Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1 (1973)

Informatie terzijde

Titelpagina van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1
Afbeelding van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1Toon afbeelding van titelpagina van België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (24.23 MB)

XML (0.37 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/geschiedenis/Tweede Wereldoorlog


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

België in de Tweede Wereldoorlog. Deel 1

(1973)–Paul Louyet–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

De verloren vrede (1918/1939)


Vorige Volgende

16 / De eerste regering Paul van Zeeland

Reeds herhaalde malen werd verwezen naar de ideeën van de grote liberale Engelse ekonomist, J.M. Keynes, die baanbrekend werk verrichtte, o.m. op het gebied van de konjunktuurpolitiek. Hij is verantwoordelijk voor de instrumenten, waarmee de moderne staten hun delikaat evenwicht kontroleren en in stand houden. Keynes' werk wordt op de vuurproef gesteld tijdens deze jaren, vnl. door de New Deal politiek van Franklin Roosevelt. Terwijl Keynes' theorieën erin slagen de Verenigde Staten zienderogen uit het slop te halen, wordt hij, zij het soms schoorvoetend, in hoe langer hoe ruimer kringen gevolgd; hiertoe behoren ook, benevens Hendrik de Man, de schrandere konservatieve kringen waarvan Paul van Zeeland de spreekbuis is.

Wat wordt er voorgesteld om de krisis te bestrijden?

In de eerste plaats moet de Belgische kredietpolitiek worden herzien, d.w.z. dat de huur van het geld moet worden verminderd en kredietmogelijkheden moeten worden geboden tegen lage rentevoet. Tegelijkertijd moet de staat in werkgelegenheid voorzien door een groots opgevat programma van openbare werken. Ten slotte moet de Belgische uitvoerhandel zuurstof worden ingepompt door de Belgische produkten, zonder dat de Belgische ondernemingen offers worden gevraagd, goedkoper te maken: d.w.z. de Belgische frank moet devalueren. Alle maatregelen samen zullen de geblokkeerde ekonomie bevrijden, de werkhervatting vergemakkelijken, de werkloosheid doen verminderen. Zij zullen elkaar aanvullen en komen versterken.

Het duurt niet lang of het komt tot kontakten tussen van Zeeland en de Man. De socialistische voorman laat de op zichzelf reeds zo beperkte en door het Plan geponeerde struktuurhervormingen vallen. Over de konjunktuurmaatregelen zijn beide personaliteiten het eens. Het enige wat nog te doen blijft is de regering van het ogenblik ten val te brengen. Veel moeilijkheden biedt dit niet. Het kabinet van Georges Theunis, dat de regering van de bankiers wordt genoemd wegens de aanwezigheid in haar schoot van Francqui (Société Générale), Gutt (Groep Lambert) benevens Theunis zelf (Groep Empain), is één van de meest verwenste ministeries geweest die ons land ooit heeft gehad. Het blijft immers, hoe zwaar dit ook op de bevolking moge wegen, vasthouden aan de deflatiepolitiek. Dit had tot in der eeuwigheid kunnen voortduren, zo precies de konser-

[pagina 78]
[p. 78]

vatieve kringen, die aanvankelijk Theunis steunden, niet stilaan de overtuiging hadden opgedaan, dat van Zeeland's argumenten moesten aanvaard worden.

Een jonge Leuvense ekonomist, professor Baudhuin, wiens konservatieve inzichten een waarborg zijn voor de ernst en de juistheid van zijn diagnose, steekt het vuur aan de lont.

Hij houdt voor een goed uitgekozen echokamer, de Société d'Expansion et d'Etude te Luik, in maart 1935 een toespraak die veel opschudding verwekt. Professor Baudhuin betoogt inderdaad dat het beter gaat; het gaat beter in de Verenigde Staten, in Engeland, in Duitsland; het gaat haast overal beter, behalve in België. De redenen hiervan zijn duidelijk: in de Verenigde Staten en Engeland heeft men de gouddekking van de valuta verminderd en de dollar en het pond sterling zwaar gedevalueerd. Het resultaat hiervan is dat de betrokken landen in het buitenland hun produkten gemakkelijker kwijtgeraken, dat daarom hun uitvoer stijgt, de fabrieken weer openen, de werkloosheid vermindert. Kortom, professor Baudhuin resumeert de konjunktuurvoorstellen van het Plan en de ideeën van de konservatieve kringen waartoe zowel hijzelf als Paul van Zeeland behoren.

Voor België is zijn besluit duidelijk. Onze prijzen liggen gemiddeld 10 à 15 % hoger dan deze in andere landen. Willen wij uit het slop geraken dan moeten onze prijzen drastisch worden verminderd. En er zijn maar twee middelen: ofwel de deflatiepolitiek nog onverbiddelijker toepassen dan totnogtoe en de lonen zodanig verminderen, dat onze prijzen op internationaal konkurrentiepeil komen te liggen, ofwel de Belgische frank devalueren.

Hiermede valt voor het eerst, en bijna officieel, van konservatieve zijde het hoge woord. De toespraak van de Leuvense hoogleraar wordt onmiddellijk overal druk besproken en door de meeste kranten gekopletterd. Onmiddellijk begint, net als in 1926 maar nu tegen een ultra-konservatieve regering, het kapitaal het land te verlaten. De banken kunnen na enkele uren de bevelen van hun klanten niet meer uitvoeren wegens de ongehoorde hoeveelheid orders die in de kantoren toestromen. Wil de regering Theunis de reserves van de Nationale Bank niet volledig uitputten, dan moet zij de kontrole van het deviezenverkeer instellen. Zij heeft de verplichting op zich genomen de Belgische frank te verdedigen en zij wil bijgevolg de verantwoordelijkheid niet nemen van de devaluatie, die onvermijdelijk schijnt. De regering van de bankiers geeft de 19de maart 1935 haar ontslag. Zij wordt opgevolgd door een kabinet, geleid door een andere bankier, Paul van Zeeland, vice-goeverneur van de Nationale Bank. Zijn regering is er een van ‘nationale unie’, waarin ministers zitting hebben uit de drie ‘nationale’ partijen, de katholieke, de socialistische en de liberale. De eerste regering van Zeeland is evenwel geen gewoon kabinet van nationale eendracht, maar een soort ‘comité de salut public’.

Men mag immers niet vergeten, dat op dit ogenblik de nood in het land zo groot is dat kan worden gevreesd voor de instorting van het heel systeem; de extremisten zijn inderdaad sedert enkele tijd in beweging gekomen. De kommunisten gaan vooruit ten koste van de socialisten, terwijl de konservatieve partijen steeds meer de bedreiging gaan vrezen van de rechtse extremistische groepen als het Vlaams Nationaal Verbond en het Verdinaso (die in Vlaanderen de Frontpartij hebben vervangen) en een jonge beweging, Rex, die vooral aanhangers vindt in Wallonië en te Brussel. Willen de traditionele partijen niet plotseling worden gekonfronteerd met een lawine zoals Duitsland heeft gekend, dan moeten zij snel handelen om op de kortst mogelijke tijd tastbare resultaten te behalen.

Daarom vertrekt de eerste regering van Zeeland met het nodige vuurwerk. Ten eerste wordt zij bijzonder snel gevormd, op nauwelijks een week tijd; ten tweede wordt een aantal nieuwe, jonge tenoren tot minister aangesteld. De gemiddelde leeftijd in het nieuw kabinet is veel lager dan men dit totnogtoe ooit in België heeft beleefd.

De eerste-minister is zich trouwens zo sterk van de zending van zijn kabinet bewust, dat hij de volledige inzet eist van alle meerderheidspartijen. Hij wil niet alleen steunen op een meerderheid in het parlement, hij wil ook de meerderheid hebben in elke van de drie partijen, die tot de regering zijn toegetreden.

De totnogtoe gevolgde ekonomische politiek wordt meteen opgegeven; de Belgische frank wordt met 28 % gedevalueerd. Verder wordt van staatswege een aantal initiatieven genomen, die het begin zijn van wat men later een gemengde ekonomie zal noemen, een kombinatie van privé-initiatief en staatsinterventie. Met de

[pagina 79]
[p. 79]


illustratie
1




illustratie
2




illustratie
3




illustratie
4




illustratie
5
het roer omgegooid
Tijdens de depressie vierde het ekonomisch nationalisme overal hoogtij. Men was immers over de hele wereld barrières gaan oprichten om de invoer van buitenlandse goederen tegen te gaan en de verkoop van nationale produkten te bevorderen.
Deze politiek werd ook in België gevolgd en gesteund door propagandakampagnes: Koopt Belgisch (1 en 2).
Niettegenstaande een scherpe oppositie-politiek van uiterst links (3) ging het steeds beter met de regering Van Zeeland. De werkloosheid liep zienderogen achteruit, mede dank zij een krachtige politiek van openbare werken. De uitrusting van de Belgische kust werd verbeterd (4), de Noord-Zuidverbinding te Brussel terug stevig aangepakt (5).


[pagina 80]
[p. 80]


illustratie
6




illustratie
7




illustratie
8




illustratie
9
het roer omgegooid
De Belgische ekonomie was uiteindelijk in dergelijke mate vastgelopen dat alleen uitzonderingsmaatregelen haar nog konden redden. Het werd in vele kringen steeds duidelijker dat men de klassieke ‘verdediging van de frank’ moest opgeven en devalueren.
Om deze operatie tot een goed einde te brengen werd beroep gedaan op de vice-goeverneur van de Nationale Bank, Paul van Zeeland, die op 25 maart 1935 een drieledig koalitie-kabinet samenstelde (6) en onmiddellijk de Belgische frank met 28% devalueerde (7).
De verminderde waarde van onze munt maakte de Belgische produkten aantrekkelijker in het buitenland, deed de export stijgen, lokte bijzonder veel buitenlandse toeristen naar de Wereldtentoonstelling te Brussel (8-9) en oefende onmiddellijk op de tewerkstelling een gunstige invloed uit. Het einde van de krisis was in het zicht.


[pagina 81]
[p. 81]


illustratie
1




illustratie
2




illustratie
3




illustratie
4
naar de voorspoed?
In 1935 wordt de Wereldtentoonstelling te Brussel (1) geopend voor miljoenen bezoekers van diverse pluimage (2). Heel lang zal men nog praten over de buitengewone praal die de meeste landen er hadden tentoongespreid, over het geweldige attraktie-park, over Oud-België, waar het maanden aan één stuk een permanente kermis was geweest...
Het land was vlot gekomen en de tijd scheen aangebroken om weer terug te gaan genieten van het leven (3). Men heeft het ook weer meer op met de mode, die grondig is gaan veranderen in de jaren dertig (4).


[pagina 82]
[p. 82]


illustratie
5




illustratie
6




illustratie
7




illustratie
8




illustratie
9




illustratie
10




illustratie
11




illustratie
12




illustratie
13
naar de voorspoed?
Eén van de weinige industrieën die tijdens de krisis was blijven draaien was de filmnijverheid. In de jaren dertig bleef zij sterren fabriceren aan de lopende band en verkocht zij aan miljoenen mensen de illusie van een onbezorgd, prettig bestaan. Intussen was bij het filmbeeld ook klank gekomen en hoorde men zowel als men ze zag Marlene Dietrich (5), Constance Bennett (6), Fred Astaire en Ginger Rogers (7), Greta Garbo en Frederic March (8), Jeannette MacDonald en Nelson Eddy (9), Shirley Temple (10), Laurel en Hardy (11), Mickey Mouse en Donald Duck (12) En, ‘last but not least’, de bij ons zo populaire ‘Witte’, Jefke Bruyninckx (13).


[pagina 83]
[p. 83]


illustratie
14




illustratie
15




illustratie
16




illustratie
17




illustratie
18




illustratie
19




illustratie
20
naar de voorspoed?
Maar ook buiten de bioskoop was er gelegenheid te over van het leven te genieten. Immers, toen werd Karnaval nog gevierd zoals hier, te Genk (14), en was de Meiboomplanting te Brussel nog een feest van belang. Maar ‘de’ gebeurtenis van de dag was de Ronde van Frankrijk. Deze werd, van 1935 af en tijdens de enkele volgende jaren, bijna een Belgisch onderonsje. Romain Maes (16), Félicien Vervaecke, Sylvère Maes (15) gaven er de toon aan. Wij waren trouwens in deze tijd de wielernatie bij uitstek. ‘Poeske’ Scherens bleef meer dan 10 jaar lang wereldkampioen snelheid (17) terwijl Karel Kaers (18) en Georges Ronsse (19) op de weg als op de wielerbaan de plak zwaaiden.
Een ander populair feest was de ‘derby’ van de Lage Landen (20); de voetbalmatchen tussen Nederland en België werden, in ons land, gespeeld in de ‘hel van Deurne’, het Antwerpse Bosuil-stadion.


[pagina 84]
[p. 84]

eerste regering van Zeeland wordt België eindelijk de twintigste eeuw binnengesleurd.

Aan de devaluatie zal een monetaire en fiskale politiek worden gekoppeld die de demarrage van het bedrijfsleven moet vergemakkelijken. Terwijl dit niet onmiddellijk de werkloosheid, die op dit ogenblik het cijfer van 350.000 heeft bereikt, kan opslorpen, zal de staat grote openbare werken doen uitvoeren.

De regering kent met deze maatregelen een verbluffend snel sukses. Reeds een maand na haar start begint de werkloosheid te dalen. Het is de eerste keer sedert 1931.

Na zes maanden is het duidelijk dat een uitweg gevonden is; het werklozencijfer is in november gedaald tot 143.000 en de Belgische uitvoer is beduidend gestegen. Op één jaar tijd wordt hij verdubbeld.

Bovendien heeft de regering van haar voorganger een verplichting meegekregen die, in de gewijzigde omstandigheden en voornamelijk dank zij de devaluatie van de Belgische frank, als een geschenk in haar schoot valt. De 27ste april 1935 wordt de wereldtentoonstelling te Brussel geopend. De goedkope Belgische frank trekt een onverwacht hoog aantal toeristen naar België. Deze toevloed van buitenlands geld komt, op het gepaste ogenblik, de Belgische ekonomie helpen Op het ekonomisch vlak kan Paul van Zeeland derhalve, na een jaar regering, op een batig saldo bogen. Dat belet niet dat de politieke toestand in het land nog altijd verslechtert.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

landen

  • over Groot-Brittannië (en Noord-Ierland)

  • over Frankrijk

  • over Duitsland

  • over Verenigde Staten