Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000 (2004)

Informatie terzijde

Titelpagina van Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000
Afbeelding van Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000Toon afbeelding van titelpagina van Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (9.83 MB)

ebook (11.36 MB)

XML (1.32 MB)

tekstbestand






Genre

non-fictie

Subgenre

non-fictie/geschiedenis-archeologie


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000

(2004)–Maaike Meijer–rechtenstatus Auteursrechtelijk beschermd

Vorige Volgende
[pagina 445]
[p. 445]

Over de auteurs van dit deel

Jihad Abousleiman (1953) is beeldend kunstenaar en kunsthistoricus. Hij studeerde schilderkunst aan de universiteit van Libanon, de Sorbonne en de École Nationale Supérieure des Beaux Arts te Parijs en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft tal van solo-exposities op zijn naam staan onder meer in Sharja, Amman, Beiroet, 's-Hertogenbosch, Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Brussel en Antwerpen.

E-mail: sleiman@zonnet.nl.

 

Ries Agterberg (1960) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie werkte hij aanvankelijk als literair criticus, schreef artikelen in onder meer Ons Erfdeel en Literatuur en publiceerde een novelle en een dichtbundel. Momenteel is hij hoofdredacteur van Univers, het weekblad van de Universiteit van Tilburg.

E-mail: M.J.Agterberg@uvt.nl.

 

Maria P. van Bakelen (1942) studeerde muziekwetenschap, lichamelijke opvoeding, Nederlands en theaterwetenschappen. Zij werkt als docent drama en is publiciste en adviseuse op het terrein van theater en andere kunsten, en educatie. Tot 2001 werkte zij als beleidsmaker aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2000 is zij hoofdredacteur van de publicatiereeks Theater & Educatie. In haar eigen onderneming Studio Maria P. verzorgt zij publicaties, studiedagen en symposia op het terrein van de kunsteducatie. Zij leidt het cursuscentrum voor theater en beeldende kunst Fabre Vieux in Zuid-Frankrijk.

E-mail: mariap@knoware.nl.

 

Mohammed Benzakour (1972), is publicist. Hij voltooide zijn studie sociologie en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij is columnist voor Contrast, lid van de commissie Letteren bij de Raad voor Cultuur, lid van de commissie Letteren bij de Rotterdamse Kunststichting en lid van de redactieraad van Migranten Informatief Rijnmond. Benzakour werd bekroond met de Mediaprijs

[pagina 446]
[p. 446]

Gemeente Amsterdam 1999 en met de Zilveren Zebra 2001 voor zijn journalistiek werk in NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en Contrast.

E-mail: benzakour@hetnet.nl.

 

Ronald Bos (1948) is freelance publicist en scenarioschrijver/regisseur en daarnaast parttime projectmedewerker Intercultureel Beleid bij het Fonds voor de Letteren. Hij schreef artikelen over auteurs als Joseph Roth, Paul Celan, Vasili Grossman, Pramoedya Ananta Toer en Hans Lodeizen in onder andere de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, De Parelduiker, Armada en de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bos maakte documentaires over Joseph Roth en Hans Lodeizen.

E-mail: robos@chello.nl.

 

Marnel Breure (1960) is van huis uit literatuurwetenschapper. De laatste jaren pendelt ze op en neer tussen Nederland en West-Afrika. In Nederland is ze als redacteur verbonden aan IKON Live, een televisieprogramma over religie en cultuur. In West-Afrika onderzoekt ze als freelance journalist de achterkant van het westers-christelijk gelijk. Haar motto: Wie een kuil graaft voor een Ander valt er zelf in.

E-mail: marnelbreure@hotmail.com.

 

Elizabeth J. Brouwer (1953) is literatuurwetenschapster en semiotica en werkt als universitair docent aan het Fries Instituut van de Faculteit der Letteren in Groningen. Zij verzorgt onderwijs in de universitaire opleiding Friese taal en cultuur, het masterprogramma Euroculture en de minoren cultuurwetenschap/semiotiek en beeldanalyse. In haar wetenschappelijk onderzoek richt Brouwer zich op de ontwikkeling van grondslagen voor de cultuurwetenschap. Zij promoveerde op het proefschrift Archeologie van een houding. Nederlandse identiteit in de Friesche Volksalmanak (1836-1899).

E-mail: E.J.Brouwer@let.rug.nl.

 

Rosemarie Buikema (1956) is cultuurwetenschapper en werkzaam als universitair hoofddocent bij het Instituut voor Media en Representatie van de Universiteit Utrecht. Zij is onder meer auteur van De Loden Venus. Biografieën van beroemde moeders door hun dochters (Kampen 1995), co-redacteur van Women's Studies and Culture (Londen 1995), en co-auteur van Effectief Beeldvormen. Theorie, analyse en praktijk van beeldvormingsprocessen (Assen 1999). Zij publiceert geregeld over literaire en visuele cultuur, gender en etniciteit.

E-mail: Rosemarie.Buikerna@let.uu.nl.

 

Kaouthar Darmoni (1968) is verbonden aan de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Voor het Tropeninstituut geeft ze trainingen in Arabisch, Frans en interculturele communicatie. Daarnaast geeft ze buikdansles. Samen met Patricia Pisters werkt ze aan een onderwijs- en onderzoeksprogramma over Maghrebcultuur en media.

E-mail: kaouthar@planet.nl.

 

Herman Divendal (1948) is sinds 1988 directeur van AIDA, de stichting die wereldwijd steun verleent aan vervolgde kunstenaars. Voor meer informatie, zie de website http://www.aidainternational.nl. Voor die tijd was Divendal uitgever van boeken over de kraak- en kernenergiebeweging en over antimilita-

[pagina 447]
[p. 447]

risme. Zijn belangstelling gaat uit naar het vrije woord tegenover propaganda. De literatuur is daarvoor zijn inspiratiebron.

E-mail: aida@xs4all.nl.

 

Paul Faber (1951) is kunsthistoricus en werkzaam als Afrika-conservator aan het Tropenmuseum Amsterdam. Hij was betrokken bij meer dan 80 tentoonstellingen over kunst en cultuurhistorische onderwerpen, onder andere Moderne kunst in Afrika (Amsterdam 1980), Kunst uit een andere wereld (Rotterdam 1988), Sranan. Cultuur in Suriname (Rotterdam 1992), Beeldende kunst in Suriname 1975-1995 (Paramaribo/Amsterdam 1995/1996) en Familieverhalen uit Zuid-Afrika (Amsterdam/Pretoria 2002/2004).

E-mail: p.faber@kit.nl.

 

Nelly van der Geest (1952) is sociologe en docent theater aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Aldaar is zij ook directeur van het Centrum voor Interculturele Studies. Met Kitty Zijlmans vormde zij de hoofdredactie van Curry, het interculturele kunstdebat, een uitgave van de HKU in 2002.

E-mail: nvdgeest@xs4all.nl.

 

Isabel Hoving (1955) werkte aan de Universiteiten van Amsterdam en Antwerpen, en is nu verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ze doceert over de literatuur van migratie en globalisering, Caribische literatuur en (interculturele) literatuurwetenschap. Over die onderwerpen publiceert ze ook in binnen- en buitenland. In 2001 verscheen haar studie over Caribische migrantenschrijfsters. Ze is redacteur van de internationale boekenreeks Thamyris/Intersecting. Place, Sex and Race. In 2002 verscheen van haar hand De gevleugelde kat, een bekroonde jeugdroman, een multiculturele, hedendaagse queeste.

E-mail: I.Hoving@let.leidenuniv.nl.

 

Ena Jansen (1951) promoveerde in 1992 op het proefschrift Afstand en verbintenis. Elisabeth Eybers in Amsterdam. In 2001 verscheen de bloemlezing Boer en Brit. Ooggetuigen en schrijvers over de Anglo-Boerenoorlog in Zuid-Afrika en verzorgde zij een bloemlezing met gedichten van Elisabeth Eybers, Uit en tuis. Tussen 1984 en 2000 werkte zij aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg en sinds 2001 is zij verbonden aan de vakgroep Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam is zij tevens bijzonder hoogleraar in de Zuid-Afrikaanse letterkunde. Haar onderzoek gaat voornamelijk over autobiografisch schrijven met betrekking tot Zuid-Afrika.

E-mail:ena.jansen@planet.nl.

 

Michiel van Kempen (1957) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Nijmegen en werkte vijf jaar in Suriname. Hij publiceerde tal van studies over Caribische literatuur en bloemlezingen uit de Surinaamse letterkunde, onder andere de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan: 200 jaar Surinaamse verhaalkunst (1999). In 2003 verscheen bij De Geus in twee banden Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Hij schreef verder onder meer de roman Plantage Lankmoedigheid

[pagina 448]
[p. 448]

(1997), het reisverslag over India Het Nirwana is een lege trein (2001) en Pakistaanse nacht en andere verhalen (2002).

E-mail: Michiel_van_Kempen@hotmail.com.

 

Chris Keulemans (1960) is schrijver en journalist. In de jaren negentig werkte hij in De Balie, centrum voor cultuur en politiek te Amsterdam, de laatste jaren als directeur. Daarna is hij gaan reizen en schrijven. Zijn artikelen verschijnen in de Volkskrant en Vrij Nederland. Hij is columnist voor Internationale Samenwerking. In 2004 verschijnt zijn roman De Amerikaan die ik nooit geweest ben (zie ook http://www.deamerikaan.nl).

E-mail: chrisk@xs4all.nl.

 

Dragan Klaic (1950) kreeg zijn opleiding tot dramaturg in Belgrado en in de Verenigde Staten (Yale) waar hij promoveerde op theatergeschiedenis en toneelkritiek. Voor zijn vertrek uit Joegoslavië was hij medeoprichter en redacteur van Euromaske, een Europees kwartaalblad voor theater. In 1992 werd hij directeur van Theater Instituut Nederland in Amsterdam en vanaf 1998 is hij hoogleraar Theaterstudies aan de Universiteit aldaar. Hij publiceerde onder meer Terrorism and Modern Drama (met J. Org, 1990), The Plot of The Future. Utopia and Dystopia in Modern Drama (1991) en Shifting Gears/Changer de vitesse (met R. Engelander, 1998). Dragan Klaic zit in het bestuur van het European Forum of Arts and Heritage (Brussel), Praemium Erasmianum (Amsterdam), Transeuropéennes (Parijs) en - onder meer - in de adviesraad van het Nexusinstituut (Tilburg) het Central and East European Book Project (Amsterdam).

E-mail: balakla@xs4all.nl.

 

Jacques Klöters (1946) is neerlandicus en cabaretier (Don Quishocking) in ruste. Sinds 1970 schreef hij of schreef hij mee aan zo'n 25 boeken over theateramusement, circus en populaire liedkunst. Daarnaast was hij docent aan de Akademie voor Kleinkunst en gastdocent aan de Universiteit van Amsterdam en de Sorbonne in Parijs. Klöters noemt zich programmamaker, hij werkte mee aan theaterprogramma's, heeft een eigen radioprogramma, De Sandwich op de zondagmorgen, en een televisieprogramma, Andermans Veren, bij de AVRO.

E-mail: jkltrs@planet.nl.

 

Andra Leurdijk (1963) is werkzaam als senior onderzoeker culturele industrie bij TNO-STB te Delft. Zij doet onderzoek op het terrein van omroep, nieuwe media en communicatie-infrastructuur (kabel, satelliet, digitale ether). Daarnaast doceert zij mediabeleid aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Eerder werkte zij bij de directie Mediabeleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en bij de vakgroep Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam. In 1989 promoveerde zij op het proefschrift Televisiejournalistiek over de multiculturele samenleving.

E-mail: leurdijk@xs4all.nl of a.leurdijk@minocw.nl.

 

Leo Lucassen (1959) is als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Geschiedenis en Regiostudies van de Universiteit van Amsterdam. Daar geeft hij leiding aan een NWO-pionieronderzoek naar immigratie in Nederland. Tevens is hij verbonden aan het Centrum voor de Geschiedenis

[pagina 449]
[p. 449]

van Migranten (CGM). Na zijn proefschrift over de geschiedenis van zigeuners (1990) is hij zich de laatste jaren vooral gaan bezighouden met de migratiegeschiedenis van West-Europa. Samen met Klaus Bade, Piet Emmer en Jochen Oltmer bereidt hij de uitgave voor van een in 2005 te verschijnen Duits- en Engelstalige encyclopedie over de Europese Migratiegeschiedenis sinds 1600.

E-mail: leolucassen@hotmail.com.

 

Maaike Meijer (1949) is literatuurwetenschapper en hoogleraar-directeur van het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht. Zij promoveerde in 1988 op De lust tot lezen. Nederlandse dichteressen en het literaire systeem en publiceerde in 1996 In tekst gevat: inleiding tot een kritiek van representatie. Verder publiceerde zij tal van artikelen en bundels op het gebied van poëzie, liederen, Nederlandse literatuurgeschiedenis en cultural studies in het algemeen, veelal vanuit het perspectief van gender en etniciteit. Zij nam het initiatief tot deze boekenreeks.

E-mail: m.meijer@genderdiversiteit.unimaas.nl.

 

Shervin Nekuee (1968) vluchtte op negentienjarige leeftijd uit Iran, omdat hij niet wilde deelnemen aan de oorlog met Irak. Van 1990 tot 1996 studeerde hij sociologie in Utrecht en werkte daar tot 2001 bij het European Research Centre on Migration and Ethnic Relations (ERCOMER). Hij houdt zich als onderzoeker en beleidsadviseur bezig met multiculturele vraagstukken en publiceert regelmatig in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw. Voor de Rotterdamse Kunst Stichting organiseert hij debatten en lezingen in Zaal de Unie. Hij is mede-initiatiefnemer van het blad Eutopia, een tijdschrift over multiculturele ontwikkelingen in Europees perspectief (zie ook www.eutopia.nl).

E-mail: shervin@rks.nl.

 

Patricia Pisters (1965) werkt bij de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde onder meer over populaire cultuur en filmtheorie (Lessen van Hitchcock, een inleiding in filmtheorie, 2002), over het werk van Gilles Deleuze (Micropolitics of Media Culture, 2001 en The Matrix of Visual Culture, 2003) en over interculturalteit en media (co-red. Beeldritsen: culturele diversiteit en visuele cultuur in Nederland, 2003). Samen met Kaouthar Darmoni werkt ze aan een onderwijs- en onderzoeksprogramma over Maghrebcultuur en media.

E-mail: P.P.R.W.Pisters@uva.nl.

 

Bart Top (1955) is journalist, gespecialiseerd in de multiculturele samenleving. Tijdens zijn studie Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam richtte hij zich op discoursanalyse van racistische teksten. Hij is oprichter en eerste hoofdredacteur van het multiculturele weekblad Contrast en werkt sinds 1999 als freelance publicist voor verschillende bladen en voor organisaties als de Phenix Foundation. Al ruim tien jaar is hij betrokken bij het projectbureau Migranten & Media van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, sinds 2001 als een van de coördinatoren. Culturele diversiteit in de kunst is momenteel één van zijn aandachtspunten.

E-mail: topolino@xs4all.nl.

[pagina 450]
[p. 450]

Annelotte Verhaagen (1960) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Zij was onder meer redacteur bij enkele cultuurprogramma's op radio en televisie en is momenteel werkzaam als freelance filmjournalist en documentairemaker.

E-mail: itsalot@hetnet.nl.

 

Wouter Welling (1964) is schrijver, tentoonstellingsmaker en kunstcriticus. Hij schreef diverse kunstenaarsmonografieën en catalogi en publiceert regelmatig over mondialisering en interculturaliteit. Over dat onderwerp ging ook de door hem samengestelde tentoonstelling Ad Fontes! - een interculturele zoektocht naar verborgen bronnen in het Afrika Museum in Berg en Dal (2001-2002).

E-mail: w.welling@zonnet.nl.

 

Marcel Weltak (1948) studeerde economie en filosofie in Groningen en Amsterdam. Hij was in Suriname medewerker van S.W.I. (Stichting Wetenschappelijke Informatie) en van de dagbladen De West en De Ware Tijd. Verder was hij redacteur van het Surinaams-Nederlandse maandblad Adek en medewerker kunst van De Waarheid en de Volkskrant. Hij publiceerde Surinaamse muziek in Nederland en Suriname (1990), schreef in Jazz Nu, OOR, Vinyl, Onze Wereld en leverde bijdragen aan Oor's Eerste Nederlandse Popencyclopedie, het Jazzjaarboek en De beste Reisverhalen.

E-mail: h.vanhekelen@12move.nl.

 

Mir Wermuth (1965) studeerde politicologie en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Aan diezelfde universiteit doceerde zij een aantal jaren Mediastudies. In 2002 is promoveerde zij op een onderzoek naar de popularisering van subculturen, in het bijzonder zwarte popmuziekculturen. De afgelopen jaren was zij werkzaam bij communicatieadviesbureaus. Sinds 2003 is zij directeur van de HBO-opleiding Academie voor Digitale Communicatie van de Hogeschool van Utrecht. Wermuth is daarnaast voorzitter van de Pop Pers Prijs, bestuurslid van het Nationaal Pop Instituut en lid van de mediacommissie van de Raad voor Cultuur.

E-mail: wermuth@xs4all.nl.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Over het gehele werk

titels

  • Cultuur en migratie in Nederland (5 delen)