Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Over de vloer. Met voeten getreden erfgoed (2008)

Informatie terzijde

Titelpagina van Over de vloer. Met voeten getreden erfgoed
Afbeelding van Over de vloer. Met voeten getreden erfgoedToon afbeelding van titelpagina van Over de vloer. Met voeten getreden erfgoed

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (30.18 MB)

Scans (206.58 MB)

XML (0.74 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/architectuur


In samenwerking met:

(opent in nieuw venster)

© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Over de vloer. Met voeten getreden erfgoed

(2008)–Eloy Koldeweij–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 412]
[p. 412]

Auteurs

Mario Baeck (1958) is licentiaat Germaanse Filologie. Hij publiceerde over diverse thema's uit de Vlaamse en Nederlandse letterkunde, kunstgeschiedenis en monumentenzorg en specifiek over de Belgische keramische productie, de baksteennijverheid en de cementtegelindustrie. Hij adviseert geregeld overheidsdiensten en architecten bij tegelrestauratieprojecten. Hij was ook betrokken bij diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland over de industriële vloer- en wandtegel. Momenteel werkt hij aan een doctoraatsstudie over de ontwikkeling van de Belgische industriële tegel tussen 1840 en 1940.

 

Frans Caignie (1945) is van opleiding handelsingenieur en was een volle loopbaan actief in het informaticabedrijf IBM Belgium. Hij verdiept zich sinds een vijftiental jaren in de geschiedenis van de Antwerpse majolicategel, waarover hij op verschillende plaatsen heeft gepubliceerd. Hij was bestuurslid bij de Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum (1995-2005). De restauratie van de zestiende-eeuwse majolicategelvloer uit de kapel van Kasteel Rameyen te Gestel (België) heeft hij gecoördineerd en begeleid. Een uitgebreide publicatie hierover is in voorbereiding.

 

Nicolaas Conijn (1952) is afgestudeerd Machinen Ingenieur aan de E.T.H. Zürich. Hij is conservator van de stallen van Paleis Het Loo en de zich daar bevindende koninklijke collectie. Al jaren is hij nauw betrokken bij herstelwerkzaamheden van belangrijke staletablissementen op diverse plaatsen in het land. Sinds 1985 zet hij zich in voor de instandhouding van Kasteel Middachten als bewoond huis.

Drs. Jan van Doesburg (1963) studeerde middeleeuwse archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 1990 werkzaam bij de RACM, momenteel als senior onderzoeker Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Zijn belangstelling richt zich met name op de Vroege en Volle Middeleeuwen, met name in het rivierengebied, versterkingen, kastelen en moated sites.

 

Drs. Guido van den Eynde (1959) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) en de Universiteit van Amsterdam. Hij was werkzaam in Breda als gemeentelijke archeoloog (1983-2002) en vervolgens als inspecteur bij de Erfgoedinspectie (2002-2008). Hij werkt momenteel als senior beleidsarcheoloog in de gemeente Tilburg.

 

Drs. Inger Groeneveld (1975) is architectuur- en interieurhistoricus. Zij doet sinds 2005 in opdracht van de RACM onderzoek naar natuurstenen vloeren in het Nederlandse interieur van de zeventiende en achttiende eeuw.

 

Ing. Hans Groesgen (1950) volgde na zijn havo een opleiding aan de HTS Bouwkunde. Na zijn afstuderen volgde hij nog een cursus Bouw- en Woningtoezicht en de post-hbo-opleidingen Bouwhistorie en Bouwinformatica. Na gewerkt te hebben bij een architectenbureau, een aannemersbedrijf en de gemeente Lichtenvoorde trad hij in maart 2002 in dienst bij de toenmalige RDMZ als consulent bouwkunde.

[pagina 413]
[p. 413]

Ir. Taco Hermans (1955) studeerde in 1984 af als restauratiearchitect aan de Technische Universiteit Delft. In 1985 was hij medeoprichter van het bureau Hermans en Kamphuis, bouwhistorici. Vanaf 1990 was hij werkzaam als adviseur monumenten bij het Gelders Genootschap in Arnhem. Hij is sinds 2001 als senior onderzoeker werkzaam bij de RACM, afdeling Onderzoek Instandhouding en is onder meer gespecialiseerd in glas en glas-in-lood.

 

Ir. Jan van der Hoeve (1960) heeft een deeltijdbaan bij de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht. Daarnaast heeft hij een eigen onderzoeksbureau, het Bureau voor bouwhistorisch onderzoek J.A. van der Hoeve. De gemeente Groningen is sedert 1995 een van de belangrijkste opdrachtgevers.

 

Drs. Jan van 't Hof (1965) is hoofd van de afdeling Onderzoek Instandhouding van de RACM.

Eerder werkte hij onder andere als monumentenambtenaar bij de gemeente Ede en als accountmanager Regio Zuid en hoofd Noord/Oost bij de RACM. Hij heeft een kunsthistorische achtergrond en publiceerde onder andere over villa's, molens en kloosters.

 

Bart Klück (1944) studeerde biologie en verhuisde in 1967 naar de binnenstad van Utrecht. Vanaf 1971 was en is hij actief betrokken bij het behoud van historische panden in deze stad. Als gevolg daarvan is hij sinds 1976 als bouwhistoricus actief. In deze jaren heeft hij zeer veel bouwhistorisch onderzoek gedaan in steden als Utrecht en Venlo. Hij heeft diverse artikelen en publicaties op zijn naam staan en is werkzaam bij de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht.

Dr. Eloy Koldeweij (1959) studeerde kunstgeschiedenis in Leidse universiteit, en specialiseerde zich in de interieurgeschiedenis en kunstnijverheid. In 1998 promoveerde hij op Nederlands goudleer. Hij publiceerde over diverse deelaspecten op het gebied van historische interieurs. Sinds 1997 is hij werkzaam bij de RACM als senior specialist interieurs.

 

Drs. Veerle Meul (1969) is adviseur interieur bij Monumentenwacht Vlaanderen vzw. Na studies Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde (Leuven), History of Decorative Arts (Londen) en een postgraduaat Monumenten- en Landschapzorg (Antwerpen), is zij werkzaam op het terrein van de zorg voor historische interieurs en de preventieve conservering, onder meer als consultant bij een studiebureau in België, als inspecteur interieur voor de Vlaamse Gemeenschap, als projectmedewerker bij de RACM, als inspecteur collecties voor de Nederlandse Erfgoedinspectie en als consultant voor ICCROM.

 

Henk Nijenhuis (1960) is gespecialiseerd restaurator van betegelingen en bouwkeramiek uit de negentiende en twintigste eeuw. Met zijn specifieke kennis van bouwkunst en toegepaste bouwmaterialen uit de perioden van jugendstil en art deco levert hij stijlzuivere maatwerkoplossingen. Zijn bureau HN Projects verzorgt advies, projectbegeleiding en uitvoering van restauraties.

[pagina 414]
[p. 414]

Drs. Peter Nijhof (1950) studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij is vanaf 1975 actief betrokken bij het industriële erfgoed door vele bestuurlijke functies en publicaties. Hij werkt sinds 1986 bij de RACM in uiteenlopende functies, gaf leiding aan twee grote landelijke inventarisatieprojecten, het MIP (1850-1940) en de Wederopbouw (1940-1965), en is er nu werkzaam als senior specialist industrieel en militair erfgoed.

 

Drs. Albert Reinstra (1968) studeerde kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1993 tot 1997 was hij werkzaam als zelfstandig bouwhistoricus en is sinds 1997 werkzaam bij de RACM, eerst als bouwhistoricus, tegenwoordig als specialist kerkelijke bouwkunst. Hij publiceert over uiteenlopende bouwhistorische en kerkelijke onderwerpen.

 

Jan Reijnen (1944) heeft een hbo-opleiding Levensmiddelen gevolgd en is decennialang werkzaam geweest in de levensmiddelenindustrie, bij de uitvoering van de Hinderwet en in de waterschapswereld. Vanuit deze uiteenlopende functies heeft hij praktijkkennis verworven over de ontwikkeling van de bedrijfsvloer in de meest uiteenlopende bedrijfstakken. Is actief in diverse bestuurlijke functies op het terrein van monumentenzorg en industrieel erfgoed.

Drs. Cees van Rooijen (1959) heeft verschillende artikelen over de plavuizenproductie, mozaïekvloeren en de verspreiding van tegels en vloeren geschreven. Basis voor die artikelen vormt zijn studie over de potten- en plavuizenbakkerijen in de Bemuurde Weerd. Daarnaast heeft hij verschillende mozaïekvloeren, onder andere aan de Mariaplaats te Utrecht, opgegraven. Hij is sinds 1998 werkzaam bij de RACM als consulent uitvoering Monumentenwet.

 

Ir. Marc Stappers (1976) is in 2000 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven bij de vakgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO), thans de Unit Building Physics and Systems (BPS). Zijn afstudeeronderwerp betrof een onderzoek naar het binnenklimaat van de Waalse Kerk te Delft in relatie tot het behoud van het monumentale Bätz-Witte-orgel. Momenteel is hij werkzaam bij de RACM als specialist bouwfysica.

 

Dr. ing. Ronald Stenvert (1955) studeerde Bouwkunde aan de hts te Zwolle en Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar hij in 1991 promoveerde. In 1995 was hij medeoprichter van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA) te Utrecht. Hij was (mede-)auteur van boeken over onder meer bouwstijlen en bouwhistorie en had een belangrijk aandeel in de serie Monumenten in Nederland (1995-2006). Zijn specialismen zijn renaissance en maniërisme, jongere en jongste bouwkunst en bouwhistorie.

[pagina 415]
[p. 415]

Ir. Judith Toebast (1976) studeerde Bouwkunde aan de technische universiteit, waarna zij bij de afdeling Bouwhistorie van de gemeente 's-Hertogenbosch ervaring in de bouwhistorie opdeed. Sinds 2004 was zij bij Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek werkzaam als boerderijonderzoekster. Eind 2007 trad zij in dienst bij de RACM als specialist landelijke bouwkunst.

 

Drs. Hendrik Jan Tolboom (1969) studeerde Kunstgeschiedenis in Utrecht en haalde zijn steenhouwerspapieren ook in Utrecht bij het Centrum Natuursteen. Hij is zelfstandig beeldhouwer, werkte bij diverse steenhouwerijen, was verbonden als tekenaar aan de St. Jan te Den Bosch en heeft diverse publicaties over natuursteen op zijn naam staan. In 1999 trad hij in dienst bij de RACM als specialist natuursteen, beeldhouwwerk en leien.

 

Ir. André Viersen (1960) is afgestudeerd als restauratiearchitect aan de Technische Universiteit Delft en is bouwhistoricus. Hij is sinds 1 januari 2000 vennoot van het Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis (BBA). Hij heeft een groot aantal Nederlandse kastelen bouwhistorisch onderzocht. In opdracht van de RACM voerde hij het omvangrijke bouwhistorische onderzoek uit voor de in 2000 verschenen publicatie De Utrechtse Heuvelrug. Hij was tot 2006 tevens werkzaam voor de Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek.

[pagina 416]
[p. 416]


illustratie
Terrazzovloer in één van de gangen van het Vredespaleis te Den Haag, omstreeks 1910 (foto RACM, G.J. Dukker, 1993)


[pagina 417]
[p. 417]


illustratie
Kleurige zones van ‘terrazzo alla veneziana’ in de centrale hal van kasteel De Haar benadrukken de toegangen tot de aangrenzende vertrekken en de ingangspartij. Omstreeks 1900 (foto RACM, G.J. Dukker, 2005)


[pagina 418-419]
[p. 418-419]


illustratie
De onaangeroerde grafzerkenvloer in het koor van de Grote of Sint Laurenskerk te Alkmaar (foto RACM, C. Steenbergh, circa 1890)



Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken