Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De bouwstenen van de schepping (1992)

Informatie terzijde

Titelpagina van De bouwstenen van de schepping
Afbeelding van De bouwstenen van de scheppingToon afbeelding van titelpagina van De bouwstenen van de schepping

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (2.00 MB)

XML (0.47 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/natuurwetenschappen/natuurkunde
non-fictie/natuurwetenschappen/scheikunde


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De bouwstenen van de schepping

(1992)–Gerard 't Hooft–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Een zoektocht naar het allerkleinste


Vorige Volgende
[pagina 259]
[p. 259]

Verklarende woordenlijst

Ab initio     (Ln) Vanaf het begin.
Ångstrom     10-10 meter.
Antideeltje     Soort deeltje dat complementair is aan een ander. Heeft dezelfde massa en spin, maar elektrische lading en andere quantumgetallen zoals S, L, en B zijn tegengesteld.
Atoom     Bouwsteen van de scheikundige elementen. Bestaat uit een kern die is opgebouwd uit protonen en neutronen, met daaromheen draaiend elektronen.
Baryon     Groepsnaam voor deeltjes die gevoelig zijn voor de sterke kracht (hadronen) en tevens halftallige spin hebben. Opgebouwd uit drie quarks.
Baryongetal (B)     Aantal baryonen minus aantal antibaryonen. Of het aantal quarks minus antiquarks gedeeld door drie.
Bose-Einsteincondensatie     Treedt op wanneer een grote concentratie van bosonen de ruimte een lagere energie kunnen geven dan zonder die bosonen.
Boson     Groepsnaam voor alle deeltjes met heeltallige spin. Vertoont collectief gedrag.
Bottom     Ook wel ‘beauty’ genoemd, quantumgetal dat de aanwezigheid van een ‘bottom-quark’ (b) aangeeft. Het bottom-quark is vergelijkbaar met het d-quark en het s-quark, maar is veel zwaarder.
C     Zie ladingsconjungatie
cern     Europees laboratorium voor (sub)nucleair onderzoek te Genève.
Charme     Quantumgetal dat de aanwezigheid aangeeft van het c-quark.
Constante van Planck, h     Evenredigheidsfactor tussen energiequantum E en de frequentie v, zodat E = h × v, en h = 6,626068 × 10-34Js.
Coördinaten     Getallen die de positie van een punt in een ruimte kunnen aangeven, of de grootte en de richting van een vector.
Coulombkracht     Elektrostatische kracht tussen twee elektrische ladingen. Evenredig met het product van de ladingen en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand.
Diraczee     Oneindige sloot van onzichtbare deeltjes met negatieve energie die de lege ruimte bevolken volgens de oorspronkelijke Diractheorie. De afwezigheid van zo'n deeltje ervaren we pas als een fysisch waarneembaar antideeltje.
Elektrische lading     Eigenschap van een deeltje waardoor de elektromagnetische kracht erop kan inwerken.
[pagina 260]
[p. 260]
Elektrisch veld     Krachtveld veroorzaakt door aanwezigheid van elektrische ladingen. Beïnvloedt de beweging van een deeltje met elektrische lading.
Elektron     Licht, elektrisch negatief geladen, deeltje dat in een atoom beweegt. Het elektron is het lichtste lepton.
Energie     Bestaat (voor een deeltje met rustmassa M en snelheid v) uit bewegingsenergie (ongeveer ½Mv2), interne energie (Mc2) en potentiële energie (bepaald door aanwezige velden).
Èta (η) Meson bestaande uit een quark en een antiquark. Spin 0. Vrij stabiel hoewel het door middel van de sterke kracht uiteen kan vallen.
Fermion     Groepsnaam voor alle deeltjes met halftallige spin (spin = ½, 3/2, 5/2, et cetera).
Feynmanregels     Rekenvoorschrift in de veldentheorie voor elementaire deeltjes waarbij gebruikgemaakt wordt van diagrammen.
Foton     Energiequantum van elektromagnetische straling.
Fonon     Energiequantum van geluid; van belang in materie bij lage temperatuur.
Generatie     Van elementaire deeltjes: de ‘gewone’, lichte deeltjes hebben ieder een zwaardere en een nog zwaardere variant, zodat er drie generaties van deeltjes zijn.
gim-mechanisme     Idee van Glashow, Iliopoulos en Maiani dat er een vierde quark, ‘charm’, moest bestaan omdat dan de afwezigheid van bepaalde zwakke krachten beter kon worden begrepen.
Gluon     Overbrenger van de kleurkracht tussen quarks. Heeft spin 1 en rustmassa o. Heeft acht mogelijke kleurtoestanden.
Gravitino     IJkdeeltje van de superzwaartekrachttheorie, met spin 3/2.
Graviton     Energiequantum van zwaartekrachtsgolven.
Hadron     Groepsnaam voor alle deeltjes die gevoelig zijn voor de sterke kracht. Omvat de baryonen en de mesonen.
Higgsdeeltje     Boson met spin 0 dat, niet direct waarneembaar, in grote hoeveelheden de lege ruimte bevolkt, en zo het Higgsmechanisme teweegbrengt.
Higgsmechanisme     (Higgs-Kibblemechanisme) Asymmetrische structuur van de lege ruimte waardoor vele deeltjessoorten massa krijgen.
IJktransformatie     Wijziging in de omschrijving van een situatie die de fysisch waarneembare werkelijkheid niet verandert.
IJkinvariantie     Het niet veranderen bij een ijktransformatie.
[pagina 261]
[p. 261]
IJkveld     Veld van een ‘ijkboson’, een deeltje dat een kracht overbrengt vergelijkbaar met de elektromagnetische kracht, en waarin ‘ijktransformaties’ een belangrijke rol spelen. Zie ook ‘Yang-Millstheorie’.
Impuls     Massa x snelheid
Impulsmoment     Mate van draaibeweging van een deeltje of groep van deeltjes. Te meten in gehele of halftallige veelvouden van h/2π.
Interferentie     Verschijnsel dat optreedt bij golfbewegingen, met name in de quantummechanica. Als een proces langs verschillende wegen kan lopen, kunnen de twee mogelijkheden elkaar versterken (positieve interferentie) of tegenwerken (negatieve interferentie).
Isospin I3     Behouden quantumgetal bij botsingsprocessen.
Jet     Samengepakt groepje pionen en nucleonen zoals dat dikwijls bij zeer energetische botsingsprocessen ontstaan kan. Een hoogenergetisch quark of gluon wordt altijd in een jet omgezet.
Kaluza-Klein-theorie     Theorie van de opgerolde dimensies.
Kaon     Het lichtste meson dat een vreemd quark s of antiquark s̄ bevat. Kan elektrisch geladen of neutraal zijn.
Kern     Centraal deel van een atoom. Opgebouwd uit protonen en neutronen.
Kleurkracht     De sterke kracht waarmee quarks elkaar aantrekken. De overbrenger is het gluon.
Kopenhaagse interpretatie     Algemeen gangbare opvatting volgens welke de quantummechanica alle mogelijke informatie levert omtrent kansverdelingen van deeltjes. Beschrijvingen van verschijnselen in termen van golven en die in termen van deeltjes zijn ‘complementair’.
Koppelingsconstante     Natuurconstante die de sterkte van een kracht of interactie bepaalt.
L     Zie Leptongetal.
Ladingsconjungatie (C)     Het vervangen (om te vergelijken) van een deeltje door diens antideeltje (waarvan de elektrische lading tegengesteld is).
Lepton     Groepsnaam voor deeltjes die de sterke kracht niet voelen en spin ½ hebben.
Leptongetal (L)     Aantal leptonen minus aantal antileptonen.
Magnetisch dipoolmoment     Mate waarin een elektrisch geladen deeltje met spin als een magneet werkt. Lichte deeltjes zoals een elektron zijn veel sterkere magneten dan zwaardere zoals het proton.
Magnetisch veld     Krachtveld veroorzaakt door bewegende elektrische ladin-
[pagina 262]
[p. 262]
gen of elektrische stromen. Beïnvloedt een elektrisch geladen deeltje als dit een grote snelheid heeft.
Massa     Mate waarin een object volhardt in zijn beweging (traagheid). Uitgedrukt in grammen (g), kilogrammen (kg) of MeV/c2 (1 MeV/c2 = 1,78268 × 10-27 g).
Maxwelltheorie     Beschrijving van de vergelijkingen waaraan elektrische en magnetische velden voldoen.
Meson     Deeltje met heeltallige spin en gevoelig voor de sterke kracht (hadron). Opgebouwd uit een quark en een antiquark.
Micron     1/1000e millimeter.
Molecule     Kleinste eenheid van een scheikundige stof. Samengesteld uit verscheidene atomen.
Multiplet     Groepje van deeltjessoorten met vergelijkbare eigenschappen. Zo vormen het proton en neutron een doublet, en de drie pionen een triplet.
Muon     Positief of negatief geladen deeltje met spin ½, ongeveer 200 maal zo zwaar als een elektron. Net als het elektron is dit een lepton.
Naakt deeltje     Deeltje ontdaan van de wolk van andere (niet direct waarneembare) deeltjes die er meestal vlakbij zitten. Idealisatie van een puntdeeltje.
Neutrino     Zeer licht deeltje met spin ½ en elektrisch neutraal. Doordat het de sterke kracht niet voelt is het zeer inert. Behoort tot de leptonen.
Neutron     Elektrisch neutraal bestanddeel van atoomkernen. Valt gemiddeld in een kwartier uiteen in een proton, elektron en neutrino.
Pariteit P     Zie Spiegelsymmetrie.
Pauli-uitsluitingsprincipe     Beginsel dat zegt dat geen twee fermionen in dezelfde toestand mogen zitten. Dit impliceert dat hetzij hun spin verschillend georiënteerd moet zijn, hetzij ze op enige afstand van elkaar moeten blijven.
PC-symmetrie     Gelijkenis tussen een deeltje en het spiegelbeeld (P) van zijn antideeltje (C).
Pion     Deeltje met een massa tussen die van het elektron en proton in. Overbrenger van de sterke kracht tussen hadronen. Spin 0. Kan elektrisch geladen of elektrisch neutraal zijn.
Planckschaal     Eenheden voor lengte (10-33 cm), massa (21μg) en tijd (10-44 sec) zodanig dat in deze eenheden gemeten de lichtsnelheid c, de constante van Planck, h/2π, en de zwaartekrachtconstante G alle gelijk zijn aan één.
Positron     Antideeltje van het elektron.
Proton     Positief elektrisch geladen bestanddeel van iedere atoomkern. Tevens het lichtste, en daarom het enige stabiele baryon.
[pagina 263]
[p. 263]
Quantummechanica     Leer van de bewegingen van alle kleine en lichte deeltjes, waarin kansverdelingen een essentiële rol spelen. Energie, spin en vele andere eigenschappen van deeltjes zijn hierdoor ‘gequantiseerd’.
Quantumchromodynamica     Theorie voor de kleurkrachten in een hadron. Yang-Millstheorie gebaseerd op de wiskundige groep SU(3).
Quantumelektrodynamica     Theorie voor de elektromagnetische krachten tussen elektronen.
Quark     Bouwsteen van de hadronen. Fermion met spin ½. Kan niet in geïsoleerde toestand bestaan. Er zijn verschillende soorten, u, d, s, c, b en t.
Renormeren     Procedure die neerkomt op het herdefiniëren van de fundamentele natuurconstanten in een theorie, zodanig dat de waargenomen verschijnselen er goed door worden weergegeven. Dikwijls lijken dan de oorspronkelijke getallen oneindig te worden.
Resonantie     Zeer instabiel deeltje. De tijdelijke vorming van zo'n deeltje veroorzaakt een piek in het aantal botsingsprocessen bij een bepaalde energie die lijkt op een resonantiecurve.
Rho-deeltje (ϱ)     Instabiel meson met spin 1 en massa kleiner dan het proton. Resonantie. Kan elektrisch geladen of neutraal zijn.
Rustmassa     Massa van een deeltje als het in rust verkeert. Deeltjes met snelheden in de buurt van de lichtsnelheid lijken een grotere massa te hebben.
S     Zie Vreemdheid.
Sigma(σ)-model     Oorspronkelijk bedoeld als model voor pionen en nucleonen, later ook voor andere systemen gebruikt.
S-matrix     Formule die de kansverdeling van deeltjes na een botsing (‘Streuung’) beschrijft.
Snaartheorie     Stelt de deeltjes voor als elementaire stukjes (zeer strak gespannen) ‘touw’ in plaats van puntvormig. Pas als dit touw gaat trillen of draaien kan het een deeltje voorstellen.
Spiegelsymmetrie (P)     Mate van gelijkenis tussen een deeltje of botsingsproces en diens spiegelbeeld.
Spin     Draaibeweging van deeltjes. Preciezer: impulsmoment; gemeten in veelvouden van h/2π (h is de Constante van Planck) is dit heeltallig (0, 1, 2, ...) of halftallig (½, 3/2, 5/2, ...).
Sterke kracht     Krachtwerking tussen alle hadronen; geeft deze hun vorm.
Tau     Nieuw lepton, vergelijkbaar met elektron of muon, maar veel zwaarder.
Top     Ook wel ‘truth’, quantumgetal dat de aanwezigheid van het ‘top-quark’ aangeeft. Tegenhanger van ‘bottom’ of ‘beauty’.
[pagina 264]
[p. 264]
Vacuüm     Lege ruimte.
Vacuümpolarisatie     Verandering van de eigenschappen van de lege ruimte door de aanwezigheid van een sterk veld, welk de deeltjes en antideeltjes in de Diraczee kan beïnvloeden.
Vector     Fysische variabele die zowel een grootte als een richting heeft. Ook voor te stellen als een reeks van getallen (bijvoorbeeld drie getallen) die de coördinaten vormen.
Veld     Een verschijnsel dat van plaats en tijd afhangt, zoals luchtdruk, temperatuurverdeling et cetera. Op de oppervlakte van de zee is de waterhoogte ook een ‘veld’. In een veld zitten dikwijls golfbewegingen.
Veldvergelijkingen     De wetten die de tijdsafhankelijkheid van een veld bepalen.
Vreemdheid     Quantumgetal S dat voor hadronen zodanig is gedefinieerd dat bij een botsingsproces de totale optelling van deze getallen vóór en na de botsing dezelfde blijft. Aantal anti-quarks van type s̄ minus aantal quarks van type s in een hadron.
W-deeltje     Elektrisch geladen drager van de zwakke kracht, ook wel ‘intermediair vectorboson’ genoemd.
Yang-Millstheorie     Uitbreiding van de Maxwelltheorie voor elektromagnetisme. Er zijn minstens drie soorten elektrische en magnetische velden en er is een ijkprincipe.
Yang-Millsveld     Zie IJkveld.
Zo-deeltje     Elektrisch neutrale drager van de zwakke kracht.
zizo's     ‘Zwak Interagerende Zware Objecten’, Engels: ‘wimp's’, theoretisch denkbare deeltjessoort(en) die de ruimte tussen sterren en sterrenstelsels zouden bevolken en zo verantwoordelijk kunnen zijn voor de sterke zwaartekrachtwerking tussen deze stelsels.
Zwaartekracht     Kracht waarmee zware objecten elkaar aantrekken. Evenredig met het product van de twee massa's en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand.
Zwakke kracht     Krachtwerking tussen alle bekende deeltjes. Zeer zwak en korte reikwijdte.

Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken