Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Hoe hoort het eigenlijk? (1939)

Informatie terzijde

Titelpagina van Hoe hoort het eigenlijk?
Afbeelding van Hoe hoort het eigenlijk?Toon afbeelding van titelpagina van Hoe hoort het eigenlijk?

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.54 MB)

ebook (3.06 MB)

XML (0.72 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/lifestyle


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Hoe hoort het eigenlijk?

(1939)–Amy Groskamp-Ten Have–rechtenstatus Auteursrecht onbekend

Vorige Volgende

Bezoeken.

Bezoeken maken:

Zij, die bezoeken afleggen, moeten - willen zij de goede vormen in acht nemen - zorgen dat hun bezoek niet valt op een ongelegen uur (b.v. vóór 10 uur 's morgens, na half zes des middags of dadelijk na de lunch).

Het visite uur varieert al naar gelang van het plaatselijke gebruik van drie tot vijf in den namiddag.

Bezoekers dienen er op te letten dat zij niet te lang blijven, dat zij zich niet geheel en al meester maken van de conversatie met algeheele voorbijzien van datgene waarin gastheer of gastvrouw belangstelt en ten slotte getuigt het van innerlijke beschaving de kleeding in overeenstemming te houden met den aard van het bezoek. Gaat men b.v. bij zeer eenvoudige lieden een bezoek afleggen, dan getuigt het niet van goeden smaak wanneer men zich al te kostbaar kleedt. Voor visite toilet zie: letter K: Kleeding. Voor hoed en handschoenen zie letter: H.

[pagina 41]
[p. 41]

Zij, die bezoek ontvangen, dienen aandacht te wijden aan het volgende:

Bij ontvangst van een eerste bezoek, dat altijd min of meer vormelijk is wordt geen consumptie aangeboden, ook geen sigaar of sigaret.

Komt het eerste bezoek echter juist tegen theetijd, dan kan men een kopje thee aanbieden, doch men vermijde vooral een overdaad van koekjes, bonbons en dergelijken, teneinde niet den schijn op zich te laden zich extra uit te sloven, hetgeen op eenvoudiger lieden verwarrend werkt en van beter gesitueerden den spotlust opwekken kan.

De gastvrouw zorge voor een prettige ontvangst, en dit houdt niet alléén in, dat de kamers keurig netjes moeten zijn, dat er voldoende stoelen moeten zijn, dat haar eigen verschijning verzorgd dient te zijn, het houdt ook in:

een verzorgde conversatie en enkele welgekozen woorden bij komst en vertrek der gasten.

Bij het begroeten van hare gasten zegt de vrouw des huizes b.v.: Dag mevrouw Pieterse, hoe maakt U het? Prettig, dat U ons eens komt bezoeken - gaat U zitten. Dag meneer Pieterse. Bij de woorden tot de vrouwelijke bezoekster wijst de huisvrouw op den rechterhoek van de canapé, waarop zij met haar gast, die zij dus aan haar rechterzijde plaatst, gaat zitten. Aanbeveling verdient het de theetafel links van de huisvrouw te plaatsen, zoodat niet voor het theeschenken behoeft te worden rond geloopen, hetgeen zoowel in een kleine als een groote kamer zeer hinderlijk is.

Voor gesprekken tijdens bezoeken zie letter: C: Conversatie.

Beleefdheidsbezoeken:

Voor bezoeken ter kennismaking (b.v. van wederzijdsche ouders bij een verloving, van de ouders van een jongmeisje aan de familie, waar bedoeld meisje tijdelijk in huis werkzaam zal zijn au pair, van een jongmensch aan de moeder van een vriend, die in een andere plaats woont, en dergelijke), wordt meestal tevoren belet gevraagd. Wordt iemand bij onbekenden te gast gevraagd (meegevraagd met zoon of dochter des huizes b.v.) of meegevraagd als logé e.d.), dan eischen de goede vormen, dat de geïnviteerde den dag voor de feestelijkheid een bezoek aflegt bij de onbekende gastvrouw.

Belet wordt hiervoor niet gevraagd.

Men kan volstaan met het persoonlijk afgeven van een kaartje.

[pagina 42]
[p. 42]

Condoleance bezoeken:

Wanneer onder een overlijdingsadvertentie staat: Geen bezoek of: Liever geen bezoek e.d., dan geldt dit niet voor goede vrienden en bekenden.

Men trachte dus een bezoek te brengen aan het sterfhuis of bij kennissen of vrienden, die een verlies hebben geleden.

Wordt men niet ontvangen, dan geve men zijn kaartje af.

Wordt men wel ontvangen, dan blijve men slechts kort, betuige zijn medegevoel en geve dan met enkele kieschgestelde vragen van zijn belangstelling blijk.

Wat men zeggen kan: Ik ben toch zoo geschrokken van de vreeselijke tijding toen ik het hoorde, of: Ik condoleer U van harte met U groot verlies of: Mag ik U wel zeer condoleeren met Uw verlies? Of: Ik had niet gedacht U onder zulke treurige omstandigheden terug te zullen zien.

Wat men vragen kan: Of de zieke lang ziek is geweest, veel geleden heeft, kalm gestorven is, of de patient bewust was van het naderend einde, of de zieke nog gelegenheid heeft gehad afscheid te nemen.

Bij het weggaan kloppe men de beroofde familieleden niet op den rug met een: Nou hou je maar goed hoor! Hoe hartelijk ook gemeend dit kan men beter vervangen door een stevige handdruk en een: Ik wensch U van harte sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Condoléance bezoeken worden nimmer beantwoord.

Digestiebezoeken:

Digestiebezoeken noemt men de bezoeken, die worden afgelegd na genoten gastvrijheid: na een diner, een bal of andere feestelijkheid.

Digestiebezoeken worden na 14 dagen zonder vooraf belet te vragen gebracht, de meeste gastvrouwen ontvangen niet wanneer er digestiebezoeken worden gebracht, hetgeen wellicht aanleiding is geweest tot de tegenwoordig onder de jongere generatie heerschende gewoonte, dat een digestiebezoeker bij het afgeven van zijn kaartje zeven of acht kaartjes van anderen mede afgeeft, met de opmerking: Mevrouw ontvangt zeker niet?

Correct is dit niet, maar begrijpelijk wel, vooral wanneer de gastvrouw in een andere stad woont.

[pagina 43]
[p. 43]

Zij, die echter op het stipt naleven van goede vormen gesteld zijn, zullen - en terecht - het standpunt innemen, dat wanneer men om een feest bij te wonen de moeite wil doen zich naar een andere stad te begeven, deze moeite niet te groot geacht mag worden, wanneer het om een beleefdheids tegenprestatie gaat.

Engagementsbezoeken:

Een pas verloofd paar zendt kaartjes rond en/of plaatst een advertentie en houdt al of niet receptie. Hierop wordt door familie en vrienden geantwoord met felicitaties, bloemen en geschenken. Bij ieder, die op de receptie is geweest of anderszins een blijk van belangstelling heeft gegeven en daarvoor in aanmerking komt, behoort het jonge paar een bezoek te brengen. Voor deze bezoeken, die kort mogen zijn en meestal per auto worden afgelegd, behoeft geen belet te worden gevraagd, tenzij het een bezoek geldt, in een andere stad of bij een familie, die men gaarne thuis zou treffen.

Deze bezoeken worden gewoonlijk 14 dagen na de receptie gebracht, gedurende een of meer Zondagmiddagen.

Felicitatiebezoeken:

Worden gebracht ter gelegenheid van een verjaardag of een of ander heugelijk feit: een bevordering, promotie e.d. Hiervoor wordt geen belet gevraagd. Wordt men niet ontvangen, dan schrijve men op het af te geven kaartje: Met mijne/onze hartelijke gelukwenschen.

Kraambezoeken:

In de bedankadvertentie na een geboorte aankondiging worden de data van eventueele kraamvisites bekend gemaakt; meestal is dit van 4 tot 8 weken na de geboorte.

De jonge moeder schenkt bij deze gelegenheid kandeel (voor recept zie letter C: Consumptie), waarbij oubliën gepresenteerd worden (z.g. lange vingers). Deze oud-vaderlandsche gewoonte, die langzamerhand vrijwel in onbruik is geraakt, begint weer meer in zwang te komen, ook in niet conservatieve kringen.

Is er een ouderwetsche baker aanwezig, dan geve men bij weggaan een fooi (één gulden) maar aan een kraamverpleegster of gediplomeerde kraamverzorgster in verpleegsterscostuum geve men geen fooi.

[pagina 44]
[p. 44]

Ziekenbezoek:

Bij ziekenbezoek neme men de volgende wenken in acht:

Men blijve vooral niet te lang; men spreke noch te luid, noch te druk, noch te lang achtereen en vermijde alle bruuske gebaren en vermoeiend gesticuleeren, verder alle onderwerpen, die opwinding, gepieker of angstvoorstellingen kunnen verwekken of een te diepen indruk zouden kunnen maken.

Verder vermijde men alle verhalen over soortgelijke e.a. ziektegevallen, operaties, kwalen enz. en alle medelijdend beklag.

Ditzelfde geldt ook voor bezoeken in de kraamkamer gedurende de eerste 9 dagen.

Het gesprek zij geruststellend, opwekkend, oppervlakkig en rustig en geve de zieke gelegenheid zijn hopen, wenschen en vreezen te uiten.

Voorts lette men er op steeds aan het voeteneinde en niet aan het hoofdeinde van het ziekbed plaats te nemen, zoodat de zieke gemakkelijk de bezoeker kan zien.

Meerdere bezoekers nemen bij voorkeur aan dezelfde bedzijde plaats, teneinde de zieke het zoo vermoeiende heen en weer wenden van het hoofd te besparen.

Bij ziekenbezoek brenge men nimmer geurende bloemen mede en aangaande versnaperingen stelle men zich tevoren op de hoogte van hetgeen de patient mag hebben. Vindt men een patient sterk vermagerd of op ontstellende wijze veranderd, dan late men dit niet blijken.

Rustige, vriendelijke belangstelling en afleidend luchtig gepraat zijn het beste voor de zieke.

Men brenge nimmer ongevraagd een onbekende mede wanneer men op visite gaat. Hiertoe dient vooraf schriftelijk of telefonisch toestemming te worden gevraagd aan de vrouw des huizes.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken