Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Hoe hoort het eigenlijk? (1939)

Informatie terzijde

Titelpagina van Hoe hoort het eigenlijk?
Afbeelding van Hoe hoort het eigenlijk?Toon afbeelding van titelpagina van Hoe hoort het eigenlijk?

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (1.54 MB)

ebook (3.06 MB)

XML (0.72 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/lifestyle


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Hoe hoort het eigenlijk?

(1939)–Amy Groskamp-Ten Have–rechtenstatus Auteursrecht onbekend

Vorige Volgende

Hotel verblijf.

Zij, die aankomen in een hotel geven dadelijk hun bagage indien zij die zelf dragen aan den chasseur of den portier.

Komt men aan per taxi dan is er altijd wel een chasseur (jongen van onder de achttien jaar in uniform) die het portier openmaakt, dames bij het uitstijgen behulpzaam is, handbagage in ontvangst neemt en de draaideur in beweging brengt voor de gasten.

Heeft men een koffertje dat niet afgesloten is of waarin zich zeer waardevolle zaken bevinden, dan geeft men dat natuurlijk niet af. In een middelgroot hotel zal zich in de hall een toonbank bevinden waar achter eenige heeren in zwarte althans donkere pakken.

Dit is de ‘receptie’ of ontvangst. Hier geeft men zijn wenschen te kennen: wat voor soort kamer men verlangt, voor hoe lang, in welken prijs, op welke étage enz. enz.

Meestal bevindt zich in de hall een aparte portiersloge en in een groot hotel een aparte toonbank waarachter de portier(s) troont. Men wende zich dus niet tot hem maar tot den chef de reception. In een zeer groot hotel vindt men verschillende toonbanken waarboven meestal door middel van een glasplaat duidelijk te lezen staat waartoe zij dienen: kamers - boekhouding - geld wisselen - inlichtingen enz.

Heeft men tevoren een kamer besteld, dan make men zich bekend en verzoeke naar de gereserveerde kamer te worden gebracht. (In vele hotels in het buitenland wordt door den chef de reception het paspoort gevraagd).

Heeft men geen kamer besproken dan informeert men in welken prijs men een kamer kan krijgen, of deze aan voor of achterzijde gelegen is en op welke verdieping.

Zij, die weinig gereisd hebben meenen vaak, dat de kamers op de

[pagina 150]
[p. 150]

eerste verdieping aan de voorzijde zeer begeerlijk zijn. Het tegendeel is waar. (Uitgezonderd in berghotels of daar waar het stil en rustig is, aan zee bijv. of op de heide).

De kamers op de derde verdieping aan de achterzijde mits niet boven de keuken gelegen zijn in een groote stad meestal de rustigste en de prettigste.

Op de eerste verdieping klinkt het straatrumoer en vaak de orkest muziek uit het hotel tot in den nacht door terwijl de nabijheid van keukens een bijna onophoudelijk gekletter van vaatwerk, rumoerig gepraat, ongewenschte warmte en geuren medebrengt.

Hierop dient dus te worden gelet.

Nadat men het eens geworden is over prijs en ligging teekent de bezoeker een formulier waarop hij invult: naam, voornaam, (voluit) beroep, ouderdom, geboorteplaats, geboortedatum en plaats van herkomst.

Een alleen reizend manspersoon teekent: H.J. Pieterse.

Nimmer: de heer of mijnheer H.J. Pieterse.

Reist een echtpaar samen dan teekent de man: de heer en mevrouw Pieterse Jansen.

Nimmer: de heer Pieterse en echtgenoote of: H.J. Pieterse en echtgenoote.

Een alleen reizende vrouw teekent: Mejuffrouw Jansen of. Mevrouw Pietersen geboren Jansen.

Een echtpaar met kinderen teekent: De heer en mevrouw Pietersen Jansen met drie kinderen, of indien men een kinderjuffrouw, kamenier of chauffeur medebrengt: met drie kinderen en Bed. (Bediening).

Zijn door het invullen van het formulier aan de formaliteiten voldaan, dan overhandigt de chef de reception (die alleen bij uitzondering met sommige speciale gasten zelf mee gaat) den sleutel van de kamer - en meestal van nog enkele andere kamers aan den chasseur.

De gast neemt niet zelf den sleutel in ontvangst.

De chasseur neemt de kleine handbagage (groote handkoffers worden door den huisknecht naar de bagagelift gebracht en even later boven gebracht) en naar de lift gedragen.

Is de gast alleen in zijn of haar kamer en verlangt hij of zij een inlichting dan neemt hij of zij de huistelefoon van den haak en vraagt: portier alstublieft.

Wanneer de portier zich meldt vraagt men hetzij om gewekt te

[pagina 151]
[p. 151]

worden, op een bepaald uur, om inlichtingen omtrent theater of bioscoop of wat men wenscht te weten.

Wenscht men eenige ververschingen op de kamer dan heeft men slechts te bellen.

Naast de bel bevindt zich een gedrukte mededeeling hoeveel malen er gebeld moet worden voor resp. huisknecht, kellner (étage kellner) of kamermeisje.

De huisknecht wordt gewoonlijk alleen gebeld voor het halen of brengen van de bagage en mededeelingen betreffende schoeisel en uit te borstelen kleeding.

De étage-kellner voor bediening met thee - ontbijt e.d. op de kamer. En het kamermeisje voor vragen of wenschen betreffende badkamer, handdoeken, dekens, open ramen, bedkruiken en verder al wat betreft de dameskleeding (ontvlekken, oppersen, stoomen, wasschen enz.).

Zij die gasten verwachten wanneer zij in een hotel verblijven geven hiervan duidelijk kennis aan den portier met verzoek de gasten naar boven te willen doen geleiden of daarheen waar men zich bevindt. (leeszaal, conversatiezaal).

Gasten, die weten hoe het hoort melden zich bij den portier en vragen naar de(n) logeergast, die zij wenschen te bezoeken.

De gast, die aan het ontbijt komt geeft bij zijn bestelling zijn kamernummer op aan den ober. In hotels waar iedere maaltijd contant wordt verrekend wordt dit niet altijd gedaan.

Met den sleutel sluit men bij het verlaten zijn kamer af.

Het kamermeisje heeft altijd toegang met haar passe partout, waarmede zij echter niet kan binnenkomen als men aan de binnenzijde den sleutel in het slot laat steken, hetgeen des nachts aanbeveling verdient.

De sleutel wordt bij verlaten van het hotel bij den portier gedeponeerd, die deze op het nummer van het sleutelbord hangt. Alleenreizende vrouwen kunnen zonder vrees tegen de étiquette te zondigen portier, chasseur of kellner voor het verrichten van hun diensten (brengen van bloemen of telegrammen, couranten of ontbijt brengen, blad weghalen enz.) tot haar slaapvertrek toelaten wanneer zij zich nog te bed bevinden.

Voor haar, die veel gereisd hebben zijn dit slechts beroepen-infunctie en geen manspersonen.

Deze houding waarborgt ontegenzeggelijk de onbevangenheid.

[pagina 152]
[p. 152]

Maaltijden in de kamer genoten worden in alle hotels met een surplus berekend.

Het gedrag van beschaafde lieden in een hotel is gelijk aan dat in iedere andere plaats van publieke samenkomst: hoffelijk, onopvallend en rustig zelfbewust.

Wie des avonds of des nachts thuiskomt loope zoo geruischloos mogelijk, gooie niet hardhandig met lift- of kamerdeuren en vermijde luid lachen en spreken.

Couranten of leesboeken uit de leeskamer worden nimmer meegenomen naar de kamer.

Klachten over bediening of over hinder ondervonden van medegasten worden bij den eigenaar resp. de chef de reception gedaan. Klachten over consumptie bij den ober of maitre d'hotel.

Vruchten, gebak e.d. buiten het hotel gekocht kunnen niet in het hotel aan tafel worden genuttigd evenmin als dranken welke men niet uit het hotel betrekt. Medicijnen vormen hierop een uitzondering.

Verblijft men gedurende langeren tijd in een hotel, dan informeere men of bij tijdelijke of gedeeltelijke afwezigheid de prijs of halve prijs van de niet genuttigde maaltijden wordt afgetrokken van den pensionprijs.

Sommige hotels doen dit; anderen geven een lunchpakket mede ingeval van uitstapjes.

Praktisch is het nemen van half pension: men betaalt iets meer dan halve pensionprijs en heeft daarvoor recht op het ontbijt en één maaltijd naar keuze, hetzij lunch hetzij diner.

Heeft men zich des morgens in de stad verlaat dan zal men zonder bezwaar wegblijven van de lunch terwijl op een anderen keer uit eten gaan bij familie of kennissen geen schade van doorloopende pensionkosten medebrengt.

Zij, die alleen in hotel of restaurant een maaltijd gebruiken zullen verstandig doen een boek, courant of tijdschrift mee te nemen. Teveel staren en rondkijken geldt voor onwellevend en men kan niet voortdurend de oogen neergeslagen op het bord houden.

Hoewel officieel fooien bij het weggaan in de tien pCt. boven de rekening heeten te worden verrekend, zullen alleen reizende vrouwen vaak ondervinden, dat een fooi den eersten dag aan den ober gegeven hun niet alleen een goede plaats maar tevens een goede bediening verzekert.

[pagina 153]
[p. 153]

Bij vertrek zegge men tijdig de kamer op, liefst een dag tevoren en vrage om de rekening bij het laatste ontbijt.

De manier om met de rekening te komen op het oogenblik, dat de gast gereed staat in de taxi te stappen kan men voorkomen door vooral zeer tijdig aan te dringen op het ontvangen der nota.

De vertrekkende gast vergete niet een adres op te geven waarheen evt. nagekomen post e.d. vergeten voorwerpen enz. kunnen worden gezonden.

(Voor fooien: zie letter F. Fooien).


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken