakkaat toegestuurd. Contactadres: Filip Lersberghe, Ganzestraat 49, 8000 Brugge.

• Brussel

-Voor de 26e maal organiseert Jeugd en Muziek een Internationaal Muziekkamp in het Prov. Vormingscentrum in Malle (Prov. Antw.) van 1 t/m 17/8. Het algemeen thema luidt dit jaar: ‘Muziek uit de XXste Eeuw’. Een symfonisch orkest zal worden samengesteld onder leiding van de Britse componist-dirigent Joseph Horovitz. Op het programma wordt o.m. de creatie voorzien van de ‘Ballade voor orkest’, een nieuw werk dat zopas door de jonge Vlaamse componist Piet Swerts in opdracht van het Muziekkamp werd voltooid. Andere seminaries zijn voorzien voor kamermuziek o.l.v. Clemens Quatacker (strijkers), Luc Loubry (houtblazers) en Ernest Maes (koperblazers en slagwerk); piano o.l.v. Marta Deyanova (Bulgarije) (voor Slavische Muziek) en Roland De Munck; solozang o.l.v. Gerda Lombaerts, met als begeleidster Joanne Trzeciak (Polen). Een nieuwigheid op het Kamp is het Atelier voor jonge componisten dat zal geleid worden door Wilfried Westerlinck.
Kunnen aan het Kamp deelnemen: alle jonge musici tussen 16 en 30 jaar, zowel toekomstige als jonge beroepsmusici en goede amateurs. De deelnameprijs, inbegrepen cursussen, logies en eetmalen, bedraagt 12.500 fr. Inschrijvingen gebeuren vóór 15 mei 1987 bij het Algemeen Secretariaat van Jeugd en Muziek Vlaanderen, Koningsstraat 10, 1000 Brussel.
-De Generale Bank organiseert van 12/2 t/m 10/4 de tentoonstelling ‘Metro-kunst in de metro-pool’ in de zetel van de bank, Ravensteinstraat 29. Deze tentoonstelling handelt over kunst en architectuur van de ondergrondse metrostations. Zij is de concretisering van een studie die in vijfentwintig, over vijftien landen verspreide, ‘metro-polen’ ondernomen werd. Zowel de oudste metronetten en -stations (Londen, New York...) als meer recente (Rijsel, Baltimore...) komen aan hun trekken. De opzoekingen en vernieuwingen die de jongste decennia betreffende de metro uitgevoerd werden, hebben het belang van de ruimtelijke en artistieke context waarin zich dageljks de massa metrogebruikers beweegt, in het licht gesteld. De in de tentoonstelling aangehaalde metronetten zijn meer bepaald deze die door een esthetische en artistieke weergave, opteerden voor de demystificatie van de ondergrondse architecturale ruimte.
-In het C.C. Brussel vindt een Wintersalon voor Schilderijen, Beeldhouwwerken en wandtapijten plaats tot 8/3. Deelnemende kunstenaars zijn: Gaston Bogaerts, Frans Claes, Anne Deglain, Patrick Stal, Remy van Praet, Jan Wellens e.a.
-Van Mietje Vansina verscheen onlangs een kinderverhaal (tot 12 j.) ‘De geschiedenis van Suske-denezel, een echt gebeurd verhaal’. Het is te verkrijgen door storting van 220 fr., verzendingskosten inbegrepen op rek. nr. 000-1425345-27 van Fritz Toussaintstrat, 93, 1050 Brussel - tel. (02) 640 62 01.
-In het Paleis der Academie te Brussel werden op 20/10/86 zeven nieuwe leden voorgesteld aan de vergadering van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. In de klasse van de Letteren werden verkozen: prof. Gustaaf Baeteman, Kamervoorzitter in de Raad van State en prof. Wilfried Dewachter, hoogleraar in de politieke sociologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

In de klasse Wetenschappen werd prof. Luc Vanquickenborne opgenomen: hij is hoogleraar in de scheikunde te Leuven.

In de klasse Schone Kunsten zijn er vier nieuwe leden: prof. J.A. van Ackere, emeritus hoogleraar aan de Universitaire Faculteiten St.-Ignatius te Antwerpen; de h. Luc Devliegher, werkleider bij het provinciaal bestuur van West-Vlaanderen; de h. Koenraad Tinel, beeldhouwer en leraar aan het St.-Lucasinstituut te Schaarbeek en prof. Carl Van De

[pagina 54]
[p. 54]

Velde, voorzitter van de sectie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel.

• Deinze

Landschapschilder Hubert Matthijs gaf een kunstkalender uit met 12 aquarellen van Deinze en omgeving. Het is een ode geworden aan de Leiestreek. Bestellen bij de kunstschilder, Kerselaarslaan 17, 9800 Deinze (295 fr./exempl.).

• Deurne

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen zal in 1987 de volgende vier afleveringen bevatten: 1. De kunstenaar en zijn atelier, kunstenaarsateliers uit de 19de en de vroege 20ste eeuw, tot en met het interbellum - 2. Visuele poëzie en poëtische schilderkunst. Paul van Ostaijen en zijn omgeving, de 50-ers, Cobra, Taptoe, Nieuw realistische poëzie, de Nieuwe Visie - 3. Europalia '87 Oostenrijk - 4. De architectuur van het interbellum. Inleiding rond Henry van de Velde, overzicht van de interbellum-architectuur, de wederopbouw, relatie interieur-architectuur, acht architecten.

Een abonnement op OKV kost 600 fr. (of 850 fr. met opbergband); rekeningnr. 220-0722400-77 van OKV, 2100 Deurne. Voor Nederland: f 36 (of f 53 met opbergband); gironr. 135.20 van OKV, B-2100 Deurne. Andere landen: internationale postwissel of overschrijving op postrekeningnr. 000-0099920-10 van OKV, B-9000 Gent; 680 fr. (of 960 fr. met opbergband). Vermeld ‘Abonnement 1987’ en eventueel uw abonneenummer.

• Gent

In het historische Pand in Onderbergen, een gewezen Dominicanenklooster dat door restauratie in zijn vroegere luister wordt hersteld, is een Vlaams Perscentrum ingericht. De bedoeling is een ontmoetingsplaats te hebben voor allen die bij journalistiek en media betrokken zijn, tegelijk werkruimte met infrastructuur ter beschikking te stellen van de beroepsjournalisten en een coördinatiefunctie te vervullen. Met dat opzet is een vereniging zonder winstoogmerk opgericht met vertegenwoordigers van de AVBB, de Rijksuniversiteit Gent en de Industrie. Het VPC is gelegen in het centrum van Gent, vlak naast de St.-Michielskerk, aan de Leie, en staat ook open voor het organiseren van persconferenties. Er zijn zalen ter beschikking voor samenkomsten van 10 tot 1000 personen, een auditorium, persclub, tentoonstellingsruimtes, restaurants en cafetaria. Adres: VPC, Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent, tel. (091) 25 04 50.

-In het Museum voor Schone Kunsten kan men nog tot 8/3 de tentoonstelling ‘Joachim Beuckelaer - Het markt- en keukenstuk in de Nederlanden 1550-1650’ bezoeken. Het Museum verkreeg onlangs de permanente bruikleen van een complete reeks van vier onbekende markt- en keukentaferelen van Joachim Beuckelaer, gesigneerd en gedateerd, en voorstellend de vier elementen. Hierrond organiseert het museum een groots opgevatte tentoonstelling over het werk van Joachim Beuckelaer en de ontwikkeling van het markt- en keukenstuk in de Nederlanden. De tentoonstelling omvat werk van tweeëntwintig kunstenaars die dit genre hebben beoefend. Zij volgt de boeiende ontwikkeling van dit genre vanaf Pieter Aertsen en Joachim Beuckelaer, tot en met Frans Snyders in de 17de eeuw. Verscheidene specialisten schreven essays voor de catalogus, waarin diverse aspecten van Beuckelaers kunst worden belicht, alsook de ingewikkelde iconografie van het markt- en keukenstuk. Dankzij de medewerking van verzamelaars en musea in heel Europa kon een belangwekkend ensemble van schilderijen, tekeningen en prenten worden bijeengebracht, waarvan de meeste nooit eerder op een tentoonstelling te zien waren.
-Febelgra Oost-Vlaanderen (afdeling van de Federatie van de Belg. Grafische Industrie) bestaat 50 jaar en bij die gelegenheid wordt een speciale grafische realisatie te koop aangeboden. Naar een originele aquarel van de kunstschilder Herman Verbaere werd in kunstatelier De Buck te Wetteren een lithografie vervaardigd in 16 kleuren, op handgeschept papier Arches 88 van formaat 56 × 76 cm. Dit in een beperkte en genummerde oplage van 150 exemplaren. De kleurlithografie ‘St.-Pieterskerk en -abdij te Gent’ kost 10.000 fr. en ingelijst 11.200 fr. Alle bestellingen zijn op te halen op het secretariaat van Febelgra Oost-Vlaanderen, Spinmolenplein 6, 9000 Gent, dat u op de hoogte zal brengen als uw kunstwerk ter beschikking ligt. U ontvangt tevens een factuur. Voor informatie kan u steeds terecht bij Febelgra Oost-Vlaanderen op het nummer (091) 27 61 61.
-Aan de Oude Houtlei 146 werd op initiatief van Prof. Jan Douliez en lic. Yolande Goes een repetitie- en concertzaal - onder de welluidende naam ‘Dolce Legato’ - opengesteld. Hoewel deze ruimte als thuishaven voor het Gents Symfonisch Studie-Orkest (Geso) zal fungeren, staat ze ook open voor andere kunstactiviteiten. Info: ‘Dolce Legato’, Oude Houtlei 146, 9000 Gent - tel. (091) 23 11 36.
-In februari 1986 is de bibliotheek van Sint-Lucas overgebracht naar het hoofdgebouw, lokalen 01 en 02. Het lokaal is aanzienlijk ruimer en dat geeft de gelegenheid om de collectie overzichtelijker te presenteren. Er is maandelijks een lijst beschikbaar aan de balie van de recente aanwinsten in de bibliotheek. De reeds verwerkte aanwinsten staan apart ter inzage en worden gedurende één maand niet uitgeleend.
-In het Nieuwpoortteater (Nieuwpoort 35, tel. (091) 25 12 96) kan men nog terecht voor het ballet ‘Face à Face’ van choreografe Michèle Anne De Mey op 27 en 28/2 (produktie: vzw Schaamte), op 16 t/m 18/3 voor het spectakel (Tout suit) van Pat Hemelrijck en op 19 t/m 21/3 en 3 en 4/4 vertoont men er ‘Bacchanten’ van Euripides in een produktie van Akt/Vertikaal, regie van Ivo van Hove.

• Gent/Zwevegem/Otegem

Het Noordstarfonds organiseert in samenwerking met Deweer Art-Gallery (Otegem) de tentoonstelling ‘Berlin 750’ die loopt tot 8/3 in de Gele Zaal (Nonnemeersstraat 26, Gent). Info: (091)35 37 00 of (056) 64 48 93. Er is werk te zien van Bach, Dornseif, Endart, Fetting, Hacker, Hodicke, Koberling, Lange, Middendorf en Salome. Catalogus: 250 fr.

• Harelbeke

De Prijs voor Beeldende Kunsten van de Stad Harelbeke beleefde in 1987 zijn zesde editie. Ze wordt in een driejaarlijkse cyclus achtereenvolgens uitgeschreven voor grafiek of tekenkunst, schilderkunst en fotografie. Deze keer was het voor de tweede maal de beurt aan de fotografie. Drie jaar geleden had de jury het moeilijk om een tentoonstelling van enig niveau samen te stellen en het eerder gemakkelijk om de prijswinnaar, Mark Hoflack, aan te duiden. Dit jaar gold - het mag gezegd - het tegenovergestelde. De inzendingen haalden allemaal een redelijk niveau en een nogal strenge selectie hield 31 werken over voor de tentoonstelling. De expositie bracht een gevarieerd beeld van het beeldend werken met fotografie als medium. Ze omvatte zowel de reportagefotografie, het portret, het stilleven als geënsceneerde beelden en werk waar de fotografie duidelijk ondergeschikt is gemaakt aan het idee. De jury samengesteld uit Hugo Brutin, Carl Uytterhaeghen, Marc Van Gysegem en Daan Rau, was unaniem in haar beslissing om de prijs (30.000 fr.) toe te kennen aan de bijna dertigjarige Bart Michielsen uit Antwerpen. Zijn werk, een triptiek ‘Ode aan P. Mulder’, is een duidelijke verwijzing naar de fin-desiècle-sfeer van vorige eeuw. Op een biezonder geslaagde wijze roept de fotograaf met zeer eenvoudige en puur fotografische middelen de geest van estetische verfijning en decadentie van die tijd op. Hij verwijst in thema en compositie onverbloemd naar het bekende schilderij met de sfinx van Fernand Khnopff, hij citeert, verwerkt en transponeert, parodieert en doet het op een zeer eigen en persoonlijke wijze zonder toegifte aan goedkope nostalgie. De twee vermeldingen, elk goed voor 10.000 fr., gingen naar Dirk Braeckman en Theo Beck. Dirk Braeckman werd geselecteerd met een reeks van drie meesterlijke portretten o.m. van de bekende tentoonstellingsmaker Kasper König. Braeckman bewijst bij deze een fotograaf van groot formaat te zijn. Theo Beck uit Antwerpen toont een drietal stillevens in kleur waarbij een aantal details buiten het fotokader werden bijgetekend en vervolledigd. Misschien niet meer zo origineel maar wel fris, knap en technisch tot in de puntjes. Naast de prijswinnaars werd er ook nog werk geselecteerd van Frederik Bogaert (Zele), Jan Daneels (Kapellen), Carl De Keyzer (Gent), Dirk De Neef (Gent), Mark Hoflack (Gent), Patrick Merckaert (Zottegem), Lieven Neirinck (Kuurne), Marc Roelant (Waasmunster), Martien Van Beeck (Gent), Chris Van Buggenhout (Antwerpen), Veerle Vanderstraeten (Kortrijk) en Jonas Wille (Brussel).

De tentoonstelling zal nog te bekijken zijn te Brugge in de Bogaerdekapel (Academie) en wellicht ook nog in de Koninklijke Academie te Gent.

• Hasselt

Ter gelegenheid van de Chrysostomosviering '87 hebben de leerlingen van het zesde jaar van het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs, een bronzen levensgroot (2,40 m) beeld laten vervaardigen. Het beeld draagt de naam ‘Het beeld van de Student’. Het zal geschonken worden aan de stad Hasselt en zal tevens opgenomen worden in het beeldenpatrimonium van de stad Hasselt. Het beeld zal ongeveer 350.000 fr. kosten. De leerlingen van het PHIKO zullen trachten het grootste gedeelte van de kosten zelf te dragen door geldinzamelingen allerlei en het aanwerven van enkele sponsors. Bijdrage van individuelen of organisaties worden met dank aanvaard op het rek. nr. 0882069223-14 met vermelding ‘Beeld van de student’. Wie min. 1.000 fr. overmaakt, krijgt een ets waarop de afbeelding van het beeld is afgedrukt.

• Izegem

De v.z.w. AoRTa organiseert van 7 t/m 29/3 de tentoonstelling ‘Ornament’, waarop werk te zien is van een 8-tal kunstenaars die door materiaal en kleurgebruik, door hun systeem of werkwijze en vooral door hun verbeeldingskracht de ornamentele kant van hun werk benadrukken of onderzoeken. Nemen deel: Piet Vanneste, Marc Jennard, Veerle Rouquart, Bart Weydts, Pol Germonprez, Jaak Vuylsteke, Ludovicus en Mark Van Hoe. Deze kunstenaars verzorgden zelf de catalogus. Plaats van gebeuren: Roeselaarsestraat 102, 8700 Izegem, op

[pagina 55]
[p. 55]

vrij-, zater- en zondag van 14 tot 18 u of op afspraak: (051) 74 62 03.

• Keerbergen

De uitreiking van de Poëzieprijzen 1987 is gekaderd in een heus dagprogramma en wordt georganiseerd door de Kultuurkrant - Keerbergen op 21/3. Vanaf 13.30 u is er de opening van de boekenbeurs waar weer alle letterkundige tijdschriften aan kunnen deelnemen. Ook individuele personen kunnen er met hun uitgaven een stand krijgen. Van 14 tot 14.45 u is er het ‘Vrij Podium’ waarop dichters uit eigen werk kunnen voorlezen. Om 15 uur is er de plechtige uitreiking van de poëzieprijzen 1987, waarna een receptie aangeboden door het gemeentebestuur. Dit alles in de feestzaal van de Gemeenteschool, Kempenlaan 16 te Keerbergen. Om 20 uur is er de dichtersmaaltijd die dit jaar plaats heeft in het Restaurant 't Ruitershof, Emiel Opdebeecklaan 33 te Keerbergen. Zij die wensen te overnachten kunnen reserveren op het secretariaat van de Kultuurkrant, (A. Cleynhenslaan 8, 2850 Keerbergen, tel. (015) 51 44 97), of rechtstreeks met het Hotel Bloemendael op het nummer (015) 51 11 11.

• Koekelberg

De Basiliek van Koekelberg is een brochure geschreven door M. Vanhoye en M. de Schrijver over geschiedenis en bouw van de creatie van Albert Van huffel. Verkrijgbaar bij de UFSAL, dienst Public Relations, of in het onthaalkantoor van het Brusselse stadhuis. Een uitgebreide studie werd geschreven door P. Rion onder de titel De Basiliek van Koekelberg: architectuur en hedendaagse geschiedenis. Dat boek kan worden besteld bij de Sociaal-kulturele Raad Koekelberg, Pantheonlaan 14, 1080 Brussel.

• Kortemark

De keramiekgalerij Desko nodigt uit tot haar 11e tentoonstelling ‘Keramiek in Vlaanderen’ waarop zij werk toont van de 41 keramisten die opgenomen werden in het gelijknamige boek dat door drukkerij Lannoo/Tielt werd uitgegeven. De tentoonstelling loopt nog t/m 31/3 en is iedere werkdag van 9 tot 12 u en van 13 tot 18 u toegankelijk ('s zaterdags alleen van 9 tot 12 u).

• Kortrijk

Het Westvlaams Theater Antigone heeft een eigen toneelruimte gecreeerd op de Pottelberg in Kortrijk en ter gelegenheid van deze plechtige opening brengt het gehele Antigonegezelschap ‘De Kersentuin’ van A. Tsjechov in de periode tussen 24/2 en 24/3. Inlichtingen en plaatsbespreking: Pottelberg 40, 8500 Kortrijk - tel. (056) 22 68 70 en 21 84 95.

• Leuven

-In het Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron kan men nog terecht tot 8/3 voor de tentoonstelling van de Aarschotse Kunstkamer, waaraan deelnemen: Francine Camerlinckx, Mia Laenen, Yvonne Vanderbruggen, Bernadette Vandermoere, Desiré Vermeulen en Fons Verstreken. Alle dagen toegankelijk (behalve op dinsdag) van 10 tot 18 u.
-Elke woensdagmiddag van 14.30 tot 15.30 kan men in de Kansel, Muntstraat 15 de 4e uitgave van de ‘Leuvense Middagen der Poëzie’ meemaken met o.m. lezingen van Prof. Vande Walle (Shiki, op 4/3), Anna Mariblan (11/3) en Geert Van Istendael (18/3).
-De Concertvereniging van het Lemmensinstituut kondigt voor maart twee concerten aan: op 12/3 (20 u): Conservatorium afdeling van het Lemmensinstituut. Programma: werk voor orgel, piano, zang, (alt)viool, cello, blokfluit, dwarsfluit, hobo, klarinet, trompet, saxofoon, gitaar, slagwerk. Naar jaarlijkse gewoonte komen tijdens dit ‘simultaan concert’ (minimum in 3 concertzalen) alle studenten aan bod die zich dit jaar voorbereiden op het behalen van hun laureaatsdiploma of eerste prijs, hetzij solistisch, hetzij met begeleiding.

Op 19/3 (20 u): Pianorecital door Piet Swerts. Programma: J. Haydn: Un piccolo divertimento (variaties in f); F. Liszt: 3 Sonetten van Petrarca; S. Rachmaninov: Prélude in D, op. 23 nr. 4 en Etude-tableau in es, op. 39 nr. 5; H. Dutilleux: Aux gré des ondes; P. Swerts: Partita.

Info: Herestraat 53, 3000 Leuven - tel. (016) 23 39 67.

• Mechelen

De Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen organiseert i.s.m. het Stadsbestuur van Mechelen een rondreizende tentoonstelling met als thema ‘Jong Talent - 28 - Tekenkunst’.

Er is werk te zien van Dominique Ampe (o Ukkel, 1944), Paul R. Goris (o Antwerpen, 1943), Pat Harris (oDublin, 1953) en Bruno Van Dijck (o Antwerpen, 1953). Van 17/1 t/m 8/2 was de tentoonstelling te gast in het Museum De Zalm. Andere steden volgen.

• Oostende

-Gelet op de ruime publieke belangstelling besliste de Bestendige Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen de Retrospectieve Constant Permeke in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst te Oostende te verlengen tot en met 22 maart. Deze tentoonstelling omvat nagenoeg 300 tekeningen, schilderijen en beelden uit musea en privéverzamelingen in binnen- en buitenland. Het is een unieke kans om de artistieke waarde van Permeke, zijn vormentaal en zijn palet, in al zijn diversiteit te ontdekken en te waarderen. Dagelijks toegankelijk (behalve op maandag) van 10 tot 12.30 u en van 13.30 tot 17 u. Toegangsprijs: 40 fr. Geleide bezoeken minstens 14 dagen vooraf aanvragen: P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende - tel. (059) 50 81 18).
-De vzw Kunstkring ‘De Peperbusse’ gaf reeds de volledige expositielijst 1987 vrij: Jean-Jacques Soenen, foto's (23/1-11/2) - Hommage ‘Gustaaf Vanheste’ (13/2-4/3) - Eddy Walrave (6/3-25/3) - Denise Verstappen (27/3-15/4) - Juwelen en Miniaturen in de Kunst (groepstentoonstelling) (18/4-6/5) - Jean-Pierre ‘Guynelly’ Maes (8/5-27/5) - Roger Remaut & Filip Minnaert (29/5-17/6) - Ruben Herrera (19/6-8/7) - ‘Exposanten 1986’ (groepstentoonstelling) (18/7-23/8) - John Blommaerts (28/8-16/9) - Jef Seynaeve (18/9-7/10) - Freddy Maes (9/10-28/10) - Jan De Lee (30/10-18/11) - Steffen Christensen (20/11-9/12) - Roland Devolder (11/12-31/12).

• Overijse

Door het kwartaaltijdschrift voor haiku, senryu en tanka ‘Vuursteen’ werd een ‘kantelkalender’ uitgegeven (bestellen bij Haikoe-Centrum, Drogenberg 100, 1900 Overijse). De kalender telt één blad per week en ieder blad is versierd met een illustratie van plastisch kunstenaar Jan van Saene (Roosdaal) en bevat telkens een haiku van diverse dichters.

• Peer

De Musica-cursussen 1987 stellen renaissance-, barok- en vroegklassieke muziek in het daglicht. Binnen het pakket renaissancemuziek wordt aandacht besteed aan de mensurale muzieknotatie, het individueel onderricht in luit, gamba, blokfluit, dans, zang, rietbladinstrumenten enz..., het samenspel en de koorzang. Een gelijkaardig stramien valt ook de barokmuziek te beurt: individueel onderricht, kamermuziek en koormuziek. Nieuw is de Orkestweek met vroeg-klassieke muziek! Diverse formules worden aangeboden: dagcursussen, weekend- en meerdaagse cursussen. De doelgroep strekt zich uit van beginnende tot gevorderde muzikanten, zangers en dansers. Twee cursussen richten zich uitsluitend naar kinderen (8-13 j.). Uitgebreide folder gratis te verkrijgen op het secretariaat van Musica, Postbus 45, 3570 Peer; (011) 73 72 13 (Martine Sanders).

• Rotterdam

In het Museum Boymans-van Beuningen loopt van 14/2 tot en met 5/4 de tentoonstelling Markus Lüpertz met schilderijen uit de periode 1973-1986. Openingstijden: van dinsdag tot zaterdag tussen 10 en 17 u, op zon- en feestdagen van 11 tot 17 u.

• Sint-Niklaas

-Dringende oproep: in het kader van de Internationale Exlibriswedstrijd organiseert het Stadsbestuur van Sint-Niklaas (medio maart 1987) een tentoonstelling rond het grafisch werk van Edgard Tijtgat. Verzoek aan al wie grafisch werk van Edgard Tijtgat bezit, contact op te nemen met het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas tel. (03) 776 07 53 of de Dienst Cultuur op het Stadhuis tel. (03) 777 84 00. Discretie gegarandeerd.
-Stichting Kunst in de stad vzw werd opgericht met de bedoeling het openbaar kunstbezit van de stad Sint-Niklaas uit te breiden en er een open kunststad van te maken.

Dank zij de jaarlijkse bijdrage van haar leden, de steun van mecenaten en de opbrengst van culturele manifestaties, slaagde ze erin op korte tijd, het stadsbeeld met waardevol beeldhouwwerk te verrijken: ‘De Lopers’, ‘Ballerina’, ‘Mijmerende Muze’, ‘Figuur in Lover’, ‘Contemplatie’, ‘Paard en Ruiter’, ‘Zittend Naakt’...

Binnenkort komen drie nieuwe werken haar patrimonium aanvullen: Een medaillon en een vrouwenfiguur van Alphonse Darville en ‘Puberteit’ van E. Wijnants. Kunst in de Stad is een privé-initiatief, in dienst van de stadsgemeenschap.

Wie lid wordt krijgt als geschenk bij zijn lidmaatschap een grafisch werk aangeboden. Voor 1987 kreeg de Stichting de kans drie etsen van Karel Mechiels, drie etsen van Vera Neels en een zeefdruk van Robby Van Goethem voor te stellen. Voor 500 fr. wordt u eigenaar van een zeefdruk. Voor 1.200 fr. gaat uw voorkeur naar een van de zes etsen. Voor 2.400 fr. bekomt u twee etsen enz... Maar voor 7.000 fr. krijgt u de zeven kunstwerken samen.

Zo is het mogelijk ‘à la carte’ uw persoonlijk of familiekunstbezit samen te stellen.

En wil u die kostbare prenten, samen met die van de vorige jaren, zorgvuldig bewaren, dan kan dit in een stevige luxe-map met linnen band, voor 1.300 fr.

U kunt ook steunend lid worden van Kunst in de Stad door een storting van 100 fr. Dan ontvangt u, net als de andere leden, regelmatig een informatieperiodiek.

Lidmaatschapsbijdragen over te maken op prk. 000-1169123-79.

• Zuidpeene

De Slag van de Peene (de 3e slag bij Kassel), die op 11 april 1677 geleverd werd, had voor gevolg dat een liefelijk stukje Vlaanderen (dat sindsdien Frans-Vlaanderen wordt genoemd) door Frankrijk werd ingelijfd. Op 11 april 1977, zegge de 300e verjaardag, had voor de eerste maal een zwijgende voettocht door het slagveld plaats, die jaarlijks zou herhaald worden en die de wandelaars inmiddels in de mogelijkheid stelt te kiezen uit 4 circuits: 1. Tom (8 km), 2. Wilhelmietenklooster (10 km), 3. Balenberg (15 km) en 4. Ro-

[pagina 56]
[p. 56]

debrug (15 km). Circuit 1 loopt door de Vlaamse sector, 2 en 3 langs de twee belangrijke invalshoeken der Franse troepen, terwijl 4 leidt over de Rodebrug, een destijdse brug over de Peene, te Bavinkhove, waar Robrecht de Fries in 1071 de eerste slag bij Kassel won - er weerklonken Dietse heldenliederen - en graaf van Vlaanderen werd.

De samenkomst, tevens vertrekpunt der wandelaars, is afwisselend te Noordpeene en Zuidpeene, twee kleine dorpjes op amper 3 km van elkaar gelegen, met op hun grenslijn de Peene-obelisk, die aan de veldslag herinnert. Raf Seys, van wie het initiatief van de Zwijgende Voettocht uitging, stichtte op 3 mei 1980 een ‘Comité van de Peene’, uitsluitend bestaande uit jonge Frans-Vlamingen, die in 1981 de oranisatie en leiding van hem overnamen. Op 9 november 1985 stichtte hij bovendien een ‘Westvlaams Comité van de Peene’, dat zich tot doel stelt het broedercomité in Frans-Vlaanderen aan te moedigen en te steunen: alle Belgische en Zeeuwse Vlamingen, alsook alle medevoelende Nederlanders, kunnen er deel van uitmaken (Raf Seys, Ringlaan 1, B-8280 Koekelare).

De 11e Zwijgende Voettocht heeft plaats op zaterdag 25 april (steeds de 4e zaterdag van april) met samenkomst (om 14.30 u) en vertrek (om 15 u) aan de kerk van Zuidpeene.

Tentoon-Stellingen

In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan ons Redactiesecretariaat worden gestuurd. Gelieve rekening te houden met het feit dat wij gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn: voor nr. 216: 6 mei, voor nr. 217: 3 aug. en voor nr. 218: 14 okt. Wanneer bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat heeft bereikt. Met dank voor uw medewerking. De Redactie.

• Jean Albert

Beeldhouwwerken, Generale Bank, Astridplein 7, 1090 Brussel, van 31/1 tot 14/3.

• D. Ampe

Tekeningen, Museum ‘De Zalm’, Mechelen, van 17/1 tot 8/2.

• Antwerpse Architectenwerkgroep

Architectuur, deSingel, Antwerpen, van 29/4 tot 7/6/86 - De Munt, Brussel, van 1/11 tot 31/12/87.

• Didier Baston

Recente keramieken, schilderijen, juwelen, Studio Gaselwest, Kortrijk, van 20/12 tot 4/1.

• Etienne Bauwens

Schilderijen en aquarellen, ‘Herman Teirlinckhuis’, Beersel, van 21/2 tot 22/3.

• Leon Beel

Schilderijen, Hondiuspark, Wakken, van 21 tot 28/12/86.

• Piet Bels

Olieverf en woord, Studio Gaselwest, Kortrijk, van 17/1 tot 1/2.

• Patricia Beysens

Etsen en schilderijen, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, van 28/2 tot 5/4.

• Luc Bonduelle

Foto's, Fotogalerij, C.C. Heusden-Zolder, van 9/12 tot 1/6.

• Bruneau

Schilderijen, Gallery Christ Delaet, Antwerpen, van 30/1 tot 22/3.

• Pieter Celie

Wandsculpturen, Jipian Art Gallery, Kustlaan 128, 8300 Knokke-Zoute, van 28/2 t/m 3/5.

• Els Coppens-Van De Rijt

Schilderijen, Galerij Spectrum, C.C. Heusden-Zolder, van 6/2 tot 1/3.

• Joep Coppens

Bronzen beelden, Galerij Spectrum, C.C. Heusden-Zolder, van 6/2 tot 1/3.

• Achilles Cools

Tekeningen, C.C. Heusden-Zolder, van 5/12 tot 4/1.

• Gustaaf C. De Bruyne

Retrospectieve (schilderijen, tekeningen, gravures), C.C. Burgemeester A. Spinoy, van 28/3 t/m 26/4 (dagelijks van 10-12 u en van 14-18 u).

• Jürgen Declerck

Schilderijen, De Kloef, Tielt, 1 tot 31/12/86.

• Norbert De Clercq

Schilderijen, grafiek, Generale Bank, Astridplein 7, 1090 Brussel, van 31/1 t/m 14/3.

• Enk De Kramer

Schilderijen, grafiek, Buchmann Art Gallery, Kapellen, van 7 tot 28/2.

• Luc Deleu

Architectuur, deSingel, Antwerpen, van 1/2 tot 1/3 - De Munt, Brussel, van 7/3 tot 19/4.

• Karel De Meester

Schilderijen, Kunstcentrum Carlos Demeester, Roeselare, van 17/1 tot 15/2.

• Raoul Maria De Puydt

Muurgedichten, Generale Bank, Astridplein 7, 1090 Brussel, van 31/1 t/m 14/3.

• Marc Dessauvage

Architectuur, deSingel, Antwerpen, van 12/3 tot 12/4 - K.U.L. Faculteit L. & W., Leuven, van 13/10 tot 13/11/87 - De Munt, Brussel, van 1/1 tot 28/2/88.

• Ignace De Vos

Schilderijen, Villa des Roses, Gent, van 18/1 tot 15/2.

• Robert Devriendt

Schilderijen, ICC, Antwerpen, van 9/1 tot 15/2.

• C. Driessens

Knipwerk, Horendonk 350, Essen (Antw.), permanent.

• Albert Embrechts

Schilderijen, Sted. Tentoonstellingszaal, Acad. Schone Kunsten, Leuven, van 4/4 tot 14/4.

• Bruno Foltin

Schilderijen, Galerij Kouterhof, Hoegaarden, van 17/1 tot 4/2.

• Marie Framhout

Schilderijen, Sted. Tentoonstellingszaal, Acad. Schone Kunsten. Leuven, van 28/2 tot 10/3.

• Paul Gees

Sculpturen, Galerij XXI, 2000 Antwerpen, 20/2 tot 21/3.

• Joris Geest

Schilderijen, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Asse, van 21/2 t/m 29/3, van woensdag t/m zondag van 14 tot 18 u.

• Ghis

Olieverven en aquarellen, André Demedtshuis, St.-Baafs-Vijve, van 6 tot 29/3.

• P.R. Goris

Tekeningen, Museum ‘De Zalm’, Mechelen, van 17/1 tot 8/2.

• René Guiette

Foto's, Prov. Museum voor Fotografie, Antwerpen, van 5/2 tot 22/3.

• P. Harris

Tekeningen, Museum ‘De Zalm’, Mechelen, van 17/1 tot 8/2.

• Lisette Heeffer

Schilderijen, aquarellen en litho's, Kunstcentrum ‘Hof De Bist’, Ekeren, van 6 tot 29/3.

• Dirk Hofman

Schilderijen, Pentascoop, Kortrijk, vanaf 8/1.

• E.J.J.M. Hommes

Getekende, geschilderde portretten, Gallery ‘De Hemel’, Bergen-op-Zoom (Ned.), 12/4 tot 10/5.

• Luc Janssens

Foto's, Antwerps Fotolabo, Antwerpen, van 5/2 tot 2/3.

• Michel Janssens

Metaalsculpturen, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 9 tot 24/1.

• Sofie Lachaert

Juwelen, Centrum Rix, Deurne-Antwerpen, van 22/1 tot 15/2.

• Hugo Landheer

Schilderijen, Sted. Tentoonstellingszaal, Acad. Schone Kunsten, Leuven, van 3/5 tot 21/5.

• Eddy Lauwers

Schilderijen, aquarellen en pentekeningen, Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron, Leuven, van 13/3 tot 5/4.

• Ludovicus

Schilderijen, deSingel, Antwerpen, van 18/12 tot 18/1.

• Hilde Metz

Zijden spiegelkleden, ‘Oud-Parochiehuis - Cipierage’, St.-Niklaas, van 20/2 tot 8/3.

• Gust Michiels

Marmer, brons, keramiek, tekeningen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Oostende, 12 tot 31/12/86.

• Hubert Minnebo

Bronzen, juwelen, grafiek, Galerie Stenbock-Fermor, Gent, van 5/12 tot 11/1.

• Anita Mirrohi

Schilderijen, Sted. Tentoonstellingszaal, Acad. Schone Kunsten, Leuven, van 28/2 tot 10/3.

• Herman Nackaerts

Tekeningen en beeldhouwwerken, Sted. Tentoonstellingszaal, Acad. Schone Kunsten, Leuven, van 18/11 tot 1/12.

• Eddy Niels

Metaalsculpturen, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 9 tot 24/1.

• Luc Piron

Tekeningen, collages, etsen, Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron, Leuven, van 6 tot 28/12/86.

• John Quivron

Aspecten uit zijn oeuvre, Studio Gaselwest, Kortrijk, van 21/2 t/m 8/3, toegankelijk op zater-, zon- en feestdagen van 10-13 u en van 15-18 u.

[pagina 57]
[p. 57]

• Victor Renty

Schilderijen, eigen atelier, A. Ullenslaan 56, Schoten-Deuzeld, van 14/12 tot 4/1.

• Roosenroodt

Schilderijen, Galerij XXI (VTB-VAB), Antwerpen, van 23/1 tot 14/2.

• Roel Slabbinck

Grafiek, Media-galerij, C.C. Heusden-Zolder, van 6/2 tot 1/3.

• Jef Snauwaert

Pastels, tekeningen, C.C. Kortrijk (Schouwburgplein), Kortrijk, van 24/1 tot 9/2.

• Hans Soenen

Monumentale aquarellen, pastels, pen- en krijttekeningen, Galerie Sennesael, Gent, van 6/12 tot 4/1.

• Mimi Stevens

Schilderijen en tekeningen, Provinciemuseum P. van Humbeeck-M. Piron, Leuven, van 9/1 tot 1/2.

• Mié Tabé

Schilderijen, poppen, maskers, Bogaerdekapel, Brugge, van 28/3 tot 16/4.

• Eline 't Sant

Etsen, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 9 tot 14/1.

• Nicky Van Damme

Kleurtekeningen en diertekeningen, Quality Inn Hotel, Antwerpen-Borgerhout, van 20/2 tot 30/3.

• Maria Van den Bussche

Schilderijen, ‘De Valckenaere’, Lissewege, van 2/4 t/m 3/5.

• Edgard Van der Herten

Schilderijen, Hof de Bist, Ekeren, van 6/2 tot 1/3.

• Jaak Vanderheyden

Schilderijen, Kunstgalerij ‘Aksent’, Tielt, van 10/1 tot 15/2.

• Jan Vanderlinden

Lithografie, Kunstambachtenzaal, Brussel, van 9 tot 24/1.

• Colette Vander Stricht

Foto's, Fotogalerij C.C. Heusden-Zolder, van 10/2 tot 8/3.

• Noël Vandorpe

Schilderijen-landschappen, Gemeentehuis, Passendale, op 14 en 15/3 - in CERA-Kantoor, Beselare, op 25/4.

• B. Van Dijck

Tekeningen, Museum ‘De Zalm’, Mechelen, van 17/1 tot 8/2.

• Marc Vangalen

Schilderijen, Sted. Tentoonstellingszaal - Acad. voor Schone Kunsten, Leuven, van 28/2 tot 10/3.

• Jan Van Saene

Kalligrafie, Kantoor BBL Brussel-Bos, Louizalaan, Brussel, van 13/2 tot 13/3 - Pastels en kalligrafie, Kantoor CERA, Antwerpen-Kiel, van 1/4 tot 30/4 - Kalligrafie, pastels, olie en acryl op doek, Ontmoetingscentrum ‘Westrand’, Dilbeek, van 9/5 tot 31/5.

• Hilde van Snick

Textiel, Centrum Rix, Deurne-Antwerpen, van 22/1 tot 15/2.

• Rita Vansteelandt

Schilderijen, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Asse, van 9/1 tot 15/2.

• Richard Venlet

Schilderijen, Kunstcentrum Carlos Demeester, Roeselare, van 17/1 tot 15/2.

• Willy Verbrugge

Schilderijen, Kasteeldreef 55, Zoersel (Halle), van 8/3 tot 3/5.

• Ferdinand Vercnocke

Schilderijen, Norbertuszaal, Abdij te Grimbergen, van 21/3 t/m 29/3 tussen 15 en 20 uur.

• Stephen Willates

Recent werk, Museum van hedendaagse Kunst, Gent, van 14/2 tot 14/3.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken