Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
DBNL - Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
DBNL - Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Hoofdmenu

  • Literatuur & Taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw

meer over deze tekst

Informatie terzijde

De Vlaamsche Kunstbode. Jaargang 21
Toon afbeeldingen van De Vlaamsche Kunstbode. Jaargang 21zoom

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (2,83 MB)

ebook (3,36 MB)

XML (1,34 MB)

tekstbestand






Genre

sec - letterkunde
sec - taalkunde

Subgenre

tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Vlaamsche Kunstbode. Jaargang 21

(1891)– [tijdschrift] Vlaamsche Kunstbode, De–rechtenstatus Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende

Kroniek.

Letter- en Tooneelkunde.

- Onze medewerker Is. Teirlinck heeft een boek uitgegeven, getiteld Onze beste Vrienden, opgeluisterd door omtrent 200 oorspronkelijke teekeningen van Jan Heylemans. Dit werk durven wij gerust eene goede aanwinst voor onze letterkunde noemen. Ook bevelen wij dit boek volmondig bij onze lezers aan. In eene volgende aflevering komen wij daarop terug.

- De gekende Antwerpsche volksdichter Andries De Weert is dezer dagen het voorwerp geweest van eene welgemeende, en zeggen wij het, eene welverdiende huldebetooging. Een banket van wege de ambtgenooten van de jubilaris, een volksoptocht met bloemkronen en feestmarschen, een avondfeest in den Burgerkring, waarop vooral, door Karel Goedemé, kluchtliederen van De Weerdt werden gezongen, alsmede een paar vierstemmige mannenkoren, en waarop J. De Beucker de feestrede hield, illuminatie in de buurt, niets ontbrak er. Aan den heer De Weerdt werd een kunstig bronzen beeld aangeboden, voorstellende den jongen David, die zich gereed maakt, bij middel van zijnen slinger, eenen steen naar het hoofd van den Philistijn Goliath te werpen. ‘Een passender zinnebeeld, zegde terecht de redenaar, kon men onzen volksdichter niet aanbieden; want hoevele steenen heeft hij de verfranschte Goliath's niet naar de hersens geworpen, en evenals David psalmen voor zijn volk maakte, zoo leerde onze De Weerdt het Vlaamsche volk den lof van zijn land, van zijne taal en van zijne zeden zingen!’

Het is aan De Weerdt te danken, dat zoo menig flauw en dubbelzinnig straatliedje van Fransche opera's thans door een vaderlandsch en vroolijk Vlaamsch deuntje vervangen is, dat de zeden niet kwetst en eene weerspiegeling is van den gemoedstoestand van ons volk.

Beeldende Kunsten.

- Op Zaterdag 8 Augustus werd te Antwerpen, in de vereenigde zalen van het oud Muzeum

[pagina 390]
[p. 390]

der Venusstraat, de drijjaarlijksche tentoonstelling geopend, in tegenwoordigheid van M. de Burlet, Minister van Binnenlandsche Zaken.

Zij bevat 720 schilderijen, 84 teekeningen en waterverfschilderingen, 81 beeldhouwwerken, 8 bouwkundige teekeningen, 37 gravuren, benevens eene heele zaal toegewijd aan de nagedachtenis van Karel Verlat, in leven bestuurder der Akademie, en alwaar 124 zijner werken verzameld zijn.

De tentoonstelling blijft open tot 27 September.

- De Belgische kunstenaars, die te Berlijn hebben tentoongesteld, zijn goed bedeeld geworden door de jury van belooning.

Ziehier de volledige lijst der beloonden:

Beeldhouwkunst. - Eere-medalie: de heeren: Juliaan Dillens en C. Vanderstappen; 1e medalie: de heer Mignon; 2e medalie: de heeren Carlier, Van Beurden en Willems; eervolle meldingen: de heeren De Haen, Hambresin en Hérain.

Schilderkunst. - Eere-medaliën: F. Courtens, Lamorinière en Alf. Stevens. 1e medalie: Struis. 2e id., Claus, Den Duyts, L. Fréderic en Frans Leemputte. Eervolle melding: Abry, Farazijn, Linden en Seghers.

Graveerkunst. - Eervolle melding: A. Heins.

De volgende kunstenaars stelden tentoon buiten prijskamp: Mejuffer Beernaert, de heeren P. De Vigne, Albrecht en Juliaan De Vriendt, Slingeneyer en Em. Wauters.

- Eene schilderij van Rubens, de boetende Magdalena, is door moedwilligheid vernield. De schilderij, die verzekerd is voor 100,000 fr. door eene maatschappij, is het eigendom van den heer Brière, wonende rue des Archives, 64, te Parijs. Sommige lieden zijn het appartement van den eigenaar binnengedrongen en hebben er buiten de schilderij van Rubens nog andere schilderijen van minderen omvang verwoest. Dat hier enkel moedwil of wraak achter verborgen is bewijzen de feiten, want al de schoonste meubels zijn verbrijzeld, hetgeen er in was, door elkander geworpen en niets is ontvreemd. De schilderijen zijn met messen in flarden gesneden.

- Dezer dagen was de Eecloosche beeldhouwer Smitz bezig met eenen ouden fijngesneden biechtstoel uit de kerk van Lembeke te herstellen. Bij het afstrepen van eene dikke laag verf, vond hij de woorden gebeiteld: ‘Thomas De Strooper, van Eecloo, 1652.’ De biechtstoel, een echt meesterstuk,

[pagina 391]
[p. 391]

bewijst dat de beeldhouwkunst reeds in het midden der XVIIe eeuw te Eecloo beoefend werd.

- In de kunstwereld te Rome is groote opschudding ten gevolge van een hevigen strijd tusschen de regeering en de eigenaars der bijzondere schilderijgalerijen. Gedurende vele jaren gingen deze beroemde verzamelingen, zooals die in het paleis Borgheze, de villa Albany, steeds met het grootste deel van het vermogen der ouders op den oudsten zoon des familie over. Sedert de regeering echter die erfenis-wet afgeschaft en bepaald heeft, dat het ouderlijk vermogen onder de kinderen gelijkelijk moet worden verdeeld, zijn de kosten van het onderhouden der schilderijgalerijen ten bate van het publiek voor de hoofden der familiën wel wat zwaar geworden. Daar verscheidene eigenaars enkele hunner besten stukken hebben verkocht om die uitgaven te kunnen bestrijden, is de regeering bevreesd geworden, dat de nationale meesterstukken het land uit zullen gaan. Daarom is een officieel onderzoek naar de bijzondere cabinetten ingesteld en wordt tevens overwogen of de eigenaars niet kunnen gedwongen worden, hunne galerijen voor het publiek open te houden. Prins Torlonia en zijne medeëigenaars hebben gedreigd hunne galerijen als bijzondere eigendommen te sluiten, doch overwegende, dat zulk eene handeling de aantrekkelijkheid van Rome voor vreemdelingen aanmerkelijk zou verminderen, hebben zij besloten den uitslag van het officieel onderzoek af te wachten.

- Op Zaterdag 1 Augustus had te Antwerpen de plechtige inhuldiging plaats van het prachtig herstelde Muzeum Kums, (Paardenmarkt), waar eene kostbare verzameling kunstvoorwerpen en oudheden, bijeengebracht door Mej. Kums, voorhanden is.

Het Muzeum Kums zal weldra tusschen de merkwaardigheden der stad Antwerpen mogen gerangschikt worden en dan ook druk door de vreemdelingen bezocht worden. Men treft er uitstekende werken van beroemde Vlaamsche, Hollandsche, Fransche, Duitsche, Italiaansche en Spaansche meesters aan, zooals Rubens, Van Dyck, Jordaans, Teniers, Frans Hals, Breughel, Adriaan Brauwer, Graasbeek, Memling, Cuyp, Gerard Dow, Hobbema, Mieries, Van Ostade, Valesquez, Van der Helst, Watteau, Brozik, Corot, Delacroix, Fromentin, Gerôme, Millet, Munkacsy, Troyon, enz. enz.

Tusschen de moderne meesters roemt men twee kleine meesterstukken van den Antwerpschen schilder Henri Leys en van den Franschen schilder Meissonnier, alsook eene aquarelle van den Italiaanschen schilder Lessi Titto, voorstellende eene voorzaal van het Vaticaan.

In de zaal der tapijtwerken bewondert men twee prachtige vazen, van 1m80 hoog, in de keizerlijke fabriek van St. Petersburg vervaardigd door Fransche artisten, en in 1859 door keizer Alexander II ten geschenke gegeven aan den hertog van Ossuna.

[pagina 392]
[p. 392]

Het Museum is ter bezichtiging van het publiok open, aan den geringen prijs van 50 centiemen, ten voordeele van den armen.

Toonkunde.

- Acht jonge muziekanten zijn in logie getreden voor den prijskamp van Rome, namelijk de heeren Mortelmans, van Antwerpen; Sabbe, van Brugge; Lekeu, van Verviers; Smulders, van Maastricht; Charlie, van Luik; en Van der Meulen, Roels en Lebrun, van Gent. De voorbereidende proef was eene fugue voor groot orgel en de ‘Salve Regina’ voor orkest en koren. Drij mededingers gelukten niet in hunne proef.

Twee der mededingers, namelijk de heeren O. Roels en J.V.D. Meiden, beiden van Gent, hebben den Nederlandscher tekst der opgelegde cantate (Andromède van den heer Sauvenière) gekozen, waarvan de vertaling bewerkt werd door G. Antheunis.

Sterfgeval.

- Te Brussel is overleden, den 7 Augustus, de overal gunstig bekende en uitstekende bouwkundige Lodewijk De Curte. Hij was Gentenaar van geboorte (12 Maart 1817). Na ernstige studiën in zijne vaderstad, trok hij, zooals het helaas! lang de mode is geweest in Vlaamsch-België, naar.... Parijs. Hier bracht hij het, als kunstenaar, zoo ver, dat hij met Violet-Leduc, de herstelling maakte van de hoofdkerk van Beauvais.

Hij muntte vooral uit in den gothischen stijl en ontwierp en bestuurde de herstellingen van Sinte Gudula, (Brussel), Sint Baafs, (Gent), O.-L. Vrouw-kerk, (Tongeren), Sint-Martens te Halle. Hij bouwde insgelijks het gedenkteeken, opgericht in het park van Laken, ter eere van Leopold I.

Zijn laatste werk was het portaal van Sinte-Gudala rechtover den ingang van de Nationale Bank; het getuigt van zijne omvattende kennis en zijnen fijnen kunstsmaak.

Lodewijk De Curte is immer met hart en ziel Vlaming gebleven. Hij werd begraven te Laken.

Nieuwe Uitgaven

-Onze beste Vrienden door Is. Teirlinck, met omtrent 200 oorspronkelijke teekeningen van Jan Heylemans. Gent, druk. J. Van der Poorten. Groot - 8o, 243 blz.
Prijs fr. 2.20
-Het Lied der Linden. Gedicht van Fr. Servaas Daems, bij het gouden Jubelfeest der herstelling van Tongerloo's abdij den 2 Juli 1890. In - 8o, 20 blz. Gent, A. Siffer.
Prijs fr. 0,75
-Gedichten in Proza door J.M. Brans, met portret des schrijvers door Jef Lambeaux. In - 12o, 64 blz. Antwerpen, J.E. Buschmann.
Prijs fr 1,50
-De wondervolle Reis van Gulliver naar Lilliput of het land der Kaboutermannekens, door hem zelf verteld. Roeselare. De Seyn-Verhougstraete. 92 blz.
Prijs fr. 0,50
-Wonderbare en zeldzame Avonturen van Tiel Uilenspiegel, zeer vermakelijk om lezen, naar de oorspronkelijke Duitsche uitgave van 1519. Met eene voorrede. Roeselare, De Seyn-Verhougstraete. 119 blz.
Prijs fr. 0,75
-Wonderbare reizen en avonturen van Baron van Muinkhuizen, zoo te water en te lande en onderaards, door hem zelf verteld. Roeselare, De Seyn-Verhougstraete. 176 blz.
Prijs fr. 0,75


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Algemene gebruikersvoorwaarden
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken