In de bossen zoekt de sapakara de bovengrondse nesten van Mirotermes en Armitermessoorten, holt ze komvormig uit om eieren in te leggen. De termieten helpen hun vijand, door het beschadigde nest weer dicht te bouwen.
De nestwarmte broedt de eieren uit. De jonge sapakaras voeden zich eerst met de termieten en werken zich na enige tijd uit het nest om rovend door het leven te gaan!
Door hun verborgen leven onder de grond in nesten en in gangen, hebben de houtluizen weinig last van andere insecten, zoals sluipwespen en sluipvliegen, doch zodra ze zich buiten hun verblijfplaats wagen, vallen er heel wat ten prooi aan vogels, padden, hagedissen en torren.
Als hun gangen worden verstoord, hun nesten worden opengebroken en ook bij het uitvliegen van de geslachtsdieren, zijn de grietjebie. zwaluwen en andere insekten-etende vogels erbij.
Van enige bepaalde soorten kniptorren leven de larven bij voorkeur in termietennesten, waar ze zich voeden met de termieten.
Ook een kever, donkerbruin met lichtbruin viltig haar, Laboda cayennensis is herhaaldelijk in het nest van Nastutitermes en Microcerptermes aangetroffen, terwijl hij bezig was om de nestbouw af te vreten.
Hiermee zijn de voornaamste biologische vijanden opgesomd.
We kunnen gerust zeggen, dat ons hele land, zowel in het bos, als op de bewoonde plaatsen van houtluizen is vergeven. In de stad en andere bevolkingscentra is het zaak, dat we zo intens mogelijke deze schadelijke insecten bestrijden, en in het bos, in het algemeen buiten plaatsen, moet een ieder de natuurlijke bestrijders der houtluizen zoveel mogelijk sparen; en op de eerste plaats geldt dit voor de de mirafroiti of Termieten-eter (Tamandua tetradactyla. L.).