Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Het groot bescheurboek (1986)

Informatie terzijde

Titelpagina van Het groot bescheurboek
Afbeelding van Het groot bescheurboekToon afbeelding van titelpagina van Het groot bescheurboek

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (26.51 MB)

Scans (62.65 MB)

ebook (28.88 MB)

XML (1.51 MB)

tekstbestand






Genre

proza
non-fictie

Subgenre

non-fictie/geschiedenis/tijdsbeeld(en)


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Het groot bescheurboek

(1986)–Wim de Bie, Kees van Kooten–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Een bloemlezing van de tussen 1973 en 1986 verschenen Bescheurkalenders


Vorige Volgende
[pagina 51]
[p. 51]

Vragen gesteld door dagblad De Limburger
Antwoorden gegeven door het Simplisties Verbond

‘Waarom heet Den Uyl ineens Joop en blijft Andriessen Andriessen?’

Omdat Andriessen zijn haar föhnt. Kale mannen of halverwege op weg daarnaar, worden sneller bij de voornaam genoemd: de relatie tussen uiterlijke kwetsbaarheid en tutoyement is een zeer onderhavige, naar gelang de mening van het Simplisties Verbond. Oudere lezers denken, voor het gemak dient de mens, hier even aan Bertus de Harder. Kaalheid komt procentualiter hoger voor bij mannen die Bert, Joop en Toon heten.

‘Zal Drees jr, altijd junior blijven?’

Laten wij het elkaar helpen hopen. Stel men voor dat Heer Drees zelf een junior zou afleveren: valt de wormstekige appel wéér verder van de prachtige oude stam.

‘chuilt de Sterke Man die wij behoeven, niet al in ons?’

Het Simplisties Verbond is hartelijk hopende dat u inderdaad IN en niet ONDER ons bedoelt met uw vraag. Tuurlijk schuilt in elke heer een sterke man. Het Verbond hoopt in een ieder zijn eigen sterke man naar buiten te kunnen halen, teneinders het geroep om een sterke man ònder, dus buiten ons, meedogenloos te verstommen.

‘Wat vindt het Simplisties Verbond van belastingen?’

Over Belastingen heeft het Simplisties Verbond slechts één pijl op haar boog van zijn hart. Het Verbond pleit voor een positief simplisties belastingformulier, slechts de punten A, B en C bestaande

A.wat heeft u het afgelopen jaar verdiend?
b.wat heeft u daar nog van over?
c.gireer dit.

‘Wat, als Arie Groenevelt Marx en Engels gaat Iezen?’

Relevanter lijkt het Simplisties Verbond uw vraag wat er zou gebeuren indieniter heer Boven, Heer Veen en Heer Sickinghe Marx en Engels gaan aan het lezen zetten. Hoeweliter: Niets, luidt ook hier dezelfde mening onderzijdelings.

‘Valt 't onder het streven van het Simplisties Verbond om één dag per jaar alle stencilmachines stil te leggen?’

Neen. Het valt onder het streven van het Simplisties Verbond om alle stencilmachines maximaliter één dag per sjaars áán te zetten.

‘Moet een scheidsrechter niet hoognodig ook de doelpalen kunnen verwijderen?’

Het Simplisties Verbond heeft ten aanzicht van de scheidsrechter de hoognodige achting dat hij zichzelf voor eeuwigheid buiten het voetbalveld moet zenden. Een wedstrijd in het voetballen kan het opperst en het best worden geleid door een kwartet cameraas (Video!) en achter de monitoren zit Heer Emmenes. Die geeft zijn beslissingen fluistergewijs door aan de stadionomroepster, waarna de omroepster de scheidsrechtspraak omroept. Daar durft geen Kromme zich tegen de amanderen.

‘Hoe groot wordt tenslotte het aantal cups waarom de clubs zullen strijden?’

Het Simplisties Verbond adviseert het aantal cups gelijk te stellen aan het totaal getal der wedstrijden binnen het betaalde verband van het voetbal: elke competitiewedstrijd dient te draaien om de inzet van een Cup.

‘Straks hebben we, dankzij de arbeidsverkorting, nog maar een uur per dag waarop we niet slapen? Wat doen we met dat uur?’

Ons bed te luchten leggen.

‘Is er een alternatief voor de kerstkrans?’

De Theekrans en de Naaikrans kunnen gemakschoots door de alternatieve beugel, maar hier moet nog een passende doos voor worden ontwikkeld. In de ondertussentijd verdient de moeite waard de overweging teneinde de Kerstkrans te ontmantelen zodat slechts de Spijs aan overblijfsel resteert. De Direkteur die op de vrijdagmiddag voor Kerst, gekleed in rijbroek staande in de hal van zijn bedrijf, de langs zijn vrouw en hijzelf defilerende arbeiders een hand geeft met achterlating van die kwak spijs in de gegroefde rechterknuist van zijn medewerkers, wordt voorlopig goedgekeurd door het Simplisties Verbond.

‘Hoe ziet de kerstboom er uit in het jaar 1999?’

De Kerstboom in het jaar 1999 zal er niet uitzien, mitsgading Koningin Beatrix in 1998 zal toegeven dat Kerstmis vieren niet langer zin heeft in deze wereld. De weinigen die hun halzen starren en tochdanks een boompje plaatsen, zullen dit in 1999 betrekken van de firma Tomado.

‘Als we op elkanders schouders gaan staan, kunnen we dan simplisties gezien, de hemel bereiken?’

Ja. Allemaal. Behalve de bovenste onzer. Wanneer wij voor de gemakshelft uitgaan van de optimistiek dat men zijn hemel kan verdienen door elkanders lasten te gedragen, dan wordt het duidelijk dat in het voorkomend geval van uw mensenlijke toren de onderste mens als eerste in de hemel arrivé zal zijn.

Geen elektriese boormachine

-Meen je dat nou of wil je me dollen?
-Nee ik meen het.
-Hoe is het mogelijk. Dus jij hebt geen elektriese boormachine.
-Nee. Nee ik heb geen elektriese boormachine.
-Maar je bent toch getrouwd?
-Jawel. Zeventien jaar alweer.
-Van een vrijgezellejongen kan ik het me nog wel voorstellen, geen elektriese boormachine. Die kennen geen vaderdag. En verjaardagen tikken niet zo aan, bij een man alleen. Maar jij bent getroúwd.
-Nou en of. Zeventien jaar alweer.
-En je hebt toch kinderen, dacht ik?
-Jawel, alweer negen.
-Nou dan. Dan moet jij toch ooit wel eens een keer een elektriese bóórmachine hebben gekregen? Dat is toch ondenkbaar?
-Nee. Op de een of andere manier is het er nooit van gekomen, van een elektriese boormachine.
-Ik geloof verdomd, dat jij de enige vent zonder elektriese boormachine bent die ik ken. Krankzinnig is dat. Of doen jullie niks aan verjaardagen?
-Nou jawel, dat wel. Met slingers zelfs. Maar een elektriese boormachine heb ik nooit gekregen. Nee, kan ik me niet herinneren, een elektriese boormachine.
-Hoe red jij dat dan, zonder elektriese boormachine?
[pagina 52]
[p. 52]
-Och dat loopt wel los. Ik heb ook nooit echt behoefte aan een elektriese boormachine gevoeld, moet ik erbij zeggen. Misschien dat ik daarom ook nooit om een elektriese boormachine heb gevraagd.
-Maar heb je dan nooit dat je iets moet boren?
-Ach, drie vier keer per jaar misschien een gaatje, hooguit. Die doe ik met zo'n handboortje, gaat prima.
-Nou ik wil niet veel zeggen, maar ik maak mij sterk dat ik zeker aan de twee- driehonderd gaten per jaar kom, met mijn boormachine. Oh God: waarschijnlijk wel viérhonderd keer per jaar, dat ik de elektriese boormachine pak om even ergens een gat te boren. Nee ik zou niet meer zonder mijn elektriese boormachine kunnen.
-Ja. Ik dus niet, heb ik dat. Misschien is het zelfs zo dat je hem niet mist als je hem niet hebt, een elektriese boormachine.
-Geen boormachine! Ik kan er nog niet over uit hoor.
-Maar ik heb dat dus weer wel met mijn elektriese heggeschaar. Die móét ik gewoon elke dag even vasthouden. Zo van rakketakketakketak. Dat neermaaien.


illustratie



illustratie
(Door een ongelukkig misverstand ter zetterij zijn de meisjesnamen in de fotobijschriften verwisseld. De elektriese motorfiets met de Schone Motor wordt niet gedemonstreerd door fotomodel Sandy Bailey maar de mooie Rikke Howard. Fotomodel Sandy Bailey demonstreert de opvouwbare motorfiets en de mooie Rikke Howard is gezeten op de elektriese motorfiets met de Schone Motor. Fotomodel Sandy Bailey is in tegenstelling tot de mooie Rikke Howard, geheel opvouwbaar maar daar staat tegenover dat de mooie Rikke Howard een topsnelheid van 25 kilometer per uur heeft. De mooie Rikke Howard is desondanks gemakkelijker te vervoeren dan fotomodel Sandy Bailey).


Radio Toen

- Maar radio Nu is geen vergelijk met radio Toen hè?

- Nou weet u wat het is? Je kùnt het niet vergelijken.

Als je toch nagaat dat Frits Thors en ik in de beginjaren van de AVRO, die toen trouwens nog de RUBO heette, dat wij dan per week zeven dagen en nachten omriepen, dat we dan 'smiddags ook nog een keer de kantine moesten aandweilen èn de tuin doen want de tuin, daar was mevrouw Vogt streng op hoor, op de tuin.

- De Uiver heeft u meen ik ook nog verslagen?

- De Uiver, de Titanic, de Oriënt Express, de beroemde Elfstedentocht van 1902, de Doop van Koningin Emma, de Nacht van Thorbecke, alles.

- En de techniek was toen natuurlijk nog lang niet zo ver als nu.

- God nee. Wij werkten in een studio, nou ja studio - het Gooi was toen nog nauwelijks ontgonnen, eigenlijk meer een barak was het. Het is mij toch wel gebeurd dat ik de omroepcel binnenkwam, of wat daar dan voor door moest gaan, pikkedonker, want elektriciteit was er ook nog niet en dat het een of andere wild zwijn de laatste waterstanden stond op te drinken, doodgemoedereerd. Die moesten we natuurlijk zelf nog meten hè, die waterstanden, dat begrijpt u wel.

- Heeft u wel eens wat geks meegemaakt?

- Nou het was eigenlijk een en al geks wat je meemaakte maar achteraf was een van de raarste reportages de Moord op Willem de Zwijger. We hadden een tip gekregen dat Balthazar Gerards wat van plan was en toen heeft Guus Weitzel zich laten inmetselen in de Princehof en ik stond met de microfoon, die waren toen nog van hout, in de bocht van de trap te wachten en ineens hoor ik Guus gesmoord roepen: sperciebonen, sperciebonen! Want je mocht niet opvallen dus werkten wij veel met wachtwoorden. Maar nu was het een publiek geheim dat de oude Willem Vogt sperciebonen háátte, dus ik schiet in de lach en tegelijkertijd valt het schot en ik vergeet in te schakelen! Gelukkig hebben we die gemiste kans later ruimschoots goedgemaakt door Goejanverwellesluis live te coveren.

In het moderne cafee

 
- Alles goed?
 
- Gangetje.
 
- Nog weggeweest?
 
- Effies maar.
 
- Al happie daan?
 
- Buikje bol.
 
- Pardon reeds.
 
- Geen punt.
 
- Nog drankjedrink?
 
- Nee bedjetoe.
 
- Slapie doen?
 
- Papie doen.
 
- Dooie eentje?
 
- Schijnlijk wel.
 
- Ikke mee?
 
- Saampies papie doen?
 
- Zellig toch?
 
- Ellicht ein eukie doen?
 
- Mmmmmmmmm: ekker eukie oen!
 
- Ullen we an aar?
 
- IJn idee.
 
- In akken en eg ezen
 
- Arry! Ekening aag!


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken